Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A KISCSOPORTOK FEJLŐDÉSÉNEK ALAPELVEI
Advertisements

Etikai Kódex.
Civil szerepek és civil szereplők
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
A deviancia összetett fogalma
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
A személyiség.
Vallásantropológia rítus, totem, tabu, mágia, mítosz
Nevelés- és oktatásszociológia
Szocializáció Fogalmak:
A KISCSOPORT. Megközelítések: Cooley: primerszekunder ( az empirikus valóságban(társadalmi munkamegosztás létező, konkrét alakzat)következménye) Simmel:
Szocializáció (első előadás).
A társadalmi változások elmélete
Szociális tanulás formái
Ápolásetika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Jogviszony és jogi felelősség
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
A SZOCIALIZÁCIÓ.
SZOCIALIZÁCIÓ A KORTÁRSCSOPORTBAN
A gyermek erkölcsi fejlődése
Bevezető előadás ANDRAGÓGIA IFJÚSÁGSEGÍTŐKNEK Az akkreditált, iskolai rendszerű, felsőfokú szakképzésben 1. előadás.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Kultúra és Szocializáció
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Készítette: Antal Adrienn
Társadalmi állapotrajzok konferencia
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
A szocializáció zavarai, deviancia jelenségek
1Objektumorientált elemzés és tervezés - Alapfogalmak Gyurkó György Objektumorientált elemzés és tervezés Alapfogalmak.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
Konformitás A viselkedés változása abból a célból, hogy ragaszkodjon a létező társas normákhoz Társas normák – széles körben elfogadott szabályok melyek.
ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN
EEM. 12. Változásmenedzselés kultúraváltás
2007/2008 II.: MENEDZSMENT GYAKORLATOK
Éntudat – identitástudat - énkép
Funkcionalisták Dr Skrabski Árpád. Saint Simon ( ) A társadalmat mozgató erők: megszokás amely intézményekben ölt testet újításra való hajlam.
Etika és deontológia a pedagógusi szakmában
Trénerek: Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A szocializáció. A családi és az intézményes szocializáció fő jellegzetességei. Szocializációs zavarok.
Történelmi áttekintés. 1696–1725 – I. Péter önálló uralkodása 1703 – Pétervár alapítása 1721 – I. Péter felveszi a császári címet 1725–1741 – a palotaforradalmak.
A deviancia értelmezési kerete
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
Petrou Thessalia, spanyoltanár MA_LMK
KAM - Regionális és Antropológiai Kutatások Központja Sapientia - Erdély Magyar Tudományegyetem, Csíkszereda.
Deviáns viselkedésformák Magyarországon
Konformitás és Deviancia
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK
Attitűd, autonómia és felelősségvállalás az OKKR-ben
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Faj, Nemzet, Etnikai csoport, Kisebbségek Tantárgyfelelős: Dr
A NEVELÉS CÉLJA. Emil Durkheim: A homo duplex modell szerint az embernek két oldala az individuális, önző biológiai, továbbá az erkölcsi értékekre fogékony.
Történelmi áttekintés. Uralkodások – 18. század I. Péter ( –1725)
TÁRSADALMI BEILLESZKEDÉSI ZAVAROK. Az előadás végén: Meg tudja határozni az alapfogalmakat. Magabiztosan fogja használni a téma mérési módszereit. Megismeri.
A szocializáció folyamata
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
Kakusziné Körtvélyesi Anikó
Szociálpszichológia-2 Attitűd
ÉRTÉK, ESZMÉNY, NORMA A NEVELÉSBEN
6. A szerep fogalma a szociálpszichológiában
FIATALKORI DEVIANCIÁK
Életmód, szabadidő A fogalmak tisztázása.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Társadalmi kiscsoportok, konformitás és deviancia Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet

I. A CSOPORT FOGALMA ÉS TIPOLÓGIÁJA Kiscsoport (interaktív csoport): Azok a csoportok, amelyekre a közvetlen személytől személyig terjedő érintkezés és kölcsönhatás jellemző. A csoport mérete nem nőheti túl a 20-25 főt, mivel így vagyunk képesek egymást a maga egyediségében észlelni és személyre szabott kommunikációt folytatni.

