Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vezetéknélküli hálózatok biztonsága

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vezetéknélküli hálózatok biztonsága"— Előadás másolata:

1 Vezetéknélküli hálózatok biztonsága
Krasznay Csaba

2 WLAN infrastruktúra

3 Tipikus beállítások NE HAGYJ SEMMIT GYÁRI BEÁLLÍTÁSON!
Változtasd meg a hálózati SSID-t! Kapcsold ki az SSID szórást! Változtasd meg a gyári jelszót! Kapcsold be a MAC szűrést! Ha tudod előre, hogy kik csatlakoznak a hálózathoz, ne kapcsold be a DHCP-t!

4 Fontos beállítások Olyan alhálózati beállítást válassz, ami nem triviális (pl /24)! Csökkentsd a szórás hatótávolságát! Ezzel még nem védted meg a hálózatodat, de megnehezítetted a behatolást

5 Az igazi védelem Használj csatornatitkosítást!
WEP: már nem biztonságos, bár javítottak rajta, de kellő elszántsággal feltörhető WPA: eddig a legbiztonságosabbnak tartott titkosítás Hátrányuk: körülményesen beállíthatók, de megéri!

6 A PDA, mint veszélyforrás
A PDA-k, mint vezetéknélküli számítógépek, kis méretük és hordozhatóságuk miatt jelentenek veszélyt. Pl. a WLAN hálózatok felfedezéséhez (wardriving).

7 A PDA, mint veszélyforrás
Ha a hálózat rosszul van bekonfigurálva, akár IP címet is kaphatunk DHCP protokollon keresztül. De léteznek csomaglopók, és akár a hálózati kártya MAC címét is át lehet állítani.

8 A PDA, mint veszélyforrás
És ekkor már semmi sem akadályozza meg a támadót, hogy felderítse hálózatunkat. Minden hálózati segédszoftver adott ehhez.

9 A PDA, mint veszélyforrás
Akár a WLAN Access Pointot vagy ADSL routert is meg lehet találni. Ennek HTTP protokollon keresztüli beállításai pedig egy böngészőprogramban behívhatók.

10 A PDA, mint veszélyforrás
Az alapértelmezett jelszavak pedig Interneten megtalálhatók ( Innentől kezdve a támadó uralja a hálózatot.

11 Összefoglalás Minden rendszer, hálózat, annyit ér, amennyit a leggyengébb láncszeme. Minden felelős rendszergazdának kötelessége lenne minden eshetőségre felkészülni. Ne felejtsétek el tehát a kéziszámítógépeket sem!

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Vezetéknélküli hálózatok biztonsága"

Hasonló előadás


Google Hirdetések