DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, 2012. október 19.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

Kiemelt térség problémÁja
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
DANUBE A transznacionális együttműködési program kialakítása.
A „Közép-Európa Év ” V4 és KEK elnökség
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
A CBC-programok és a területi kohézió Budapest, június 6.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU „Városi környezet” tematikus stratégiája – a városi környezetgazdálkodás perspektívái Dr. Buzás Kálmánné KvVM Környezetpolitikai Osztály Szakmai.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Gyöngyös KISKUNMAJSA FEBRUÁR január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra :
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Veresegyház, április 25.
Megújuló energia előállítás marginális területeken Az M2RES projekt Kéri Zsuzsanna REC for CEE március 21.
KAP ALBIZOTTSÁG TÁJÉKOZTATÁS DIT-UMVP MB MÁRCIUS 13-I ÜLÉSÉRE Szilvássy István.
Az Európai Unió nyelvpolitikája
Europe Direct Tájékoztató Központ Budapest ELTE Rektori Hivatal Pályázati és Innovációs Központ ELTE Innovációs nap 2013.
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A nem EU-tagállamok lehetőségei és korlátai az Európai Unió Duna Régió Stratégiájában Lőrinczné Dr. Bencze Edit.
Intézményi fejlettség a Duna-stratégia makrorégióban
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
EU II..
EURÓPAI DUNA STRATÉGIA Parkoló pálya vagy gyorsítósáv – Napi Gazdaság Logisztikai konferencia 2010 április 27 Budapest Dr.Doór Zoltán Elnök Magyar Logisztikai.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A magyar vidékfejlesztés és mezőgazdaság jövője Európában Konferencia 2011.május 24. Javaslatok az EU vízpolitikájának integrálására a Nemzeti Vidékstratégia.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Az INTERREG III programok Magyarországon. Phare CBC Programok Magyarországon prog. AUSTRIA 62 MEUR Au-Slovenia 3 MEUR Au-Slovakia.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
INTERREG IIIC Szolnok, INTERREGIONÁLIS EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS INTERREG PROGRAMOK MAGYARORSZÁGON „Centurio Szeminárium” RÓZSA Diána Program menedzser,
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
Intézményesített határon átnyúló együttműködési lehetőségek az INNOAXIS régióban - CESCI - Intézményi háttér - Térszerkezeti háttér.
Fejlesztes.emagyar.net farkas andrás. fejlesztes.emagyar.net mi ez? A Magyar-magyar Platform – bár még maga is új kezdeményezés – állandó fejlesztést,
Duna menti Városok Együttműködési Fóruma Duna térségi programalkotó tanácskozás A Duna Menti Városok együttműködésének aktuális feladatai, javasolt cselekvési.
Pályázatírás módszertana
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Gyöngyös Bad Schönborn 2013 november13. január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra : 20.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Érd, június 7. Tájékoztató az EUSDR előrehaladásáról (A vizek minőségének javítása és fenntartása) Dr. Perger László.
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A DUNA RÉGIÓ STRATÉGIA, MINT FORRÁSKOORDINÁCIÓS KERETRENDSZER ETT műhely Mórahalom.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Európai és regionális integrációs folyamatok magyar szemszögből
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
4. SZERBIA FÖLDRAJZI FEKVÉSE.
Előadás másolata:

DUNA STRATÉGIA … Szilvássy István, Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége Nagymegyer, október 19.

Duna Stratégia  összefüggése az EU2020 stratégiával  a nem kormányzati szervezetek helye, szerepe  eddigi megvalósítása Nagymegyer, Szilvássy István

Néhány előzetes megjegyzés Európai Unió belső területi tagozódása: ▫mennyiségi tényező  28 tagállam július 1-től  EU15 korábbi  EU12 újonnan belépett  Horvátország ▫minőségi tényező  gazdagabb, szegényebb államok egy stratégiai-fejlesztési keretben  érdekütközések  a versenyképes és a felzárkózó/leszakadó régiók között  egy vagy többsebességes fejlődés/fejlesztés  az EU számára az érdekelt országok viszonya az EU-val vegyes Nagymegyer, Szilvássy István

Nagymegyer, Szilvássy István Néhány előzetes megjegyzés 2. A Duna makro-regionális stratégia ▫státusza:  tagországi kezdeményezésre o az EU Parlament és az EU Tanácsa (Magyarország évi elnöksége idején) közleményében fogadja el  direktíva o integrálandó az EU politikák végrehajtásába és a között érvényes pénzügyi keretbe (3 nem/igen)  helye az EU és a tagországi intézmény-rendszerben o a regionális politika alaptétele, hogy integrálja az egyes szakpolitikákat, ágazatokat a regionális fejlesztési célok megvalósításáért.

