Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ÁNTSZ PEST MEGYEI INTÉZETE KÖZEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLY
Advertisements

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Az ökológiai állapotértékeléshez szükséges monitoring rendszer felülvizsgálata - Komárom-Esztergom megye - Vásárhelyiné Tóth Ildikó Nemzeti Környezetügyi.
Humán rendszerek, közszféra
G M P Dr. Hetényi László.
Dél-Alföldi régió Ivóvízminőség-javító Program Mórahalom, július 02.
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A tatai források alkalmazkodási célú hasznosítási lehetőségeinek feltárása Dr. Mattányi Zsolt tudományos munkatárs Magyar Földtani és Geofizikai Intézet.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Vízbázisvédelem fázisai
MINŐSÉGMENEDZSMENT 5. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK 2011.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Monit 1 Felügyelő eljárás Modul 03 - lecke 04. Monit 2 FelügyeletFelügyelet A megfigyelések vagy mérések tervezett sorozatának végzésére irányuló tevékenység.
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Validálás & verifikálás
Hidrológiai monitoringrendszerek
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
HACCP-előírások, alapvető higiéniai követelmények a vendéglátó üzletekben. Szoboszlai Gyula.
Veszélyelemzés és a Kritikus Szabályozási Pontok meghatározása
A HACCP rendszer és alkalmazása
Előnyök és alkalmazási területek
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
A belső kontroll rendszer hatékony működtetése
Települési vízgazdálkodás I. 13.előadás
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Az emberi fogyasztásra alkalmas víz várhatóan a stratégiai nyersanyagok sorába fog emelkedni.
Talajvédelem jogszabályi háttere Törvények, rendeletek, szabványok
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
Munkahelyi egészség és biztonság
HEFOP hét: az ISO 9001:2008-es szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer II. rész A diákhoz itt kellene beszúrni a tanári magyarázatokat.
9. hét: A munkahelyi egészségvédelem és
Felszín alatti vizek minősítése
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
AZ IVÓVÍZVIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉNEK, ÉS A LABORATÓRIUMI EREDMÉNYEK JELENTÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI Laczkó András közegészségügyi felügyelő.
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara Vízépítési Tagozata Szakmai továbbképzés szeptember 16. Fodor Jenő ivóvízágazati főmérnök Debreceni Vízmű Zrt.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium Tóth Péter MVM Paks II. Atomerőmű fejlesztő ZRt. Nukleáris Osztály VII. AGY, Új atomerőművek.
VÁLTOZÁSOK AZ ISO 9001 SZABVÁNYBAN 2015.
Az ivásra szánt víz biztonsága Egészségügyi irányelvek és szabályozás
A közszolgáltatásokra kifejlesztett általános együttműködési modell GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL Gyál, szeptember 30.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
A nemzeti programokon kívüli szakmai kihívások
Ivóvízbiztonsági Tervrendszerek közegészségügyi értékelése
Vízbiztonság tervezés gazdasági hatásai Dr. Papp Mária c.egyetemi docens,főtitkár Budapest..
HACCP rendszer.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló évi LIII. tv.
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TERVEI 2008
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
Szakmapolitikai fórum
A pénzügyi kimutatások könyvvizsgálatának tervezése 300
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
A PDCA elv alkalmazása az információvédelmi irányítási rendszerekben 4
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Mikroszkópos biológiai problémák kezelése és alkalmazása a vízbiztonsági tervekben május 09. Előadó: Fazekas Zoltán Technológiai osztályvezető.
