MTA Regionális Kutatások Központja A magyar középszint községi és kistérségi nézőpontból Finta István Ph.D. MTA RKK

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Kovácsné Kerepesi Márta felülvizsgálati referens
Területi államigazgatási szervek
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Mezei Cecília tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete A CLLD-LEADER megközelítés helye és lehetősége a magyar fejlesztéspolitikában VIAB Finta István Ph.D.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Belépés a Szociális Ágazati Regiszterbe
Korai fejlesztés, korai intervenció tapasztalatai Biztos Kezdet mentorképzés Velence Meszéna Tamásné Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ.
Fehér Miklós Dombóvár, május 12.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
Bemutatkozik a Pilis-Buda-Zsámbék
1 A BTT évi eredményei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 26.
Tapasztalatok bemutatása a hátrányos helyzetű kistérségek szociális ellátó- rendszerének fejlesztése és a közszolgáltatások kistérségi integrációja területén.
Az összevont intézmények helyzetéről, működéséről Egy év végi vizsgálat alapján Fehér Miklós Gödöllő,
1 A többcélú kistérségi társulások működésének feltételei Budaörs Kistérség Többcélú Társulása december 10.
HAT – Oktatáspolitikai kerekasztal március 8. Feladat- és felelősségmegosztás a közoktatásban.
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
Önkormányzatok finanszírozási és pénzügyi gondjai Tállai András önkormányzati államtitkár Belügyminisztérium április 7.
MTA Regionális Kutatások Központja A kistérség a község szemszögéből Finta István Ph.D. MTA RKK
MIKROTÉRSÉGI SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSFEJLESZTÉS BEMUTATÁSA A FELSŐ-TISZA VIDÉKI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSNÁL Szentendre,
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
9. szekció: Társadalmi válaszok, civil szektor Kalincsák István, Városfejlesztési és Fenntartási osztályvezető.
MTA Regionális Kutatások Központja A kooperáció intézményesítésének kérdései a városi térségekben Az MRTT VI. Vándorgyűlése Gödöllő, december 11–12.
MTA Regionális Kutatások Központja Tájékoztatás a Vidékfejlesztési Albizottság november 28-i üléséről Dr. Finta István Ph.D.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Többcélú kistérségi társulások működési szabályai, zavarai
Az ÚMVP intézményrendszere
A szociális segély indokoltsági célzása – önkormányzati esettanulmányok tapasztalatai (vázlat) Bódis Lajos – Nagy Gyula.
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Finta István Ph.D. tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” MTA KRTK A települési.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Nyugat-dunántúli Régió
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Az Aszódi kistérség A civil szervezetek a területfejlesztésben Kistérségi civil találkozó Aszód, november 25.
A Ceglédi kistérség bemutatása, civil szervezetek lehetőségei a területfejlesztésben Cegléd, október 20.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
A csoportmunka törvényi háttere- Alapellátások (1/2000 SZCSM rendelet) ÖNSEGÍTŐ CSOPORTOK 30§(2)f)Családsegítésben:  CSSK segíti önsegítő csoportok szervezését,
Integrált közösségi szolgáltató terek
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Ugrás az első oldalra Kistérségi társulások jelene és jövője. Kecskemét június 9. Dr. Bujdosó Sándor önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkár Önkormányzati.
1 A évi kistérségi közszolgáltatás-szervezés és ellátás Budaörs Kistérség Többcélú Társulása január 30.
Állami Számvevőszéki ellenőrzés tapasztalatai Ellenőrzés: szeptember 12 – november 27. KIMVE - Budaörs február 28.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Üdvözöljük Szentendrén a Közép Magyarországi Régió vezetőit!
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Kistérségek periódusra vonatkozó fejlesztési tervei 2006.
A sajátos nevelési igényű gyermekek, és a pedagógiai szakszolgálatok finanszírozása 2008-ban Előadó: Dr. Gergőné Babina Jusztina- igazgatónő Egységes Pedagógiai.
Belügyminisztérium Önkormányzati Feladatok Főosztálya
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Foglalkoztatási Paktum indítása a zalaegerszegi kistérségben Fodor Dóra munkaszervezet-vezető Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás 2007.
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalatgazdasági és Szervezési Tanszék Készítette: Tóbiás Petra Emese Konzulens: Dr. Kőműves Zsolt egyetemi adjunktus.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Kistérségi fejlesztési mátrix a Kisteleki kistérségben március 31.
KISTÉRSÉG ÉS REGIONALITÁS A KÖZMŰVELŐDÉSI GYAKORLATBAN Pap István Megyei Művelődési Központ, Békéscsaba.
A Klebelsberg Központ legfontosabb feladatai és fejlesztései
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
A helyi önkormányzatok feladatrendszere és költségvetése
Előadás másolata:

MTA Regionális Kutatások Központja A magyar középszint községi és kistérségi nézőpontból Finta István Ph.D. MTA RKK

MTA Regionális Kutatások Központja Alapkérdések Jelen pillanatban mi a kapcsolat a helyi és a megyei önkormányzatok között? Miért lehet szükség a közép- és a helyi szint együttműködésére? Milyen módon és milyen területeken tehetővé közvetlenebbé, hasznossá a megye és a település közötti együttműködés? 2

