HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
New York - „Neue Galerie” A képtár, mely Manhattan szigetén egy 1914-ben épült neoklasszicista városi villában található, a XX. századi német és osztrák.
Advertisements

Készítette: Kovács Péter Zsolt és Szilágyi Balázs Döme
Az Erzsébet kor színháza
Lázár Ervin virtuális kiállítás
Régmúlt idők, melyek most is elkísérnek, a történelemmel rezonáló lelkünkben élnek. A FESTMÉNYEK segítenek felébreszteni ezeket az élményeket, ahogy a.
A görög színház működése
…mű lehet: nyomtatott (névjegykártya, prospektus, levélpapír, boríték, jegyzetpapír, plakát) elektronikus (prezentáció, hírlevél, weboldal, multimédia,
Készítette: Nagyváradi Norbert
Velencei karnevál.
A 19. századi líra átalakulása
Közösségi portálok használata
MÓDSZEREK, FEJLESZTHETŐ KÉSZSÉGEK
Moliere 24/B.
Dávid király 11/B.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
Andrássy út Hősök tere Vajdahunyad vára
A reformkori színjátszás
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Egyetemek és vágánsok 14/A.
A Globe színház 18/A.
Színész Szerep Nézők  Színház lényege, ami nélkül, nincs színház  Nincs színház  Színész / szerep-be lépés,  Néző (közönség), több ember  Közös.
Irodalom filmen. 1. Bevezetés A mozi, a film jelentősége a 20. századi európai (amerikai) kultúrtörténetben.
Shakespeare és a káosz-elmélet
Az öt érzék - öt kortárs művészeti alkotás a Ludwig Múzeumból - Korosztály: óvoda és alsó tagozat Műveltségi terület: Ember és természet, Művészetek Várjuk.
A szecesszió művészete
A stockholmi metro A stockholmi metrót "a világ leghosszabb művészati galériájának" nevezik. 3 fő vonala (a kék, a vörös és a zöld) közel 110 km.
Az öt érzék - öt kortárs művészeti alkotás a Ludwig Múzeumból - A diasor a Ludwig Múzeum Az öt érzék című múzeumpedagógiai foglalkozás előkészítéséhez.
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Az Angol Reneszánsz William Sheakespeare.
8. FRANCIA IMPRESSZIONIZMUS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.
Készítette: NoNameTeamAnonymus csapat, 2. forduló, 3.feladat
Hasonlóságok és különbségek a reneszánsz és az alföldi realizmus művészetében.
Újsolt Informatika Házdolgozat Fekvése A település Apostag és Solt között fekszik. Két csatorna – keletről a Kiskunsági öntöző-, nyugatról pedig a Fűzvölgyi.
Fanta TrendRiport: Kultúra ‐ és médiafogyasztási szokások a fiatalok ko ̈ rében Hogyan beszéljen egy márka a tinédzserekhez? Kreatív konferencia.
G team. Vörösmarty Mihály :  Született: Nyék, december 1.  Armális nemesi család  Székesfehérvári Gimnázium  1816 pesti piarista gimnázium 
Paulay Ede Tokaj, márc. 2 - Budapest, márc. 12.
Ősbemutató Paulay Ede rendezése. Paulay Ede színész, rendező, dramaturg, színészpedagógus, igazgató, fordító március 12-én született Tokajban
SÍK FERENC CSONGOR ÉS TÜNDE Készítette: Szentivánéj Társulata Árkos Borbála Csiki Kata Mohácsi Orsolya Anna Rozgonyi Anna.
Csongor és Tünde Paulay Ede rendezésésben. Pár szó a rendezőről…  Paulay Ede tokaji születésű rendező volt.  Rendező mivoltja mellett, még számos címet.
1963.  diploma a Színház-és Filmművészeti főiskolán  pécsi Nemzeti Színház rendezője  Gyulai Várszínház vezetője  Nemzeti Színház.
Döbbenetes Siposhegyi Péter író, 2008-ban így emlékezett visz- sza a következőkre: „A győzelem ára című színdarabot 2001-ben írtam meg, ezt a darabot.
Sík Ferenc: Csongor és Tünde
Csongor és Tünde, ahogy Sík Ferenc megálmodta
Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde
Paulay Ede: Csongor és Tünde
Sík Ferenc rendezésében
Csongor és Tünde Rendezte: Paulay Ede 1879.
Paulay Ede rendezésében
Kassák Lajos Nézzük együtt….
A bemutató kezdéséhez entert nyomjanak!
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Paulay Ede Csongor és Tünde Ősbemutató
Paulay Ede rendezésében
A Megalkuvók csapata bemutatja:
A színházkészítő.
Ember tragédiája Paulay ede.
AZ EMBER TRAGÉDIÁJA Paulay Ede.
Arany János Vojtina Ars poetikája
„Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen.”
Ősbemutató Paulay Ede rendezésében
Az ember tragédiája Rendezte: Paulay Ede.
Paulay Ede rendezése, Az ember tragédiájának első színpadra vitele
1883. Szeptember 21-én mutatták be először
Az ember tragédiája Bemutatta a Nemzeti Színház szeptember 21-én Paulay Ede rendezésében.
Az ember tragédiája Paulay Ede rendezésében
Vicsi Klára Terminológiai szótárfelmérés eredménye és tanulságai az MTA Műszaki Tudományok Osztályán Vicsi Klára Magyar.
Színpadon Az ember tragédiája
~Paulay Ede rendezésében~
IGAZGATÓI PÁLYÁZAT Nemzeti Színház Készítette: Dr. Németh Antal 1940
Előadás másolata:

HALÁL a művészetben Készítette: Barna Eszter 9.a

A halál teázik Madarász Gergely vászon festménye egy kissé elvont jelentést takar. Valószínűleg sosem fogjuk megtudni, hogy mit - ez a festő titka marad. Madarász Gergely : A halál teázik ( akril, vászon )

Grafika Kanczler Klára grafikája szintén a Halál címet kapta. Feltételezhetően egy lányt – a kedvesét – gyászol a férfi.

Jan Toorop: Halál, hol a te győzelmed? A holland festő 1892-ben készült festményét – valószínűleg a japán művészet hatására – a linearizmus jellemzi. Festményében az ostorcsapás szerű vonal dominál, ami jellegzetes szecessziós forma.

A Fekete halál A képen Szent Rókus ábrázolását láthatjuk a lábán pestises keléssel- ami a XIV. századi Európán végigsöprő pestisjárványokra utal.

Rómeó és Júlia Rómeó és Júlia történetét, a Shakespeare által írt drámát, az Operett Színház színészei és a rendező, Kerényi Miklós Gábor dolgozta át musicallé és vitte színpadra. A magyar változatban (maga a musical francia ötlet) több változtatás mellet, a két főszereplő halála is megváltozott: Rómeó Júliát magára köti és felakasztja magát, Júlia pedig felvágja a csuklóján az ereket. A rendező állítja azért tartotta szükségesnek a módosításokat, mert így elérte azt a hatást, amit a maga idejében Shakespeare.

Napjaink művészete Egy fiatalok által szerkesztett weboldalon találtam ezt a képet. A maga nemében ez is műalkotás; a kreatív csoport más témákat felhasználva is alkotott már hasonló kompozíciót.

Köszönöm a figyelmedet.