Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
JÁTÉK: ELFERDÍTETT ADAGOK
Advertisements

Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
A weboldalunkon regisztrált felhasználó neveddel és jelszavaddal tudsz belépni. Amennyiben még nem regisztráltál oldalunkon, abban az esetben kérjük,
Műfogsor ragasztó teszt Január Németország
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
Szenvedélybetegségek
A drogok, a kábítószerek és a függőségek
T E R M É K. A. Minden olyan dolog, amely szükségletet elégít ki B. Esztétikai és szimbolikus tulajdonságok összessége C. Lehet szolgáltatás és szellemi.
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
Az internetes gyógyszervásárlás veszélyei
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
Szétválasztási módszerek, alkalmazások
A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése
Eseményalgebra, kombinatorika
A víz felhasználása.
Programozási alapismeretek 10. előadás
Halmazok, halmazműveletek
A sűrűség meghatározása
Kombinatorikus problémák sokszögek háromszögekre osztásaival kapcsolatban Hajnal Péter Szeged, SZTE, Bolyai Intézet.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Ember László Windows Update Windows frissítés.
Közlekedésstatisztika
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
A gondozás,nevelés egysége
A C++ programozási nyelvSoós Sándor 1/15 C++ programozási nyelv Gyakorlat hét Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Informatikai Intézet.
Eseményalgebra, kombinatorika
ARÉNEK. gr. aroma = fűszer, illat gyűrűs szénhidrogének, jellegzetes szaguk van, stabil vegyületek, a sűrűségük kisebb a víz sűrűségénél, a kőolajból.
… 20on alúliaknak tilos ! A kockázatok és mellékhatások tekintetében, kérjük olvassa el e terméken található tájékoztatót,tartsa be vagy kérdezze meg ifjúságát!
Fülemüle informatika verseny
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A borpiac kibővítése az Internet segítségével Készítette: Fancsali Éva, Sárossy Gábor, Stverteczky András, Szabó István.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Bemutatókészítés Takács Béla
Informatika a gyógyszertárban
Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Teljes minőségbiztosítás a gyakorlati kemoterápiában
ismétlődő (azonos vagy hasonló) tevékenységek megvalósítására szolgál
FOLYADÉKVESZTÉS ÉS REHIDRÁCIÓ
A vérkeringés szerepe.
ÖSSZEGOGLALÁS KEVERÉKEK OLDATOK ELEGYEK.
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
4 Négyzet probléma Készen vagy? B A
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
Hipergeometriai eloszlás. Sir Ronald A. Fisher és Ms Bristol esete a teával és a tejjel Első felvonás.
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
HŐTAN 3. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
OTC (vény nélkül kapható) készítmények expediálásának feltételei, előnyök, hátrányok, a gyógyszerész felelőssége Készítette: Bali Andrea Tóth Adrienn 2007.
Business Mathematics A legrövidebb út.
A probléma gyökere: a szuperpozíció elve
Programozási alapismeretek 10. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 10.2/  Kiválogatás + összegzés.
Egy kanal, egy csesze vagy egy vödör?.  Az elmegyógyintézetben tartott intézeti bemutató után az egyik látogató megkérdezi az intézetvezető professzort,
Segítő külső körülmények 5/13. Előkészület – tanár A páros munkához szükséges szöveget kinyomtatni Készítette: Sági Lajos2.
Óra a nyolcadikosoknál az Arany János Általános Iskolában, Tóthfaluban
Talán érdemes erre figyelmet fordítani! Én tudom, hogy igaz amit elmondok, de nem kívánhatok több szavahihetőséget magamnak, mint bármely más embertársam.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján Forradalmian új orvos- informatikai rendszer, melynek részei: Gyógyszerkereső Gyógyszerfigyelő- és értesítő rendszer.
Dr. Borsos Terézia Milyen fogkrémet használjunk? Klikk a folytatáshoz!!!
A Gyógyszerhamisítás veszélyei Szellemitulajdonjog-védelem a gyakorlatban III. rész Amit egy középiskolásnak tudni illik... TE DÖNTHETSZ!
Káros szenvedélyek.
A Berlin-Chemie bemutatja. A Berlin-Chemie bemutatja.
Micromedex 2.0.
Az oldatok.
Iskolánk alapításának 30. évfordulója alkalmából a diákönkormányzat
Előadás másolata:

Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)

Általános kérdések: 1.) Mit jelent az a szó, hogy akut? (például, ha ezt olvassa, hogy akut esetben, ez mit jelent?) Válasz:

Általános kérdések: 2.) 1 gramm, hány milligrammal egyenlő? Válasz:

Általános kérdések: 3.) Sorolja fel az allergia jellegzetes tüneteit! Válasz:

Általános kérdések: 4.) Mik lehetnek a leggyakrabban fellépő gyógyszermellékhatások? Válasz:

Általános kérdések: 5.) Szükséges-e folyadék a gyógyszerek bevételéhez? Válasz: Igen (utána lsd. 6. kérdés) / Nem (esetén lsd. 7. kérdés)

Általános kérdések: 6.) Ha igen, akkor Ön szerint ezek közül melyikkel ajánlott? (több válasz is lehetséges) E.) Gyümölcslé F.) Ásványvíz, G.) Víz (csapvíz) H.) Alkohol tartalmú italok (pl.: sör) A.) Kávé B.) Tea C.) Tej, kakaó D.) Szénsavas üdítőitalok (pl.: Cola, Fanta... stb)

Általános kérdések: 7.) A gyógyszertárban készített gyógyszerek szignatúrái („cimke”) között, van-e alaki eltérés? (Nem tartalmi, azaz, nem lejárati idő, vagy a készítmény neve stb..) Válasz: Igen / Nem

Általános kérdések: 8.) Van-e jelentősége az eltérésnek? (egyéb esetén az alany ötletét be kell írni) Válasz: –Nem nincs –Igen: Esztétikai Egyéb: (az első abban különbözik a másodiktól, hogy...) A patika profilja, ízlése határozza meg milyen színű „címkéket” használ

Általános kérdések: 9.) Milyen kanáltípus(ok)kal szokás gyógyszert adagolni? (több válasz is lehetséges) Válasz: A.) Mokkás kanál B.) Kávés kanál C.) Gyerek kanál D.) Teás kanál E.) Evőkanál F.) a gyógyszereket nem szokták kanállal adagolni E.) Mindegyikkel szokták

Általános kérdések: Ez a kérdés csak akkor kell ha technikailag megoldható! 10.) Válassza ki ezek közül (5 típusú kanalat kell kirakni az asztalra, és hagyni, hogy az alany válasszon közülük), melyik a gyerek-, az evő-, és a teáskanál? Válasz: (megjelölni, melyiket ismerte fel az alany helyesen) Gyerekkanál Evőkanál Teáskanál

Általános kérdések: 11.) Lehet-e felezni egy tablettát? Válasz: Igen (lsd. A 12. kérdést) / Nem (lsd. 13. kérdést)

Általános kérdések: 12.) Ha igen, akkor milyen esetben? (fel lehet ajánlani válasznak – ha tanácstalanok az alanyok-: ha nagy, ha bevonat van rajta, ha van rajta vájat, ha kisgyereknek adjuk, ha lágy...) Válasz:

Általános kérdések: 13.) A szobahőmérséklet az maximum hány Celsius fokot jelent? Válasz:

Vény nélküli gyógyszerek: 14.) Ön szerint, miért lehet bizonyos gyógyszereket vény nélkül kapni? (milyen speciális tulajdonságuk/gaik lehet/nek? => ha tanácstalanok: mellékhatás terén, hatásuk terén, árukban stb...) Válasz:

Vény nélküli gyógyszerek: 15.) Meddig kell szedni egy vény nélküli szert? Válasz: (ötlet hiányában: A.) 1-2 nap, B.) amíg a tünetek fenn állnak, C.) 3-7 nap, D.) 1-2 hét, E.) akár több hónapig is, F.) gyógyszertől függően, akár évekig)

Vény nélküli gyógyszerek: 16.) Mit tesz, ha a tünetek nem enyhülnek miután bevette az első adagot? Válasz: (opciók, ha nincs egyéni ötlet A.) tovább szedem B.) változtatok az adagoláson, esetleg többet veszek be C.) tovább szedem, és ha 1-2 napon belül nincsen eredmény vásárolok egy másik vény nélküli szert D.) tovább szedem, és ha a tünetek 1-2 nap után sem enyhülnek, inkább elmegyek orvoshoz E.) hagyom a fenébe az egészet, mert magától is biztosan meg fog gyógyulni)

Vény nélküli gyógyszerek: 17.) Használ-e recept nélkül megvásárolható gyógyszereket? Válasz: Igen / Nem. Ha igen, akkor hol szerzi be őket (gyógyszertár, drogéria, benzinkút, hipermarket)

Vény nélküli gyógyszerek: 18.) Ugyanarra a problémára két különböző készítmény elérhető. Az egyik egy hatóanyagot tartalmaz, a másik viszont többet kombinációban. Ön melyiket választaná? (tekintsünk el az árbeli különbségektől) Válasz:

Vény nélküli gyógyszerek: 19.) El szokta-e olvasni a betegtájékoztatót?