Szupermakropórusos polimerek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A halmazállapot-változások
Advertisements

Egyensúlyi állapotábrák
METALLOGRÁFIA (fémfizika) ÖTVÖZETEK TÍPUSAI.
LÉGNEMŰ HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Halmazállapot-változások
-dihidrogén-monoxid, -hidrogén-hidroxid, -aqua (latin)
Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen Technológiai modul Nanokémia kutatócsoport Laborvezető: Prof. Zrínyi Miklós Dr. Hajdú Angéla.
,,Az élet forrása”.
A szubsztancia részecskés felépítése és
Halmazállapotok, Halmazállapot-változások
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
1. Termodinamikai alapfogalmak Mire kell? A mindennapi gyakorlatban előforduló jelenségek (például fázisátalakulások, olvadás, dermedés, párolgás) értelmezéséhez,
Pozitron annihilációs spektroszkópia
Készítette: Móring Zsófia Vavra Szilvia
Áramlásos módszerek a pórusos anyagok jellemzésére
Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
TALAJVÉDELEM XI. A szennyezőanyagok terjedését, talaj/talajvízbeli viselkedését befolyásoló paraméterek.
Az anyag belső szerkezete
Faiparban alkalmazott polimerek
KOLLOID OLDATOK.
OLDATOK KOLLIGATÍV TULAJDONSÁGAI
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
ANYAGÁTBOCSÁTÁSI MŰVELETEK (Bevezető)
HETEROGÉN RENDSZEREK SZÉTVÁLASZTÁSA
Készítette Varga István VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Anyagismeret 2. Fémek és ötvözetek.
Új irányzatok a biológiában Fehérjék szerkezete, felosztása
Termikus kölcsönhatás
A hőmérséklet mérése.
Asszociációs (micellás) kolloidok (vizes rendszerek)
Olvadás Topenie.
A víz.
A kolloidok.
Hőtan.
ELVÁLASZTÁSTECHNIKA 1.
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
Halmazállapot-változások
Halmazállapot-változások 2. óra
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
Az oldatok.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Tanár: Kaszás Botos Zsófia
KOLLOID OLDATOK.
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Halmazállapotok Gáz, folyadék, szilárd.
Oldatkészítés, oldatok, oldódás
Kémiai reakciók Kémiai reakció feltételei: Aktivált komplexum:
Halmazállapotok Gáz Avogadro törvénye: azonos nyomású és hőmérsékletű gázok egyenlő térfogatában – az anyagi minőségtől, molekula méretétől függetlenül.
NMR-en alapuló pórusvizsgálati módszerek
Mechanikai hullámok.
1 Kémia Atomi halmazok Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola.
Oldat = oldószer + oldott anyag (pl.: víz + só, vagy benzin + olaj )
Vizes oldatok alkotórészeinek szétválasztási módszerei.
Halmazállapot-változások
GÁZOK, FOLYADÉKOK, SZILÁRD ANYAGOK
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Szervetlen vegyületek
Elválasztás-technika alkalmazása nélkül nincs modern kémiai analízis!
egymáson elgördülve (diffúzió!)
Áramlástani alapok évfolyam
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Az anyagi rendszer fogalma, csoportosítása
Híg oldatok tulajdonságai
OLDATOK.
Híg oldatok tulajdonságai
Előadás másolata:

Szupermakropórusos polimerek Készítette: Károly Anna

Bevezetés A IUPAC definíciója szerint makropórusos polimerek közé sorolhatók azok, melyek pórusmérete a 50 nm-től 1 μm-ig terjedő tartományba sorolható. Szupermakropórusosak azok, melyek pórus átmérője 1 μm-től 100 μm-ig terjed. Mikrométeres pórusméretű polimereket sok szakirodalom makropórusosnak hívja. Ezek a makropórusos-szupermakropórusos polimerek nagy felülettel és nagy pórusmérettel rendelkeznek, ami széleskörű alkalmazást tesz lehetővé.

Gélek A gélek alaktartó, nem túl nagy mechanikai hatásra rugalmasan viselkedő kolloid rendszerek. A kolloid részecskék között vonzó és taszító kölcsönhatások vannak. Abban az esetben, ha a vonzás energiája nagyobb a részecskék kinetikus energiájánál és a kolloid taszítás elhanyagolható, a részecskék összetapadnak, megfelelő töménységük esetén a teljes rendszer térfogatára kiterjedő vázat alkotnak. Háromdimeziós vázuknak köszönhetően: Akaltartóak Deformálhatóak Polimer oldatként viselkednek Szilár és folyékony rendszerek között átmenetet képeznek

Makropórusos polimer gélek A makropórusos hidrogélek a makropórusos polimerek egy külön csoportját alkotják, melyek képesek nagy mennyiségű víz megkötésére oldódás nélkül. A víz megkötő tulajdonság a hidrofil csoportoknak köszönhető, a térhálós szerkezet pedig megakadályozza a víz eltávozását. Új lehetőség → heterogén szerkezet: pórusok oldószerrel teltek, melyeket relatíve vékony polimer fal vesz körül. A polimer természete: Pórus mérete Pórus méret eloszlása Pórusok összekapcsolódása Tekervényessége → sikeres alkalmazhatóság az élettudományok területén

Makropórusos polimer gélek előállítási technikái 2 alap technológia: Inert templát használata hidrogél előállításnál: a polimer készítés templát jelenlétében játszódik le, pl.: kriogélesítés A polimer előállítási reakciók a rendszer fagyáspontjánál alacsonyabb hőmérsékleten történnek. A makropórusos szerkezet a jég kristályoknak köszönhetően alakul ki, amik templátként szolgálnak a pórus kialakulásnál. fázis szeparáció

