A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései Minőségügy és mérnöketika 2015. április 16. Készítette: Dr. Pintér Szilvia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Etikai Kódex.
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Az új épületenergetikai szabályozás
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5. évfolyam
ENVIROMENTAL MANAGEMENT KÖRNYEZETKEZELÉS (KÖRNYEZETIMENEDZSMENT)  Felelős vállalati magatartás  Ökoaudit  Önszabályozás =környezeti szempontú önkéntes.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Pénzintézetek társadalmi felelősségvállalása és a Green Banking koncepció KOVÁCS Sándor Zsolt tudományos segédmunkatárs.
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A hazai mérnöki tudás piacképes termékké formálásának eszközei Kovács Lajos ügyvezető igazgató INFOPLAN Mérnökiroda Kft.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
Tanuló (projekt)szervezet a Magyar Nemzeti Bankban
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Környezetértékelési módszerek
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Ápolásetika.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
1 Gazdaság és környezet Előadó: Nagy Tamás. 2 Általános környezetvédelmi kérdések a vállalatoknál A gazdasági, piaci és környezeti körülmények miatt egyre.
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
Elméleti közgazdaságtan
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A könyvvizsgálói szakma kihívásai a válság tükrében dr
Az ellátási láncok biztonsága
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Environmental Compliance Inspection Course A rendészeti eljárás A rendészeti eljárás.
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Minőség menedzsment 6.előadás
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
A vállalatok szerepe környezetük fenntartható fejlődésében
Kockázat risk Risiko Риск. kockázat Fogalma: R =P *D (kockázat= gyakoriság * súlyosság) (kockázat= gyakoriság * súlyosság)
Magyar Útügyi Társaság
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A fenntartható fejlődés
Szabályozási módszerek Bándi Gyula. A módszertanok rendje Szektorális vagy integrált  az aktuális jogszabály  A jog és állam A környezethasználat beavatkozásaelfogadható.
Minőségbiztosítási ismeretek
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Az információ, mint erőforrás
Kultúra értelmező kéziszótár alapján három jelentés
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
A társadalmi részvétel elve és az NGO-k jogai dr. Pánovics Attila március 5.
Vállalkozásmenedzsment I.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Magyar Útügyi Társaság
Vállalati fenntarthatóság
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Előadás másolata:

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései Minőségügy és mérnöketika április 16. Készítette: Dr. Pintér Szilvia

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 1. Fogalma:  Olyan fejlődési folyamat (gazdaságé és társadalomé), ami „kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket”.  A fenntarthatóság az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével egyidejűleg.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 2/1.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 2/2.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 2/3.  Alap-pillérei: 1.A fenntartható fejlődés három alap-pillére: szociális, gazdasági, környezeti pillér 2.Mindhármat együttesen, kölcsönhatásaik figyelembe vételével kell mérlegelni a különböző fejlesztési stratégiák, programok, projektek kidolgozása során. 3.Létesítmények fejlesztése (tervezés, építés), karbantartása és üzemeltetése során ez a mérnök felelőssége (is).

