KÉZ- ÉS LÁBÁPOLÁS, MŰKÖRÖMÉPÍTÉSI LECKÉK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Prókay Julianna 6. osztály
Advertisements

Alberobello kisváros Olaszország Puglia tartományának Bari megyéjében. Jellegzetes építményei a trullók, melyek különleges, habarcs nélkül, csupán a.
Az őskori vallás.
Kutyafajták Készítette: Hajduhegyi János (HAJRABI.ELTE)
Készítette: Lajtos Judit
Készítette: Lajtos Judit ( ).  Az elhanyagolt kéz és köröm nemcsak rossz benyomást kelt, de idősebbnek is mutathat bennünket  A kommunikáció.
1.Számú Elnöki (ecchi)gőzfürdő terv. -Ki ne álmodozott volna az anime és manga rajongók közül, hogy egy napon majd eljut Japánba és személyesen megismeri,
Donatello és Michelangelo értelmezésében
Audrey Hepburn tanácsai a szépséghez
RÓZSA a virágok királynője.
EXIT.
Amit a Spanielekről tudni kell!
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
A matyókultúra mint idegenforgalmi vonzerő
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Öltözködés és kozmetikumok
A sellő A következő képsorokon egy olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Készítette : Cseresznyés Géza
3. FORDULÓ D. RAJZOS FELADAT Megoldások OZIRISZ FÖLDJÉN VETÉLKEDŐ
(A tudomány szemszögéből)
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Az ókori görög gyógyítás,
Mezopotámia és Egyiptom építészete
Mese a tejről.
Készítette: Szalay Zoltán
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Közönséges citromfű Melissa officinalis
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
RENDEZVÉNYSZERVEZÉS TÖRTÉNETE
M Ű V É S Z E T.
A sámán öltözéke Mongólia, Korea
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Könyvklub, olvasó tábor
Köröm és lábápolás.
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
Mi Atyánk, ki vagy mennyekben,
Készítette: Belloni Tamara 9.a
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
A poliszrendszer kialakulása és a gyarmatosítás
MIT NEKÜNK, TI FÉRFIAK? (Bokrétás András versei) ballada néhai jó Francois Villon mester stílusában és modorában.
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Találkozni jöttem Veled, Istenem Te jól ismersz engem, s én kitárom a szívem Itt vagyok Istenem,
Sammezzano-kastély Toszkána Olaszország
A lakás textíliái Szőttesek, hímzések © Németh György.
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
Készítette: Szalay Zoltán
A Kheopsz piramis.
Hajviselet.
- Olasz sáska, zöld lombszöcske, mezei tücsök -
Rejtőzködő „lakótársak”
AZ ÓKORI GÖRÖGORSZÁG MŰVÉSZETE
EGYIPTOMI ISTENEK SZERZŐ: VÖRÖS LÁSZLÓ. A természet láthatatlan erőit testesítették meg. Nem mindegyik terjedt el az egész birodalomban Néhányan már a.
A divat története A XVIII. század végéig.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
A román, gótikus és a reneszánsz művészet
Réti gyógynövények.
A kémia története 7. osztály.
5. évfolyam – 3. téma Ókori Görögország.
Bevezető fogalmak Minden ember ugyanabba a fajba tartozik A faj tudományos neve a Homo sapiens. A fajnál kisebb kategóriák: alfaj, változat, nagyrassz,
ŐSI EGYIPTOMI ÉKSZEREK
EGYIPTOM piramisok.
Egyiptom Kormos Áron 5.a.
A divat és az öltözködés története
Készítette: Bocsák Tamás
RÓZSA a virágok királynője.
JÓ REGGELT !.
A papír másik oldala I. rész Összeállította: az Ökológiai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta: a FM Zöld Forrás PTKF/359/2014.
Kultúra Szalayné Kelemen Ildikó
Előadás másolata:

KÉZ- ÉS LÁBÁPOLÁS, MŰKÖRÖMÉPÍTÉSI LECKÉK TANODA KFT.

1. LECKE JELMAGYARÁZAT: Információk: alapfogalmak, különösen fontos információk, melyeket feltétlenül meg kell jegyeznie. Ezeket gondosan, többszöri is tanulmányozza. Érdekességek: az adott témához kapcsolódó különlegességek. Gyakorlatok: könnyen elvégezhető feladatok az adott témakörrel kapcsolatban.

