Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
CIVIL SZERVEZETEK A civil szervezetek gyakorlatilag az élet minden területén jelen vannak: A civilek egyesületeket, klubokat hoznak létre Lehetőség az.
a Nyugat-dunántúli régióban
Civil szerepek és civil szereplők Salgótarján, január 29.
Civil szerepek és civil szereplők
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
„INTER-CIVIC: Vývoj dvojjazyčného portálu a digitálnych obsahov pre NGO”
Sikeres Székelyföld – 3 Fórumsorozat Csíkszereda, november 25. RÁDULY ATTILA Elnök, Zöld Nap Egyesület, Kézdivásárhely KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
ENSZ - ECOSOC EU EU Bizottság - AGIS Európa Tanács Szervezett, határokon átlépő bűnözés elleni harc Társadalmi-közösségi bűnmegelőzés az újszerű és a tradicionális.
A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése A társadalmi együttműködés útjai Önkormányzat - - Civil.
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
Az ökoiskolák lehetősége a helyi közösség fejlesztésében Szepsi Csombor Márton Általános „ÖKO” Iskola és Napköziotthonos Óvoda.
A vidéki tér sikertényezői
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” NCA-ÖNSZ-08-C-0070 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért Alapítvány Május
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Történelem – középszintű témakörök
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András.
Primer tapasztalatok, Cardiff országos, állami ösztönzések (The Learning Country, Flying Start, stb.) önkormányzati feladat és erőforrás – többszektorú.
Alapfogalmak, definíciók
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
A KMMSTG ökoiskola fejlesztési munkájának bemutatása Néhány pontos ö/o/koskodás: Iskola rövid története Innovativitás és a KMMSTG Ökoságunk kezdete A kritériumrendszer.
Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Pályázó: Nők-háza Egyesület Nagykanizsa Pályázati azonosító: IFJ-GY-ND-09-A/B0043 Pályázat címe: Kistérségi Ifjúsági Fórum – 2009.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közoktatás-fejlesztési törekvései
Az aktív időskor programjára, a Szenior Akadémia hálózat kialakítására Horváth János Kowacsics Rita Budapest, Szenior Akadémia.
Az NCA Civil Önszerveződés Területi és Szakmai Együttműködés Kollégiumának támogatáspolitikája és hozzájárulása a civil szektor fenntartható fejlődéséhez.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
Barcsák Marianna - KPSZTI
A helyi identitás és kohézió erősítése TOP TOP
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Zöld óvodák és Ökoiskolák a köznevelési intézményekben
A szocializáció folyamata
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Szeretettel köszöntjük
Közoktatási alapismeretek
Lorem ipsum.
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.

Mire jó egy civil szervezet? Megfelelő keret és lehetőség az embereknek az önszerveződésre, hogy közös érdekek, értékek mentén, meghatározott célok elérése, hasonló problémák kezelése, embertársaik megsegítése végett létrehozzák saját egyesületeiket, klubjaikat, kifejezzék igényeiket, érvényesítsék érdekeiket. A civil szervezetekben való részvétel pozitív hozadékai: - viselkedésmód elsajátítása és gyakorlása, - tudás, képességek elsajátítása, - élmények, információk birtoklása, - mások megsegítésére való hajlandóság, - társadalmi cselekvésekhez való viszonyulás, bekapcsolódás, - önkéntesség.

Civil szervezetek jellemzői Intézményesültség Függetlenség Profitszétosztás tilalma Önkormányzatiság Önkéntesség

A civil szervezet kifejezés szinonímái NONPROFIT SZERVEZETEK azon társdalmi és gazdasági szervezetek, melyek nem államiak, nem profitorientáltak, és amelyeket bizonyos foku intézményesültség, önkéntesség és a közjó szolgálata jellemez. NGO SZERVEZETEK nem-kormányzati szervezetek (EU-tól átvett)

A civilszektor társadalmi szerepe Civíl szervezetek: az állampolgári kezdeményezések fontosságát hangsúlyozza, Nonprofit szervezetek: társadalmi, illetve a társadalom csoportjainak közös szükségleteinek kielégítésére létrejövő autonóm szervezetek profitszerzési cél nélküliségét hangsúlyozza, Nem-kormányzati szervezet- NGO: az államtól és a politikától való elhatárolódását emeli ki, Civíl szektor – harmadik szektor: a civíl szervezetek, szerveződések önálló szektorként való megjelenését hangsúlyozza, Civíl társadalom: a társadalmi önszerveződések, az önkéntesség, a társadalmi- közösségi kezdeményezések jelentőségét emeli ki,

És milyenek vagyunk? 2008-as adatok A hazai civil szervezetek megoszlása jogi forma szerint 57% 37% 3% 2% 1% egyesületekalapítványokközalapítványok közhasznú társaságokköztestületek

A civil szektor szerepei és funkciói Főbb szerepek: - közszféra és a magánszféra közötti közvetítés - a társadalmi kontroll biztosítása, - társadalmi, szakmai csoportosulások érdekképviselete, - a társadalom önszerveződési igényeinek kielégítése, a közjó szolgálata. Társadalmi jellegü szerepek és funkciók: - állampolgári viselkedésre ösztönöznek, - védelmezik az állampolgárok nyelvi, kulturális, etnikai identitástudatát, - szolgáltatásai alternatívát jelentenek az állami közfeladat ellátással szemben, - kontroll mechanizmusokat hoznak létre. Módszerei: a kikényszerítés stratégiája, a kezdeményező jellegű nyílt érdekérvényesítés, a védekező jellegű nyílt érdekérvényesítés, a beépülés stratégiája.

És miből? 2008-as adatok ( cca: 1000Mrd) A hazai civil szervezetek pénzügyi bevételeinek megoszlása 45 % 42 % 13 % saját bevételek állami és önkormányzati támogatások magánadomán yok

Közvetlen haszonáramlás formái (KSH felmérés alapján) Önkormányzat Nonprofit szervezet alapítása Szerződéses feladatátadás Közös pályázat Pénzügyi támogatás Természetbeni támogatás Nonprofit hozzájárulás Politikai részvétel Kapcsolattartás Információ csere

Erdei óvoda- Erdei iskola Zöld Óvoda -Ökoiskola Közös jellemzői: - környezettudatosságra, fenntarthatóságra nevelés, - az egészséges életvezetési képességeinek fejlesztése, - szocializáció, - aktív, cselekvő, kölcsönösségre alapuló együttműködés, - közösségi tevékenység. Megvalósítói: - pedagógusok, - gyerekek, - szülők, - civil szervezetek, közvetve vagy közvetlenül. - egyéb gazdasági szervezetek.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Mécs Csaba