Elsődleges csoport: Az emberek azon kis közössége, amelyet szoros érzelmi szálak fűznek össze, és amely a szocializáció szempontjából meghatározó jelentőségű. Másodlagos csoportok: Tagjainak kapcsolata általában személytelen, rendszerint konkrét gyakorlati célok érdekében alakulnak ezek a csoportok.

Társadalmi nagycsoport Egy vagy több azonos karakterisztikummal rendelkező egyén, véges számú halmaza (társadalmi osztályok, rétegek, generációs és nemi csoportok, etnikai közösségek). Nem feltétel, hogy tagjai között személyes kapcsolat jöjjön létre, bár ennek lehetősége nem kizárt.

Sokaság Olyan embereket jelöl, akik ugyanabban az időben ugyanazon a helyen tartózkodnak, de más kapcsolat nem köti össze őket. (Giddens, 1995)

II. TÁRSADALMI SZEREPEK A társadalmi pozíciókhoz kötődő elvárások halmaza, melyek egyrészt az adott pozíciót betöltő egyén viselkedését vezérlik, másrészt előrejelzik a másik személy attitűdjét, beállítottságát. Az elvárások többsége kötelező jellegű, ha nem vesszük őket figyelembe, a csoport szankcionálja viselkedésünket.

Kann- típusú elvárások Soll- típusú elvárások Muss- típusú elvárások A szerepelvárásokat a következmények súlyossága szempontjából Ralph Dahrendorf (1958) az alábbi csoportokba sorolja: Kann- típusú elvárások Soll- típusú elvárások Muss- típusú elvárások Konform viselkedés: társadalmi normákat elfogadó, a mások által kívánatosnak tartott mintákat követő viselkedés.

III. Deviancia Fogalma: A társadalmi normák megszegését, az attól eltérő viselkedést nevezzük deviáns magatartásnak Az én-azonosság megteremtése és a társadalmi rend átalakítása, tökéletesítése megkívánja a fennálló értékrend és normarendszer bizonyos szintű megkérdőjelezését, és új vagy módosított viselkedésformák kialakítását.

Normák rendszere JOGI NORMÁK ERKÖLCSI, ETIKAI NORMÁK A normák rendszere társadalmi csoportonként, rétegenként, sőt történelmi koronként is eltérő lehet. Öngyilkosság Alkoholizmus Bűnözés Mentális betegségek

IV. A DEVIÁNS VISELKEDÉS TÁRSADALMI OKAI ÖRÖKLŐDÉS CHICAGÓI SZOCIOLÓGIAI ISKOLA MAKROSTRUKTÚRA ELEMZÉSEI MIKROSZFÉRÁVAL KAPCSOLATOS ELMÉLETEK

V. AZ ANÓMIA KÉTFÉLE ÉRTELMEZÉSE Émile Durkheim a társadalomnak azt az állapotát nevezi anómiának, amelyben a társadalom integrálódásának a foka alacsony, a régi normák, értékek ereje meggyengül. Bekövetkezhet válságos időszakban vagy társadalmi átalakulások korában.

Robert K. Merton szerint valamely társadalomban akkor beszélünk anómiáról, ha a társadalom által elfogadott és kívánatosnak tartott értékeket, célokat a társadalom tagjainak egy része nem képes megengedett eszközökkel elérni. Merton 1980-ban az alkalmazkodást 5 logikailag lehetséges módon ábrázolta.

(+)= elfogadás (-)= elutasítás (+/-)= elutasítás és új célokkal, eszközökkel való helyettesítés Kulturális célok Megengedett eszközök I. Konformitás + + II. Újítás + - III. Ritualizmus - + IV. Visszahúzódás- - V. Lázadás +/- +/-

Négyféle kiút Újítás Visszahúzódási reakció Ritualizmus Lázadás