A komissiózás folyamata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Temelésmenedzsment Production Management
Advertisements

A Lean stratégia gyakorlati megvalósítása
Logisztika alapvetések.
Készítették: Kerényi Éva Mogyorósi Mária Péterffy Réka
Készlet késztermékek, alkatrészek, kiegészítő termékek,
ALT TÁROLÁS (T) RAKODÁS (R) SZÁLLÍTÁS (S) ANYAGMOZGATÁS ÉS GÉPEI
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) Hanyecz Lajos.
Raktározás technológiai moduljai
1. A vállalat működésében Ön anyaggazdálkodással foglalkozik
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Webshop Tuning - Szép Roland Mi az a Webshop Tuning?
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Leslie Chadwick: Vezetői számvitel
V. A készletezés logisztikája
Értékesítési tréning ésPAI+. Bárcsak...!... több információt kapnék a termékek elérhetőségéről!... mindig pontos információm lenne a rendelésem összértékéről!...
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Értékesítési csatornák
Beszerzés K&N Sportlégszűrők
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Készítette / Author: Tuska Katalin
13.a CAD-CAM informatikus
Szervezeti formák.
6. tétel Raktártechnológia szerepe az ellátási láncban Egy logisztikai szolgáltató központ a szakmai tevékenysége alapján felkérte Önt, hogy vállalkozói.
Logisztika 6.előadás.
Mekkora készletet tartsunk?
Raktározás A raktározás valamely folyamatrendszer olyan alrendszere, amely sajátos létesítményeivel, berendezéseivel, felszerelésével a készletek állagának.
Kapun kívüli logisztika A nagy kihívást egyre inkább az jelenti, hogy: -mely csatornákon (beszállítókon) keresztül, milyen költséggel és feltételekkel.
Kereskedelmi vállalkozások költségeinek elemzése.
6. előadás.
Készítette: Pető László
A városi tömegközlekedés III.
A számviteli információs rendszer Jellemzők Modellje
SZERVEZETI ALAPFORMÁK
Eseményalgebra, kombinatorika
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Komissiózó rendszerek
E-beszerzés Bravo csoport.
Tárolási módok, az áruk tárolására szolgáló berendezések, eszközök
Az állványos dinamikus tárolási rendszer
AZ ÁRUK ELADÓTÉRI ELHELYEZÉSÉNEK SZEMPONTJAI ÉS SZABÁLYAI.
Termelésmenedzsment Production Management
Kapacitás, átbocsátóképesség, időalapok, az erőforrás nagyság, átfutási idő, a termelő-berendezések térbeli elrendezése. Átfutási idő számítások.
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
III. A termelés és értékesítés alakulásának elemzése
Az elemzés és tervezés módszertana
Készítette: Unyatyinszki Csaba
Komissiózás részműveletei
Munkaszervezés Az emberi tevékenységek megszervezése vállalati szinten
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Az elvben figyelembe veendő kapcsolási rendek számáról képet kaphatunk, ha felmérjük az adott N és M áramok és egy-egy fűtő- és hűtőközeg.
Adatbázis alapfogalmak
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
KORSZERŰ TERVEZÉSI MÓDSZERTAN A LOGISZTIKA TERÜLETÉN
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Forgóeszköz Azok az eszközök, amelyek várhatóan egy évnél rövidebb ideig szolgálják a vállalkozási tevékenységet Főbb csoportjai: a) készletek b) követelések.
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Készletgazdálkodás és logisztika
Avagy 10 perces szerszámcsere.  Manapság a fogyasztók elvárják, hogy a termékekhez megfelelő minőségben, mennyiségben, árban, időben jussanak hozzá.
Raktártevékenységek: az áru mozgatása
Készletezési modellek
A raktár teljesítményének mérése
Raktártevékenységek 2. tárolás a raktárban
A készletezés alapjai Készítette: Kincses László.
PROJEKTMENEDZSMENT. Projektmenedzsment a stratégia megvalósításának eszköze. Projekt egy-egy konkrét stratégiai program vagy részprogram.
11. tétel.
8. tétel.
Készletek – Állandó felhasználási mennyiség (folyamatos)
Készletek - Rendelési tételnagyság számítása -1
Előadás másolata:

