RE-SEEties: Erőforrás-hatékony városi közösségek Délkelet-Európában A projekt keretrendszere, eredményei és jelentősége Budapest XVIII. kerülete számára.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
Advertisements

DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Modern technológiák az energiagazdálkodásban - Okos hálózatok, okos mérés Haddad Richárd Energetikai Szakkollégium Budapest március 24.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Magyarország részvétele az Európai Területi Együttműködési
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Fenntartható termelési és fogyasztási szokások ösztönzése akcióterv Szántó Szilvia Környezetfejlesztési Főosztály Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
NELI-projekt bemutatása
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Éri Vilma igazgató, Környezettudományi Központ
C2ENET: Közép-Európai Környezetvédelmi Hálózat ERFA, Interreg III.B. Cadses, európai uniós támogatással (2007. január – március) Dr. Zongor Gábor,
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
OFA Hálózat évi tevékenységei
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Az ÉARFT és ÉARFÜ élő regionális kapcsolatai. 2 Nemzetközi projektek célja A régiós szervezetek gazdasági kapcsolatainak erősítése A régió lobbi-erejének.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
Innováció-ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban CLEAR.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
A HULLADÉKGAZDÁLKODÁS FEJLESZTÉSE Farkas Endre Projekt Iroda vezető.
Döntéselőkészítő tanulmányok Mihálffy Krisztina – KKK,Kerékpáros Infrastruktúra Fejlesztési Osztály.
Hódmezővásárhely Megyei Jogú
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
A ReTInA projekt bemutatása ReTInA nyitókonferencia október 6. Budapest, Magyarország.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
„Megújuló energiaforrások a térségfejlesztés szolgálatában” Gulyás Gréta 12.a Bartha Szabolcs 10.a Hegedűs Márton 10.a Gyöngyösi József Attila Szakközépiskola,
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A Nemzeti Fejlesztési Terv
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Pályázati lehetőségek önkormányzatok számára.
Gergely László Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
TAB Város és a megújuló energiára alapozott oktatás Schmidt Jenő Tab Város Polgármestere 1.
„ A megújuló energia helye a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben” Budapest, március 30.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
A RE-SEEties projekt tapasztalatai az athéni konferenciáig RE-SEEties 5. szakmai találkozó március 19. Bp. XVIII. kerület Hunyadi István Bp. XVIII.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi időszaka. 2 Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok (FM) es időszaka Támogatási összeg: mintegy 153.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
A határtérség.
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Alapítva: 1989
Varga Péter, közszolgálati CMC
Előadás másolata:

RE-SEEties: Erőforrás-hatékony városi közösségek Délkelet-Európában A projekt keretrendszere, eredményei és jelentősége Budapest XVIII. kerülete számára Hunyadi István városigazgató 2014.december 15.

Áttekintés A RE-SEEties a South-East Europe Európai Területi Együttműködési Programban megvalósuló projekt, amelyek célja erőforrás hatékony városi közösségek létrehozása Délkelet-Európában. Törekvései közt szerepel, hogy fejlessze az önkormányzatok politikai döntéshozatali és stratégiai tervezési kompetenciáit az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások és a hulladékhasznosítás területén. Mi a South East Europe Program? Mi a RE-SEEties projekt, kik vesznek részt benne, és mi a célja?

A South-East Europe Program Célja: a kohézió, a stabilitás és a versenyképesség erősítése a transznacionális együttműködés fokozásával, az integráció növelésével, valamint a fenntartható fejlődés biztosításával. Prioritások: 1. Az innováció és a vállalkozások támogatása 2. A környezet védelme és fejlesztése 3. Az elérhetőség javítása 4. A transznacionális szinergiák erősítése a térségek fenntartható növekedése érdekében

RE-SEEties - Projekt adatok South East Europe Program - 4. (utolsó) pályázati felhívás Prioritás: A környezet védelme és fejlesztése Beavatkozási terület: Hatékony energia és erőforrás felhasználás A projekt időtartama: – (24 hónap) Projekt költségvetés: ,66 EUR ebből a XVIII. kerület költségvetése: EUR, amiből 85% ERFA támogatás, 10% nemzeti társfinanszírozás és 5% az Önkormányzat önrésze

RE-SEEties – Miért? 1/3 Az erőforrás hatékonyság kiemelt tématerület a dél-kelet európai régió szakpolitikai döntéshozatalának prioritás listáján Ennek okai: a végfelhasználók, illetve a lakosság bevett fogyasztási szokásainak köszönhetően a mértéktelen energia fogyasztás, a gyakran ellenőrizetlen hulladéktermelés, valamint a koordinációs intézkedések és a felhasználói tudatosság hiánya (hogyan is lehet a rendelkezésre álló erőforrásokat az eddigieknél hatékonyabban hasznosítani?).

