 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A marketing információs rendszer
Advertisements

A pedagógiai kutatás módszertana
I. előadás.
Statisztika II. I. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Készítette: Babinszki Helga TEJ3W9
Idegenforgalmi statisztika
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Statisztika feladatok Informatikai Tudományok Doktori Iskola.
MI 2003/ Alakfelismerés - még egy megközelítés: még kevesebbet tudunk. Csak a mintánk adott, de címkék nélkül. Csoportosítás (klaszterezés, clustering).
Mérési pontosság (hőmérő)
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék STATISZTIKA I. 11. Előadás.
Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék
Microsoft Excel 2010 Gyakoriság.
Dr. Szalka Éva, Ph.D.1 Statisztika II. VII.. Dr. Szalka Éva, Ph.D.2 Mintavétel Mintavétel célja: következtetést levonni a –sokaságra vonatkozóan Mintavétel.
Statisztika II. II. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
A kutatás terve Kutatási célok Elemzési egységek Idődimenzió
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Előadó: Prof. Dr. Besenyei Lajos
4. előadás.
Mintavételes eljárások
III. előadás.
Az élővilág kutatásának matematikai, statisztikai eszköztára
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
Nem-paraméteres eljárások, több csoport összehasonlítása
Vámossy Zoltán 2004 (H. Niemann: Pattern Analysis and Understanding, Springer, 1990) DIP + CV Bevezető II.
Alapfogalmak Alapsokaság, valamilyen véletlen tömegjelenség.
Adatmodellek A modellezés statisztikai alapjai. Statisztikai modell??? cél: feltárni, hogy bizonyos jelenségek között létezik-e az általunk feltételezett.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
ma már nem a vizsgált téma, hanem a használt módszerek teszik a fizikát dominál az átlagos viselkedés!!! alkalmazhatjuk a statisztikus fizika módszereit.
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Statisztika.
Gazdaságstatisztika Bevezetés szeptember 11.
Gazdaságstatisztika 13. előadás.
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Alapsokaság (populáció)
Alapfogalmak.
Új technológiák elterjedésének modellezése
Paleobiológiai módszerek és modellek 4. hét
I. előadás.
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Mintavételes Eljárások.
Statisztika 12.A és 13.N. A statisztika fogalma A statisztika tömegesen előforduló jelenségek egyedeire vonatkozó információk, adatok gyűjtése, feldolgozása,
Vargha András KRE és ELTE, Pszichológiai Intézet
HIPOTÉZIS MEGFOGALMAZÁSA
Valószínűségszámítás II.
Többdimenziós valószínűségi eloszlások
Marketing információs
,,Szent László”Római Katólikus Gimnázium Készitette:Kurucz Brigitta Kállai Dóra Kállai Dóra Mateoc Teodor-Dávid Mateoc Teodor-Dávid 2011 Február 16.
4. előadás.
A számítógépes elemzés alapjai
Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora.
Bevezetés, tippek Ea-gyak kapcsolata Statisztika II -más tárgyak kapcsolata Hogyan tanulj? Interaktív órák, kérdezz, ha valami nem világos! tananyag =előadások.
Konzultáció – Leíró statisztika október 22. Gazdaságstatisztika.
Kvantitatív módszerek 2013 ősz MINTAVÉTEL, LEÍRÓ STATISZTIKA Kvantitatív módszerek október 1.
2. előadás Gyakorisági sorok
A számítógépes elemzés alapjai
MINTAVÉTEL, LEÍRÓ STATISZTIKA
A fizika mint természettudomány
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
Kvantitatív módszerek MBA és Számvitel mesterszak
I. Előadás bgk. uni-obuda
Valószínűségi változó, eloszlásfüggvény
2. előadás Gyakorisági sorok, Grafikus ábrázolás
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
4. előadás.
Előadás másolata:

 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú egyedet ölelnek fel.

 POPULÁCIÓ - alapsokaság, vagy alaphalmaz, melynek elemei a  STATISZTIKAI EGYEDEK  A STATISZTIKAI JELLEMZŐ a vizsgálat tárgyát képező közös tulajdonság

 A statisztika alapfeladata, hogy megadja a vizsgált statisztikai jellemző eloszlását, vagyis azt, hogy a jellemző egyes értékei milyen gyakorisággal jelentkeznek az alapsokaságban.

 Csak nagyon ritkán tudjuk az alapsokaság minden egyes egyedét vizsgálni, ezért egy véges részhalmazt, MINTÁT választunk.  Ahhoz, hogy a következtetések megbízhatók legyenek, a mintát úgy kell kiválasztani, hogy kellőképp képviselje az alapsokaságot. (REPREZENTATÍV legyen).  Ezt úgy lehet elérni, hogy véletlenszerűen, egymástól függetlenül választunk elemeket nagyméretű mintába.

 STATISZTIKAI MEGFIGYELÉS: népszámlálással, kérdőívekkel, megfigyeléssel, méréssel, kísérletekkel adatokat gyűjtünk.  AZ ADATOK RENDSZEREZÉSE ÉS CSOPORTOSÍTÁSA: az adatokat táblázat segítségével vagy grafikusan ábrázoljuk  AZ EREDMÉNYEK TUDOMÁNYOS FELDOLGOZÁSA: célja, hogy tudományosan megalapozott következtetéseket vonjunk le a vizsgálat tárgyát képező statisztikai jellemző eloszlásáról.

 mennyiségi adatok (számban kifejezhetők)  minőségi adatok (színek, ízek, formák,…)  diszkrét adatok (egész számú)  folytonos adatok (intervallumba tartozó)  elsődleges adatok: felmérés, vizsgálat vagy tapasztalat útján gyűjtött információk.  másodlados adatok: olyan információk, melyeket már összegyűjtöttünk, csoportosítottunk.

 A számokat nagyságrendbe állítjuk (variációs sorozat) x 1 *<x 2 *<…<x n *  Minden sorozatbeli értékhez hozzárendeljük annak megjelenési gyakoriságát (f i ) és relatív gyakoriságát (f i /n)  A koordináta rendszerben felrajzoljuk az (x i *, f i ) pontokat és összekötjük őket (a gyakoriságok eloszlásának poligonja)

 Férficipőboltban vizsgáljuk melyik cipőszámból hányat vesznek?  Alaphalmaz: 40 vásárló.  Jellemző:a vásárolt cipő száma. cipőszám vásárlószám gyakoriság relatív gyakoriság 0,025 0,0750,050,1750,3250,1750,075 %2,5 7,5517,532,517,57,5

 Módusz – az eloszlásban leggyakrabban előforduló érték  Medián - a sorba rendezett eloszlás középső értéke  Számtani közép

 Azt mutatja meg, hogy az alaphalmaz mennyire terül szét.  Terjedelem: a legnagyobb és legkisebb érték közti különbség  Standard eltérés: az eloszlás elemei mennyire szóródnak az átlaghoz képest.

Mekkora az átlagfizetés a cégnél?  1 igazgató: din  2 irodai munkás: din  10 munkás: din  1 takarítónő: din.