Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Berettyó – Körös TISZK Nyitórendezvény 2009.05.26. Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető BMKIK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Pásztor Tibor főosztályvezető
Advertisements

Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Közoktatási koncepció „Budapest– modell”. Fővárosi Közoktatási koncepció Széll Kálmán Terv Magyar Munka Terv Új Széchenyi Terv Köznevelési törvény Fehér.
AZ ISKOLAI RENDSZERŰ SZAKKÉPZÉS JÖVŐJE
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
A piacgazdaságra nyitott rugalmas képzési rendszer intézményi jogi megvalósulása. A szak- és felnőtt képzőkkel szemben támasztott szakmai jogi feltételek.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
Mátyus Mihály Osztályvezető
A szakképző iskolai intézményrendszer változásai és új képzési utak
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
2012. évi adótörvény változások. Béren kívüli juttatások új rendszere: Béren kívüli juttatások esetén az adóteher 30,94 % - = Erzsébet utalvány: havi.
2012. évi adótörvény változások. Az adótörvényeket módosító törvények évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Iskola Tagjai: RFKB Támogatások Iskola 1500 fő Képzési irány, arány Önkormányzati fenntartó Szakképzés szervezési társulás (költségvetési szerv) mint.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
FELVETÉSEK A SZAKKÉPZÉS ÁTALAKÍTÁSÁHOZ Előadó: Szymczak Judit.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Tanulószerződéssel a munka világában Versenyképes gazdaság, versenyképes szakképzés Budapest július 19 Dr. Szilágyi János MKIK képzési igazgató.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Régió gazdasági kilátásai, szakember igény, szakképzés
SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. üzleteiben
INTEGRÁCIÓ A SZAKKÉPZÉSBEN (avagy TISZK?)
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Horváth Zsuzsanna – Ütőné Visi Judit Az OKKR bevezetésének feltételei és szabályozási környezete a közoktatás nézőpontjából Javaslatok az Országos képesítési.
A kamarai garanciavállalás jogi kérdései
2004. január 27. Hallgatói szolgáltatások szerepe a felsőoktatásban Szabó Imre Diákközpont igazgató.
A MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKKÉPZÉSI STRATÉGIÁJA
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Az adó- és illetéktörvények változásainak hatása a vállalkozási szférára Dr. Parragh László Elnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A Nagykátai Járás munkaerő-piaci helyzete Pest Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja TÁMOP /1/KMR
1 Szakképzési hozzájárulás Pósa Józsefné február 06. Adó? Forrás!
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Learning by working! Dualizáció Magyarországon „A holisztikus megközelítés” Dr. SZILÁGYI JÁNOS Képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
„Tanulószerződéssel a munka világában” c. Országos Konferencia A szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló évi LXXXVI.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER GINOP munkaerő-piaci program Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztály Szolnok.
Vázlat a faipari szakképzés helyzetéről Koronka Lajos a Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola igazgatója.
Állam és az önkormányzatok feladatmegosztása, tervezett változások Gödöllő, június 24.
A köznevelési intézményi rendszer változása, Szakképzési Centrum és Kamara együttműködése a kamarai garanciavállalás sikeres megvalósításáért Kalmár Andrea.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
MAGYAR AGRÁRKAMARA Dr. Laczkó András „A kompetencia alapú moduláris szerkezetű új agrár szakmastruktúra bevezetésének elősegítéséhez és meggyorsításához.
A szakképzési hozzájárulás évi elszámolása a jogszabályok tükrében, különös tekintettel a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetekre.
1 A munkaerőpiac aktuális kérdései és a szakképzés helyzete különös tekintettel a duális képzésre Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény GAZDÁLKODÓI TÁJÉKOZTATÓ Berta-Mudri Krisztina Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000.
A szakképzési hozzájárulás hatékony felhasználása Cséfalvay Ágnes.
Vörös-Gubicza Zsanett oktatási és képzési igazgató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara október 10.
Pályaválasztási tájékoztató szeptember. Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság képviselete Kapcsolattartás a kis- és középvállalkozások.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Szakiskolai fejlesztési program
Szakképzési pályaorientációs fórum
A szakiskolai képzés és az érettségi követelmények
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
Lorem ipsum.
Soós László Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály szakmai tanácsadó
Foglalkoztatás, szakképzés, jó gyakorlatok
Készítette: Werb Józsefné Regionális konferencia: KECSKEMÉT Külföldi tanulmányút: Mérés-értékelés fejlesztési terület NORVÉGIA OSLO október 14 -
Kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga
PÁLYAVÁLASZTÁS? SZAKMAVÁLASZTÁS?
Előadás másolata:

