Kommunikáció.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1. A kommunikáció fogalma, fajtái folyamata
Advertisements

Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
Mozgókép és médiaismeret
A kommunikáció.
Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten
Informatikai alapfogalmak
Az információszerzés.
Open System Interconnect
Optoelektronikai kommunikáció
Információ és közlemény
A kommunikációról általában
13.a CAD-CAM informatikus
Az információ rögzítése, tárolása, átviteli módjai
A számítástechnika és informatika tárgya
Informatikai alapfogalmak
Hálózati ismeretek 4 Az adatkapcsolati réteg
Kommunikáció.
XDSL hálózatok 17. Szóbeli tétel.
A kommunikáció általános modellje
A kommunikáció elmélete és gyakorlata
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Fizikai átviteli jellemzők, átviteli módok
19. Tétel Tevékenységünk alapja a kommunikáció
Kommunikációs politika Összefoglaló feladatok
A marketingkommunikáció
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Hálózati és Internet ismeretek
III. előadás: Írásbeliség, egyén, társadalom
Hálózati architektúrák
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
A marketingkommunikáció
Kommunikáció.
A kommunikációs folyamat funkciói és tényezői
A kommunikáció eszközei Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT A televíziós adás-vétel elve.
Hálózati ismeretek Az OSI modell.
Hálózati ismeretek ismétlés.
Balaton Marcell Balázs
MARKETING-KOMMUNIKÁCIÓ
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
A kommunikáció.
Jelek, jelrendszerek.
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
Az informatika alapjai
Információ ... Számítógép: Információ:
Készítette: Veres Róbert Médiatechnika I. BKF-SZKI.
Az alapvető kommunikáció
Fekete Vivien Galambos Edit
Címlap Bevezetés az információelméletbe Keszei Ernő ELTE Fizikai Kémiai Tanszék
Számítógép-hálózatok alapjai
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
Kutatások a digitális átállás társadalmi fogadtatása területén ORTT Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet Hazay István.
Hálózatok a mai világban
FARKAS VIVIEN. MINTAVÉTELEZÉSI FREKVENCIA  A digitalizálás során használt legfontosabb minőségi tényező a mintavételezési frekvencia, vagy mintavételezési.
Adat és információ. Információ, tudás  A latin informatio = felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás szóból  Minden, ami megkülönböztet  Új ismeretté.
Informatikai alapfogalmak
Információelmélet 1 Eszterházy Károly Főiskola, Eger Médiainformatika intézet Információs Társadalom Oktató- és.
Kommunikáció. Fogalmak Forrás(adó) Az információ forrása, lehet személy, állat, szoftver, gép stb., amely a közleményt előállítja és továbbítja Közlemény.
Kommunikáció Boda Klaudia 12.c. Mi a kommunikáció? A kommunikáció tájékoztatás, információk cseréje közlése valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
A kommunikáció tényezői és funkciói
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Kommunikáció a hálózaton
A kommunikációs folyamat tényezői és funkciói
A kommunikáció A FORRÁS v. ADÓ, aki küldi az információt, aki pedig fogadja az a célszemély, a NYELŐ v. VEVŐ. Az üzenet  a kommunikáció tárgya ( amiről.
Az informatika alapfogalmai Adatok tárolása Adatok továbbítása
Hálózatok.
Kommunikáció. Mi a kommunikáció? Jelentése: 1. Tájékoztatás, hírközlés 2. Hírinformációk közlése és cseréje valamilyen erre szolgáló eszköz, jelrendszer.
Kommunikáció típusai.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

Kommunikáció

Mi a kommunikáció? Napjainkban legáltalánosabb értelemben: információátvitelt, információcserét jelent valamilyen jelrendszer (pl. a nyelv) segítségével Szűkebb értelemben: jelentheti az emberi gondolatok cseréjét Technikai folyamat, melynek során információátvitel, információcsere történik à tényezők, elemek a kommunikáció megvalósulásához

Alapfogalmak: Közlemény: Jel, jelsorozat, adatok, amelyek információt "hordoznak", az amit az adó közöl a vevővel. Redundancia: a közleményekben meglévő felesleges, újabb információt nem adó elem, amely nélkül azonban a megértés esetenként nehezebbé válna. Forrás: Az információ forrása, lehet személy, állat, gép stb., amely a közleményt előállítja és továbbítja.

Alapfogalmak (folyt.) Jelátalakító: A jeleket legtöbbször fizikailag át kell alakítani, hogy alkalmasak legyenek a továbbításra, például analóg hangjel átalakítása analóg elektromos jellé. Kódoló: A jeleket, illetve a közleményt kódolja egy másik jelrendszerbe. Dekódoló: A kódolt közlemény visszaalakítását végzi.

Alapfogalmak (folyt.) Zaj: A közleményekhez, jelhez keveredő, torzító, zavaró jel. Zajok elleni védekezés: Analóg jel esetén: zajszűrés, szigetelés, például a hang esetében hangszigetelés. Elektromos jel esetében: elektromágneses árnyékolás és elektromos szigetelés. Digitális jel esetén: szigetelés, ha a zaj hibákat okozott az adatbitekben – hibajavító eljárások, ellenőrző bitek.

A kommunikációhoz az alábbi fő elemek szükségesek: Adó – a jelek továbbítására szolgáló berendezés, az információforrás helyén Vevő – a jelek vételére szolgáló berendezés, azon a helyen, ahol szükség van a küldött információra Összeköttetés – az adó és a vevő közti közeg, amely átviszi, közvetíti az üzenetet

Kommunikációs folyamat

A kommunikációs folyamatok típusai A résztvevők száma szerint Két ember közötti = személyközi kommunikáció Én kommunikáció Tömegkommunikáció: a tömegkommunikáció azon kommunikációs csatornák összefoglaló neve, melynek célja a lehető legtöbb ember egyidejű elérése

A kommunikációs folyamatok típusai (folyt.) Az üzenet kódolásának jellege szerint Verbális kommunikáció A verbális kommunikáció alapja a nyelv, eszközei a beszéd és az írás. Nem verbális kommunikáció A nem verbális kommunikáció eszközei látszólag csak másodlagos, kiegészítő kommunikációs eszközök, valójában a verbális kommunikáció eszközeivel egyenértékűek.

A kommunikációs folyamatok típusai (folyt.) Kommunikáció iránya alapján: Simplex: egyirányú átviteli mód. Az egyik gép az adó, a másik a vevő. Pl.: TV, rádió Half-duplex: változó irányú átviteli mód. Mindkét gép lehet adó vagy vevő, de egy időben csak az egyik irányú adatátvitel lehetséges. Duplex: kétirányú átviteli mód. Mindkét gép egy időben lehet adó és vevő. Pl.: telefon

Információ fejlődésének hatása a társadalomra Elfogadott tény, hogy leghatékonyabban az internet használatával lehet elérni a rendelkezésre álló információkat. A társadalmi, gazdasági, kulturális élet, a valóságos környezetből egyre inkább áttevődik a virtuális tér útvesztőibe. Az infó- kommunikációs-digitális korszak szédületes fejlődése, a többség számára követhetetlen, kedvezőtlen hatásokat eredményez.

 VÉGE 