Petőcz András: Könyörgés 30/B. Hogyan elemezhetünk egy ilyen rövid művet? Életrajzi háttér: 1959-ben született, a nyolcvanas évek egyik formabontó irodalmi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

MI A PREZENTÁCIÓ CÉLJA A FIGYELEM FELKELTÉSE A FIGYELEM MEGTARTÁSA
Nagy Istenem, ha nézem a világot, Mit alkotott te szent „Legyen” szavad; Ha látom én sok milljó alkotásod, Kiket vezetsz és táplálsz egymagad.
Grafikus felhasználó felület Windows alatt
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Egy ötlet megvalósítása
Művészet By: Turi Krisztina.
Az utolsó Árpádok ( ).
Készítette: Ujvári Blanka
Előző órán megbeszéltük hogyan lehet a képet bináris jelekké alakítani
 Az Audi dizájn filozófiája: a tökéletesség egészen az utolsó csavarig. Bármely részlet csak akkor nyeri el a végleges formáját, ha tökéletesen illeszkedik.
BOLYGÓ-DIMENZIÓK.
A MŰNEMEK ÉS A MŰFAJOK RENDSZEREZÉSE
AZ AVANTGÁRD új művészeti törekvések a XX. század elején
Összeállította: Török Ferenc
AZ I TOKAWA KÉTNYELVŰ TÉRKÉPE Hargitai Henrik, Gucsik Arnold, Okumura Tasuku.
Alapok Néhány apróság, amit tisztázni kell. Első feladatok Szúrj be egy diát a legelső helyre! Legyen rajta valami főcímszerű szöveg!
Segédprogram Chaospro. Mire szolgál? A geometriában hagyományosan egy görbe egy-, egy felület két-, és egy térbeli test háromdimenziós. Az úgynevezett.
Készítette: Béleczki András
Jelrendszerek, kettes számrendszer
Gyakran előforduló táblák és jelzések vízen és vízparton
Mellérendelő összetett mondatok
Sztereogram.
Fekete és fehér magyarok
A középkori filozófia főbb kérdései
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Az Euler-egyenlet és a Bernoulli-egyenlet
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
Animáció készités Photo Filtre Stúdió-val
Az ógörög líra születése
Internetes források alapján készítette:
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
Expresszionizmus 31/A.
A képszerűség szerepe a retorikában
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
Képversek 30/A.
A dal évszázadai. 1. Dal, de mégsem dal Görögök: ódé Rómaiak: Horatius carmenjei Középkor: trubadúrlíra – éppen, hogy nem személyes Az igazi, mai értelemben.
AZ ÍRÁS Ókori Hellász írása.
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Az avantgárd művészeti irányzatok
A futurizmus.
„Papírképek” Gothár Péter fotói a Fugában. Április 30-a és május 17-e között Gothár Péter képeinek adott otthont a FUGA – Budapesti Építészeti Központ.
Alapvető fogalmak, és leggyakrabban előforduló kifejezések HOGYAN HASZNÁLD A PTC OLDALAKAT?
Nagy Istenem, ha nézem a világot,
TANÍTÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR KECSKEMÉTI FŐISKOLA A GYERMEKIRODALOM ÉS A KORTÁRS GYERMEKILLUSZTRÁCIÓK KAPCSOLATA Kovács Hajnalka.
Steventon falujában született december 26- án Nyolcan voltak testvérek, ő volt a hetedik Jane élénk és szeretetteljes családi háttere ösztönzően.
A kommunikáció nem nyelvi kifejezőeszközei
Összeállította: Dóber Valéria
Összeállította: Dóber Valéria
Összeállította: Dóber Valéria
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Prezentációkészítés összefoglaló
World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.
„Reflektorfényben Te állsz”
Viszkok Bence 12.c A leképezési hibák világa
Az alapvető kommunikáció
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Albert Einstein   Horsik Gabriella 9.a.
5. AVANTGARDE FILMES IRÁNYZATOK
A magyarok: Fekete és fehér magyarok.   Színre, vagy vallásra vonatkozhat a „fekete” jelző?  Az egyik esetben a fekete szó utalhat egyrészt a kazároktól.
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Levelek Iris koszorújából 1909
E-HÓD HÓDítsd meg a biteket!.
Cím (akár kétsoros, vagy magyar-angol) Arial Bold 60pt RGB 0,85,150 kék (háttér: RGB 242,242,242, általános esetben) TANTÁRGY TÉMA TERVEZŐ KONZULENS SZEMESZTER.
Szabó Magda : Abigél.
ADESPRESSO – A KEDVENCED LESZ
Előadás másolata:

Petőcz András: Könyörgés 30/B

Hogyan elemezhetünk egy ilyen rövid művet? Életrajzi háttér: 1959-ben született, a nyolcvanas évek egyik formabontó irodalmi vezére Irodalomtörténeti háttér: a neo-avantgárd képviselője, formai kísérletezése az avantgárd ízlésre vall, nem pedig a posztmodernre, amelynek korában alkotott Motivikus háttere: vallási jellegű témája rokonítja a középkori himnuszokkal és a vallási megtérők úgynevezett konvertita irodalmával (pl.: Paul Verlaine) Eredetisége: több változatban is elkészült, van fehér- fekete és fekete-fehér változata is

Formai jegyek Műfaja: nem annyira képvers, mint inkább vizuális költemény (nem csak sajátosan elrendezett betűkből áll, hanem grafikus, nem nyelvi elemeket is tartalmaz, pl. a nyíl) Műfaja: tartalma alapján leginkább a himnuszokkal rokon, bár nem szólít meg istenséges. Távoli rokona rövidsége miatt a haikunak és az epigrammának is. Stílusa: az avantgárd, vagyis a második modernség jegyeit viseli: áthágja a hagyományos formákat, meg akarja döbbenteni a közönséget, a formanyelv megújítása fontosabb, mint a tartalom cizelláltsága

Tartalmi jegyek A meg nem nevezett erőhatás (nyíl) és a megszólalót jelképező betűsor (letérdelek) feltűnő aránytalanságban áll Az ember apró porszem, eltörpül a hatalmas erő mellett (alatt) Rímről, ritmusról nem beszélhetünk (bár az egyetlen szó jambikusnak látszik) – a közlés prózai, egyszerűségében őszinteséget, póztalanságot sugall Az egyetlen szóhoz gazdag, sokrétű jelentésmező kapcsolható: alázat, belenyugvás, hit, bizalom, lemondás stb.

Képi világ A hatalmas, tagolatlan sötét felület a világ kietlenségeként, a kozmosz ürességeként értelmezhető A letérdelőt jelző betűsor alul van, a hierarchia mélyén, és jobb oldalon, ami passzivitásként értelmezhető (az európai írások balról jobbra haladnak, ez a dinamika iránya) A betűsor megtörése nemcsak a fogalmilag kijelentett letérdelést jelzi, hanem a fej maghajtását is A beszélő körülhatárolt, az Erő (nyíl) a kép világán kívülről jön, túlmutat rajta, transzcendens

Gino Severini: Kígyótánc, 1914

Tommaso Marinetti: A Marne-i csata után, 1915

Kathy Ernst: Almost there

Gary Barwin