Dr. Rácz Jenő Debrecen 2015. Április 23.. A FORRÁSTEREMTÉS LEHETŐSÉGEI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Advertisements

„Konvergens forradalom” Kórházvezetés 2007
EGÉSZSÉGÜGY AZ „ÉDENTŐL KELETRE” AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSÁNAK MENETÉRŐL ÉS ÜTEMTERVÉRŐL DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, JANUÁR 17. ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
MILYEN KIIGAZÍTÁSOK SZÜKSÉGESEK A PROGRESSZIVITÁSI SZINT, A KAPACITÁS ELOSZTÁS ÉS A TEK VONATKOZÁSÁBAN A RENDSZER MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN?
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
közös finanszírozás vagy ellátásszervezés
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Rogán Antal sajtótájékoztatója április 4.. Kórházprivatizációs tervek A Medgyessy-kormány, aminek Gyurcsány Ferenc a minisztere volt, kórházprivatizációs.
A FIDESZ-KDNP ÉVI ADÓEMELÉSEI. KORMÁNYZATI JAVASLATRA BEVEZETETT ADÓEMELÉSEK Dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter NŐ A SZEMÉLYI.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Mennyiben egyformák, miben különböznek a pályázatok? dr. Rácz Jenő Budapest december 7.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Az új kormány gazdaságpolitikai mozgástere: egyensúlyi korrekciós alternatívák Urbán László XI. Vezérigazgató Találkozó Göd, április 4-5.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Tapasztalatok az NFT „Közlekedés, energia” munkacsoportjával kapcsolatban Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei.
KÓRHÁZAK JELENE ÉS JÖVŐJE? DR. RÁCZ JENŐ XVIII. EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BALATONFÜRED 2011.OKTÓBER 6.
Az egészségügyben, gazdasági – műszaki területen dolgozók foglalkoztatási adatainak felmérése Készítette az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete.
Költségvetési kockázatok Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke Adóegyetem, nov. 29.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Válság felé sodródik a magyar gazdaság A gazdaság állapota 4 Tovább csökkent a gazdasági növekedés, a legfrissebb adatok szerint 2,4 %-ra esett vissza.
TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS- VÁLTOZÁSOK. BETEGSZABADSÁG A munkavállalót naptári évenként változatlanul 15 munkanap betegszabadság illeti meg. A betegszabadság.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
„Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban” TIOP-2.2.7/07/2F.
ELHÍZÁS a XXI. század járványa?. A VILÁG LEGNAGYOBB JÁRVÁNYAI PESTIS – a fekete halál Kr.e.430 LEPRA.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
Az Állami Számvevőszék önkormányzati ellenőrzési tapasztalatai Előadó: Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
HATÁRON ÁTNYÚLÓ ELLÁTÁSOK NÓGRÁD MEGYÉBEN A ÉVBEN Debrecen, április 23.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
Üzemgazdasági szemlélet a gyakorlatban
UNIÓS BETEGEK ELLÁTÁSA KÖZFINANSZÍROZOTT KAPACITÁSON
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
VÁLLALKOZÁSOK MUNKÁLTATÓI FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁSA. Jogi szabályozás (Ptk. szerint) A kártérítésről: „Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni”
Összehasonlító példák ‏ 2015/2016 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I.
Kormányszóvivői tájékoztató A KORMÁNY NOVEMBER HAVI NYUGDÍJINTÉZKEDÉSEI szeptember 22.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
AZ ELHATÁROZÁSTÓL A CÉGBÍRÓSÁGI BEJEGYZÉSIG
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
A Tactus küldetése A Tactus a függőbetegek és -betegségek kezelésére szakosodott szervezet. Segítséget nyújtunk mindazoknak, akik alkohol-, drog- vagy.
Kórházátalakítási pályázat
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Költségvetés.
Előadás másolata:

Dr. Rácz Jenő Debrecen Április 23.

A FORRÁSTEREMTÉS LEHETŐSÉGEI

MI VISZONT A FÖLDÖN JÁRUNK

AMIT AZÉRT FIGYELEMBE KELL VENNÜNK AZ EMBERISÉG TÖRTÉNETÉBEN VOLTAK JÁRVÁNYOK, AMELYEK HÁBORÚKAT DÖNTÖTTEK EL, VOLTAK BETEGSÉGEK, MELYEKEN NEMZETEK SORSA MÚLOTT. ILYEN BETEGSÉGEK VAGY JÁRVÁNYOK MA IS KIALAKULHATNAK.

EGY ILYEN BETEGSÉG MA AZ ALZHEIMER KÓR – A MODERN KOR KÓRJA TÜNETEI: FELEDÉKENYSÉG ABSZTRAKT GONDOLKODÁS – KIEMELTEN A SZÁMOLÁS KÉSZSÉGÉNEK GYORS HANYATLÁSA TÁJÉKOZÓDÓ KÉPESSÉG ELVESZTÉSE ÍTÉLŐ KÉPESSÉG ROMLÁSA SZEMÉLYISÉG VÁLTOZÁS

AZ ALZHEIMER KÓR FAJTÁI SZOKVÁNYOS ALZHEIMER (ALOIS ALZHEIMER 1907) ETIOLÓGIÁJA NEM ISMERT ÁLTALÁBAN IDŐS KORBAN JELENTKEZIK FOLYAMATOSAN PROGREDIÁL A FOLYAMAT VISSZAFORDÍTHATATLAN – TEHÁT EGYELŐRE NEM GYÓGYÍTHATÓ A TÜNETEK MÉG EGYSZER: FELEDÉKENYSÉG ABSZTRAKT GONDOLKODÁS – KIEMELTEN A SZÁMOLÁS KÉSZSÉGÉNEK GYORS HANYATLÁSA TÁJÉKOZÓDÓ KÉPESSÉG ELVESZTÉSE ÍTÉLŐ KÉPESSÉG ROMLÁSA SZEMÉLYISÉG VÁLTOZÁS ALZHEIMER POLITICUS (ISMERETLEN SZERZŐ-2015) TÜNETEK AZONOSAK NEM KORFÜGGŐ ÁLTALÁBAN NÉGY RITKÁBBAN NYOLC ÉVES PERIODICITÁS JELLEMZI EGYÉRTELMŰEN FERTŐZŐ, EMBERRŐL EMBERRE TERJED A KÓR ÁTADÁSÁBAN A „BÁRSONYSZÉK” ETIOLÓGIÁJA VALÓSZÍNŰSÍTHETŐ A KORMÁNYZÁS MEGKEZDÉSEKOR A TÜNETEK NAPOK ALATT MANIFESZTÁLÓDNAK A FELEDÉKENYSÉGET GYAKRAN KONFABULÁLÁSSAL KOMPENZÁLJA A KORMÁNYZÁS BEFEJEZTÉVEL A TÜNETEK TELJESEN SPONTÁN MEGSZŰNHETNEK – TEHÁT GYÓGYÍTHATÓ

HA GYÓGYÍTHATÓ AKKOR NEKÜNK KÖTELESSÉGÜNK SEGÍTENI A GYÓGYULÁST

AZ EGÉSZSÉGÜGY KÖZGAZDASÁGI MÉRLEGE RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁSOK LAKOSSÁG EÜ SZÜKSÉGLETE ELLÁTÁSI STRUKTÚRA SZAKMAI ELJÁRÁSRENDEK TABUK, DOGMÁK ADÓSSÁGMEGTAKARÍTÁS

AZ ADÓSSÁG KELETKEZÉSÉNEK FŐBB OKAI A SZÜKSÉGLETEK, A FELADATOK, A SZAKMAI ELŐÍRÁSOK, A POLTIKAI ELVÁRÁSOK ÉS A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁSOK KÖZÖTT 1993 ÓTA DISZKREPANCIA ÁLL FENN 1996 ÓTA EZ A DISZKREPANCIA FOLYMATOSAN ÚJRA TERMELŐDŐ KÓRHÁZI ADÓSSÁGOT GENERÁL EZ AZ ADÓSSÁG DINAMIKUSAN NŐ, EGYRE TÖBB (MA MÁR SZINTE MINDEN) INTÉMÉNYT ÉRINT, A NÖVEKEDÉS GYORSUL 1996 ÓTA SZINTE MINDEN ÉVBEN BEKÖVETKEZETT (EGYRE NAGYOBB) ADÓSSÁGRENDEZÉS NEM AKADÁLYOZTA MEG AZ ADÓSSÁG ÚJRA TERMELŐDÉSÉT A KONSZOLIDÁCIÓS KÍSÉRLETEK KUDARCAINAK ALAPVETŐ OKA, HOGY AZ ELKERÜLHETETLEN VÁLTOZTATÁSOK MARADÉKTALANUL SOHA NEM LETTEK VÉGRE HAJTVA, VALAMINT A MŰKÖDTETÉSHEZ SZÜKSÉGES FORRÁSOK SOHA NEM VOLTAK ELÉGSÉGESEK

