SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Mennyire szolidáris a magyar társadalom? Alapjövedelem, közmunka, segélyezés április 25. Előadó: Závecz Tibor.
ÖKO-Pack Nonprofit Kft.
A környezetszennyezés forrásai
A művészet autonómiája a tömegkultúra és szépség határán
AZ EMBERI LÉT RENDSZERE KUTATÁSI PROGRAM-VÁLTOZAT Készítette: Seres György 2005.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Javaslat az erőforrások és a szabályozó eszközök összehangolására vidéken között Katonáné Kovács Judit, PhD egyetemi adjunktus DE AGTC GVK.
A jelenléten alapuló fejlesztés Az előadás menete A fejlesztés szükségessége, fogalma A probléma lényege A javasolt modell.
The future A jövő.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Globális problémák Kialakulásuk okai:
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
Fenntartható fejlődés
Dr. Zachar Péter Krisztián: Az első világháborút követő társadalmi átalakítás kérdése: jól-lét diskurzus és kapitalizmus-kritika a két világháború közötti.
Fenntartható életmód és életstílus
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
A sokezer éves birodalom kihívásai az új évezredben Kína népességének jövője a növekedés és a környezeti tudatosság tükrében május 11.
Környezetértékelési módszerek
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Nagyvárosok a fenntartható a területfejlesztés szemszögéből Bihari Zsuzsa MTA RKK Térségfejlesztési Kutatások Osztálya.
Az EU többéves pénzügyi kerete
Társadalmi állapotrajzok konferencia
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
Jelentés a magyarországi kapitalizmus állapotáról Vándorgyűlés Magyar Közgazdasági Társaság szeptember 25. Szepesi Balázs Közjó és Kapitalizmus.
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Globális problémák.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.
Környezetjogi alapelvek
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
MTA Regionális Kutatások Központja A Duna – Tisza köze problémái és jövője „ A CSATORNA VÍZIÓJA” Csatári Bálint geográfus MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet.
A globalizáció ma már mindenkit érint, még ha nem is figyelünk fel rá. Napjainkban egyre világosabbak az összefüggések a gazdasági globalizáció és környezetünk.
Fenntarthatóság és káoszelmélet
Válság és megújulás? Lehetőség vagy krízis?
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Az üzleti döntéshozók szerepe és felelőssége Egy fenntartható gazdaság esélyei.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A CSALÁDOK HITVALLÁSA.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A fenntartható fejlődés
Ember és környezetének viszonya
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Aldo Rossi ( ) The Architecture of the City.
Önmenedzselés Előadó: Selmeci József Csongor. Változó külső és belső világunk A körülöttünk folyó változások egyik legfontosabbika az, hogy megnőtt a.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
Biztonságpolitika és válságkezelés
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Modern. építészet Budapest Moszkva.
A külső környezet elemzése
Vállalati fenntarthatóság
Készítette: Gebei László
1. A TÁRSADALMI FÖLDRAJZ TÁRGYA ÉS FELOSZTÁSA.
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Előadás másolata:

SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET

1. A SZOLIDARITÁS FOGALMA AZ ÉPÍTÉSZETBEN   Cságoly Ferenc 2009-ben Mesteriskolán elhangzott előadása – új fogalom, vagy mégsem? (Magyar Szemle 2010) Dányi Tibor Zoltán – TDK kérdőíve „Kíváncsi voltam, mennyire érdekli ez a téma a magyarországi gyakorló építészeket. Erre a kérdésre a válasz egyértelműen az, hogy az építészek többségét foglalkoztatja a szolidáris építészet kérdése. Sokan sokféle megközelítésben írtak a szolidaritásról. Aki elutasította magát a szót, az sem utasította el annak tartalmát, legföljebb azt mondta, hogy hagyjuk már a címkéket, hiszen a szolidáris építészet szerinte az, aminek az építészetnek lennie kell. Ha ez így van, kik alkották azokat a házakat, melyeket látva sokan elborzadunk, ami miatt az épített környezet állapota aggasztó? A kettő közül valaki nem építész?”

A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET SZÜKSÉGESSÉGE KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTA:   KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTA: TERMÉSZETI KÖRNYEZET Globális időjárási anomáliák Állatfajok pusztulása … Fő kiváltó oka: A SZENNYEZÉS .

A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET SZÜKSÉGESSÉGE   KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTA: TERMÉSZETI KÖRNYEZET

A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET SZÜKSÉGESSÉGE   .KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTA: TERMÉSZETI KÖRNYEZET ÉPÍTETT KÖRNYEZET

A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET SZÜKSÉGESSÉGE   KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTA: TERMÉSZETI KÖRNYEZET ÉPÍTETT KÖRNYEZET

A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET SZÜKSÉGESSÉGE   KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTA: TERMÉSZETI KÖRNYEZET ÉPÍTETT KÖRNYEZET TÁRSADALMI KÖRNYEZET

A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET SZÜKSÉGESSÉGE   KÖRNYEZETÜNK ÁLLAPOTA: TERMÉSZETI KÖRNYEZET ÉPÍTETT KÖRNYEZET TÁRSADALMI KÖRNYEZET

