A második esély program - kutatás és fejlesztés Singer Péter Országos Közoktatási Intézet Iskolafejlesztési és Integrációs Központ 2005. június 17.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Félévi értekezlet a Than Károly Gimnázium és Szakközépiskolában
Iskolánkról.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
Új utakon a szaktanácsadás, tantárgygondozás A TÁMOP 3. 1
Az együttműködés színterei a segítő pedagógus szemszögéből
Könyvtárhasználati verseny
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
Minőségi oktatás létrehozása – Hátránykompenzáció közoktatási és kulturális szolgáltatások fejlesztésével és tartalmi modernizációjával Magyarhomorogon.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Mérés, értékelés és minőségbiztosítás a közoktatásban
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A mai nap programja ig Köszöntő Polgármester Úr 5 perce Gyorsított tanév előkészítő információáradat ig integrációt segítő.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B.
Gyakorlatvezető mentortanárképzés
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
TÁMOP ÚJ Oktatásszervezés -és várható hatásai Nagy Anna Magdolna Eger, szept.03.
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Együttműködési lehetőségek a kompetencia alapú oktatás elterjesztése érdekében Tuza Tibor Balogh Tibor.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
A szaktanácsadó segítő szerepe
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás Egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben.
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
AZ ÚJ TÍPUSÚ SZAKTANÁCSADÁS Szabó Klára január 28.
IGAZGATÓI BESZÁMOLÓ 2006/07 I. FÉLÉV. TARTALMI VÁZLAT AZ ISKOLA STATISZTIKAI MUTATÓI A KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁSRA VALÓ ÁTTÉRÉS TAPASZTALATAI AZ INTEGRÁCIÓS.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Szaktanácsadói tevékenységek, kompetenciák
Pedagógus értékelési rendszer
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
Az „Út a munkához” program tapasztalatai és eredményei a munkaügyi szervezet tevékenységében Székesfehérvár, július 14.
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Mérés-értékelés konferencia március 28. Eger.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
KOMPETENCIA ALAPÚ TANÁRKÉPZÉS FÓKUSZBAN A GYAKORLATI KÉPZÉS
Szakiskolai fejlesztési program
AZ IKSZ 50 ÓRÁJÁNAK INTÉZMÉNYI SZINTŰ TERVEZÉSE
TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM
Móricz Zsigmond Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
Regionális konferencia
Hallássérültek a könyvtárban
Székesfehérvár, július 14.
„Aperitif” Innovációs potenciál az Arany János Kollégiumi és Kollégiumi Szakiskolai Programba programban AJKP-AJKSZP ORSZÁGOS TANÉVNYITÓ Kiskunfélegyháza.
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

A második esély program - kutatás és fejlesztés Singer Péter Országos Közoktatási Intézet Iskolafejlesztési és Integrációs Központ június 17.

Célkitűzések A tanulói kudarcok csökkentése 1.Az idő előtti iskolaelhagyók számának csökkentése 2.A hátrányos helyzetű tanulók (egyéni) iskolai tanulási útvonalainak biztosítása 3.A tanulók képességei és az ehhez mérhető (elvárható) tanulói teljesítmény közelítése 4.Az adott iskolafokozat sikeres befejezése és a továbblépés (magasabb iskolafokozat, szakképzés/munkaerőpiac) biztosítása

Feladatok Általában: a „második esély” program intézményi szintű alkalmazásának előkészítése és megvalósításának támogatása 1.A programban részt vevő intézmények kiválasztása -Balassagyarmat – Bérczy Károly Középiskola -Budapest – Than Károly Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola -Debrecen – Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola -Dunaújváros – Rosti Pál Gimnázium -Encs – Aba Sámuel Szakiskola -Kiskunfélegyháza – Kossuth Lajos Középiskola és Szakiskola

2. A partnerintézmények felkészítése a „második esély” program fogadására és alkalmazására 2.1. Az iskolavezetés megismertetése a programmal 2.2. A „kulcsszemélyek” kiválasztása és felkészítése az innovációra 2.3. A tantestület megismertetése a programmal 3. A „hálózat” kialakítása 3.1. OKI és a partneriskolák – folyamatos kapcsolattartás 3.2. A partneriskolák kapcsolatrendszerének biztosítása

Lépések 1. A „kulcsszereplők” (az intézményi szintű innováció koordinátorai) helyzetbe hozása 1. Intézményi szintű helyzetelemzés készítése (az intézmények tevékenységének és problémáinak feltérképezése, intézményi bemutatók pl. kapcsolatrendszer, problématérkép készítése stb.)bemutatók 2. A fejlesztési stratégia kialakítása 3. Lépések a hálózatban történő tanulás elsajátítására 4. Az intézetben zajló tanórai szintű tevékenység feltárása (óralátogatások)