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 2/4.  A koncepció etikai jellege: 1.A fenntartható fejlődés koncepciója alapjában véve etikai jellegű, mert a jelenlegi nemzedéknek nincs semmiféle törvényi kötelezettsége a még egyáltalán nem létező nemzedékekkel szemben. 2.Ez a vállalt erkölcsi kötelezettség túlmegy a hagyományos etika keretein, mert aszerint kötelességek csak létező személyekkel szemben vannak.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 3/1. A mérnök tevékenysége:  A mérnök tevékenysége nem pusztán technikai jellegű, hanem környezeti, társadalmi, gazdasági és morális összetevői is vannak.  A mérnök tevékenysége során nemcsak dolgokat hoz létre, hanem értékek választásával alakítja a társadalmat is.  Korunk mérnökeinek többsége komplex gazdasági szervezetek alkalmazottjaként és menedzsereként (is) tevékenykedik.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 3/2.  Korunk válságjelenségei megváltoztatták a technikához való viszonyunkat, hogy t. i. „az új dolgokat, eszközöket a tudomány felfedezi, a zseni feltalálja, az ipar bevezeti, mi pedig alkalmazkodunk hozzájuk és alkalmazzuk azokat”.  A természeti és technikai katasztrófák, valamint a súlyos környezeti problémák megoldatlansága a közvéleménynek a technikai fejlődéssel szembeni kritikus és kétkedő beállítottságához vezetett.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 3/3.  Ez a kritikus viszony arra ösztönzi a mérnököket, hogy tevékenységük túllépjen a szűken értelmezett technika fejlesztési és alkalmazási keretein.  Nem kizárólag az általuk létrehozott tárgyakkal, létesítményekkel, szolgáltatásokkal kell foglalkozniuk, hanem azzal is, hogy ezek miként viszonyulnak a társadalmi, politikai, a gazdasági, környezeti tényezőkhöz.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 3/4.  A mérnök ma olyan újító tevékenységet végez, amelynek során különböző, műszaki, gazdasági és társadalmi elemeket integrál rendszerré etikai felelősséggel.  Az egymással versengő jövőképek miatt a jövő bizonytalan, mert nemcsak nem látjuk előre az eseményeket, de azok jellegének megítélése tekintetében is jelentős nézetkülönbségek vannak.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 4. Értelmiségi szerep:  A piacgazdaságot a képviseleti demokrácia keretei között működtető társadalmakban a diplomásoktól nem várják el, hogy a „haladás zászlóvivői” legyenek, erre az egyenlő jogokkal és kötelességekkel rendelkező állampolgárok demokratikus közösségében nincs szükség.  Az egyetemeket felváltó „tudásgyárak” a „kutató és elmélkedő bíráló” helyett tudás- + készségfejlesztő alkalmazottat igényelnek.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 5/1. A mérnök felelőssége:  A mérnökök és tudósok etikai felelőssége ma közhely, de nem mindig volt az.  Először az USA mérnök-egyesületei érezték annak szükségét, hogy tagjaik tevékenységét etikai kódexekkel szabályozzák és befolyásolják (1912).  Etikai kódex normák és szabályok gyűjteménye, melynek célja, hogy a benne rögzített elvek útmutatóul szolgáljanak az etikai problémák megoldásában.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 5/2.  Esettanulmány: Két mérnököt kizártak az Amerikai Építő-mérnökök Társaságából (ASCE) az 1930-as években, mert nyíltan bírálták egy Los Angeles környékén épített gát építésének körülményeit. Egy vizsgálat kimutatta, hogy bírálatuk teljesen jogos volt, ugyanis a kerületi ellenőrző bizottság egy tagja megvesztegetési botrányba bonyolódott és elbocsátották. Az építő vállalatnak vissza kellett fizetnie a megbízónak háromnegyed-millió dollárt. Ennek ellenére az építő vállalat főmérnökét nem vonták felelősségre és a két kizárt mérnököt a lojalitás hiányára hivatkozva sohasem vették vissza a vállalathoz. Ebben az esetben éppen az etikai kódexet használták arra, hogy aláássák a közérdeket.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 6/1. Etikai kódex bővülése:  Mérnöki etika tartalmi változása a 20. század harmadik negyedében ( ).  Az etikai kódexekbe a passzív (alkalmazkodást kérő) előírások mellé (bizonyos helyzetekben) aktív magatartást (kezdeményezést) kérők kerülnek.  A mérnökök hivatásuk gyakorlása során mindennél fontosabbnak tartják a köz biztonságát, az emberek egészségét és jólétét és felemelik szavukat a közjót veszélyeztető visszásságok ellen.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 6/2.  Esettanulmány: 1.Az 1970-es évek elején több autógyár piacra dobott viszonylag olcsó, egyszerű, kifejezetten fiataloknak készült kocsit. A Ford késésben volt, gyorsított ütemben fejlesztett, és piacra lépett a Ford Pinto-val. Ebből már 500 ezer volt a piacon, amikor egy viszonylag kis ütközést követően 3-an bennégtek a kocsiban. 2.A belső vizsgálat megállapította: A hátsó lökhárító gyenge, és a hátsó üzemanyag-tartály túl közel volt a kocsi végéhez, A problémát a mérnökök időben jelezték, de késésben volt a fejlesztés, ezért jelzésüket figyelmen kívül hagyták A hatályos biztonsági szabályokat a cég betartotta, (de folyamatosan lobbizott, hogy ne szigorítsák azokat), A probléma orvosolható volt egy 10 $ költségű gumilap beépítésével 3.A baleset után a Ford „költség-haszon” elemzést készített és megállapították: a visszahívás és a csere 11 m $-ba kerülne, ha viszont csak az új autókat javítják meg (5 halottal, és 30 súlyos sebesülttel számolva) az 9 m $-ba kerül. Nem változtattak. Végül 2 millió gépkocsi készült el, 27 ember halt meg, de a Ford Pinto-t használók baleseteinek gyakorisága nem volt rosszabb, mint az iparági átlag.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 7/1. Etikai kompromisszum:  A mérnöknek képesnek kell lennie a műszaki, környezetvédelmi és gazdasági szempontok összehangolására, az ellentétes érdekek közötti etikai kompromisszum megtalálására.  Ez a legtöbb esetben nem egyértelmű (pl. biotechnológia, klímaváltozás és atom-energia kockázatai).  Légy tudatában a természet, a környezet, a biztonság és az egészség jelentőségének; tégy az emberiség javára és jólétéért!

