Takarmányok zsírtartalma

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A TAKARMÁNYOZÁSTAN ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a ménesgazda szak I
Advertisements

Eukarióta sejtek Maghártyával határolt sejtmag Sejtszervecskék
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Élelmiszeripari zsírok Tojások és tojástermékek
Zsírsavak Növényi/állati eredetű zsírok/olajok fő alkotórészét képező karbonsavak Szénlánca: hosszabb nyílt láncú el nem ágazó telített.
Lipidek – zsírszerű anyagok
Táplálkozási allergiák
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 14. Jellemezze az alább felsorolt melléktermékeket! - A melléktermékek jelentősége a takarmányozásban - Cukoripari melléktermékek.
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
Takarmányismeret 4. Magvak.
A takarmányok zsírtartalma
A takarmányozás jelentősége
Szemestermények tárolása
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
Zsíranyagcsere Szokásos táplálék összetétel: - szénhidrát: 45-50%
A sejtet felépítő kémiai anyagok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
LIPIDEK.
LIPIDEK.
FOTOSZINTETIKUS PIGMENTEK
Biológiailag aktív és járulékos anyagok
A takarmányok zsírtartalma
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
Lipidek szerkezete és funkciója
A TAKARMÁNYOZÁSTANI ELŐADÁSOK TEMATIKÁJA a Gazdasági agrármérnöki szak III. és a Növényorvosi szak II. évfolyamán szeptember 15. – december 15. HétIdőpontTéma.
Növényi rostok nyersrost NSP élelmi rost NDF ADF ADL cellulóz*
Étkezési zsiradékok.
Észterek.
Zsírsavak szintézise: bevezető
Teljes Parenterális Táplálás
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
Egészségügyi Mérnököknek 2010
Emperger Cintia Klicsu Viktória 9.B
A lipidek.
Több kettőskötést tartalmazó szénhidrogének
Talajvizsgálat foszfolipidek alapján Készítette: Ladányi Márta (A170R5) Talajvédelem című tárgy keretében (BMEEOGTAKM1)
Takarmányozástan.
A Weende-i takarmányanalitikai rendszer
Cellulóz vázanyag (10-15 ezer glükóz egység) vízben nem oldódik a felsőbbrendű állatok szomatikus enzimjeikkel nem tudják bontani az előgyomrokban, utóbél.
Takarmányok zsírtartalma
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
A lipidek táplálkozási jelentősége
Testtömeggyarapodás és fejlődés nem szükségszerűen egyidejű: Kompenzációs növekedés Szűkös takarmányozás: kompenzálja hosszú ideig szűkös tak.: csökött.
A TÁPLÁLÓANYAGOK SORSA AZ ÁLLATI SZERVEZETBEN
Kérődző állatok emésztési sajátosságai
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Biokémia Fontolva haladóknak
ÉTKEZÉSI ZSIRADÉKOK.
Lipidek.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
Szerves vegyületek. 21. lecke A lipidek Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű anyagok, de Különböző kémiai összetételű és eltérő szerkezetű.
Lebontó folyamatok kiegészítés. Pentóz-foszfát ciklus (Glükóz direkt oxidációja)
Takarmánykiegészítők a., h ozamfokozók: javítják az egészséges állatok termelését. Antibiotikumok: gombák vagy mikrobák olyan anyagcsere-termékei, amelyek.
Biokémia Fontolva haladóknak
A zsírok emésztése, felszívódása és anyagcseréje
melléklet: Észterek1 diasor
Biomérnököknek, Vegyészmérnököknek
Takarmánykiegészítők a. , hozamfokozók: javítják az egészséges
Lipidek anyagcseréje.
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
A hasznos kender Cannabis sativa L..
Mikroelemek.
Foszfolipidek 1. foszfogliceridek: Kolin 1.
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Takarmányok zsírtartalma Nyerszsír Valódi zsírok Összetett gliceridek Glicerin nélküli lipidek

Nyerszsír Valódi zsírok (trigliceridek, zsírok – olajok) (Soxhlet féle extrahálás, 8 óra, petroléter vagy hexán; zsírban oldódó anyagok összessége) Valódi zsírok (trigliceridek, zsírok – olajok)

Összetett gliceridek Foszfolipidek glicerin+zsírsav+foszforsav+kolin=lecitin, glicerin+zsírsav+foszforsav+etanolamin=kefalin, membrán alkotórészek, zsír emulgeátorok lecitin

Az állati sejtmembrán felépítése

Glikolipidek zöldtakarmányokban a nyerszsír 50-60%-a is lehet glicerin+zsírsav+szénhidrát (glükóz, galaktóz) zöldtakarmányokban a nyerszsír 50-60%-a is lehet 95%-a a zsírsavaknak linolénsav

Glicerin nélküli lipidek Viaszok zsírsav+nagy molekulatömegű alkohol nem vagy csak nagyon gyengén hasznosulnak Szteroidok (biológiailag aktív vegyületek) koleszterol (agyszövet, sejtmembránok kialakítása, szteránvázas vegyületek prekurzora) 7-dehidrokoleszterol  D3 vitamin ergoszterol  D2 vitamin epesavak szteroid hormonok (ösztrogének, adrogének, progeszteron, kortizol, aldoszteron) Terpének íz és illatanyagok, illó olajok növényi színanyagok (karotinoidok, xantofillok) A, E és K vitamin

koleszterol kortizol progeszteron tesztoszteron ösztradiol

A zsírok takarmányozási szerepe Energia-kiegészítés Takarmány zsír Állati termék minősége Zsírban oldódó vitaminok Esszenciális zsírsavak Linolsav C18:2 Linolénsav C18:3 Arachidonsav C20:4 Ízletesség Granulálhatóság, porzás Húsevők > baromfi > sertés > kérődzők

A takarmányzsírok minőségét befolyásoló néhány tényező sztearinsav Zsírsavak hossza A rövid szénláncúak jobban emésztődnek Zsírsavak telítettsége A telítetlen zsírsavak jobb hatékonysággal emésztődnek olajsav linolsav

DPA DHA eikozapentaénsav 20:5 EPA

Zsírok avasodása Szabad zsírsavak képződése (savszám) Nem toxikus, kellemetlen kaparós íz Oxidatív elváltozások (peroxidszám) A kettős kötéseknél peroxidok, hidroperoxidok képződnek hő, fény, mikroelemek jelenlétében Kifejezetten káros hatásúak Az oxidációra érzékeny anyagokat, az A, D, E vitamint, karotinoidokat a takarmányban és a májban Antioxidánsok Természetes: E vitamin Mesterséges: BHA (butil hidroxi anisol) BHT (butil hidroxi toluol) EMQ (etoxi metil quinolin)