Környezetszennyezés globális következményei:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
Advertisements

Környezetvédelem Tanuló: Ursinyi Krisztián 1/9 élelmiszer eladó osztály (1/9 E2) Felkészítő tanár: Fülöp Márta Marianna Iskola neve: Terézvárosi Kereskedelmi.
A környezetszennyezés forrásai
Természet Szerintem a természet nagyon jó dolog és igenis nagyon fontos .pl. mi lenne velünk növények nélkül? Vagy álatok nélkül ?Hát egyszerűen nem lennénk.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Eger-belváros környezeti problémáinak megismerése
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Ózonpajzs védelmének világnapja
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
A Víz Világnapja Március 22..
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A négy fő elem szerepe mindennapjainkban
A Szmog Hatásai Ózonlyuk kialakulása.
Készítette: Angyalné kovács Anikó
A MEGSEBZETT FÖLD.
Flesh 2/12b ker. szi..
A Víz Világnapja Március 22..
Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?
Levegő védelme.
TALAJSZENNYEZÉS és –PUSZTULÁS HULLADÁKGAZDÁLKODÁS
VÍZSZENNYEZÉS Környezetgazdaságtan – 6. előadás
1 Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
Levegőtisztaság-védelem 3. előadás Természetes és antropogén eredetű légszennyezők. Pont-,vonal-, diffúz források.
A közlekedés és levegőszennyezés; A szmog
Felelősséggel a környezetért!
E-hulladék Csipet-csapat. Elektronikai hulladékok a háztartási hulladék között Az elektronikus berendezések hulladékai veszélyes anyagokat tartalmaznak,
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
„E-hulladék” Készítette: „El nem veszünk, csak átalakulunk” csapat Veszprém, 2012.
Kína és a környezetszennyezés
6. tétel.
A szmog a környezetszennyezés miatt kialakuló füstköd 
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
Ismerjük meg a szmogot kicsit közelebbről.
Minden, amit érdemes róla tudni
A környezeti kockázatok csökkentése – Egészséges iskolai környezet Konferencia a beltéri légszennyezésről, Veszprém, Pannon Egyetem, december 18.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
Szigyártó Erzsébet XI.B
Fejl ő d ő ökováros. Magyarország zöld szíve Zala megye, melybe szervesen beleillik a megyeszékhely, Zalaegerszeg dombos vidékével, sokszínű erdőtársulásaival.
Ember és környezete Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Környezetvédelem.
Talajszennyezés.
Vízszennyezés.
A légkör és a levegőszennyezés
Egészségtudat és kemizáció
Mi az élet, miért fontos a víz az élővilágban
A vízszennyezés.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
A savas eső következményei
A hulladékok fajtái és jellemzői
Környezetvédelem.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Globalizáció és környezeti problémák
Levegő védelem Készítette: Kánya Gergő.
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
A levegő.
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
OLAJ, MINT ÉLETÜNK RÉSZE Készítette: Geri Petra Csáki Petra Kiss Anett Varga Vanessza Berta Réka Lukács Zsófia.
Az ipari tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Az ipari tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 9.
Hulladékvizek veszélyei – lehetséges katasztrófa helyzetek
Milyen tudatlan az ember!
Készítette: Üsth Ella Mónika
A vízszennyezés minden, ami a vízminőséget kedvezőtlenül befolyásolja
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
ELMONDOM HÁT MINDENKINEK!
Ökoiskola- vetélkedő március
Készítette: Branikovits Kitti
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
Előadás másolata:

Környezetszennyezés globális következményei:

Környezetszennyezés A környezetszennyezés az emberi társadalom környezetének kedvezőtlen irányú megváltoztatása, a környezeti elemek, levegő, víz, talaj előnytelen összetétel-változásával és minőségromlásával járó tevékenység, illetve jelenség vagy maga az előnytelen összetétel-változást és minőségromlást okozó anyag. A környezetszennyezés lehet fizikai (zajszennyezés, hőszennyezés, fényszennyezés), kémiai (szennyvíz, talajszennyezés, túlzott agrokemizálás), vagy biológiai természetű (mesterségesen átalakított (például GMO) vagy tájidegen élőlények alkalmazása). Legáltalánosabb típusai: káros szennyezőanyagok kibocsátása, légszennyezés, vízszennyezés és talajszennyezés.

Levegőszennyezés A kipufogógázok miatt a levegő nitrogén-dioxid tartalma az ideális 0,000002%-os tartalom felett van. A felsorolt vegyületek napfény hatására fotokémiai szmogot és ózont hoznak létre, ami asztmát okozhat. A gépjárművek ólmot és szén-monoxidott bocsátanak ki. A WHO becslése alapján, évente 700 ezerrel kevesebb ember halna meg a fejlődő országokban, ha ezeket a légszennyezőket kivonnák a forgalomból. A Világbank 2010-re 816 millióra becsli a motoros járművek számát, szemben az 1990-es 580 milliós adattal, ami az üvegházhatású gázok légköri koncentrációját növeli.

Vízszennyezés Olajszennyezés továbbterjedését próbálják megakadályozni egy folyón Az Ellendi-patak vízszennyezése, Magyarország Szemétfelhalmozódás a Latorca folyón Csap térségében (2008. május) A kóros algásodás előzménye az, hogy a tengerbe műtrágya, valamint tisztítatlan, magas nitrát- és foszfáttartalmú szennyvíz kerül. A halak és más vízi élőlények nem jutnak elegendő napfényhez. Az algák toxinjai az emberre is veszélyesek lehetnek. A vizeket is számos szennyezés éri. Leggyakrabban az iparban és a háztartásokban keletkezett,a vizekbe tisztítatlanul bejutó szennyvizek okoznak környezeti károkat(egy egymilliós lakosságú városban évente 500 000 tonna szennyvíz képződik).

Talajszennyezés A talaj számos élőlény élőhelye. A talajt főleg rovarirtó szerekkel, növényvédőszerekkel, hulladékokkal, nitrogénnel és foszfortartalmú műtrágyákkal szennyezik. A talaj szennyezésének egyik mellékhatása az, hogy a növények felszívják a szennyezést és rajtuk át az ember azt elfogyasztva megbetegíti a saját szervezetét is. Talajszennyezés fokozódásával járó tevékenységek: Hulladéktároló telepek bezárása Talajerózió növelése fák kivágásával Műtrágya, rovarirtószerek, a talaj termékenységét javító egyéb szerek ésszerűtlen használata

Talajszennyezés:

A környezetszennyezés egészségi hatásai A környezetszennyezés hatása az embereknél különféle betegségek megjelenését okozhatja. Levegőszennyezésnél légúti betegségek, asztmás rohamok, fejfájás, szédülést, az immunrendszer felbomlása, érrendszeri megbetegedéseket stb. Vízszennyezésnél : tífusz, amőbiázis, giardiázis, aszkariázis, horogféreg; kiütések, hepatitis, agyvelő gyulladás, gyomorhurut, máj és vesebetegségek; fémmel szennyezett víz esetén: Parkinson kór, Szklerózis Multiplex, Alzheimer kór. Talajszennyezésnél: fejfájás, kiütések, rák, leukémia; a talajban levő ólom különösen gyerekeknél veszélyes, mert agyi fejlődési rendellenességeket okoz; a higany vesebántalmakat.

Az állatok kihalás A biológiában kihaláson egy rendszertani faj létének megszűnését értjük, aminek következtében csökken a biológiai környezet változatossága. A kihalás pillanatát általában az adott faj utolsó egyedének halálával egyidejűsítik (noha előfordulhat, hogy a szaporodás és visszatelepülés lehetősége már korábban elveszett). Mivel egy faj elterjedtsége és potenciális egyedszáma rendkívül széles skálán mozoghat, ezen pillanat meghatározása meglehetősen bonyolult, így visszamenőleg állapítják meg.

A kihalásra leggyakrabban a dodót emlitik:

Készitette:Mészáros Kis Tamás