1. LECKE A szakma története: Az őskorra vezethető vissza, amikor is növényi és állati eredetű anyagokból készített festékekkel ékesítették magukat a nők. A primitív, ősi népek asszonyai körmüket porózus kövekkel formálták mandula alakúra, majd ásványi anyagokkal, növények levével színezték. A henna az egyik legillatosabb növényünk. Apró, fehér, rózsaszín vagy piros virágaiból parfümolaj is készül.

1. LECKE

1. LECKE Az Ókorban a fáraók, a királyok, a királynők testük díszítésére hennát használtak, melynek a gonosz szellemek távoltartásában is szerepe volt. A jómódot, előkelőséget jelezte, ha valaki díszítette körmeit, kéz- és lábbőrét. A festett, hosszú körmök kizárták az alantas munka végzését. Bőséget, gazdagságot, jólétet jelzett a hosszú köröm. A saját körmök hosszabbítására aranyból, csontból készítettek pótkörmöket. Az egyiptomi emberek hite szerint isteneik teste aranyból volt, s a fáraók úgy hasonlíthattak hozzájuk leginkább, ha minél több arannyal fedték testüket, ezért arany ujj- vagy körömvédőket viseltek kezükön és lábukon. Nephtysz és Ízisz istennők ábrázolásán, mely egy szarkofágrészleten maradt fenn, jól látszanak a körmök, melyek karcsú kezükön hosszúak és aranyozottak.

1. LECKE A sivatagi népek a hennát nemcsak a test díszítésére használták, hanem hűsítő, fertőtlenítő lábfürdőt is készítettek belőle. Gyulladáscsökkentő, vérzés- és fájdalomcsillapító hatását is ismerték. Középkorban az arab orvosok munkájának köszönhetően továbbfejlődtek a szépítőszerek.

1. LECKE A kereszténység elterjedése, a vallási háborúk, az aszkéta gondolkodás és a rettegés a fertőző betegségektől véget vetett a testápolási és fürdőkultúra fejlődésének. A XV. Században Itáliából és Franciaországból indult el újra a testápolási cikkek használata. Királyok orvosai is foglalkoztak szépítőszerek készítésével, uralkodójuk pompájának elősegítésére.

1. LECKE E kor szépségideáljának a következő tulajdonságokkal kellett rendelkeznie: „Három legyen fehér: a bőr, a fogak, a kezek; Három fekete: a szemek, a szemöldök és a szemhéjak; Három piros: az ajak, az orcák és a körmök; Három hosszú: az alak,a haj és a kezek; Három rövid: a fogak, a fülek és a lábfej; Három széles: a mellkas, a homlok és a szemöldök köze; Három kövér: a kar, a comb és a lábikra; Három kicsi: a keblek, az orr és a fej; Három finom : az ujjak, a haj és az ajkak”.

1. LECKE A XVI.századtól a XX.századig megfigyelhető az a folyamat, hogy az elkendőzést, a szépséghibák eltakarását egyre felváltotta a test ápolása, a tisztaság és az egészség védelme. Az 1911-es és 1912 –es Tolnai világlapja című képes hetilapban rendszeresen jelentek meg hirdetések, melyek a kor legújabb fejlesztéseit ajánlották a kéz és láb bőrének, valamint a körmök ápolásához.

1. LECKE „Jó reczept. Az apró bajok közül, melyek kétségbe ejtik a hölgyeket, felsoroljuk a forróság okozta felhólyagozást, az arcz és kéz vörösségét, a repedezett bőrt stb. Vigasztalódjanak az ezek bármelyikében szenvedő hölgyek, ezen könnyen segíthetnek, ha naponta alkalmazzák a Creme Simon-t, ezt a kiváló, remek illatú gyártmányt, mely sohasem avasodik meg és visszavarázsolja az üdeséget és szépséget, nemüknek e nélkülözhetetlen kellékét. Arczbőrük az ifjúság végső határáig megtartja üdeségét és hamvát. A savon éséget, nemüknek e nélkülö Savon a la Creme Simon kiegészíti a Ceme Simon csodaszer hatását. Jó reczept repedezett bőrre.”