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Az ivásra szánt víz biztonsága Ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítése, működtetése és egészség szempontú ellenőrzése borsanyi.matyas@oki.antsz.hu dorr.zsuzsanna@oki.antsz.hu Budapest, 2011 Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A megfelelő ivóvízminőség Az ivóvízminőség biztonságos és megfelelő, ha az ivóvíz-használattal rövid, vagy hosszú távon sem hozható összefüggésbe megbetegedés kockázata és egyben a víz íze, szaga, átlátszósága, stb. a fogyasztók szerint elfogadható; az ivóvízminőség megfelel bizonyos határértékeknek; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Ivóvízminőséget meghatározó összetevők Egészségügyi szempontból meghatározó összetevők: Közismert mikrobiológiai és kémiai paraméterek és indikátorok; A szervezet élettani működését zavaró összetevők; Az ivóvíz beszerzésével, a vízkezeléssel és vízellátással össze-függésbe hozható, az ivóvízzel érintkező termékek, vegyszerek alkalmazása miatt veszélyt jelentő összetevők. Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Ellenőrzési lánc a vízforrástól a vízhasználat helyéig/2 Az ivóvíz-forrás ellenőrzése Ivóvíz-forrás sérülékenységének, védettségének, lehetséges szennyezőinek meghatározása, ellenőrzése; Technológia-közi víz minőségének ellenőrzése Vízkezelés-technológia ellenőrzése; A használatra szánt ivóvíz minőségének ellenőrzése A késztermék előírt és választott paramétereinek rendszeres ellenőrzése; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Ellenőrzési lánc a vízforrástól a vízhasználat helyéig/1 Vízzel érintkező bekötő (szerviz) vezetékek, szerelvények és a vegyszer maradékok hatásának ellenőrzése; Ivóvízminőség ellenőrzése a használat helyén – az ivóvíz-minősítés helye; Hálózati-víz utókezelő eszköz, technológia alkalmasságának, hatásának ellenőrzése; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Az ivóvíz kezeléssel, vízellátó rendszerrel összefüggésbe hozható vízszennyezők Vízkezelés vegyszerei (oxidáló, derítő és segédderítő szerek) Szűrőanyagok; Fertőtlenítés vegyszerei; Szerves-anyag és fém-beoldódás, ill. korrózió, Kellemetlen íz, szag, stb., mikrobiális biofilm szennyezettség/3; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Az ivóvíz forrással összefüggésbe hozható vízszennyezők A vízforrás földtani, hidrogeológiai, hidrológiai viszonyai; A vízforrás térségi agrár-viszonyok szabályozása A vízkivételi művek műszaki állapota, A nyersvízszállító rendszer műszaki állapota, Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A vízellátó rendszerből beoldódó szervetlen anyagok Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Másodlagos mikrobiális biofilm-modell/2 Costerton, 1995 Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Az élő biofilm-model/1 Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Vízminőségi követelmények teljesítése A szolgáltatók és a közegészségügyi vízminőség felügyelet egy része, csak arra koncentrál(t), hogy a szolgáltatott vízben a vízminőségi mutatók megfeleljenek az előírásoknak. Az ivóvíz biztonságosságának növelése, az aktuális egészségügyi követelmények teljesítése – túl azon, hogy a megfelelési követelmény a fogyasztás helyére vonatkozik - más gondolkodást igényel. Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Vízmintavétel tervezés, kijelölés A vízmintavételi helyek kijelölése Az ivóvízminőségi követelmények teljesülésének ellenőrzésére szolgáló mintavétel; hatósági cél Az üzemeltetés ellenőrzésére szolgáló mintavétel; olyan helyeken végzi, amelyek a vízminőség megfelelőségének biztosítására és az intézkedések helyességének ellenőrzésére szolgálnak, Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Az ivóvíz-késztermék minősége A használatra szánt ivóvíz minőség-ellenőrzése a szolgáltató és az ellenőrző ÁNTSZ részéről is hagyományosan a „késztermék” minőség-jellemzőinek meghatározásán alapul(t); Túl késő, a vízhiba ezen az úton nem előzhető meg (historikus adat) Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Víz Keretirányelv - Water Framework Directive (Art. 7.) Az ivóvíz szolgáltató ivóvíz-biztonsági tervprogramot készít (vízforrás – kezelés – hálózat – használat helye) Az ivóvíz szolgáltató kockázatbecslést végez az ivóvíztermelési- lánc kezdeténél Víz Keretirányelv - Water Framework Directive (Art. 7.) A tagállamok biztosítják a kijelölt víztestek szükséges védelmét, azzal a céllal, hogy elkerüljék minőségük romlását, és ezzel csökkentsék az ivóvíz előállítása során szükséges vízkezelés mértékét. A tagállamok védőövezeteket alakíthatnak ki az ilyen víztestek számára. Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez „Vízbiztonsági terv” az ivóvízellátó rendszereknél WHO Water Safety Plan, (2004) A fogyasztók egészségének védelmére az ivóvíz-szolgáltatás biztonságát előtérbe állító irányelv (WHO 2004, Guidelines for Drinking-water Quality, vol.1, 3rd ed., pp. 8-18., WHO 2005. WSP Managing drinking-water quality from catchment to consumer) Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Az WHO ivóvízminőségi irányelvek kiegészítései A Vízbiztonsági terv-rendszer - a biztonságos ivóvízszolgáltatás megelőzésen alapuló irányítása - ne legyen rendkívüli vízminőségi változás Vízminőség stabilizálása a következők útján: - a vízzel érintkező szerkezeti anyagok, vegyszerek minőség-ellenőrzése, szabályozása - vízkezelési, fertőtlenítési technológiák teljesítmény-ellenőrése, szabályozása Egészség-hatások, előnyök: - a víz útján terjedő betegségek megelőzése - a fogyasztói egészség-teher csökkenése Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

WHO vízbiztonsági tervprogram – módszertan/2 WSP munkacsoport felállítása A rendszer leírása Folyamatábra megszerkesztése A folyamatábra helyszíni megerősítése Valamennyi felismert, lehetséges veszély felsorolása Veszélyelemzés végzése Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

WHO vízbiztonsági tervprogram – módszertan/1 Szabályozó intézkedések meghatározása Szabályozási pontok meghatározása Felügyelő rendszer felállítása a szabályozási pontokon Kritikus beavatkozási határérték meghatározása Helyesbítő/megelőző tevékenység meghatározása az eltérések kiigazítására A beavatkozások megfelelőségét igazoló eljárások meghatározása Információs rendszer, nyilvántartások és dokumentálás szabályozása Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Várható eredmények A vízellátó rendszer megfelelő működése, különös tekintettel a biztonságos vízellátásra a víznyeréstől a fogyasztás helyéig, A vízbiztonsági terv dokumentáció lehetővé teszi a rendszer hatékony felülvizsgálatát / a megfelelő működés igazolását saját célokra és a független felügyelet (ÁNTSZ) részére. Az egyes munkatársak tudásának közös felhasználása – ismereteik beépítése a szabályozó rendszerbe, kiemelten hangsúlyozva a megelőzés fontosságát Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A EK ivóvíz-irányelv (98/83/EC)korszerűsítése/6 Nem új, de bővített irányelv - amely a fogyasztó egészségvédelmének szem előtt tartásával kockázat becslés/kockázat kezelés alapú, vízbiztonsági terven alapul Példa: A Drinking Water Inspectorate DWI – UK, 2005 útmutató az ivóvíz szolgáltatók számára Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A EK ivóvíz-irányelv (98/83/EC)korszerűsítése/4 (1) A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a vízellátó rendszereknél folyamatosan működik egy kockázat értékelő és kezelő rendszer, a (2) pontban rögzített szerkezetben, a rendelet egy új mellékletében részletezett módon. Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A EK ivóvíz-irányelv (98/83/EC)korszerűsítése/3 2) Az ivóvíz kockázat kezelő rendszernek legalább az alábbi elemeket kell tartalmaznia végig a vízellátó rendszer minden elemén: a vízellátó rendszer leírása veszélyelemzés és kockázat értékelés mérések meghatározása és értékelése kockázatok ellenőrzésére ellenőrző monitoring rendszer kiépítése az ivóvíz kockázat kezelő rendszer értékelése az (a)-(d) elemek folyamatos felülvizsgálata Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A EK ivóvíz-irányelv (98/83/EC)korszerűsítése/2 (3) A 2. pontban felsorolt elemekről működési dokumentációt kell kiállítani. Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A EK ivóvíz-irányelv (98/83/EC)korszerűsítése/1 (4) A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy az ivóvíz kockázat kezelő rendszer kiépítésekor, a kockázatértékelés során végigvezetve a teljes vízellátó rendszeren (a vízbeszerzéstől, a vízelosztó hálózaton át a fogyasztóig) minden felelős hatóság, illetve egyéb érdekelt fél be legyen vonva. Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Hazai útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez/2 1. Rendeleti előírás 2. Rendszerelemek a vízellátó rendszer leírása; veszélyelemzés és kockázatértékelés; mérések és értékelésük meg-határozása a kockázatok ellenőrzésére; ellenőrző monitoring rendszer kiépítése; az ivóvíz kockázat-kezelő rendszer értékelése; folyamatos felülvizsgálat; működési dokumentáció; felelős hatóság jóváhagyása Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek használatához krízishelyzet kezelésében Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Megfelelő ivóvízminőség biztosítása válság idején Az ivóvízellátás nagyon különböző módon valósul meg; Egy, az ivóvízellátásban zavaró okozó esemény különböző mértékben veszélyes ivóvízellátás szereplői számára EN 15975-1:2009 Az ivóvízellátás biztonsága. Útmutató veszélyeztetéskor és válságos esetekben Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Veszélyhelyzetek/2 Az ivóvíz beszerzésre, kezelésre, az ivóvízellátó rendszer működtetésére, az alapellátásra különféle súlyosságú, veszélyt jelentő tényezők hatnak; Válságkezelő stáb: speciális szerveződés a vízellátó szervezetnél, amely a normál üzemmenettől eltérő esetekre külön felhatalmazással rendelkezik; Válság (krízis): esemény, amely szükséghelyzetet, kényszerhelyzetet hoz létre és a szokásostól eltérő működési feltételeket, szervezési intézkedéseket igényel; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Veszélyhelyzetek/1 Szerencsétlenség: emberi veszteség, környezeti, anyagi kár, ami a vízellátó szervezetre, vagy annak erőforrásaira hat; Szükséghelyzet: hirtelen, sürgős, általában nem várt esemény hatására előállt, a normál üzemmentettől eltérő működést igényel, és általában azonnal akciót, együttműködést igényel az ÁNTSZtől, KÖFEtől, rendőrségtől, stb. Incidens: véletlen, váratlan, közbejött esemény; Kockázat: potenciális mikrobiológiai, kémiai, fizikai vagy radiológiai zavarás, veszélyeztetés; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Válságkezelés/4 Törvényi, jogi háttér (pl. közegészségügyi veszélyt jelentő válság esetére az ÁNTSZ felhatalmazása az intézkedések koordinálására); Válságkezelő stáb működésbe lépése: A működésbe lépés szabályozása; Együttműködés és kommunikáció más hatóságokkal; Szakértői háttér bekapcsolása; Együttműködés más vízszolgáltatókkal; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Válságkezelés/3 Infrastruktúra, műszaki lehetőségek igénybevétele A vízminőségre veszélyt jelentő hatás alapos feltárása speciális mintavételek/vizsgálatok beállítása útján A veszély-elhárításra tett beavatkozások eredményességét igazoló külön mintavételek/vizsgálatok beállítása Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A vízminőség-ellenőrzés helyei/2 Az üzemeltetés ellenőrzésére szolgáló mintavételt olyan helyeken is elvégzi, amelyek a vízminőség meg nem felelőségének feltárására szolgálnak, Az ivóvíz-forrás ellenőrzése Ivóvíz-forrás sérülékenységének, védettségének, szennyezőinek felmérése, Technológia-közi víz minőségének ellenőrzése Vízkezelés-technológia ellenőrzése; A termelt ivóvíz minősége A késztermék előírt és választott paramétereinek ellenőrzése; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

A vízminőség-ellenőrzés irányai /1 A vízellátásban - a vízforrástól a vízhasználat helyéig, az ott használt, hálózativíz utókezelési technológia megfelelőségének ellenőrzése; Vízzel érintkező bekötő (szerviz) vezetékek, szerelvények és a vegyszer maradékok ellenőrzése; Ivóvízminőség ellenőrzése a használat helyén; Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez

Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tájékoztatója http://www.antsz.hu/portal/portal/ivoviz.html 2009. november 25. Útmutató ivóvízbiztonsági rendszerek kiépítéséhez, működtetéséhez