AZ ÉPTÉSZET HOGYAN REAGÁL VAGY NEM REAGÁL A VILÁG MÉRETŰ PROBLÉMÁKRA    AZ ÉPTÉSZET HOGYAN REAGÁL VAGY NEM REAGÁL A VILÁG MÉRETŰ PROBLÉMÁKRA TORINÓI KIÁLTVÁNY - JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET VÁLTOZÁSA   Torinói kiáltvány, gazdasági válság (2008) A torinói kiáltványt a XXIII. UIA Építészeti Világkongresszuson fogalmazták meg és hozták nyilvánosságra. A progresszív kiáltványban a világszintű változtatás igénye fogalmazódik meg: egy új fejlődési modell szükségszerűségét vázolja fel, amely a jelenkori fogyasztói társadalom helyére léphet. A kiáltvány szerint olyan építészetre van a világnak szüksége, mely a természet része, erősíti és védi a környezetet, esztétikai, értékteremtő, és politikai síkon egyaránt megvalósíthatja ezeket a célokat. A növekedés korlátaira tekintettel merőben új fejlődési modelleket kell meghonosítani, melyek a gazdaság és az ökológia igényeire is fókuszálnak. Az építészek nem tagadhatják le saját felelősségüket, mivel a szakma mélyen érintett a földfelszín átalakításának folyamatában. Ha békét akarunk kötni a Földdel, akkor el kell kezdenünk dolgozni érte.

. AZ ÉPTÉSZET HOGYAN REAGÁL VAGY NEM REAGÁL A VILÁG MÉRETŰ PROBLÉMÁKRA    AZ ÉPTÉSZET HOGYAN REAGÁL VAGY NEM REAGÁL A VILÁG MÉRETŰ PROBLÉMÁKRA TORINÓI KIÁLTVÁNY - JOGSZABÁLYI KÖRNYEZET VÁLTOZÁSA TERVEZŐI FELADATOK DIFFERENCIÁLÓDÁSA - RECIKLÁLT ÉPÍTÉSZET   .

A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET „ TERÜLETEI”   A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET „ TERÜLETEI”

SZOLIDARITÁS AZ EMBERREL elsősorban szociálisan rászorult réteg nem csak szociálisan lehet valaki rászorult SZOCIÁLIS ÉPÍTÉSZET szegénység – fejlődő országok „társadalmilag szokásos életstílus” (Tóth József : Általános és politika szociológia 1991)

  SZOLIDARITÁS A TERMÉSZETI KÖRNYEZETTEL - ENERGIATUDATOS ÉPÍTÉSZET hagyományok – helyi anyag – helyi munkaerő sok gondolat, sok lehetőleg kézműves munka, kevés, lehetőség szerint újrafelhasznált anyag

  SZOLIDARITÁS A TERMÉSZETI KÖRNYEZETTEL Anna Heringer : Hand made school, Bangladesh

SZOLIDARITÁS AZ ÉPÍTETT, VIZUÁLIS KÖRNYEZETTEL

SZOLIDARITÁS AZ ÉPÍTETT, VIZUÁLIS KÖRNYEZETTEL

VÁROSÉPÍTÉSZET ÉS SZOLIDARITÁS A FENNTARTHATÓ VÁROSÉPÍTÉSZET MODELLJEI, ELVEI ELŐZMÉNYEI: utópiák: E. Howard, Wright: The disappearing city, Broadacre city, Új urbanizmus, A modern város kritikái: a ‘70-es évektől Jane Jacobs: Az amerikai nagyvárosok élete és halála Christopher Alexander: Pattern language  

A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET KOMPLEX SZEMLÉLETMÓD – MÓDSZERTAN   A SZOLIDÁRIS ÉPÍTÉSZET KOMPLEX SZEMLÉLETMÓD – MÓDSZERTAN Komplexitás: Társadalmi, természeti és épített környezet egyenlő hangsúllyal HA a problémák összefüggnek – a megoldás is összefügg : „Ha javítani szeretnénk környezetünkön, akkor úgy kell viselkednünk, ahogy a természet teszi, azaz természetesen. A természet nem szemetel. A természet harmonikus, kiegyensúlyozott állapotokra törekszik. A természet maga az élet, nem pusztítja, hanem növeli az élet sokféleségét, sokszínűségét. A természet képes a megújulásra és az alkalmazkodásra. Ha a természetre figyelünk, ezt mind-mind megtanulhatjuk és munkánk részévé tehetjük. Rengeteg erőt meríthetünk a természetből, az anyaföldből.” Cságoly

PÉCS VASÚT MENTI TERÜLETEINEK REHABILITÁCIÓJA _2014

PÉCS VASÚT MENTI TERÜLETEINEK REHABILITÁCIÓJA _2014

KOMLÓ ÉLHETŐ VÁROS VÍZIÓK 2015

KOMLÓ ÉLHETŐ VÁROS VÍZIÓK 2015

KOMLÓ ÉLHETŐ VÁROS VÍZIÓK 2015

KOMLÓ ÉLHETŐ VÁROS VÍZIÓK 2015