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Berettyó – Körös TISZK Nyitórendezvény Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető BMKIK

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Nem hiába hallattuk a hangunkat… GYŐZTÜNK! - A válságkezelő kormány egyéves cselekvési terve: Válságkezelés és bizalomerősítés

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben A szakiskolai képzés rugalmassá tétele, a lemorzsolódás csökkentése, a szakmunkás életpálya modell vonzóvá tétele érdekében: „feloldjuk azt a korlátozó intézkedést, amely alapján 16 éves kor alatt nem lehet megkezdeni a szakképzést, ezzel lehetővé tesszük, hogy az általános iskola elvégzése után közvetlenül is be lehessen kapcsolódni a gyakorlatorientált szakképzésbe.”

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben A szakképzés a versenyképesség szolgálatában! Képesítések és a munkaerő-kereslet struktúra a lehető legnagyobb mértékben közelítsen egymáshoz Képzési igényekhez kapcsolódó intézményrendszer (+ 40 TISZK) Pályaorientáció, pályatervezés, pályakövetés Egységes minőségirányítási rendszer bevezetése évfolyamon lehetőség az alapképességek pótlására, megszerzésére

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben MINDENT MEGTESZÜNK AZÉRT, HOGY GYŐZZÜNK!

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben „Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló T/9179. számú törvényjavaslat” megszavazása Következménye 1000 gazdálkodó szervezet körében végzett felmérés alapján: a tanulószerződések 74%-os csökkenése

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Változások I.: A tanulói havi pénzbeli juttatás kötelező mértéke: minimálbér 20%-a – 30% A tanulói havi pénzbeli juttatás elszámolhatósága: minimálbér 50%-áig – 20%-áig Anyagköltségek: minimálbér 20%-a – 10% Csoportos gyakorlati képzést közvetlenül szolgáló tárgyi eszközök beszerzése, bérleti díja: ténylegesen felmerülő költségek 100%-a – 0%; karbantartása, javítása: ténylegesen felmerülő költségek 100%-a – 50%;

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Változások II.: Munkaviszonyban álló gyakorlati oktatók bére: A) középfokú végzettséggel: min.bér 3szorosa – 2szerese B) Középiskolai végzettséggel vagy mestervizsgával: min.bér 4szerese – 2 és félszerese C) Felsőfokú végzettséggel: min.bér 4 és félszerese – 3szorosa Átalányelszámolás eltörlése

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Erős lobbytevékenység: - levél a miniszterelnöknek és az érintett tárcák minisztereinek - személyes közbenjárás a miniszterelnöknél - országgyűlési képviselők megkeresése: módosító indítványok benyújtása

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Fiskális szemlélet – költségvetési fűnyíró OECD 2008-as jelentése: a munkával egybekötött gyakorlati képzés jelentőségét javítani kell; Jogalkotásról szóló évi XI. tv. 18. § (1) bekezdés előírja, hogy vizsgálni kell a szabályozás várható hatását; Alkotmányossági aggályok Koncepcióváltás a Szakképzési Alap filozófiájának eddigi gyakorlatában: pozitív diszkrimináció, bizalmi elv - visszaélések, pazarlás?

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Költségvetési hatás: - Változatlan tanulószerződés-szám mellett: 5,2 Mrd Ft - Min. 50%-os tanulószerződés-szám csökkenés esetén: 9,8 Mrd Ft A megtakarítás más forrásból is finanszírozható! Többletkiadás!

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben A munkaerő-piacot súlyosan érintő következmények: - Elhelyezkedési esélyek romlása – munkanélküliek számának növekedése év múlva krónikus szakember-hiány - Bizalomvesztés - A tanulószerződés által biztosított szociális státusz elvesztése - Iskolai tanműhely kapacitás - Ellentétes hatás a válságkezelő kormány programjával

Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben CÉLUNK: a szakképzési hozzájárulás korábbi működőképes rendszere visszaállításának biztosítása

Köszönöm a figyelmet! Mészárosné Szabó Anna 5600 Békéscsaba, Penza lakótelep 5. 66/