A bankok kialakulásának folyamata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MasterCard - Év bankja 2010 Gauder Milán regionális igazgató MasterCard Europe.
Advertisements

Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Pénzügyi alapismeretek NKI, március 6 Bod Péter Ákos tanszékvezető egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Toma Pál Budapest, március 28.
Pénzügy II. Bankrendszer Magyarországon
A befektetési bank helye a bankrendszerben
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
M E G H Í V Ó Konferencia A BANKTÖRVÉNY ELFOGADÁSÁNAK 20. ÉVFORDULÓJA alkalmából.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
BANKÜZEMTAN ősz Előadás Bank és Kockázat
KÜLÖNLEGES PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK
Előadás avagy HiBeLKOVaSzMűCsaM szeptember 15.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
Kivonat a Wikipédiából
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Gazdaságpolitika 2014 tavasz
Összehasonlító gazdaságtan
A Takarékszövetkezeti Integráció bemutatása és elhelyezkedése az önkormányzatok életében
Magyar államadósság és a kötvénypiac
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Tomka Béla A magyar bankrendszer fejlődésének sajátosságai nemzetközi összehasonlításban,
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
A szocialista kori gazdasági szervek típusai és jellemzői 15. foglalkozás április 29.
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Makrogazdasági pénzügyek
Magyarország gazdaság- és társadalomtörténete
A magyar bankpiac jellemzői és az OTP
Meghívó. Köszönetet mondunk támogatóinknak: II. kerületi Önkormányzat Magyarországi Francia Intézet ELTE Eötvös József Collegium Magyar Írószövetség Szávai.
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
A betétbiztosítás.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 4. előadás
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 1.
Bankmérleg, forrás oldal
A vállalatok piacorientációjának hatása a külső és belső környezet, valamint az eredményesség szubjektív megítélésére Készítette: Bareith Tibor III. évfolyam,
A bankbetétek védelme, az Országos Betétbiztosítási Alap működése. Egy konkrét eset bemutatása.
A hitelintézeti rendszer felépítése
11 Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei Ötlettől a sikerig! A Regionális.
Bankmérleg, eszköz oldal
GAZDASÁGPOLITIKA IV. ELŐADÁS ELŐADÓ: DR. MARINOVICH ENDRE.
A bankok működése 1. – az elméleti háttér Előadó: Czirják Sándor.
A Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Veszprém Dr. Ferkelt Balázs főosztályvezető, MNB, Oktatási Igazgatóság március 17.
58–59. Bankrendszer a mai gazdaságban A. Hogyan alakult ki a bankrendszer, és mi a bankok szerepe? B. Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a bankok? C. Miből.
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
MNB a pénzügyi rendszerben Alkotmány: Az MNB feladata a törvényes fizetőeszköz kibocsátása, a nemzeti fizetőeszköz értékállóságának védelme, valamint.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM JOG- ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI TANSZÉK Biztosítás és kockázatkezelés (oktatás – kutatás) dr. Farkas Szilveszter.
A hazai bankrendszer áttekintése, aktuális piaci trendek, várható kilátások Dr. Kecskés Marianna K&H Bank Zrt. Nagyvállalati Finanszírozási Főosztály 2009.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
A bankrendszer.
KÖZPONTI BANKOK.
Közgazdaságtan II Előadás: Mit akarunk leírni (kapitalizmust), hogyan (tudományosan). Amit tanultunk (egyensúlyelmélet) erre nem alkalmas (nem decentralizált,
KÖZPONTI BANKOK.
A nemzetközi bankok kialakulása Készítette: Tábori Emese.
Előadás másolata:

A bankok kialakulásának folyamata Szerző: Varga József, egyetemi docens Bareith Tibor, demonstrátor Kaposvári Egyetem - Pénzügy és Számvitel Intézet/Pénzügy és Közgazdaságtan Tanszék

Kezdetek Kr. e. III. évezred Babilon, Egyiptom termények őrzése  bankok őse MAI bankrendszer alapjai a középkori Itáliában alakult ki Banco = olasz pénzváltó pult Tevékenységek: fizetések lebonyolítása, hitelügyletek, letétügyletek, váltóforgatás, zsíróforgalom Legjelentősebb Jegybank Angliában alakult ki (Bank of England, 1694) Legelső jegybank a svéd Riksbank, 1668 Angliában aranyművesek=bankárok 1694 Bank of England, modern jegybankok fejlődésének első állomása

1817 Österreichische National Bank 1848 Banque de France Jelentős jegybankok 1817 Österreichische National Bank mo-i jegybanki funkciót is ellátott 1848 Banque de France 1875 Deutche Reichsbank 1913 Fed (Federal Reserve System) 12 körzeti bankból álló bankrendszer

1817 Österreiche National Bank (mo-i jegybanki funkciókat is ellátott) Magyarország 1817 Österreiche National Bank (mo-i jegybanki funkciókat is ellátott) 1867 kiegyezés, de nem engednek magyar jegybankot alapítani 1924 Magyar Nemzeti Bank (MNB) Részvénytársasági forma Alaptőke: 30 millió Forint

1945-ben indul meg a bankok államosítása Magyarország 1945-ben indul meg a bankok államosítása 1948-tól az MNB kereskedelmi banki funkciókat is ellát (követjük a szovjet mintát) Szakbankok: Beruházási Bank Külkereskedelmi Bank Országos Takarékpénztár (lakosság) Kétszintű bankrendszerről a szovjet mintát követve, átálltunk egyszintű bankrendszerre.

Magyarország 1985-ben tette meg az MNB az első lépéseket a kétszintű bankrendszer irányába Budapesti Hitelbank 1987. január 1-től újra kétszintű bankrendszer van Magyarországon 1987-ben öt kereskedelmi bank alakult: Magyar Hitelbank Országos Kereskedelmi és Hitelbank Budapest Bank Magyar Külkereskedelmi Bank Általános Értékforgalmi Bank

Magyarország 1991-1992 hitelintézeti , számviteli és csődtörvény  bankok portfólióját leértékelte (tartalékképzés miatt) 1992 hitelkonszolidáció (rossz minőségű hiteleket államkötvényre cseréltek) A hitelkonszolidáció nem volt elég  bankkonszolidáció (tőkésítés) 1994 újabb tőkejuttatások (államkötvény, alárendelt kölcsöntőke, állami garancia) Túl nagy lett az állami tulajdonhányad a bankrendszerben  privatizáció 2013 MNB és PSZÁF összeolvadása

Köszönöm a figyelmet!