Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konduktometria.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konduktometria."— Előadás másolata:

1 Konduktometria

2 Fogalma A konduktometriás módszerrel egy oldat elektromos vezetését mérjük. Az oldat ion koncentrációja és vezetőképessége közötti összefüggés lehetőséget nyújt arra, hogy a meghatározzuk az oldat koncentrációját.

3 Elektromos vezetés A fajlagos vezetés a fajlagos ellenállás reciproka, így mérése ellenállás mérésre vezethető vissza. Az ellenállás mérhető egyenáram és váltakozó áram felhasználásával. Kisfrekvenciás ( Hz) váltófeszültséget alkalmazunk. A gyakorlatban váltakozó áramú mérő berendezéseket alkalmaznak, mivel az egyenáram hatására elektrokémiai folyamatok mennének végbe. Az elektródok polarizálódnának, így az Ohm-törvény egyszerű formában nem alkalmazható. A fajlagos vezetés mérésére használt konduktométer a mérendő oldatba merülő nagyfelületű indifferens anyagból készült elektródpáron (harangelektród) létrejövő feszültségesést méri.

4 Ellenállás képlet l = elektródok távolsága (m)
Az elektromos vezetés az ellenállás reciproka R=elektromos ellenállás(Wohm) l = elektródok távolsága (m) A= elektródok felülete (m2) k= fajlagos vezetés(S cm-1) G= vezetés (S)

5 Harangelektród Védőbúra Pt-gyűrűk

6 Ionmozgékonyság Ionmozgékonyság: (prototóp vezetés) A vízben (H2O)n asszociátumok (csoportok) vannak. Elektromos áram hatására közvetítik a H3O+ és a OH- ionok mozgását úgy, hogy a H3O+ protont ad át az asszociátumnak, az ellentétes oldalon pedig proton szakad le. Így nincs részecske elmozdulás, csak töltés átrendeződés.

7 Hőmérsékletfüggés Mivel az elektrolit oldatok vezetőképessége erősen hőfokfüggő (1-3%/°C) vagy termosztálásról vagy hőfok-mérésről illetve hőmérséklet kompenzációról gondoskodni kell.

8 A mérés kivitelezése A megfelelően kalibrált konduktométert a vizsgálandó oldatba merítjük, ügyelve arra, hogy az oldat a harangelektród mindhárom elektródját buborékmentesen eltakarja.

9 Közvetlen(direkt) konduktometria
Csak akkor alkalmazható, ha a vizsgálandó oldatban csak egy vezetőképességet meghatározó komponens van jelen, mivel a vezetés additív (az oldatban lévő ionok vezetőképessége összeadódik). A mérésnél a külső standard módszerét alkalmazzuk. Eszerint előre felveszünk egy kalibrációs görbét és annak segítségével határozzuk meg az ismeretlen koncentrációjú oldat koncentrációját. Sok komponensű rendszerben összes sótartalmat mérünk NaCl egyenértékben. A kalibrációs görbét NaCl-ra vesszük fel.

10 Közvetett(indirekt) konduktometria
A konduktometriás titrálás az oldatok fajlagos vezetése és ionkoncentrációja közötti összefüggés alapján koncentráció meghatározására alkalmas módszer.


Letölteni ppt "Konduktometria."

Hasonló előadás


Google Hirdetések