Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg. 2004. január 27. Regionális üzleti trendek 6. –

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A időszak végrehajtási intézményrendszere
Advertisements

ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Szekszárd Megyei Jogú Város településfejlesztési koncepciójának és integrált városfejlesztési stratégiájának aktualizálása Partnerségi egyeztetés.
általános főig. helyettes
A környezetvédelem intézményrendszere
Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás SÁSD, június 28.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
A stratégiai tervezés történeti háttere
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
Településmarketing Marketing a területfejlesztésben!?
A területfejlesztés szereplői és intézményei Magyarországon
Ugrás az első oldalra ÚJ TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA október Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Genfi Egyetem, Európai Tanulmányok Intézete A vidékfejlesztés területi és közigazgatási aspektusai a magyar és a.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Nyugat-dunántúli Régió
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Távmunka a területfejlesztésben
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
RÉGIÓK ÉS REGIONÁLIS KÖZIGAZGATÁS EURÓPÁBAN Horváth Gyula.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
Mányik Henrietta N5W1BY. Regionális politika fogalma A területrendszer működésébe történő tudatos beavatkozásokat jelenti. Magyarországon inkább a területfejlesztés.
Pályázatírás módszertana
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A regionális politika 1996 után Magyarországon
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Az önkormányzatok településfejlesztési
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Magyarország regionális politikájának története
Régiófogalmak, régióformáló folyamatok
Előadás másolata:

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek 6. – 7. óra A tantárgy a BME munkapiaci kapcsolatrendszerének fejlesztése című ROP 3.3 projekt keretében került kifejlesztésre REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. TARTALOM  Regionalizmus Magyarországon  Regionális politikai modellváltás  Területfejlesztési stratégiák Magyarországon  Területfejlesztés hazai intézményrendszere  Társadalmi-gazdasági helyzetkép  Vállalati szektorok, vállalati stratégiák Magyarországon TARTALOM  Regionalizmus Magyarországon  Regionális politikai modellváltás  Területfejlesztési stratégiák Magyarországon  Területfejlesztés hazai intézményrendszere  Társadalmi-gazdasági helyzetkép  Vállalati szektorok, vállalati stratégiák Magyarországon REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON RÉGIÓK MAGYARORSZÁGON RÉGIÓK SZEREPE KÖZÉP-KELET EURÓPÁBAN A nyugati folyamatokhoz képest nincsenek meg a régiók kialakulásának hagyományai Felülről irányított regionalizáció Hiányzik az „alulról felfelé” építkezés Államhatalom túlsúlya, kis közössége izoláltsága, zártsága

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Magyarországon is hiányoztak a régióépítés gyökerei: határaink nem estek egybe a természeti tájak határaival Nem voltak megfeleltethetőek az etnikai, kulturális, vallási határok REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON RÉGIÓK MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. A középkori Magyarország jellemzői: XI-XII. század: dukátusok (területi egység + intézmény) Nem régió, de területileg markánsan elhatárolható országrész, relatíve önálló irányítás alatt Szent László, Könyves Kálmán: Dalmácia, Horvátország, Szlavónia meghódítása Régiókként tagozódtak be a magyar közigazgatásba REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON RÉGIÓK MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON RÉGIÓK MAGYARORSZÁGON A középkori Magyarország jellemzői: Árpád-ház kihalása után: Egyes országrészek különböző személyek fennhatósága alá kerültek (birtokszerzési vágy), nem értékelhető régióként 1335: Visegrádi Találkozó (Károly Róbert) Politikai és kereskedelemi együttműködés Első magasabb szintű regionális együttműködés Török hódítás időszaka 5 vilajet, adóbehajtási szerepkörrel

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON RÉGIÓK MAGYARORSZÁGON Az újkori Magyarország jellemzői: II. József: 1784: Magyarországot 1o, Erdélyt 3 közigazgatási egységre osztja (vármegyerendszer autonómiájának megszüntetése) Bach-korszak: o: Magyarországot 5 körzetre tagolják + Horvát- Szlavónország, Vajdaság, Bánság önálló 1867 után: visszaáll a megyerendszer, de az állam föderatív jellegű

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON TERÜLETI FOLYAMATOK TÖRTÉNETE Területfejlesztési politika Magyarországon: 199o előtt kevésbé preferált állami feladat Területi folyamatok a XX. században – korszakonként különböző jellemzők