A komissiózás folyamata Készítette: Kincses László

Bevezetés A komissiózás célja, hogy a raktári tárolótérben elhelyezett árukból olyan méretű és összetételű küldeményeket állítson elő, amely megfelel az árut rendelő ügyfelek leadott igényeinek. Másként: a komissiózás (árugyűjtés) az áruk előre megadott megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását megvalósító folyamat, amely a megrendelés átvételével kezdődik, s a kigyűjtött áruk rendelésenkénti összeállításával fejeződik be. Felmérések szerint sok raktárban a raktározás változó költségeinek 50%-át a komissiózás kiadásai adják, ezért valóban nagyon fontos, hogy a raktározási menedzser különös figyelmet szenteljen ennek a kérdéskörnek.

A komissiózás főbb szabályai Az alábbi szabályok általános érvényűeknek tekinthetők: minden termékhez rendeljünk legalább egy helyet (a komissiózó térben), de ügyeljünk rá, hogy a lehető legkisebb komissiózó teret alakítsuk ki; a komissiózással és az utántöltéssel foglalkozó csoport létszámát vegyük a lehető legalacsonyabbra; minimalizáljuk a torlódásokat; amennyire csak lehet, különítsük el a komissiózást és a raktár feltöltését a torlódások, és a várakozások elkerülése érdekében; ügyeljünk arra, hogy a komissiózó térben mindig legyen elegendő áru; tartsuk, sőt emeljük a szolgáltatás színvonalát!

Az áru előkészítése A gyakran rendelt, gyorsan forgó áruk számára szóba jöhet több áruelőkészítő komissiózó hely kijelölése is. Ez mérsékli a várakozást, továbbá az áruhiány előfordulási esélyét. A komissiózó térben kialakítandó helyek számának meghatározásakor figyeljünk arra, hány napi (órai) igénynek megfelelő árut kell a komissiózó területen tartani! Ez függ a forgalom méretétől, a pótlás sebességétől, a tárolótérben alkalmazott és a vevők által igényelt áruegységek méretkülönbségétől stb. Tudnunk kell, hogy az áruhoz való jobb hozzáférés, annak kezelése, nagyobb területet kíván a komissiózó térben, mint amit ugyanez az árumennyiség a tárolótérben elfoglalt!

Az áru elválasztása a tároló és a komissiózó térben A rosszul kialakított komissiózó területen a dolgozók idejének legnagyobb hányadát a tényleges árukezelés helyett azok megkeresése, a „körbejárás” teheti ki. Az árumozgásokat csökkenthetjük azáltal, hogy a tárolótérben és a komissiózó térben lévő árukat elválasztjuk egymástól. T K A vertikális szétválasztás lényege, hogy a táro-lótéren belül képezzük ki a komissiózásra kije-lölt helyeket, mégpedig az állványzat legalsó, vagy szükség esetén alsó sorain. Az e fölötti sorok az áruk tárolására szolgálnak. T-vel a tárolt, K-val a komissiózásra váró árut jelöltük. A horizontális elválasztás lényege, hogy a komissiózásban érintett árukat (egységeket) először a raktár egy külön e célra leválasztott, elkülönített részére, az ún. komissiózó munkaterületre szállítjuk. Tárolótér Komissiózó tér

Előnyök és hátrányok Tárolótér A tárolótéren belüli komissiózás előnyei: egyszerű anyagáramlás, nincs szükség közbenső szállításokra, csak az áru leemelésére, egyszerű az információáramlás. Hátrányai: hosszúak a komissiózási útvonalak, viszonylag kicsi a komissiózási teljesítmény, kedvezőtlen tárolásszervezési módszert kíván (pl. kötött helyfoglalásos rendszer). T K A tárolótéren kívüli komissiózás előnyei: nagyobb komissiózási teljesítmény, a tárolótérben tetszés szerint tárolási módszer alakítható ki. Hátrányai: bonyolult anyagáramlás, nehezebb a raktárban az anyagmozgatás megszervezése, irányítása, bonyolultabb információáramlás. Tárolótér Komissiózó tér

Komissiózási rendszerek Ezeket egy korábbi bemutatóban már áttekintettük. Megnézem azt a bemutatót. Csak az idevágó diákat nézem meg. Átugrom ezt a négy diát.

