Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógép műszaki, fizikai része
Advertisements

Hardver ismeretek Háttértárolók
Rendszertervezés Hardver ismeretek.
Memóriák típusai, jellemzői
A számítógép felépítése
Adattárolási technológiák
Memória.
RAID (Redundant Array of Independent/Inexpensive Disks) Független/Olcsó lemezek redundáns tömbje.
Külső memóriák.. 1.Hard Disk  Egy számitástechnikai adattároló berendezés. Az adatokat kettes számrendszerben tárolja.  Az adatokat mágnesezhető réteggel.
A RAID Technológia és működése!!!
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
A hardver és a személyi számítógép konfigurációja
A számítógép felépítése
Régen és most. Háttértárolók.
Lemezkezelés, RAID, partícionálás, formázás, defragmentálás
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Háttértárak: Pendrive, GD-Rom
Számítógép memória jellemzői
Amit az adathordozókról tudni kell
Készítette Geng Krisztián János.  Miért használunk merevlemezt? Miért használunk merevlemezt?  Mik voltak az alternatívák Mik voltak az alternatívák.
Damjanich János Általános Iskola
Napjaink háttértárolói
Napjaink háttértárolói Készítette: Székely Dávid 9. C Felkészítő tanár: Bálint Péter műszaki tanár Iskola: Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskola Jendrassik.
A memória tárolja a végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. A számítógép memóriája adattárokból áll. Minden ilyen adattár memóriaelemekből.
Operációs Rendszerek II.
RAID lemezek (Redundant Array of Independent or Inexpensive Disks)
A számítógépes adatbiztonság és adatvédelem
Merevlemez.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
A számítógép felépítése
Az ECDL-ről „Az ECDL célja az informatikai írástudás elterjesztése, és annak elősegítése, hogy minél több ember az Információs Társadalom teljesértékű.
SSD.
Óravázlat Készítette: Kucsera Mihály és Toldi Miklós
Háttértárak.
A FERMEMÓRIA ÉS A FERRITES LOGIKAI ÁRAMKÖRÖK KÍSÉRLETI FEJLESZTÉSE az MTA KKCS-nél az ötvenes évek második felétől a hatvanas évek közepéig Bóka András.
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
Merevlemezek tegnap, ma, holnap. Bevezetés Számítógépünk alapvető alkatrésze Hosszú távú adattárolás Régebben kis méret, lassú működés Manapság nagy méret,
FAT (File Allocation Table)
Háttértárak. Merevlemezes háttértároló Az egyre nagyobb tárolókapacitás, a gyorsabb adatelérés igénye, a biztonságosabb adattárolás kívánalma hívta életre.
Megbízhatóság és biztonság tervezése
MINDEN, AMIT AZ ADATHORDOZÓKRÓL TUDNI KELL
Háttértárak 2.óra.
Perifériák: Monitor Nyomtató Billentyűzet Egér Hálózati kártya Háttértárak: FDD HDD CD/DVD.
A számítógép felépítése
Minden amit az adathordozókról tudni kell. Történelmi áttekintés.
Rosszindulatú programok, vírusok, vírusirtók
Adatbiztonság, adatvédelem, kockázatelemzés
Biztonság és védelem. AppArmor Alkalmazás biztonsági modul a Linux kernelhez Az Immunix fejlesztette ki A biztonsági szempontból sebezhető alkalmazásoknak.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
Tűzfal (firewall).
Merevlemezek particionálása
Felhasználók, felhasználócsoportok, jogosultságok.
Információ.
Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a
Vírusok. Fogalma Rejtőzködik Önmagát sokszorosítja Kárt okoz Mindhárom feltétel Bármelyik nem Vírus Vírus rokon.
Adathordozók Pap Gergely (PAGNAAT) Felhasznált forrás: Wikipédia.
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
1 A számítógépek tárolói. 2 Memória Memóriaszó  A tárak olyan egységei, melyek egyetlen művelettel kezelhetők.  A legrövidebb memóriaszó a byte (bájt)
Sz&p prof.
Ilyen számítógépet szeretnék
Háttértárak.
A szünetmentes tápegység
Az operációs rendszer feladatai
Háttértárak.
Fájlrendszerek.
Tömörítés.
nagy tárterület létrehozása teljesítménynövelés
Tároló perifériák.
Épületek energiaellátása
Előadás másolata:

Védelmi technikák: fizikai védelem UPS RAID

Informatikai biztonság Az informatikai biztonság fogalma több területet foglal magában: Védelem a hibák vagy figyelmetlenségek okozta adatvesztéssel szemben (adatvédelem) Védelem az bizalmas adatok illetéktelen kezekbe kerülése ellen (adatbiztonság) Vírusvédelem Védelem a hardver eszközök meghibásodása ellen (megbízhatóság)

Fizikai védelem Az adatvédelem, és az megbízhatóság területén két fontos technológia: UPS (Uninterrupted Power Supply): szünetmentes tápegység RAID (Redundant Array of Inexpensive Disk vagy Redundant Arra of Independent Disk): adatok elosztása, replikálása több lemezen.

UPS A szünetmentes táp elsősorban szervergépek perifériája. Védelem a hirtelen leállás okozta adatvesztéstől (cache), és a túlfeszültségtől Egy UPS nagyjából 10-20 percig képes feszült árammal ellátni a számítógépet, folyamatosan tájékoztatva a hátralévő időről. (áthidalási idő) Teljesítmény (VA – voltamper) Nagyjából 10-20 ezer ft. közötti áron kaphatók. Két évente az akkumulátor cseréje javasolt

UPS fajták Stand-by UPS: szükség esetén vált az akkumulátorról történő áramellátásra. Legyegyszerűbb, legolcsóbb, leglassabb technológia (kb. 10-12 msec) Line-interaktív: kb. mint fent, de annál gyorsabb (2-4 msec) On-line UPS: folyamatosan akkumulátorról történik az áramellátás, hálózatról csak tölt – nincs átkapcsolási idő

RAID 1980-ban a Kaliforniai Egyetemen dolgozták ki a rendszert. A cél: több merevlemez összekapcsolásával nagyobb tárterület, és megbízhatóbb működés biztosítása. A logikai diszk mérete haladja meg a az egyes fizikai lemezek méretét. Redundáns tárolás, és ennek következményeképpen nagyobb hibatűrés Teljesítménynövekedés: az I/O műveletek gyorsítása Napjainkban rendkívül széles körben használt technológia.

RAID szintek A RAID eredetileg 5 szintet különböztetett meg (RAID 1-5). Ezek nem feltétlenül egyre jobb minőségű megoldást jelentenek, egyszerűen más-más feladatokra más-más RAID szint az optimális. A RAID teljesen transzparens az operációs rendszer számára! Lényege, hogy a lemezeket csíkokra (stripe) osztja. A csíkok minden lemezen azonos méretűek (512 byte-tól több megabyte-ig). Az adatok nem folyamatosan kerülnek a lemezekre, hanem az egymást követő csíkokra lesznek felírva.

RAID 0-2 RAID 0: Mindenféle redundancia nélkül, egyszerűen a meghajtók csíkokra osztását jelenti. Az adatátviteli sebesség, és a kapacitás megnő, de a hibatűrés tekintetében nincs különbség: ha egy lemez meghibásodik, a rajta tárolt adatok elvesznek. RAID 1: Lemeztükrözés: az adatok megkettőzve kerülnek letárolásra. Nem használ csíkokat. Az írás sebessége jóval lassabb (feleakkora), mint az olvasásé. Nagy redundancia. RAID 2: Gyakorlatban nem használt technika.

RAID 3-5 RAID 3-4: Lemezek csíkozása, paritásinformációk elhelyezése. A RAID 4 blokkmérete nagyobb, mint a RAID 3-nál használt, a két technika között ez a különbség. Ha egy meghajtó kiesik, ennek a tartalma visszaállítható a paritásinformációk segítségével. Nagy számításigény, lassab teljesítmény, de a RAID 1-nél lényegesen kisebb redundancia, hasonló megbízhatóság mellett. RAID 5: A RAID 3-4 rendszer optimalizálása olyan környezetre, ahol jellemzően kisebb fájlok mozgatása történik. Talán a leggyakrabban alkalmazott RAID technológia.

Egyéb RAID megvalósítások RAID 6: A RAID 5 kibővítése. A RAID 5-nél 1 meghajtó kiesésénél nincs adatvesztés, a RAID 6 2 meghajtó meghibásodásával is megbirkózik. RAID 01: A RAID 0, és a RAID 1 ötvözése. Nagy biztonság, gyorsabb adatírási sebességgel. RAID 10: A RAID 01 továbbfejlesztése. A sebessége megegyezik azzal, de a megbízhatósága tovább nő.