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január o közötti időszak Az I. Világháború utáni időszak: Területi folyamatok szerepének kiéleződése, erősödése Trianon: a magyar állam területének, szerkezetének átrendeződése (a főváros szerepe) Negatív gazdasági, szociális hatások (foglalkoztatottság, népesség, termelés) Infrastrukturális problémák (úthálózat, közlekedés) REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január o-as évek Tudományos munkák az ország közigazgatási rendszere változtatására, a területi-szerkezeti átalakulás és hatásainak elemzése Teleki Pál: TÁJELMÉLET (folyamatok kölcsönhatása) Magyary Zoltán: az ország rendezése kormányzati funkcióként vetődik fel, modernizációs törekvések REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január o-as évek Gömbös-kormány programja: Nemzeti Munkaterv Országrendezés csak minden tényező megfelelő összehangolásával lehetséges évi VI. tc.: Városrendezés és építésügy Nemzetközi igényesség Városfejlesztési tervek, területfelhasználási tervek, általános rendezési tervek REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január o-es évek A II. Világháború pusztításainak felszámolása: átfogó gazdaságszervezési feladat (Újjáépítési és Közmunkaügyi Minisztérium) TERINT (Területrendezési Intézet): Területi és települési változások regisztrálása, tervek kidolgozása Cél: szocialista iparosítás, szocialista városépítés REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január o-es évek 6o3/31/195o Kormányhatározat (Népgazdasági Tanács): Regionális tervek készítése, város-és községrendezés Települések osztályozása (elfogadás nem járt sikerrel) Kiemelten fejlesztendő települések, nagyberuházási centrumok (72) Települések, ahol a városi fejlődés elősegítése a cél Falusias jellegű, részben fejlesztendő települések REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január o-as évek ORSZÁGOS TELEPÜLÉSHÁLÓZAT-FEJLESZTÉSI TANULMÁNYTERV Településhálózat áttekintése, fejlődési irányok, funkciók Koordináló anyag a beruházások eldöntésénél Átdolgozott változat: Országos Településhálózat-fejlesztési Keretterv REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január o-es évek 1oo7/ (III.6.) Kormányhatározat: Országos Településhálózat-fejlesztési Koncepció (OTK) Területi kiegyenlítés, körzetesítés, de negatív hatások Települések közötti ellentétek, dekoncentrációs intézkedések elmaradása 2oo6/71 Kormányrendelet: Területi Tervezés Rendje További ellentmondások (intézményrendszer, funkciók) REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január o-es évek Válságkezelés: területfejlesztési támogatások a keleti országrészre fókuszáltak, de mégis a legtöbb forrás a központi térségben (Budapest) került felhasználásra Fontos: 1996: Területfejlesztési Törvény (EU-konform) NUTS II. szintű régiók, intézményrendszer REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. OTK-t érő támadások, a terület-tervezés merev rendszerének megszüntetése 2 terv: Népgazdasági Terv, Tanácsi szintű Terv OTK módosítása (Parlament, 12/198o-85) 1986: Gazdaságilag elmaradott térségek fejlesztésére vonatkozó program elfogadása (infrastruktúra, termelésbővítés, foglalkoztatottság, gazdasági szerkezet átalakulása) REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON 198o-as évek

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON TERÜLETFEJLESZTÉSI POLITIKÁK KORSZAKAI 197o-1985: A vidék elmaradottságának csökkentésére irányuló államszocialista politika : Átmeneti kompenzáló megoldás időszaka 1995-től: Új regionális politika

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Jellemzők: Erőteljes ipartelepítés, agrárnépesség életszínvonalának mesterséges emelése Központi intézkedések nem bírták a piaci hatások próbáját Fejlesztési forrásokhoz jutás jellege további aránytalansághoz vezetett Hitelvesztés (közpolitika) REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON 197o-1985: A vidék elmaradottságának csökkentésére irányuló államszocialista politika

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON : Átmeneti kompenzáló megoldás időszaka Tranzíció (gazdasági-politikai-társadalmi rendszerváltás) időszakának jellemzői: Állami tulajdon leépülése, magántulajdon dinamikus terjedése Piacgazdaság intézményeinek kiépülése Új gazdasági struktúra kialakulása Társadalmi különbségek Non-profit szervezetek jelenléte, befolyása

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON : Átmeneti kompenzáló megoldás időszaka Jellemzők: Tanácsrendszer felszámolására és az önkormányzatiság megvalósítására tett intézkedések: pozitív hatások Települések: nagyobb szabadság, méltányos források Központi infrastrukturális programok: gáz, csatornázás, ivóvízhálózat, iskolaépítések