Az áru-előkészítési rendszer jellege szerinti csoportosítás Eszerint megkülönböztetünk statikus ill. dinamikus komissiózást. A statikus áru-előkészítési rendszer esetén a megrendelt árukat a tárolótérben gyűjtik össze (az ember megy az áruhoz), majd szükség szerint osztályozzák, ellenőrzik és összeállítják a kiszállítási egységeket. Előnye: egyszerű anyagáramlás, nincs szükség közbenső szállításokra és rakodásra valamint egyszerű az információáramlás is. Hátránya: hosszúak a komissiózási útvonalak, és viszonylag kis komissiózási teljesítmény érhető el. Néha kedvezőtlen szervezési és technikai megoldásokat okozhat. Dinamikus áru-előkészítési rendszer használatakor a megrendelt árufajtákat tartalmazó tárolási egységeket a manipulációs térbe szállítják, majd a szükséges mennyiségek kivételezési után visszaviszik a tárolótérbe (az áru megy az emberhez). Előnye: a mozgatási műveletek jóval egyszerűbbekké válnak, viszonylag nagy a komissiózási teljesítmény, és a tárolótér kialakításakor nem kell komissiózási szempontokat figyelembe venni. Hátránya: az anyagmozgatási teljesítmények jóval nagyobbak. Bonyolult az áruáramlás, hiszen a megmaradt árumennyiséget vissza kell vinni a tárolótérbe. A komplex árumozgási feladatok információs rendszerben való követése is bonyolulttá válhat.

A komissiózási tevékenység szervezési módja szerinti csoportosítás: 1 A komissiózási tevékenység szervezési módja szerinti csoportosítás: 1. egylépcsős (egyedi) komissiózás Egyedi komissiózáskor egy dolgozó egy teljes megrendelés áruit gyűjti ki, függetlenül attól, hogy ezek a tárolótér melyik részében találhatók. Szokás ezt egyedi kigyűjtésnek is nevezni. A megrendelőlap tehát egyben kigyűjtési jegyzék is lehet, csupán a kigyűjtési sorrendet kell azon külön jelezni (hogy a lehető legkevesebb utat kelljen bejárni). Előnye: kevés szervezési munkát igényel, egy-egy megrendelés gyorsan kigyűjthető, tehát a sürgős igények könnyen kielégíthetőek, az esetleges hibák gyorsan korrigálhatók. Hátránya, hogy csak viszonylag kis komissiózási teljesítmény érhető el. Alapvetően kétféle bejárási szabály szerint gyűjthetik ki az árut: Hullámstratégia: a sorok között, azokat hullámszerűben bejárva a dolgozó a teljes raktáron végigmegy. Akkor javasolt, ha nagyszámú tárolóhelyet kell felkeresni kis mozgatási tételekkel. Hurokstratégia: a sorokat nem megkerülve, hanem visszafordulva járja be a teljes raktárt. Akkor alkalmazzuk, ha viszonylag kevés tárolóhelyet kell felkeresni, így csökkenhet a bejárható út hossza. A két módszer természetesen együtt is alkalmazható.

A komissiózási tevékenység szervezési módja szerinti csoportosítás: 2 A komissiózási tevékenység szervezési módja szerinti csoportosítás: 2. párhuzamos (csoportos) komissiózás Csoportos kigyűjtés esetén egy kiszedő a rendelések egy csoportját kapja meg és szedi ki. Megkapja a kiszedési listát (v. az árukigyűjtő jegyzéket), ezen minden általa kezelt vevőhöz tartozó készlet szerepel. Itt is megkülönböztethetünk egy- illetve többlépcsős stratégiát. Egylépcsős stratégia esetén a kiszedő minden vevő megrendelését teljes egészében maga szedi ki. (Alkalmazható mindkét raktárbejárási módszer.) Kétlépcsős stratégia alkalmazásakor az egyes kiszedők több vevő megrendelésén dolgoznak, de a konkrét vevői megrendeléseknek csak egy-egy résztét kapják meg kiszedési feladatként. Ilyenkor az ún. zóna szerinti bejárást alkalmazzák, minden kiszedőhöz rendelnek egy tárolási zónát, ő a feladatait mindig az adott zónában végzi el. A megrendelési tételeket a kigyűjtési jegyzékben zóna szerint csoportosítják. A kiszedett termékek a komissiózó területre kerülnek, ahol a végső, vevőspecifikus kiválogatás történik. Előnye, hogy nagyobb a komissiózási teljesítmény, hátránya, hogy külön szervezőmunkát igényel a listák (jegyzékek) elkészítése.

