Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
Advertisements

Néhány fontos terület a Kreatív Ipar fejlődéséhez
B – csoport E-kereskedelem logisztikája és E-logisztika
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Globalizáció társadalmi összefüggései - kulturális globalizáció
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia pillére: Az alkalmazkodóképesség növelése Soós Roland Igazgató ÉRÁK.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia. Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács Széleskörű társadalmi képviselet (pártok, szakszervezetek, kamarák,
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
A határ, mint innovációs megújulási tengely INNOAXIS projekt-nyitó konferencia. Csanádi Attila PhD hallgató november 16. Szabadka Az Információs.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Közigazgatási technológia
Kulturális tőke (Capital cultural). A kulturális tőke halmozódása, a kultúra (magas kultúra) kialakulása már az ókorban elsősorban városi jellegű, erősen.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A Lisszaboni Stratégia célja 2000-ben ambicionáltuk: « a világ legversenyképesebb és dinamikus tudás alapú gazdaságává válni, amely képes a fenntartható.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
44. MKT Vándorgyűlés , Nyíregyháza 1 „MAGYAR HELYTEREMTÉS EURÓPÁBAN” Informatika a modern magyar gazdaságért avagy a GKM teendői.
Mikro és kisvállalkozások szerepe a rövid ellátási láncban Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A vidéki tér sikertényezői
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Az EEM helye a menedzsmentben
Strukturális és Kohéziós Alapok
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Civil Európa – civilek Európában
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
2003. február 20. Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 1 Benedek András Távmunka a Tudásgazdaságban A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Business Intelligence (Üzleti Intelligencia)
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Előadás másolata:

Az Információs Társadalom fogalma, kialakulása Dr. Bakonyi Péter c. docens 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

Az információs társadalom fogalma Az információs és kommunikációs technológiák áttörést okozó fejlődése és konvergenciája hatására végbemenő társadalmi átalakulások Az információ termelése , forgalmazása és alkalmazása a gazdaság és társadalom legfőbb erőforrásává válik Az emberek közti kommunikáció, kölcsönhatás szorosabbá válik Modernizáció-társadalmi innováció – globalizáció - mint pozitív folyamat dominánssá válik 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

Az információs társadalom fogalma Az információs társadalommal kapcsolatos víziók általában a gazdaság teljesítőképességének növekedésével, a demokratikus berendezkedés kibontakozásával, az egyének életminőségének javulásával, s nem utolsó sorban az információs iparág húzó szerepével számolnak Az információs társadalom nemcsak az információs ágazat társadalmi, gazdasági súlyának dominánssá válását jelenti, hanem az információ beépülését az egyének, szervezetek és intézmények mindennapjaiba. 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

Az információs társadalom jellemzői Nyersanyaga az információ, ahol a technológiák tárgya az információ feldolgozása Az új technológiák hatással vannak az emberi tevékenység összes egyéni és kollektív formájára Az egyes technológiák növekvő konvergenciája magasan integrált rendszerekben összegződik A mikroelktronika, optoelektronika, hírközlés, információ technológia - integrált rendszerekben jelenik meg 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

Az Információs társadalom fejlődési tendenciái A tudomány és technika exponenciális növekedése Információ robbanás a gazdaságban és közigazgatásban Megnövekszik a termékek, eljárások és folyamatok információ tartalma Az információk révén felgyorsul a társadalmi fejlődés A társadalmi fejlődés vezető értéke a biztonság, amely informatikai alapon teremthető meg A társadalmi fejlődés problémáit információ orientált eljárásokkal oldják meg A politikai és gazdasági döntési folyamatokban a részvétel válik fő jellemzővé 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

A tudás-alapú társadalom felé Legfontosabb ismérvének a tudomány és technológiák összekapcsolását tekinthetjük A tudástársadalom kialakulását elősegíti a tudás exponenciális növekedése, a számítógép mint a tudásalapú gépezet gyors fejlődése, a tudás növekedése a nem tudományos területeken mint adminisztráció, tömegkommunikáció, információ szolgáltatás A tudástársadalmat jellemzi: a tagjainak nyújtott hosszabb és szakszerűbb képzés, termékekben beépített intelligencia, szervezetei önmagukban tudásalapú egységekké válnak, megváltoznak a munkamegosztás hagyományos formái 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