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON : Átmeneti kompenzáló megoldás időszaka Jellemzők: Területi folyamatok felerősödése: TÉRGAZDASÁG Új területi szereplők: Állam hatása a területi gazdaságra csökken, feladata válságok kezelése, azok hatásai csökkentése Több százezer új gazdasági egység, helyi monopólimok megtörése

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON : Átmeneti kompenzáló megoldás időszaka Új területi szereplők: Külföldi működő tőke terjedése Budapest és környéke Közép-és Nyugat-Dunántúl Szolgáltató (tercier) szektor térhódítása Pénzügyi szolgáltatások

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. RENDSZERVÁLTÁS: HATÁSOK A TERÜLETI POLITIKÁRA: Területi érdekérvényesítés lehetősége csökkent azáltal, hogy az önkormányzatok versenyhelyzetbe kerültek egymással Az önkormányzati dominancia azon céloknak kedvezett, melyek a kistelepülések alapellátásának fejlesztését ösztönözték Decentralizált regionális döntések: romlott a társadalmi ellenőrzöttség Jellemző a regionális válságkezelés – még nem kialakult regionális politika REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON : Átmeneti kompenzáló megoldás időszaka

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Európai Unió hatásai – pozitív változások Regionális fejlesztések célrendszere, technikája függetlenedik az ágazati politikáktól Központi források ösztönző, támogató jellege Infrastrukturális és oktatási fejlesztésekkel a térségi vonzerő növelése felértékelődik Autonóm fejlesztési politikák (városok önálló programjai) REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON 1995-től: Új regionális politika

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Önkormányzatok pénzügyi-gazdálkodási szerkezetének átalakulása (újszerű versenyképesség) „Vállalkozásbarát önkormányzat” – vállalkozásösztönzés is egyben Helyi szürkeállomány megtartásának fontossága Egészségügyi és szociális kiadások szerkezete is átalakulóban REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON 1995-től: Új regionális politika

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON Területfejlesztésről és területrendezésről szóló évi XXI. TV Hatályba lépés: Június 5. Főbb jellemzők, intézkedések: Keretjelleggel meghatározza az Országgyűlés, kormány, miniszterek és az Országos Területfejlesztési Tanács feladat-és hatáskörét Meghatározza a területfejlesztés térségi feladatait Középszinten létrehozta a regionális és megyei fejlesztési tanácsokat Meghatározza a térségi programok kidolgozásának rendjét

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON Területfejlesztésről és területrendezésről szóló évi XXI. TV Főbb jellemzők, intézkedések: Területfejlesztés-rendezés eszközeinek, pénzügyi eszközök körének meghatározása Tervezés fő irányainak kijelölése Társadalmi nyilvánossággal kapcsolatos keretszabályok Területfejlesztés központi és területi eszközeinek meghatározása Decentralizáció minimális szintjének meghatározása

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON Területfejlesztésről és területrendezésről szóló évi XXI. TV EU-konformitás: Megfelelés az igazságosság és méltányosság és egyenlőség elvének, gazdaságfejlesztési orientációjú Szervezetrendszerében a partnerség elvére épít, decentralizáló jellegű Piackonform eszközöket alkalmaz, áttekinthető és egyértelmű szervezeti felelősséget határoz meg Felhasznált eszközök hatékonyságának mérését megköveteli

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON Területfejlesztésről és területrendezésről szóló évi XXI. TV Rendelkezés a magyarországi, több megyére kiterjedő tervezési-statisztikai régiók létrehozásáról: 7 NUTS II. szintű régió

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON Területfejlesztésről és területrendezésről szóló évi XXI. TV: Intézményrendszer ORSZÁGOS SZINT REGIONÁLIS SZINT MEGYEI SZINT KISTÉRSÉGI SZINT

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS SZINT PARLAMENT KORMÁNY MINISZTÉRIUMOK ORSZÁGOS TERÜLETFEJLESZTÉSI TANÁCS TERÜLETI ÉS SZAKMAI KÉPVISELETEK

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON REGIONÁLIS SZINT REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI TANÁCSOK (7 RÉGIÓ) Feladat: a régiókat alkotó megyék közösen határozzák meg fejlesztési prioritásaikat Régió gazdaságának fejlesztése

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON MEGYEI SZINT MEGYEI TERÜLETFEJLESZTÉSI TANÁCSOK Saját hatáskörben dönthetnek a területfejlesztést közvetlenül szolgáló állami pénzeszközök többségéről Munkahelyteremtés, gazdaságfejlesztést elősegítő infrastruktúra