HOGYAN BILLENTHETŐ EGYENSÚLYBA A MÉRLEG NYELVE? NÖVELJÜK A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁSOKAT CSÖKKENTJÜK A LAKOSSÁG EÜ SZÜKSÉGLETÉT RACIONALIZÁLJUK A STRUKTÚRÁT SZŰKÍTJÜK A SZOLGÁLTATÁSI CSOMAGOT VISSZALÉPÜNK A SZAKMAI ELJÁRÁSRENDEKBEN KIIKTATUNK FELESLEGES TABUKAT, DOGMÁKAT

NÖVELJÜK A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁSOKAT MENNYIVEL? HA HAVI 4,5 MRD Ft-TAL NŐTT EDDIG AZ ADÓSSÁG, AKKOR MINIMÁLISAN 50 MRD Ft-TAL ÉVES VISZONYLATBAN HA A MINIMÁLISAN SZÜKSÉGES ESZKÖZ VISSZAPÓTLÁST IS BELESZÁMOLJUK, AKKOR 60 MRD Ft HA FOLYTATJUK AZ ALAPELLÁTÁSI PROGRAMOT, AKKOR 70 MRD Ft HA A BÉREMELÉSBEN IS LÉPÜNK EGY LÉPCSŐT, AKKOR 100 MRD Ft EZ CSAK AKKOR LESZ ELÉG, HA: ÁPRILISBAN 0-RA CSÖKKENTJÜK AZ ADÓSSÁGOT 2015-BEN MÉG BELE TESZÜNK A KASSZÁBA 36 MRD Ft-OT AZ IDÉN NEM LESZ BÉREMELÉS VISZONT MEGLÉPJÜK A STRUKTÚRA VÁLTOZTATÁSRA TABUK, DOGMÁK KIIKTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES (ESETLEG FÁJÓ LÉPÉSEKET)

NÖVELJÜK A RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ FORRÁSOKAT HOGYAN? 10 MRD Ft – NEM LESZ KÉSEDELMI KAMAT, NEM LESZ 40 EUR/SZÁMLA, NEM LESZ MÁS SZÁLLÍTÓTÓL KÉNYSZER VÁSÁRLÁS, AZ ADÓSSÁG KOCKÁZATI FELÁR NEM LESZ AZ ÁRAKBAN 40 MRD Ft – BALESETI JÁRULÉK BEÉPÍTÉSE A BENZIN ÉS A GÁZOLAJ ÁRÁBA 10 MRD Ft – AZ ÁPOLÁS BIZTOSÍTÁS ELINDÍTÁSA (SZOCIÁLIS HOZZÁJÁRULÁSI ADÓ ÉS A EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉK 0,5%- OS EMELÉSE) 10 MRD Ft – A TABUK/DOGMÁK LEDÖNTÉSÉBŐL ÁTCSORGÓ FORRÁS 30 MRD Ft – A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉSBŐL SZÁRMAZÓ NÖVEKMÉNY TABUK/DOGMÁK LEDÖNTÉSE VÁLASZTOTT SZÜLÉSVEZETÉS VÁLASZTOTT SZAKORVOS TEK-EN KÍVÜLI ELLÁTÁS SZOLGÁLTATÁSI CSOMAG FELETTI ELLÁTÁS VÁRÓLISTÁN KÍVÜLI ELLÁTÁS KÓRHÁZON BELÜLI SZABÁLYOZOTT MAGÁN ELLÁTÁS GYÓGYTURIZMUS AZ EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSI JÁRULÉK MEGFIZETTETÉSE A KÜLFÖLDI MAGYAR MUNKAVÁLLALÓKKAL „ÖNKÉNTES” ALAPON PARAMEDICINÁLIS ELLÁTÁS ELLENŐRZÉSÉNEK MEGSZIGORÍTÁSA

DE EZZEL CSAK A VÁLSÁG PÉNZÜGYI RÉSZÉT KEZELJÜK AZ ÖSSZETETT VÁLSÁG EGYÉB TÉNYEZŐI: HR STRUKTÚRA (CAVE ALAPELLÁTÁS!) SZAKMAI POLITIKAI BIZALMI

A MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG ELKÉSZÍTETTE JAVASLATAIT KRITIKÁT KAPTUNK MÁS KONKRÉT JAVASLATOT NEM UGYANAKKOR NAGYON IDEJE MÁR, HOGY MI IS FELMENJÜNK A NET-RE ÉS RÁKATTINSUNK A „BAROMI NAGY BAJ VAN” IKONRA

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!