Nagymegyer, Szilvássy István Néhány előzetes megjegyzés 3. A Duna makro-regionális stratégia ▫akció tere, területi kiterjedése:  nemcsak a Duna folyó és annak part menti területei (!), hanem a Duna és mellékfolyóinak vízgyűjtő területén lévő országok: a 14-ből 13 ország egész földrajzi és közigazgatási területe, míg Németország esetén csak Baden-Würtenberg és Bajor tartományoké ▫összehasonlítása a Balti stratégiával: o az egy évvel korábbi; o első sorban a tengerparti területre és a tengerre terjed ki; o növelni a hálózatok, konkrét projektek számát

EU2020 és a Duna Stratégia Duplikációk, hasonlatosságok: a célok nagyon hasonlatosak a prioritási területek és a kormányzati struktúrák sokszor azonosak kérdések a finanszírozás körül Nagymegyer, Szilvássy István Konlúzió: 1.felkészülni a jövőre (2013 utánra) partnereket keresni projekteket előkészíteni 2.ott lenni minden fórumon!

Nagymegyer, Szilvássy István

Duna Stratégiában az érintett országok - kormányzati, társadalmi - aktivitása - az elmúlt egy évben – Nagyon aktív ▫Ausztria, (Németország) Baden-Würtenberg, Aktív ▫Bajorország, Románia, Szerbia Elég aktív ▫Horvátország, Szlovénia Követő jellegű ▫Bulgária, Csehország, Magyarország, Szlovákia Majdnem inaktív ▫Bosznia-Hercegovina, Moldávia, Montenegro, Ukrajna Nagymegyer, Szilvássy István

Eurpai Parlament 2011.évi február 17-i állásfoglalása: 16. (pont) hangsúlyozza, hogy a közös kihívások megoldása, a konkrét projektek kiválasztása és hatékony végrehajtása, valamint a felelősségteljes kormányzási mechanizmus biztosítása érdekében a döntéshozatal valamennyi szakaszába (előkészítés, végrehajtás, ellenőrzés és értékelés) be kell vonni a Duna-régió illetékes regionális és helyi érdekelt feleit és a civil társadalmat; sürgeti a kormányokat, hogy támogassák és segítsék elő azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a nem kormányzati szervezetek, a szakmai szövetségek és a civil társadalom proaktív részvételét, kellően tekintetbe véve többek között a nők hálózatait és a kisebbségeket is; Nagymegyer, Szilvássy István Duna Stratégiában a nem-kormányzati szervezetek szerepe

Megoldandó kérdések a Duna Stratégiában Nagymegyer, Szilvássy István

Nagymegyer, Szilvássy István 1.Tájékoztatás (kormány szerveknek), tájékoztatás (nem-kormányzati szervezeteknek), tájékoztatás lakosságnak 2.Kompenzációk a két-, három-sebességes Duna medence felszámolására – Kohéziós politika fenntartása 3.Nemzeti operatív programokba integrálni a Duna Stratégia végrehajtását 4.Egyes prioritási terület hiányosságainak pótlása: pl. energetika: atomenergia, megújuló energia, lakosság és kormány kapcsolat fejlesztése, nemzetiségi ügyek Megoldandó kérdések a Duna Stratégiában

Magyar Település- és Területfejlesztők Szövetsége tevékenysége a Duna Stratégia sikeréért Nagymegyer, Szilvássy István Nem-kormányzati szervezetek hálózati rendszere az EUSDR sikeréért Nemzetközi konferencia-sorozat 10 országban 23 konferencia a Duna Stratégiáról Élhető Duna-partok! Település-rendezési, kulturális örökségvédelmi és öko-turisztikai projekt

Nagymegyer, Szilvássy István A Duna Stratégiára jellemzője, jellege: Gyerekcipő Párkapcsolatok Közös jövőnk

Nagymegyer, Szilvássy István Köszönöm a figyelmet! Szilvássy István