Lépések 2. Az egyes intézmények megismertetése a Lépések 1. eredményeivel (OKI munkatársak + az intézmény kulcsszereplőinek irányításával) 1. A koncepció intézményi szintű szakmai vitája 2. A programhoz szükséges új szereplők kiválasztásának előkészítése (innovációs munkaközösség megalakítása) Célterületek: - az új intézményi szintű értékhangsúlyok kialakítása és elfogadtatása, - a pedagógiai program szükséges módosítása, - a programhoz nélkülözhetetlen pedagógus kompetenciák kialakítása és fejlesztése az óralátogatások tapasztalatai alapján

Lépések 3. A programban kulcsszerepet kapó tanulói célcsoport azonosítása A 9. évfolyamra belépő tanulók a.szocio-ökonómiai(kulturális) hátterének feltárása és b.a tanulók tanulással összefüggő motivációinak és néhány, a középiskolai tanulmányok folytatásához szükséges kompetencia feltárása, azonosítása. Cél: a.A két mérés alapján azonosított „alsó 15%”-ba sorolható tanulók azonosítása b.Az „intervenciós területek” kijelölése

Lépések 4. Intervenciós területek (9. évfolyam): 1.Kommunikációs kultúra 2.Közösségfejlesztés 3.Tanulás tanítása 4.Szövegismeret (szövegértés, szövegalkotás) A felkészítés célcsoportjai a program megindításához: a.Az induló osztályok osztályfőnökei b.9. évfolyamon (osztályban) tanító pedagógusok c.Az iskola menedzsmentje (tantárgystruktúra, tantárgyfelosztás, órarend, finanszírozás) d.A tantestület programban részt nem vevő tagjainak folyamatos tájékoztatása

Lépések 4.1 A szükséges tanári-tanulói segédletek előállítása: Kommunikáció, A tanulás tanítása, Közösségfejlesztés, Szövegértés A 9. évfolyam (Preventív megoldások a tanulói kudarcok megelőzésére) A második esély program bevezetésének „kézikönyve”

Lépések 5. A megvalósítás, a bevezetés szeptember HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek Közösség- fejlesztés Kommunikáció Közösség- fejlesztés Kommunikáció Tanulás tanítása Szövegértés Tantárgyak

Lépések október – június HónapokTanórai szint Megerősítő programelemek a hónap utolsó péntekjén Intézményi szint Folyamatos szakmai programok intézményi szinten Október - május Közösségfejlesztés, Tanulás tanítása 2x2 óra Innovációs csoport: Tapasztalatok szakmai egyeztetése (kéthetente 1-1 óra) A programban részt nem vevők tájékoztatása: havonta egy alkalommal Január: A félévi tanulói teljesítmények értékelése és a szükséges korrekciók elkészítése Március-május: A következő tanévben belépő osztályban szerepet kapó pedagógusok intézményi szintű felkészítése JúniusAz éves tapasztalatok összegzése

Lépések március - szeptember Intézményi szintű felkészítés és felkészülés a tapasztalatok továbbadására a. A kulcsszereplők kiválasztása b. A „betanítás” módszertanának megismertetése és elsajátíttatása c. A hálózatbővítés stratégiája d. A minőség biztosítása

Lépések szeptember május A külső környezet „érzékenyítése”: Önkormányzat (Polgármester; Képviselők; „oktatási” osztály) A településen működő civil szervezetek erőforrásainak feltárása és a lehetséges kooperációk kialakítása az iskolával Cél: - Forrásfeltárás/forrásbevonás - Új tudás (pl. „civil-kurázsi”= pl. közös pályázatok elkészítése) bevonása - A program elfogadtatása a helyi társadalommal

Várható eredmények A program bevezetése kapcsán pedagógiai/szakmai munkában Általában: az esélyek kiegyenlítődése (a különbségek mérséklődése) Konkrétan: a. Tanulási, beilleszkedési problémákkal küzdők integrációja b. Etnikai kisebbség eredményesebb oktatása és integrációjának elősegítése c. Stratégia a bukások (a tanulási kudarcok) és az idő előtti iskolaelhagyás csökkentésére d. Új pedagógusszerepek kialakulása Az intézmény(ek) szintjén: a. Hálózati tanulás elsajátítása b. „Tudásközpont”-szerep alkalmazása c. Új szervezeti struktúra kialakulása

Köszönöm a figyelmüket!