MTA Regionális Kutatások Központja Az együttműködés szükségességének gyökerei Szétaprózott, széles feladat- és hatáskörrel rendelkező, dezintegrált önkormányzati rendszer, az egységes érdekérvényesítés hiánya; Még a kötelezően ellátandó feladatokat sem volt képes minden egyes település önállóan teljesíteni már az Ötv. megszületésének időpontjában sem; A többcélú kistérségi társulások nem jelentenek optimális megoldást a helyi, vagy területi léptékű feladatok ellátására. 3

MTA Regionális Kutatások Központja A középszint szerepvállalását megalapozó elv A szubszidiaritás elvének második, ritkábban idézett fordulata, mely szerint az adott feladat – vagy annak bizonyos része – akkor látható el magasabb szinten, ha adott szint annak ellátására nem képes, illetőleg a magasabb szint azt jobban képes ellátni, tegyük hozzá nem a maga dicsőségére, hanem az alacsonyabb szint érdekeit szolgálva. A megyei szint nem lehet kizárólag a települések összlete, hiszen léteznek olyan feladatok, amelyek a helyi feladatok mechanikus összegzése útján nem jönnek létre. 4

MTA Regionális Kutatások Központja Az együttműködés területei: a helyi szint által ellátott legfontosabb feladatok Reálszolgáltatások Egészséges ivóvízellátás, hulladékszállítás, közvilágítás, közútfenntartás (síkosság mentesítéstől a felújításig), (gázszolgáltatás) Kérdés, hogy egyetlen települési önkormányzatnak milyen az érdekérvényesítő képessége, és milyen lehetne az érdekérvényesítő képessége a települési önkormányzatok képviseletében eljáró megyei önkormányzatnak? 5

MTA Regionális Kutatások Központja Az együttműködés területei: a helyi szint által ellátott legfontosabb feladatok és azok területi léptéke Humánszolgáltatások (különböző szociális, gyermekjóléti ellátások, közoktatási feladatok, stb.) A feladatok ellátása ténylegesen helyi, mikrotérségi, ritkán kistérségi szinten történik. Helyi feladatellátás kistérségivé varázslásának motivációja kizárólagosan a többlet forrás. (Sem a házi segítségnyújtás, sem az idősek nappali ellátása nem válik gazdaságosabbá, mert azt a kistérség látja el.) A feladatellátást a kiegészítő forrással együtt vissza kell juttatni oda, ahol azt ténylegesen ellátják. 6

MTA Regionális Kutatások Központja Az együttműködés területei: a helyi szint számára biztosítható területi léptékű feladatellátás Léteznek olyan feladatok amelyek ritkaságuk, speciális szakértelem miatt kistérségi szinten célszerű ellátni (pl.: belső ellenőrzés, közbeszerzés, informatikai feladatok, pedagógiai szakszolgálati feladatok). Kérdés, hogy a feladatellátáshoz kapcsolódó irányítás, szervezés igényli-e egy önálló kistérségi munkaszervezet fenntartását? Az irányítási, koordinációs, munkáltatói jogköröket célszerű lenne megyei szintre telepíteni. 7

MTA Regionális Kutatások Központja A többcélú kistérségi társulások támogatása 2008-ban III.  2008-ban 171 kistérségi társulás részesül normatív támogatásban. Az ágazati megbontás: Dr. Bujdosó Sándor önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkár január 25. FeladatokTámogatás (Ft) általános feladat közoktatás szociális intézményi feladat szociális alapszolgáltatás gyermekek átmeneti gondozási feladata gyermekjóléti alapellátás mozgókönyvtári és egyes közművelődési feladat belső ellenőrzés Összesen:

MTA Regionális Kutatások Központja Következtetések A jelenlegi többcélú kistérségi tanácsok által ellátott feladatok egy része át- visszaadható a települési, mikrotérségi feladatellátó számára, mert a feladatot helyi, mikrotérségi szinten látják el, és a gazdaságosabb ellátás nem igazolható kistérségi irányítás mellett. A feladatok másik részének irányítása átadható a megyének, mert a koordinációs, munkaadói feladatok megyei feladatvállalás mellett gazdaságosabban elláthatók, mint 174 munkaszervezet fenntartása mellett 9

MTA Regionális Kutatások Központja Megoldási lehetőségek Önkéntes társulás: leginkább csak a pénz tartja össze; Kötelező társulás: ettől nem lesz hatékonyabb a feladatellátás; Megosztott feladat-hatáskör, irányítás, felelősség: létező gyakorlat nem csupán az államigazgatási eljárásban, de a fejlesztéspolitikában is; 10

MTA Regionális Kutatások Központja Záró gondolat Cél, hogy ne csupán politikai döntés szülessen, amely alapján bármely szint sikertörténetté válhat. Ne essünk át a ló másik oldalára, a semmit a megyéknek állapotból a „minden hatalom a dolgozó megyéké” eufórikus állapotba. 11

MTA Regionális Kutatások Központja Köszönöm a figyelmet! 12