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 7/2.  Projektek előkészítése során megkövetelik önálló környezetvédelmi hatástanulmány, gazdasági és pénzügyi költség-haszon elemzés, esetleg energiamérleg elkészítését.  Stratégiai cél a környezeti terhelés csökkentése,a megújuló forrásokból származó energia felhasználása nagyságának és arányának növelése.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 8/1. Mérnök-etikai kockázat:  A tudomány, a technika és az etika együtt fejlődik.  Etikai kockázat: egy mérnöki álláspont, tevékenység, vélemény vélt és valós jövőbeni etikai megítélése eltérésének valószínűsége.  Ha ez a valószínűség nem határozható meg, a bizonytalanság az etikai kockázatot vállalhatatlanná teszi ( Csernobil, Fukushima).

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 8/2.  Etikai kockázat értékelése: 1.Az értékelést (vállalás, vagy elutasítás) a törvények, szabályok, szabványok és minták (kódex) elősegítik de nem teszik teljes mértékben gépiessé. 2.A döntést jelentősen befolyásolja a szabályok betartatásának hatékonysága („lebukás” valószínűsége) és a következmények súlyossága. 3.Hagyományos kockázat-menedzselési módszerek nem, vagy csak korlátozott mértékben alkalmazhatók.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 9/1. Korrupció és hatásai:  Corruptio”: megromlás, romlottság, fonákság, megvesztegetés.  Nehezen definiálható, bonyolult, összetett társadalmi jelenség.  Kultúráról-kultúrára, korszakról-korszakra változik, így a fogalom is folyamatosan módosul.  Árak emelkedéséhez, személyes javak és állami erőforrások pazarlásához vezet.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 9/2.  Eltorzítja a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést, feszültségeket gerjeszt a társadalmi struktúrában.  Aláássa a törvényi szabályozást, a szervezett bűnözés termékeny táptalajává válik.  Gyengíti a közintézmények iránti bizalmat, kockára teszi a demokrácia alapelveit.  Általános demoralizáló hatást fejt ki a társadalom egészére.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 9/3.  Fő területei: 1.Párt- és kampányfinanszírozás (politikai korrupció) 2.Közbeszerzések 3.Európai Uniós források felhasználása 4.Hatósági engedélyezés, ellenőrzés 5.Igazságszolgáltatás  Közérdekű bejelentő – Whistleblower: 1.annak érdekében lép fel, hogy másokat érintő kárt előzzön meg, azaz nem saját előnyére cselekszik 2.a helyzetet elsősorban a szervezeten belül biztosított keretek között próbálja megoldani 3.olyan bizonyítékok birtokában, amelyek alkalmasak a meggyőzésre.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 9/4.

A fenntartható gazdasági növekedés etikai kérdései 10. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!