A tudás-alapú társadalom felé-Előzmények A tudás menedzselése az egyes személyek és szervezetek tevékenységének egyik központi funkciójává válik. Evvel együtt a tudástársadalom és az információs társadalom fogalmai nehezen különböztethetőek meg 1979 – EU Dokumentum- A modern európai társadalom már Információs Társadalom 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

IT fogalma, kialakulása Előzmények 1987 - Zöld könyv a telekommunikációról – A távközlés a modern társadalom legkritikusabb területe. Az EU a nemzeti monopóliumok eltörlését hirdette meg, hogy egy dinamikus és nyitott piacot teremtsen 1993 - USA National Information Infrastructure programja indul el - megjelenik az információs szupersztráda fogalma 1993 - EU válasz a Fehér könyv, amely a növekedéssel, a versenyképességgel és a munkáltatással című dokumentummal adja meg az EU programját az infosztráda kihívásra-az EU információs társadalom program születése 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

Global Information Infrastructure 1994 Al Gore „Global Information Infrastructure’’ megteremtését javasolja 1994 EU-s Bangemann jelentés – Európa és a globális információs társadalom címmel- a piac és a magánszektor kezdeményezését hangsúlyozza Ajánlásai: piacnyitás a távközlésben, a távközlési szolgáltatokkal kapcsolatos adminisztratív korlátok eltörlése, az információs társadalom kiépítése alapvetően a magánszférára és a piaci erőkre építve 1997 Clinton az elektronikus kereskedelem doktrináját vázolta fel. A kormányoknak el kell fogadni,hogy a digitális piac szabályait a világméretű versengés és a fogyasztók határozzák meg 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

IT fogalma, kialakulása Bangemann jelentés 1997 december újabb Bangemann jelentés -Zöld könyv. A távközlés , a média, és az IT közelítésével foglalkozik. Tömör megállapítás a túlzott szabályozás nem fér össze a jövő stratégiai szükségszerűségével A dokumentum a régiót érő külső kihívásokként a globalizálódást, az új technológiák gyors megjelenését és terjedését, a régiók közötti versenyben való lemaradás veszélyét, a növekvő környezetszennyeződést jelölte meg; míg a belső okok között a társadalom „elöregedése” és a mobilitás hiánya szerepelt kiemelten. 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

IT fogalma, kialakulása Bangemann jelentés Stratégiai javaslata az Információs Társadalom megvalósítására irányuló lépések megtétele volt. Legfőbb célkitűzései az alábbiak voltak: a polgárok életminőségének javítása, a szociális és a gazdasági szervezetek hatékonyság-javítása: ezzel Európa verseny-képességének növelése; a foglalkoztatottság biztosítása; a Közösség gazdasági és szociális kohéziójának növelése (azaz a regionális különbségek csökkentése). Elsődleges feladatként a távközlési ágazat teljes liberalizálást javasolta. A távközlési ágazat teljes liberalizálását 1998-ra tűzték ki célul, de végül 2000-re lett teljes körű a 15 EU tagállamban 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

IT fogalma, kialakulása Lisszaboni stratégia 2000 Lisszabon – tudástársadalom -tudásgazdaság 2000-ben az európai állam- és kormányfők elfogadták a változás becsvágyó programját, a Lisszaboni Stratégiát. Akkor arra vállaltak kötelezettséget, hogy az Európai Uniót a világ legdinamikusabb és versenyképesebb tudás alapú gazdaságává teszik, amely képes a fenntartható fejlődésre, több és jobb munkahellyel és erősebb társadalmi kohézióval, valamint a környezet jobb megbecsülésével. 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

IT fogalma, kialakulása Lisszaboni stratégia Ennek a fő célkitűzésnek az eléréséhez a következő stratégiai eszközrendszert definiálták: a tudásalapú gazdaság és társadalom feltételeinek megteremtése hatékonyabb szakpolitikák révén az információs társadalom, illetve a kutatás-fejlesztés területén, továbbá a versenyképességet és innovációt célzó strukturális reform, valamint a belső piac megteremtésének folyamata által; az európai társadalmi modell modernizációja, azaz befektetés az emberbe, valamint a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem; a kedvező gazdasági növekedés fenntartása a megfelelő makrogazdasági stratégia alkalmazásával; a teljes foglalkoztatás, illetve a regionális kohézió feltételeinek megteremtése; 2017.04.10. IT fogalma, kialakulása

Köszönöm a figyelmet!