RE-SEEties – Miért? 2/3 A fejlett technológiákra építő, ugyanakkor fenntartható és befogadó fejlődést ösztönző Európa 2020 stratégia ’Erőforrás- hatékony Európa’ elnevezésű zászlóshajó kezdeményezése felhívja a figyelmet az erőforrás menedzsmentet érintő fő externáliákra, úgymint a klímaváltozásra és a makrogazdasági tendenciákra (pl. az importált elsődleges energiaforrásoktól való függőség csökkentése érdekében tett erőfeszítések).

RE-SEEties – Miért? 3/3 A kormányzásnak mind helyi, mind regionális szinten kiemelt szerepe van az erőforrás hatékonyság ösztönzésében A RE-SEEties projekt ennek megfelelően az önkormányzati szereplőket helyezi középpontba és azt vizsgálja, hogy a városvezetés a kompetencia és felelősségi körén belül milyen eszközökkel van/lehet felvértezve

RE-SEEties – Kik? A projekt partnerek a 8 dél-kelet európai térségből olyan városok és régiók, amelyek a projekt témájában közvetlen szerepet vállalnak a tervezésben és stratégia alkotásban, illetve rendelkeznek a szükséges döntéshozatali kompetenciákkal: Budapest Főváros XVIII. Kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat (vezető partner) Potenza (Olaszország) Csíkszereda (Románia) Egaleo (Görögország) Nyitra (Szlovákia) Ptuj (Szlovénia) Ivanić-Grad (Horvátország) Szkopje (Macedón Köztársaság)

RE-SEEties – Kik? Projekt támogató partnerek: Energiaklub (Magyarország) CNR-IMAA (Olaszország) CRES (Görögország) REGEA (Horvátország) MACEF(Macedón Köztársaság)

RE-SEEties - Célok A délkelet-európai önkormányzatok integrált döntéshozatali és stratégiai tervezési kompetenciáinak erősítése a következő területeken:  Energiahatékonyság  Megújuló energiaforrások optimális kiaknázása  Hulladékhasznosítás annak érdekében, hogy elősegítsék a felhasználói szokások megváltozását, illetve innovatív döntéshozatali megoldásokkal, eszközökkel és különböző ösztönző intezkedésekkel támogassák a változó szükségleteket. A projekt nagymértékben támaszkodik a fenntartható energiahatékonysági akciótervek (SEAP) kidolgozása során már jelenleg is alkalmazott módszertanokra (pl. LCA-életciklus értékelés).

RE-SEEties – Eredmények Esettanulmányok – Következtetések, tanulságok Helyszíni szemlék, konzultációk Helyi figyelemfelkeltő kampányok szervezése a projekt fő témáiban (médiaszereplések, kiállítások, előadások, kiadványok) Összegyűjtött adatok – erőforrás és fogyasztás előrejelzés Erőforrás felhasználási előrejelzések - szakértő partnerek támogatásával

RE-SEEties – Eredmények Stakeholder/érintett szereplők intenzív bevonása: projekt szinten több, mint 700 résztvevőt és 40 találkozót foglalt magába. Ezeken a platformokon interaktív vitákat és ötletbörze fórumokat kínáltak az önkormányzati képviselők, valamint az üzleti szektor, a tudományos élet és a civil társa- dalom szereplői számára. Projekt szakértők által összeállított útmutatók - segítette az önkormányzatokat a sikeres tervezésben és a döntéshozatalban. Közvéleménykutatás a lakosság energiahasználati szokásairól

RE-SEEties – Eredmények Helyi stratégiák és cselekvési tervek SEE metodológiai eszközrendszer Európai Unió szintű politikai ajánlások RE-SEEties – Eredmények Helyi stratégiák és cselekvési tervek SEE metodológiai eszközrendszer Európai Unió szintű politikai ajánlások

RE-SEEties – Főbb lépések Mi kell a sikeres kimenethez? ELŐREJELZÉS Önkormányzati szinten történő - jelenlegi és a jövőbeni – energiafel- használás és a hulladékgazdálkodás elemzése, annak érdekében, hogy a fenntartható stratégiai tervezéshez az Önkormányzat rendelkezzen a szükséges alapadatokkal. TECHNOLÓGIA A fenntartható energia és a hulladék technológiák alkalmazásának városi környezetben történő tanulmányozása, hogy meghatározzuk az erősségeket, a gyengeségeket és a lehetséges szinergiákat. SZEMLÉLETVÁLTÁS Az energia- és hulladékgazdálkodás terén különféle célcsoportok kialakítása a döntéshozók és a projektbe bevont külső partnerek (ún. stakeholderek) bevonásával.

