A Kheopsz piramis.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kukoricagóré.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
A HÁROM FA.
A két vízi út között ugyanis 24 m (!) a szintkülönbség!
MAGYAR KATONÁK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚBAN
KÖZLEKEDŐEDÉNYEK HAJSZÁLCSÖVEK
3. Ismerkedés a vízórával
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
7. Az idő mérésére használt csillagászati jelenségek
Mezopotámiai régészeti leletek
1963-ban egy Derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepén, Törökország) egy falat bontott le otthonában és meghökkenve fedezett fel a fal.
Az Európán kívüli világ
4. nap Segesvár.
A Nagy Piramis építése < 2006 >.
1963-ban egy derinkuyu-i lakos (Kappadókia tartomány, Anatólia közepe, Törökország) otthonában egy falat bontott le és a fal mögött meghökkenve fedezett.
Small Liga Mozgás vezérlő rendszere
Lecke a vad- ludaktól Ismertelen szerző Kattintással válts ♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers!
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
A két vízi út között ugyanis 24(!)m. a szintkülönbség!
Mezopotámia és Egyiptom építészete
(1856. máj. 6 Freiberg–1939. szept. 23. London)
SABIAS QUE… Érdekességek… ILMS SABIAS QUE… Az emberi szív olyan erős nyomást képes kifejteni, hogy a vér akár 10 méter magasra is kilövellhetne.
AZ EIFFEL-TORONY ÖSSZESZERELÉSE
Ókori Egyiptom művészete
Történelem vizsga képei
Egyiptom.
Múmiák A mumifikálás.
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
Műszaki és környezeti áramlástan I.
A saját kereszted Egyszer egy férfinél a pohár betelt és így imádkozott Jézushoz: „Nem bírom tovább! A keresztem túl nehéz, Uram, elfáradtam! Kérlek hadd.
ŐSKOR MŰVÉSZETE 5.oszt. Nékám Róbertné.
Dr. Spissák Lajos A PIRAMISOK.
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
SOK CSODA, AMIT NEM ISMERSZ
A dán Odense Steel hajógyár konstrukcióját 2006
Antonov 225 Szovjet gép....robusztus külsejű, de megbízható.
Egyiptomi hétköznapok és ünnepek
Lecke a vad- ludaktól Ismeretlen szerző Kattintással válts ♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers!
1. Egy széler ő m ű park építése a tenger közepén A XXI. század néhány mérnöki csodája.
Az ókori világ egyik legnagyszerűbb civilizációja
A világ hét csodája azaz 3x7 nevezetesség.
Egyiptom művészete.
Keszitette: Boda Eniko es Molnar Eniko
Történelem vizsga képei
Lecke a vadludaktól.
A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.
Lecke a vad-ludaktól.
Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
SABIAS QUE… Érdekességek… Bohóságok… Hahaha… ha… fransis ( munkatársi csapat épités)
 Uralkodása i.e 1333 – i.e 1324 †  Echnaton és Kia gyermeke.  9 évesen kerül a trónra  Politikailag és történelmileg jelentéktelen uralkodó, világhírét.
Bábel tornya.
GRÁFOK Definíció: Gráfnak nevezzük véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok pont és azokat összekötő szintén véges vagy megszámlálhatóan végtelen sok.
Machu Picchu Az Öreg csúcs.
Torre pendente di Pisa elhajlástörténete harangjai adataileírása.
Folyadékok és gázok mechanikája
TÁMOP / Tartamfejlesztés – Hegyhát OrIGAMI(K) Pénzügyi előrehaladás.
Eiffel-torony „La Tour Eiffel” Kilátás a torony tetejéről:
Lecke a vad- ludaktól Ismertelen szerző Kattintással válthatsz! ♫ Turn on your speakers! ♫ A hangszórót légyszi !... ♫ Turn on your speakers! ♫ A hangszórót.
Palota Casertában Luigi Vanvitelli olasz építész tervezte Casertában (Nápolytól északi irányban, mintegy 40 kilométrerre) a Burbon III. Károly által.
Stonehenge Az angliai Wiltshire-ben, a Salisbury-síkságon áll a történelem előtti idők egyik legelképesztőbb emléke, a Stonehenge.
Időmérés története Szerző:Vörös László.
Az ókori világ csodái Kheopsz piramis Szemiramisz függökertjei Artemisz templom Mauszólosz síremléke A rhodoszi Kolosszus Az alexandria-i világíyótorony.
Szilvás-kő Előzetes feladat a Bolyai János Gimnázium alapításának 50. évfordulójára Készítette:S.Sz.C.Borbély Lajos Szakgimnáziumának Szakközépiskolájának.
EGYIPTOM piramisok.
Áramlástani alapok évfolyam
Készítette: Rákos lili 5. a
A HÁROM FA.
A két vízi út között ugyanis 24(!)m. a szintkülönbség!
Előadás másolata:

A Kheopsz piramis

A piramis méretei A Kheopsz piramis magassága eredetileg 146,6m magas volt, vagyis akkora, mint egy 50 emeletes felhőkarcoló. Ma már csak 137 m, mert a csúcsa leomlott és a súlyos kőhalom meg is süllyedt. Oldalai 230m hosszúak. A piramis közel 2 millió mészkőtömbből áll. Az építmény súlya meghaladja 6.400.000 tonnát. A piramis négyzetes alaprajzú és tökéletes csillagászati ismeretre vall, hiszen a négy sarka a négy égtáj irányát mutatja.

A piramis alaprajza -Király Kamrája -Királynő Kamrája -Nagy Galéria Folyosó -lefelé vezető folyosó -felfelé vezető folyosó -befejezetlen kamra

A hatalmas piramis belsejében egy titokzatos, szerteágazó folyosórendszer húzódik. Az építmény közepén megbúvó, 10,50 méter széles és 5,80 méter magas termet, a Király Kamráját egy 47 méter hosszú folyosón, a Nagy Galérián keresztül lehet elérni. A termet drága márványborítás fedi, ám a kövek felületét nem díszítik faragások. A Király Kamrájának közepén egy hatalmas, nyitott márvány szarkofág áll, ez az uralkodó sírhelye.

Valójában hogy is készült a Nagy Piramis?! Tegyük fel, hogy a munkások egész évben napi tíz órát dolgoztak a hét minden napján. Ebből le kell vonnunk három hónapot a mezőgazdasági munkákra, a vallási ünnepekre és az építkezéshez szükséges előkészületekre. Tegyük fel továbbá, hogy 25-35 fős csoportok vontatták a köveket, és mindegyik csapat két rámpával dolgozott. Ennyi kő megmozgatásához az egyes csapatoknak óránként mintegy 1,6 kilométeres sebességgel kellett a 2,85 tonnás köveket vontatni. Alig valószínű, hogy ez egyáltalán lehetséges; de ezt a sebességet egész éven át naponta teljesíteni egyszerűen lehetetlen.

Az új elképzelés szerint nem volt szükségük szekérre és kerékre, csupán a görgetés elvét kellett ismerniük, hiszen egy egyszerű, görbített faelemekből összeállított keret szilárd, kerékszerű szerkezetet alkothat a kő körül. Egy háromtonnás kőtömb görgetéséhez csupán negyedannyi erőre van szükség, mint egy ugyanekkora súly vontatásához. A kövek mozgatásához pedig 12-15 ember is elég lehetett, és így a rámpákon többen dolgozhattak.

És még egy kis érdekesség A fáraó elhunyta után az uralkodó nagy gonddal bebalzsamozott holttestét a piramis sírkamrájában helyezték el. A test belső szerveit légmentesen záródó edényekbe, az ún. kanopuszokba tették, majd ezeket a szarkofág közelébe állították. Mindazonáltal a tudósok egy része úgy véli, hogy Kheopsz fáraót sohasem temették el a híres, nagy piramisban. Ezt a meglepő feltételezést három érvvel támasztják alá: A halotti kamra nincsen feldíszítve. Ez tökéletesen ellentmond az akkori szokásoknak. Az elhunyt fáraó szarkofágja csak félig készült el, a teteje pedig teljesen hiányzik. Rendkívül különös az a tény is, hogy a halotti teremből két szűk szellőzőcsatorna vezet a piramis felszínére. A halottaknak azonban nincs szükségük levegőre!!! Valószínűnek látszik tehát, hogy Kheopsz király sohasem nyugodott ezen a helyen.