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON KISTÉRSÉGI SZINT TERÜLETFEJLESZTÉSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁSOK (KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK) Regionális politika meghatározó eleme Aktív részvétel a megyei döntésekben

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. FELADATA: Ország területpolitikájának meghatározása Országos területfejlesztési koncepció elfogadása Eszköz-és intézményrendszer meghatározása Támogatások, decentralizáció elveinek meghatározása Területrendezési tervek elfogadása Kormány beszámoltatása a területfejlesztési politika végrehajtásáról REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON PARLAMENT

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. KORMÁNY REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON FELADATA: Döntéseiben biztosítja a területfejlesztési politika érvényesülését Döntésjavaslatok, koncepciók Parlament elé terjesztése Területfejlesztési célokat szolgáló pénzeszközök összehangolása Pénzügyi támogatás a programok végrehajtásához Regionális fejlesztési tanácsok létrehozásának kezdeményezése Határmenti térségekkel, szomszédos országokkal együttműködés kezdeményezése, ösztönzése, támogatása

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. ORSZÁGOS TERÜLET- FEJLESZTÉSI TANÁCS REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON FELADATA: Közreműködik a területfejlesztéssel-és rendezéssel kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásában Döntés-előkészítő, javaslattevő, véleményező és koordinációs feladatok Különböző szintek közötti összhang megteremtése Javaslattétel a területfejlesztési célú ágazati eszközök összehangolására

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. MINISZTÉRIUMOK REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON FELADATA: Országos területfejlesztési politikát megalapozó koncepciók, javaslatok készítése Tervezési, koordinációs, szervező és információs feladatok Országos és térségi koncepciók, programok összehangolása Végrehajtással összefüggő feladatok, eszközök felhasználásának szervezése Tájékoztatás a Kormány részére

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONÁLIS FEJLESZTÉSI TANÁCS REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON FELADATA: Vizsgálja, értékeli a régió helyzetét, kidolgozza a területfejlesztési koncepcióját Véleményezi a területét érintő országos koncepciókat Közreműködik a válsághelyzetek kezelésében Dönt a hatáskörébe utalt pénzeszközök felhasználásáról Szervezi a programok végrehajtását, beszámol

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. TERÜLETI ÁLLAM- IGAZGATÁSI SZERVEK REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON FELADATA: A kormányzati feladatok végrehajtásában, érvényesítésének ellenőrzésében, tervezés koordinálásában szakmai segítségnyújtás, információszolgáltatás, ellenőrzés Egyes területrendezési feladatok ellátása (területi főépítész) Tervek véleményezése, megvalósulás figyelése, tervmódosítás kezdeményezése indokolt esetben

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. TÉRSÉGI FELESZTÉSI TANÁCS REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON FELADATA: A régió illetve a megyehatáron túlterjedő, egyes kiemelt területfejlesztési feladatok ellátása (fedezet, munkaszervezet stb.) évi XXI. TV. BALATON FEJLESZTÉSI TANÁCS Javaslat koncepciókra, programokra Megállapodások finanszírozásról más érintett szervekkel

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. MEGYEI TERÜLET- FEJLESZTÉSI TANÁCS REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON FELADATA: A megye területén összehangolja a kormányzat, a helyi önkormányzatok stb fejlesztési koncepcióit Értékeli, elemzi a megye helyzetét, adottságait, lehetőségeit Kidolgozza, elfogadja a megye fejlesztési programját, pénzügyi tervet készít, egyeztet a felettes szervekkel Dönt a hatáskörébe utalt pénzösszegek felhasználásáról, forrásokat gyűjt a programok megvalósításához

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON FELADATA: Felelős a megye területére vonatkozó területrendezési terv elkészítéséért Összehangolja a feladatait és biztosítja azok összhangját a megyei gazdaságfejlesztési és foglalkoztatáspolitikai koncepciókkal A hosszú távú fejlesztési koncepciókról állást foglal, véleményez Információszolgáltatás (KSH), a települési önkormányzati társulások kialakításának segítése

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. KISTÉRSÉGI TERÜLETFEJLESZTÉSI ÖNKORMÁNYZATI TÁRSULÁSOK REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON Települések összehangolt fejlesztése, közös területfejlesztési programok kialakítása Közös pénzalap kialakítása, működtetése Önálló jogi személyiség Kompetenciáik, közigazgatásban elfoglalt helyük még nem tisztázott teljesen, nem tekinthetőek partnerségi intézménynek

Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. REGIONALIZMUS MAGYARORSZÁGON