Az árukiszedés technikai megvalósítása alapján … beszélhetünk kézi illetve automatizált árukiszedéssel megvalósuló komissiózásról. Gyakoribb a kézi árukiszedés, hiszen az áruk gyakran inhomogének, anyagmozgatási szempontból eltérő tulajdonságúak. Emiatt nehéz a folyamat gépesítése. Foglaljuk össze az eddigieket!

A torlódások csökkentése A torlódások elkerülése érdekében elegendő számú és méretű helyet kell biztosítani a komissiózó területen az egyes árufélék számára. Ezt elsősorban a rendelések gyakorisága, az adott áru forgalma határozza meg. A torlódás egyik oka lehet, hogy a komissiózás ill. a beérkező áruk elhelyezése ugyanabban a folyosóban, egyidőben történik. Ez különösen akkor veszélyes, ha nagy forgalmú, gyakran igényelt áruról van szó, mert itt mind a komissiózási, mint a feltöltési munka mennyisége nagy. Éppen ezért fontos, hogy ezeken a helyeken a két tevékenységet különválasszuk egymástól. Ennek több lehetséges módja is van, nézzünk ezek közül hármat! pótlás komissiózás 1. A soronként elkülönített pótlás-komissiózás az ábrán látható. Egy-egy sorban vagy csak pótlás vagy csak komissiózás történik. A helykihasználás nem a legjobb, de a torlódás jelentősen csökken. Elsősorban gyorsan forgó áruféleségeknél használják. 2. Teljesen szétválasztott pótlás-komissiózás alkalmazásakor különleges, automatikusan utántöltő állványzatot használnak. Amikor az árut a komissiózó oldalon elvesszük, a betöltési oldalról automatikusan egy másik kerül annak helyébe. pótlás komissiózás 3. Időbeli elhatárolással is elkerülhető a torlódás, pl. a feltöltés a korai órákban kezdődik, a komissiózásra pedig a déli, esti órákban kerül sor.

Az áruhiány elkerülése Ennek alapvetően két módja van. a komissiózó tér olyan kialakítása, hogy ott elegendő mennyiségű áru elhelyezhető legyen. a komissiózó terület kisebb lehet, ha a tárolótérből az állandó utánpótlást biztosítani tudjuk. A pótlás programozható, ha figyelemmel lehet kísérni a komissiózó térben az árufogyást. Ez történhet előzetes számításokkal, de egyszerű megfigyeléssel is. Ha az utánpótlás nem előre programozottan történik, hanem azt a komissiózó dolgozók „rendelik meg” a készletek fogyását észlelve, a pótlást meggyorsítja a jó kommunikáció. A legtökéletesebb eljárás természetesen az, ha az igények, valamint azok kielégítésének ütemét számítógépes rendszerek programozzák. Ezek a programok (miután meghatározták a raktár-ból induló járatok pontos feladatait) tudják, hogy mely áruknak mikor kell elhagyniuk a raktárt. A komissiózási művelet sorrendjét a program a kiszállítási sorrendnek rendeli alá.

A komissiózáshoz szükséges információk A komissiózást végző személy részére adott információnak időben kell rendelkezésre állnia, elegendőnek és pontosnak kell lennie. A túl sok információ zavarokat okozhat. Az információ milyensége döntő módon befolyásolja a komissiózás hatékonyságát és minőségét. A tévedések (pl. nem megfelelő áru kiválasztása) csökkenthetők, egyúttal a folyamat gyorsítható az automatikus azonosításhoz alkalmas vonalkód- illetve egyéb gépi technikával A komissiózáshoz a következő (minimális) információk szükségesek: az áru helye a tárolótérben, a kigyűjtendő áru megnevezése, a kigyűjtendő áru mennyisége, hova kell az árut továbbítani a felvétel után, mi a teendő áruhiány ill. kevés áru esetén, mi a következő meglátogatandó hely. Az irányítóközpont és a komissiózást végző dolgozó közötti kapcsolat hagyományos (nyomtatványos) és papír nélküli rendszerrel is megoldható. Hagyományos rendszer esetében a gyűjtőjegyzék vagy a megrendelőlap egyben gyűjtési utasítás is, amellyel a komissiózó dolgozó végigjárja a komissiózásra kialakított állványfelületeket, kigyűjti a megfelelő mennyiségeket.  A világos, könnyen megérthető információ nemcsak papíron adható meg, ezeket napjainkban már sok helyen kézi adatterminálokon, a targoncára szerelt LED kijelzőkön stb. adják meg. Nagy raktárakban indokolt olyan számítógépes programokkal irányítani a komissiózást, amely a szükséges teljesítményeket minimalizálja, ugyanakkor a kiszállításra előírt ütemezést is tartja.

A komissiózás hatékonysága A komissiózás hatékonyságát a többféle módon mérhetjük: a gyűjtési ráta (az időegység alatt kigyűjtött tételek száma) szerint; az időszakra jutó rendelések (rakodólapok, gyűjtőládák stb.) száma szerint és a szolgáltatás színvonala, (pl. ritkán előforduló áruhiány) szerint. A komissiózás hatékonyságát jótékonyan befolyásolják a alábbi tényezők: a várakozási idők kiküszöbölése; az árufelismerés és -kiválasztás idejének minimalizálása; a komissiózó körutak hosszának, útvonalának optimalizálása; folyamatos munkavégzés feltételeinek megteremtése; a komissiózó dolgozó adminisztratív munkától való megszabadítása. A komissiózó tér kihasználtsági foka általában nem túl magas. Gondoljunk arra, hogy amikor a komissiózás elkezdődik, akkor a terület kihasználtsága a 100%-hoz közeli, ahogy azonban fogy a nap folyamán a kigyűjtött áru, úgy válnak szabaddá a korábban foglalt területek. Ha nincs folyamatos utánpótlás, akkor a tér kihasználtsága 50% körülire csökkenhet.

A raktár-alapterület meghatározásának elvei Az árufajták a raktárkészlet egymástól eltérő tulajdonságú és/vagy jellemzőjű áruk halmazát jelentik. Az egyes árufajták mozgatási, tárolási igényei, készletnagysága, forgalma stb. különböző lehet, ezért a tárolással, a készletezéssel stb. kapcsolatos vizsgálatokat árufajtánként kellene végezni. Az árufajták esetenkénti nagy száma miatt (elosztóraktár esetében több ezer árufajta is lehet) a számítások bonyolultakká, áttekinthetetlenekké válnának. Ennek elkerülése, a tervezési, szervezési feladatok megkönnyítése érdekében egyszerűsíteni kell: a jellemző (legnagyobb készletű, legnagyobb forgalmú) árufajtákat kell kiválasztani. Az egyszerűsítés ABC-elemzéssel végezhető. Az elemzés menete a következő: 1. Az egyes árufajtákat egy kiválasztott közös, összehasonlítható jellemzőjük (készlet, forgalom, érték) alapján csökkenő sorrendbe kell rendezni; 2. árufajtánként meg kell határozni az összértékhez viszonyított százalékos részesedéseket; 3. az árufajtákat a választott határértékek szerint csoportokba kell sorolni (pl. a raktárkészlet 75...80 %-át kitevő árufajtákat az A, a készlet 10...15 %-át a B, a maradékot a C kategóriába soroljuk); 4. meg kell szerkeszteni az ABC vagy más néven a Lorenz-görbét. Nézzük ezt egy egyszerű példán!

Szükség esetén ábrázoljuk az adatokat diagramon. A példa Fontos, hogy az ABC-elemzés alapjául használt jellemző azonos módon, összehasonlíthatóan legyen mérve. Kiválasztjuk ezt e jellemzőt, és az eszerinti %-os megoszlást vizsgáljuk. Rendezzük eszerint a megoszlás szerint csökkenő sorrendbe a táblázat adatait, majd képezzük a kumulált összegeket! Szükség esetén ábrázoljuk az adatokat diagramon.

Vége