TÁMOP 2.2.3-07/1-2F-2008-0011 Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Advertisements

Galvánelemek és akkumulátorok
Elektromos ellenállás
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
AZ ANYAGOK CSOPORTOSÍTÁSA
Elektromos ellenállás
Elektromos alapismeretek
Az elektromos áram. Az áramerősség
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
ÁRAMERŐSSÉG.
Vízminőségi jellemzők
Elektrokémia kinetika Írta: Rauscher Ádám Bemutató: Kutsán György
Redoxi-reakciók, elektrokémia Vizes elektrolitok
Sav-bázis egyensúlyok
KOLLOID OLDATOK.
Elektrotechnika-elektronika
Az elemek lehetséges oxidációs számai
Feszültség, ellenállás, áramkörök
Szupravezetés - Szupravezetők
Reakciók vizes közegben, vizes oldatokban
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség
Áramköri alaptörvények
Ohm törvénye. Az elektromos ellenállás
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Ellenállás Ohm - törvénye
Elektromos áram.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Az elektromos áram.
Elektromos töltés, alapjelenségek
Elektromos áram, áramkör, ellenállás
HERTZ HALLWASCHS Ibolyántúli sugárzás hatasára egy Zn lemez negativ elektrokomos töltéssel rendelkező, késöbb elektronok nak elnevezett.
Elektromos áram U Volta = R Ohm I Ampére.
Hő és áram kapcsolata.
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Készítette: Gáspár Lilla G. 8. b
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Villamos teljesítmény, munka, hatásfok
Elektromos áram, áramkör
Hő és az áram kapcsolata
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
Analitika gyakorlat 12. évfolyam
Oldatok kémhatása és koncentrációjuk
A mértékegységet James Prescott Joule angol fizikus tiszteletére nevezték el. A joule a munka, a hőmennyiség és az energia – mint fizikai mennyiségek.
ELEKTROKÉMIA. AZ ELEKTROMOS ÁRAM TÁMOP B.2-13/ „ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT” Elektromos áram:Töltéssel rendelkező.
Potenciometria Elektroanalitika fogalma, Potenciometria fogalma, mérőcella felépítése, mérő- és összehasonlító elektródok, Közvetlen és közvetett potenciometria.
Elektro-analitikai mérések műszeres analitikusok számára
EGYENÁRAM Egyenáram (angolul Direct Current/DC): ha az áramkörben a töltéshordozók állandó vagy változó mennyiségben,
Az ellenállás Ohm törvénye
Az elektrolízis.
Elektro-analitikai mérések műszeres analitikusok számára
Elektromos alapjelenségek, áramerősség, feszültség (Összefoglalás)
Konduktometria.
ÁRAMERŐSSÉG.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Méréstechnika 15. ML osztály részére 2017.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Fizikai kémia I. a 13. VL osztály részére 2013/2014
Fizikai kémia I. a 13. GL osztály részére 2016/2017
A folyadékállapot.
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Híg oldatok tulajdonságai
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Fizikai és kémiai tulajdonság mérése műszeres vizsgálatokkal Fogarasi József 2009

Elektrolitok fajlagos vezetésének meghatározása

Az elektromos áram: töltéssel rendelkező részecskék rendezett áramlása. Elsőfajú vezetők (fémek és a grafit) Az elmozduló részecske ELEKTRON+ és – IONOK Másodfajú vezetők (elektrolitok: pl. savak, sók bázisok olvadékai és vizes oldatai) Jellemzése Ellenállás: 1 ohm annak a vezetőnek az ellenállása, amelyen a feszültség és az áramerősség hányadosa 1. Jellemzése: Vezetés: Az ellenállás reciproka. Mértékegysége: 1 S (1 siemens) ohm, Ω siemens, S

A Siemens testvérek Werner Siemens ( ) a modern elektronika egyik úttörője volt - többek között az ő nevéhez fűződik a dinamó elv (Jedlik Ányostól függetlenül) Carl Wilhelm Siemens ( ) (Angliában Sir William) Nevéhez fűződik a Siemens-Martin acélgyártási eljárás August Friedrich Siemens ( ) fő tevékenysége a nagy hőfokú olvasztókemencék és a tüzeléstechnika korszerűsítése volt.

Az elektromos vezetés A vezetés (G) arányos a vezető keresztmetszetével (A) fordítva arányos a vezető hosszával (l) arányossági tényező a fajlagos vezetés (  ) A fajlagos vezetés függ anyagi minőségtől hőmérséklettől oldatok esetén koncentrációtól A fajlagos vezetés mértékegysége:

A harangelektród Védőbúra Az elektród ún. platinázott platina. Ez azt jelenti, hogy az elektród igen apró szemcséjű, kolloid méretű platinával bevont felületű. Ettől a kolloid eloszlású platinától lesz ez elektród felülete a platina ezüstös csillogása helyett fekete. A három Pt-gyűrű közül az alsó és a felső elektromosan össze van kapcsolva. A Pt-gyűrűt üvegharang védi. A harangelektródot annyira kell az oldatba meríteni, hogy a folyadék 1 cm-re ellepje a harangot. Pt-gyűrűk

A feladat első része: fajlagos vezetés mérése C: cellaállandó, a geometriai mérettől függ Cellaállandó meghatározása ismert fajlagos vezetésű oldattal történik. Mértékegysége: m –1 Pl.:Egy vezetési cellával az 0,1 mol/dm 3 koncentrációjú KCl-oldat vezetését 5,5 mS-nek mértük, 22 o C hőmérsékleten. t (ºC) 0,01 mol/dm 3 0,1 mol/dm 3 KCl-oldat κ (S/m) 170,11961, ,12251, ,12511, ,12781, ,13051, ,13321, ,13591,239 Táblázatból:  = 1,215 S/m A cellaállandó:

A feladat második része: a fajlagos vezetés meghatározása Ha már ismerjük a cellaállandót, a vezetés mérése után a fajlagos vezetés számítással meghatározható: Pl. Egy oldat vezetésére 8,2 mS-t mértünk. A cellaállandó az előzőek alapján 221 m –1 A fajlagos vezetés ennek alapján: A mérés vázlata: