A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos fejlesztése a mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság területén lehetővé.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Készítette: Doffek Petra
Energiatakarékos otthon
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A hamisított és illegális növényvédő szereknek HuCPA.
Szekszárd klímastratégiája Légszennyezettség
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az SCD Probiotikus technológia bemutatása
Földgáz Mint energiahordozó.
Táplálékok, tápanyagok
Öltözködés és kozmetikumok
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
GAZDA – ÁLLATTARTÁS I. 15. Jellemezze az ipari abrakkeverékeket és a takarmány kiegészítőket! - Premixek (vitamin, ásványi anyag) - Koncentrátumok - Tápok.
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL IV
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
A táp önmagában etethető, teljes értékű koncentrált abraktakarmány
A Víz Világnapja Március 22..
A HACCP története Modul 01 - lecke 03
Előnyök és alkalmazási területek
Az ipari forradalom Anglia a XVIII.sz. végén.
Bioélelmiszerek Készítette: Sorbán Sarolta
PIACI INFORMÁCIÓS RENDSZER
A helyes táplálkozás.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Génmanipulált növények biztonsága Smeller Margit
Ipari forradalom Angliában és a kontinensen
Messer 1 / Messer Hungarogáz Kft. Ipari gázok szerepe a modern víz-, szennyvízkezelési technológiáknál Vízkezelési alkalmazások Oxigéndúsítási eljárások.
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
I. ENERGIAELLÁTÁS ÉS KÖZLEKEDÉS I. 6. Légi közlekedés Forrólevegős hőlégballonok 1783-tól kezdve, amikor nyílt tűzről felszálló forró levegővel meghajtott.
Pápai Hús 1913 Kft.. A Pápai Hús 1913 Kft január 1-jén jött létre a közel százéves múltra visszatekintő jogelőd vállalat megvásárlásával. Tevékenységük:
AZ ÉLELMISZER MINŐSÉGÉT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK A TERMÉKELŐÁLLÍTÁS SORÁN
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Vízszennyezés.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
Készítette: Máté-Kovács Dávid. A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen egy élőlény számára A vitaminokat két.
A háztartások nagyobb szennyezők az iparnál A háztartások szennyezőanyag-kibocsátása már nagyobb, mint az iparé - állapították meg kutatók. A prágai Károly.
1169/2011/EU jelölési rendelet
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A kémia az elmúlt 100 évben számos olyan, áttörést hozó találmány kifejlesztéséhez járult hozzá az orvoslás.
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A XIX. század végétől napjainkig zajló kémiai, mérnöki és elektronikai fejlesztések lehetővé teszik számunkra,
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Környezetvédelem.
A nitrogén megkötése A nitrogén megkötése létfontosságú természeti folyamat, amelynek során egyes mikroorganizmusok, a kémiailag egyébként igen közömbös.
Készítette: Gór Dániel Adolf 10.d
Testi - lelki egyensúly
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
1 Az Európai Unió Agrárpolitikai célkitűzései a kezdetekkor és napjainkban Csordás László.
A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos találmánya és fejlesztése az energiaszolgáltatás és a szállítás területén.
VÍZSZENNYEZÉS Előadók: - Kató Dávid - Zagyi Patrik
A VILÁG A XIX. SZÁZAD MÁSODIK FELÉBEN
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
ÚJ, MÉREGMENTES készítmény fonálférgek ellen
Tápanyagaink.
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága Az élelmiszer-biztonság hazai jogforrási és ellenőrző szervei.
Az orosz piac lehetőségei február 1. Miskolc Dr. Szécsiné Bányai Ilona.
Az ipari forradalom Anglia a XVIII. sz. végén. A demográfiai előfeltétel és következménye.
A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai A mezőgazdasági tevékenység környezetföldtani vonatkozásai Építés- és környezetföldtan 10.
A prokarióták.
Mitől szennyeződtek el hazánk felszíni vizei?
Az éhezés.
Energia – történelem - társadalom
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Bioenergia, megújuló nyersanyagok, zöldkémia
Dr. Zsilinszky László Ez az előadás megtekinthető az Interneten is:
Pulyka az egészséges táplálkozásban
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Készítette: Wang Rebeka
Előadás másolata:

A TECHNOLÓGIA MÉRFÖLDKÖVEI KÉMIKUS SZEMMEL A vegyészek és vegyészmérnökök számos fejlesztése a mezőgazdaság és az élelmiszerbiztonság területén lehetővé tette számunkra, hogy többet termeljünk, többet takarítsunk be, és bőséges, tápláló ételeket fogyasszunk. A XIX. és a XX. század fordulóján egy átlagos család asztalára a pincéből, az udvarról és saját földjeikről származó termények kerültek: tej az istállóból, tojás a baromfiudvarról, zöldség a veteményeskertből; a húst jégveremben tárolták, és a tűzhely szén- vagy fatüzelésű volt. Az elmúlt évszázad alatt sok minden megváltozott. A gazdaságok ma már sokkal termelékenyebbek. A modern földművesek a bőségesebb termés elérése érdekében felhasználják a kémiai fejlesztések eredményeit: a műtrágyát, a növényvédő szereket. Az új technológiák előnyeit a fogyasztók élvezik azáltal, hogy a termékek ízletesebbek, gusztusosabbak és rendszeresebben elérhetők. Mára annyi élelmiszert tudunk termelni, hogy a Föld rohamosan növekvő lélekszámú népességének minden tagját kielégítő szinten el lehetne látni. IV. 1. Műtrágyák és tápoldatok A nitrogén megkötése A Haber-Bosch eljárás A műtrágyák fejlődése Zöld Forradalom és hibridnövények IV. 3. Élelmiszer-előállítás, -kezelés, -biztonság A szacharin és a mesterséges édesítőszerek Vitaminok és ásványi anyagok Konzerválás és gyártási fejlesztések Élelmiszer-biztonság és minőség-ellenőrzés IV. 2. Terményvédelem és rovarirtás A Bordeaux-i eljárás és a gombaölő szerek A DDT és a rovarirtó szerek Haszonállatok védelme A gazdaságok gépesítése IV. 4. Élelmiszerek tárolása Élelmiszerek csomagolása A hűtőfolyadékok és a freonok Mikrohullámú sütő Tiszta víz IV. MEZŐGAZDASÁG ÉS ÉLELMISZER-BIZTONSÁG

Kronológia 1881 A francia Louis Pasteur felfedezi a lépfene (antrax) elleni vakcinát, mellyel juhokat és sertéseket olt be Johan Gustav Kjeldahl, dán kémikus kidolgozza a szerves anyagok nitrogéntartalmának kimutatására szolgáló analitikai kémiai eljárást Pierre M. A. Millardet francia botanikus kidolgozza a szőlők penészesedése ellen használható Bordeaux-i keveréket (Magyarországon bordói lének nevezik) John F. Queeny, a Monsanto cég alapítója, gyártani kezdi a szacharint Két német vegyész, Fritz Haber és Carl Bosch eljárásának köszönhetően sikerül annyi ammóniát előállítani, amivel a nitrogéntartalmú műtrágya gyártása ipari méretekben megvalósítható Elmer V. McCollum és Marguerite David felfedezik a vajban és a tojássárgájában az A- vitamint A Kelvinator cég beindítja az első kompresszoros háztartási hűtőgépet D-vitaminnal dúsított tejet hoznak forgalomba Paul Müller, svájci kémikus felfedezi a DDT rovarirtó hatását Az USA Mezőgazdasági Minisztériumának vegyészei aeroszol diszperziókat fejlesztenek ki rovarirtás céljára A Dow cég kifejleszti a folpack háztartási csomagolóanyagot A Zöld Forradalom: a hibridnövények és a folyékony műtrágya alkalmazása révén Ázsia népességének élelmezése megoldódik Az USA-ban betiltják a DDT használatát. (A világon elsőként, Magyarországon tiltották be használatát 1968-ban.) 1974 A Monsanto cég kifejleszti a széles körben alkalmazható, beszántást nem igénylő Roundup nevű gyomirtóját Az élelmiszeriparban meghonosodó újítások a kereskedelemben is népszerűvé válnak. Louis Pasteur állatokat olt be A szerves anyagok nitrogéntartalmának Kjeldahl módszerrel történő meghatározására szolgáló modern berendezés Pierre M. A. Millardet Szacharin korabeli kiszerelésben A tojássárgája A-vitamint tartalmaz A Kelvinátor cég háztartási hűtőgépe (1926) DDT korabeli kiszerelésben D-vitaminnal dúsított tej A Monsanto cég reklámplakátja