Kriogél készítés A kriogélesítés, a folyamat, mikor a hidrogélt az oldószer fagyáspontja alatti hőmérsékleten készítik el. Az eljárás során a víz nagy része fagyott állapotban van és jég kristályokat formál, míg a nem fagyott víz, az oldható anyagok, mint a polimer, monomer, iniciátor, keresztkötő stb. a nem fagyott folyadék fázisban dúsulnak fel. Ebben a fázisban indul meg a gélesedés és a jég kristályok szolgálnak a későbbi pórusok helyeként. A makropórusos szerkezet az oldószer fagyáspontja alatti hőmérsékleten alakul ki, majd a hidrogélt fagyáspont fölötti hőmérsékletű helyre helyezik, ekkor az oldószerkristályok megolvadnak, ezzel létrehozva a kívánt szivacsos szerkezetet.

Az oldat fagyása után a nem fagyott rész tartalmazza az összes oldott anyagot és részecskét. Itt történik meg a reakció, melynek eredményeként egy stabil polimer váz alakul ki. Kiolvasztás után a víz kifolyik és kialakul a kívánt pórusos szerkezet .

Fázis szeparációs eljárás 2 fajta: Szilárd – folyadék Folyadék – folyadék Ha a rendszer fagyás hőmérséklete magasabb a fázis szeparáció hőmérsékleténél, a rendszer szétválasztható a hőmérséklet csökkentése által → szilárd-folyadék fázis szeparáció A hőmérséklet csökkentés által az oldószer kristályosodik, és e körül polimerizálódik a rendszer. Ezt követően az oldószert eltávolítják, és a kristályok helyén keletkeznek a pórusok. Az oldószeren és a fázis szeparáció körülményein múlik, hogy a hab pórusszerkezete véletlenszerű vagy orientált lesz.

Véletlenszerűen kialakult pórusos szerkezetű habok A polimer oldatot hirtelen fagyasztóba teszik, hogy a kristályosodás meginduljon és kialakuljon a szilárd-folyadék fázis szeparáció. Az oldószer fagyasztva szárítása után anizotróp szerkezet alakul ki. A Poli-L-tejsav -dioxán oldatban végbement szilárd-folyadék fázis szeparáció után egy létrához hasonlító szerkezet alakul ki a pórusos habban.

Orientált szerkezetű habok Ahhoz, hogy orientált szerkezetű habok képződjenek, a fázis szeparációt egytengelyű hőmérséklet gradiens mellett kell lefolytatni. Ehhez a polimer oldatot tartalmazó minta széleit leszigetelik, majd fém felületre helyezve teszik a fagyasztóba a longitudinális hővezetés miatt. Ha PLLA-benzol rendszer ilyen fázisszeparációs eljáráson megy keresztül, jól definiált csatornák alakulnak ki.

Folyadék – folyadék fázis szeparáció Ha az oldószer fagyáspontja jóval alacsonyabb a fázisszeparációs művelet hőmérsékleténél → folyadék – folyadék fázis szeparáció Magas hőmérsékleten a polimer oldat egy fázisban van, lehűtjük egy bizonyos hőmérséklet alá, akkor szétválik egy polimerben szegény és egy polimerben gazdag fázisra. A polimerben szegény fázisban polimerben gazdag cseppek alakulnak ki alacsony polimer koncentráció esetén. Ha az oldószert eltávolítjuk, porszerű szilárd polimerhez jutunk. Ha a polimer koncentráció magas, polimerben szegény cseppek alakulnak ki a polimerben gazdag fázisban, és ennek következtében zárt pórusú habokat kapunk.

Makropórusos polimerek alkalmazási lehetőségei Orvos-biológiai, biotechnológiai, gyógyszeripari alkalmazás Kiemelkedik a mesterséges szövet előállítása, ahol vázként szolgálnak. A polimer és a sejtek közötti interakció biztosítása egy kulcskérdés a mesterséget szövet alkotásban. A nagy felület segíti a sejtek megtapadását és növekedését, míg a nagy pórus térfogat a diffúziót biztosítja.

Makropórusos polimerek alkalmazási lehetőségei Kromatográfiai alkalmazás A tradicionális töltött ágyas kromatográfia nem képes sejteket tartalmazó szuszpenzió elválasztására, erre megoldás a szupermakropórusos polimerek. A monolitok egyetlen pórusos anyagból állnak, pórusok nyitottak és egymással kapcsolatban vannak → nincs stagnáló régió, és az anyagátadás a mozgó és az álló fázis között felgyorsul. Fehérjék, polinukleotidok és vírusok elválasztásánál hasznos. Töltött ágyas oszlopok porozitása 40% körüli, monolitokkal a porozitás akár 90%-ig növelhető. Extrém nagy molekulák megkötésére igen jó kapacitással rendelkeznek. A szupermakropórusos szerkezetnek köszönhetően olyan molekulák elválasztására is lehetőség nyílik, amik idáig szemcsés töltetekkel nem voltak megvalósíthatók.

Kérdések Mekkora a szakirodalomban makropórusos polimernek nevezett anyagok pórus átmérője? Mik a gélek? Hogyan állíthatók elő makropórusos polimerek? Az előállítási technikák rövid jellemzése. Hol használják ezeket a makropórusos polimereket?

Köszönöm a figyelmet!