RE-SEEties – Eredmények IRÁNYELVEK Az erőforrás hatékony célcsoportok számára innovatív döntéshozatali eszközök, tapasztalatok és ösztönzők fejlesztése. SZINTÉZIS Az elért eredmények - a meglévő fenntarthatósági stratégiákra és eszközökre alapozva - a projekt integrált eszközkészletének alkalmazásával kerülnek az SEE önkormányzatok számára kidolgozásra. TERJESZTÉS A projekt eredményeinek szélesebb körű - azaz SEE és EU szinten történő - bemutatása, illetve elfogadtatása minden lehetséges politikai döntéshozatali szinten

Távhő Gáz Villamos energia Közvilágítás Víz- és csatornahálózat Közlekedés Megújuló energiaforrások Napelemek használata Biomassza-felhasználás Hulladék-gazdálkodás Cselekvési terv Energia- és hulladékgazdálkodási infrastruktúra

Energiafelhasználás előrejelzése LCA-IWM Hulladékfelhasználás előrejelzése ICLEI éghajlati eszköztár CO2ZW Hulladékgazdálkodás RE-SEEties integrált eszközök 1. Önkormányzati fogyasztók 2. Lakossági fogyasztók 3. Közlekedési fogyasztók (lakossági, ipari és kereskedelmi szállítás) 4. Kereskedelmi, szolgáltatói és ipari fogyasztók Cselekvési terv Energiafelhasználás fogyasztók szerint

1. Önkormányzat Helyi energiatermelés 50 kW alatti és fölötti fotovoltaikus – napelemes rendszerek – erőművek üzembe helyezése Napenergia-gyűjtő (napkollektor) rendszerek alkalmazása Biomassza energetikai célú felhasználása Középületek Középületek kezelése A meglevő épületek energiahatékonysága Új/felújított épületekre vonatkozó szabályozás Jogszabályok végrehajtása Lehetséges intézkedések a szén- dioxid kibocsátás csökkentésére

Gépjármű flotta Járművek cseréje Elektromos töltőállomások kialakítása Bioüzemanyagok alkalmazása Munkavállalói fenntartható mobilitás elősegítése Tervek és programok Energia munkacsoport megszervezése Szakemberek képzése, továbbképzése az energia területén Klímatudatos tervezés használata Hulladékgazdálkodás Tájékoztatás és képzés Tervek és programok Zöldterületi gazdálkodás Zöld közbeszerzés – közös közbeszerzés Lehetséges intézkedések a szén- dioxid kibocsátás csökkentésére

2. Lakosság Helyi energiatermelés Tájékoztatás és támogatás Szabályozások és intézkedések a helyi projektek támogatására Tervek és programok Energiakövetelmények bevezetése A vegyes használatú területek támogatása Napenergia-orientált tervezés Új/felújított épületek szabályozása Tájékoztatás és képzés Pénzügyi ösztönzők és hitelprogramok A sikeres épületek támogatása Mintaépület/ek Energia auditálások Lehetséges intézkedések a szén- dioxid kibocsátás csökkentésére

3. Közlekedési és szállítási szektor ➢ A szállítási igények csökkentése ➢ Közösségi közlekedés segítése ➢ Kerékpáros közlekedés támogatása ➢ Gyalogos közlekedés segítése ➢ Környezetbarát járművek elterjedésének elősegítése ➢ Tájékoztatás és kommunikáció 4. Kereskedelmi és szolgáltatási szektor ➢ Tervek és programok ➢ Többszintű kormányzati fellépés, bevonás Lehetséges intézkedések a szén- dioxid kibocsátás csökkentésére

Már működő rendszerekre / megvalósult beruházásokra példák a XVIII. kerületben

Üllői út Polgármesteri Hivatal épülete

Városház u. 16. – Régi hivatal épülete Kormányhivatal/ GESZ/ Hatósági iroda

Kondor Béla sétány 10. – Csontváry Kosztka Tivadar Ált. Isk.

Tövishát utca 8. – Gloriett Általános és Sportiskola

Kandó tér 1. – Kandó Téri Általános Iskola

XVIII. kerület – Miért? A hulladékkezelésre vonatkozó intézkedések nem optimális és integrált módon valósulnak meg Szükséges a hulladékkezelés költségeinek csökkentése Nem állt rendelkezésre a megfelelő tudás és stratégia a keletkező hulladék hasznosításához Önkormányzati épületek rendszerek, társasházak hatékony üzemeltetése Családi házak – szakmai, pályázati segítségnyújtás Kereskedelem, szolgáltatás, ipar – feltérképezés, figyelemfelkeltés, szakmai támogatás

Köszönöm a figyelmet!