DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop” 2015. 03. 31.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dr Raffay Ágnes Dr Lőrincz Katalin Hajmásy Gyöngyi
Advertisements

Szakpolitikai reflexiók a turizmusfejlesztés területi kohéziós szempontú értékeléséhez április 25. Dr. Nemes Andrea főosztályvezető NGM Turisztikai.
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Aktuális pályázati lehetőségek
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
Szemléletformálás és minőség kulcsa: a K É P Z É S Móri TDM Konferencia november 10.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
A turizmus rendszer környezete
KNOLL 1 Prof.Dr.,Dr.hc. Knoll Imre c.egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben BKF-HFF Kar Logisztika Szakirány II. Budapest,
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Vargáné Gálicz Ivett PhD hallgató Szent István Egyetem
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Településmarketing Értékaudit.
Az RTM kialakulása és koncepciójának lényege
Dr. Csapó János Egyetemi tanársegéd PTE-TTK-FI Turizmus Tanszék
TDM Tanfolyam A TDM lényege
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Az EEM helye a menedzsmentben
A Dél-alföldi Régió évi Területfejlesztési Operatív Programja Regionális Akcióterv Kecskeméti Klára tervezési projektmenedzser június.
A Duna-régió fejlesztése Dávid János. Vízlépcsők a Dunán.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Balatoni Regionális Turizmus Szövetség 201l. 1o.21. Balatonföldvár Hoffmann Henrik Elnök Regionális TDM Szövetség -lehetőség, -kihívás, -siker? Regionális.
A fenntartható minőségi turizmus, mint a Centurio program egyik kulcsterülete Hargita megyében Centurio Disszeminációs Szeminárium Szolnok, szeptember.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
Balaton régió turizmusában
Tiszainform Idegenforgalmi Szolgálat
ÉSZAK-ALFÖLDI TURISZTIKAI RÉGIÓ TDM RENDSZER
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
CODEX – „Coordinated Development and Knowledge Exchange on Spatial Planning Methodology” A CODEX projekt fő célkitűzéseinek valamint kulcstevékenységeinek.
Az idegenforgalom lehetőségei a határmenti régióban Dobis Ildikó, Győr,
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
1 A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben? Összegek, prioritások, programok,
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
Települések turisztikai potenciáljának mérése
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A Tourism4C project bemutatása Nagy András Ügyvezető igazgató ZMVA Kick-off találkozó Zalaegerszeg, május
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Környezet és közösségek a magyarországi Zöldutakon A fenntarthatóság útján.
Desztináció-marketing
TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ
Turisztikai tanácsadó
A határtérség.
A jövő kérdései: Mi lesz az NFT II.-ben?
A turisztikai desztináció menedzsment rendszer Magyarországon
Előadás másolata:

DESZTINÁCIÓK TURISZTIKAI TELJESÍTMÉNYÉNEK TELEPÜLÉS-SZEMPONTÚ MEGKÖZELÍTÉSE Dr. Szalók Csilla „TDM Workshop”

CÉL A TURIZMUS MINŐSÉGI FEJLESZTÉSE A turizmusunk további fejlesztésének kulcsa a régiók fejlesztése, a meglévő tartós turisztikai versenyképességi előnyök létrehozásának és fennmaradásának támogatása. 2

ALAPJA a településeken működő, turizmusban érdekelt, meghatározó szereplők együttműködése Turisztikai Desztinációs Menezsment szervezet 3

ESZKÖZE Az egyes települések,térségek turisztikai teljesítményének mérése turisztikai versenyképességéről, természeti és környezeti állapotáról, fenntarthatóságáról 4

Előzmények turisztikai szakirodalomban a hangsúly a nemzetközi turizmus ipar mérésén nemzeti turizmusipar versenyképességének mérésén,elemzésén van 5

European Tourism Indikator System (ETIS) Az Európai Bizottság célja a kontinens versenyképességét erősítése az egyes helyi szintű desztinációk minőségén keresztül, egy egységes eszköz álljon a tagországok rendelkezésére 6

TURIZMUS KOMPLEX INDIKÁTOR turisztikai versenyképesség turisztikai teljesítmény fenntarthatóság(társadalmi,szociális, kulturális,környezeti hatások) 7

A MÓDSZER Fejlettségi decilisek alapján való tipizálás Ennek az a lényege, hogy a komponensekbe (gazdaság. demográfia, társadalom, infrastruktúra, foglalkoztatottság, turizmus) rendezett kb. 60 indikátor értékei alapján rangsorba állíthatók, majd decilisekbe rendezhetők a települések. A helyezések alapján 1-től 10-ig pontszámot kapnak a települések, ezt követően komponenseken belül, összesíthetők a pontszámok és ezen értékek alapján újra rangsorba állíthatók a települések és komponens szinten képezhetők fejlettségi tizedek és a fejlettségi mutatók. 8

FŐ KOMPONENSEK gazdasági, infrastrukturális és kommunális, foglalkoztatási, társadalmi, turisztikai mutatókhoz, vonzerők és attrakciók, 9

EREDMÉNYEK Meghatározható a különböző turisztikai desztinációk fejlettségi szintje, térségek, települések turizmusban betöltött szerepe. 14

Pontosabb és széleskörű információk a stratégiai tervezéshez minden szereplő számára minden szinten A turizmusirányítás munkájának támogatása,hatékonysági szempontú megközelítések Összehasonlíthatóvá válnak a desztinációk, 15

A TKI lehetséges felhasználói turisztikai desztináció menedzsment szervezetek turisztikai vállalkozások települési és térségi marketinggel foglalkozó szervezetek turisztikai referensek 16

idegenforgalmi bizottságok NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály település- és vidékfejlesztésért felelős szervezetek, ügynökségek Új Széchenyi Terv irányító hatóságok és közreműködő szervezetek befektetők pályázatíró vállalkozások 17

18 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET