Az alhálózatok számítása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Advertisements

Hálózati architektúrák
A hálózat működése 1. A DHCP és az APIPA
A tevékenységhosszak és az erőforrás- mennyiségek kapcsolata Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Az Internet Protocoll címzési szerkezete
TCP/IP protokollverem
Operációs rendszerek I. 2006/2007/I. félév
Hálózati adminisztráció
14. gyakorlat Zelei Dániel.
IPv4 címzés.
INTERNET.
Alap hálózat összerakása Packet Tracerben
Névadás a hálózaton. Kialakulás •szükség volt egy olyan címzési rendszerre, amely a keretek helyi továbbítása érdekében alkalmas a számítógépek és az.
IP-címek beszerzése.
Készítette: Vasvári Zoltán
Hálózati architektúrák laborgyakorlat
Útválasztás. A statikus útválasztásos környezet A statikus útválasztásos IP környezet kis, egyetlen útvonallal rendelkező, statikus IP alapú összetett.
Racionális számok számítógépi ábrázolása
Hálózat összeállítási feladat 2
IP - hálózati címzés Tempus S_JEP Számítógép-hálózatok - 1
Számítógépes hálózatok
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Hálózat összeállítási feladat 1 Készíts egy hálózatot. A hálózatban legyen 4 PC, fix IP címmel. Legyen egy DNS szerver, és működjön a név feloldás is.
OSI Modell.
UNIVERSITY OF SZEGED D epartment of Software Engineering UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS 7. Hálózati réteg Dr. Bilicki Vilmos Szoftverfejlesztés Tanszék.
IP címzés Zelei Dániel.
A TCP/IP protokollkészlet és az IP címzés
A TCP/IP cím.
Szállítási feladatok Optimalitás vizsgálat
Elektrotechnika 3. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Címszámítás Számítógép hálózatok gyakorlata
IP címzés Számítógép hálózatok gyakorlata
Számítógépes Hálózatok GY 9. Gyakorlat Bitmap, Binary countdown, Routing, Dijkstra, AIMD Számítógépes hálózatok GY1.
Számítógépes Hálózatok GY
Ethernet technológiák A 10 Mbit/s sebességű Ethernet.
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
IP számok Biró Piroska.
Vezetéknélküli hálózatok biztonsága
Routing Windows 2003 server alatt Földvári Eszter - Kovács András.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
A mikroszámítógép felépítése 2. rész. A memória chipen belüli rekeszek címzéséhez szükséges címbitek száma a chip méretétől függ. Az ábrán látható memóriarekesz.
Ciklikus, lineáris kódok megvalósítása shift-regiszterekkel
Számítógép-hálózatok
A protokoll A protokoll fogalma.
RADIX bináris számokra ___A___ Szembe 2 mutatóval, ha a felsőnél 1-es, az alsónál 0, akkor csere.
A TCP/IP protokoll és az Internet
Óravázlat Készítette: Toldi Miklós
Topológiák Hálózati eszközök
TCP/IP alapok.
Készítette: Pandur Dániel
Kapcsolatok ellenőrzése
IP alhálózatok kialakítása
Operációs rendszerek I.
Hivatkozási modellek A TCP/IP hivatkozási modell
Az IPv4 alhálózati maszk
AKTÍV HÁLÓZATI ELEMEK.
IP alálózatok.
Memória példák Feladat Egy számítógép rendszermemóriája egycsatornás, 64 bites adategységekkel rendelkező DDR1-DRAM-ra épül, melyben a burst.
IP alapú hálózatok tervezése és üzemeltetése
Memóriakezelés feladatok Feladat: 12 bites címtartomány. 0 ~ 2047 legyen mindig.
TÁMOP /1-2F Felkészítés szakmai vizsgára informatika területre modulhoz II/14. évfolyam Az írásbeli feladatsor jellegzetes feladattípusainak.
TCP/IP 2. Dr. Nehéz Károly egyetemi adjunktus Miskolci Egyetem Alkalmazott Informatikai Tanszék 2004.
A TCP/IP protokolljai. IP-címek Miért van szükség hálózati címekre? Miért nem elegendő a fizikai címek használata? A fizikai címek elhelyezkedése strukturálatlan.
IP címzés Gubó Gergely Konzulens: Piedl Péter Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola Cím: 1144 Budapest Kerepesi út 124.
Cutsheet CCNA 1 semeszter Készítette: Kiss Gergely 2/14.b.
Hálózati architektúrák
5.3. Torlódásvédelem Azt hihetnénk, hogy ha a vonalak és csomópontok kapacitása elegendő az adatforgalom lebonyolításához, akkor a szabad információáramlás.
Alhálózat számítás Osztályok Kezdő Kezdete Vége Alapértelmezett CIDR bitek alhálózati maszk megfelelője A /8 B
Alhálózatok Schmidt Tibor.
Hálózatok.
Előadás másolata:

Az alhálózatok számítása

Az alhálózatok számításához használjuk az alábbi összefüggést: Alhálózatok=2^n (ahol n = a kölcsönvett bitek számával) Ahogy azt az ábra is mutatja, a 192.168.1.0/25 példát alapul véve, a számítás a következőképpen alakul: 2^1 = 2 alhálózat

2^7 = 128 Munkaállomások=2^n (ahol n = a maradék állomásbitek számával A hálózatok állomásainak számítására használjuk az alábbi összefüggést: Munkaállomások=2^n (ahol n = a maradék állomásbitek számával Ahogy az ábra is mutatja, a 192.168.1.0/25 példát alapul véve, a számítás az alábbiaknak megfelelően alakul: 2^7 = 128 Mivel az alhálózatban a hálózat címet és az üzenetszórás címet nem használhatják az állomások, ez a két cím nem osztható ki állomáscímnek.  Ez azt jelenti, hogy mind a két hálózatra: (128-2)=126 érvényes állomáscím jut. Ebben a példában tehát egy állomásbit hálózati részhez adása két alhálózatot eredményez, alhálózatonkénti 126 állomáscímmel.

Tegyük fel, hogy a belső hálózatunk három alhálózatot igényel Újból a 192.168.1.0/25 címtartományt használva, most legalább 3 alhálózatnak megfelelő mennyiségű állomásbitet kell kölcsönvennünk. Egyetlen bit kölcsönvétele 2 alhálózatot eredményez. Ennél több hálózathoz több bit kölcsönvétele szükséges. Az alhálózatok számát 2 kölcsönvett bit esetén a 2^n összefüggéssel számolhatjuk, ahol a n a kölcsönvett bitek számát jelenti: 2^2 = 4 alhálózat

Ahogy az ábra mutatja 2 bit kölcsönvétele 4 alhálózatot eredményez Ne feledjük, hogy a kölcsönvett biteknek megfelelően az alhálózati maszk is változik!  Ebben a példában, amikor 2 bitet vettünk kölcsön, az utolsó oktettben a maszk két bittel lett hosszabb.  Bináris formában az utolsó oktett 1100 0000, ezért a maszk decimális formában 255.255.255.192.

Az állomások számítása Az állomások számításához meg kell vizsgálnunk az utolsó oktettet Az alhálózatok számára 2 bit kölcsönvétele 6 maradék állomásbitet eredményez. Az ábrának megfelelően alkalmazzuk az állomáscím kiszámítására az összefüggést. 2^6 = 64 Azonban! ne feledjük, hogy a csupa 0-ás bitet tartalmazó állomásazonosító rész a hálózat címét, a csupa 1-es bitet tartalmazó állomásazonosító rész pedig az üzenetszórási címet jelöli Ezért az egyes alhálózatokban csak 62 állomáscím osztható ki.

Ahogy az ábra is mutatja, az első alhálózat első állomáscíme 192. 168  az utolsó pedig 192.168.1.62

Az ábra az első három alhálózat címtartományát mutatja Ügyeljünk rá, hogy valamennyi állomás a hálózati szegmensének megfelelő érvényes IP-címet kapjon A forgalomirányító interfészéhez rendelt alhálózat határozza meg, hogy az állomás melyik szegmenshez tartozik.

Példakonfiguráció Ebben a konfigurációban az első hálózat a GigabitEthernet 0/0 interfészhez van rendelve,  a második hálózat a GigabitEthernet 0/1 interfészhez harmadik hálózat pedig a Serial 0/0/0 hálózathoz. Az alhálózat állomásai a forgalomirányító interfészének címét használják alapértelmezett átjárónak. A szokásos címzési tervnek megfelelően az alhálózat első állomáscíme a forgalomirányító interfészéhez van hozzárendelve. A PC1 a 192.168.1.1 (az R1 G0/0 interfész címe) címet használja alapértelmezett átjárónak A PC2 a 192.168.1.65 (az R1 G0/1 interfész címe) címet használja alapértelmezett átjárónak.

https://static-course-assets. s3. amazonaws https://static-course-assets.s3.amazonaws.com/ITN50HU/course/module9/index.html#9.1.3.5