előadások, konzultációk

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Függvényvizsgálat A diasorozat az Analízis 2 (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Advertisements

A differenciálszámítás alkalmazásai
Algebrai struktúrák.
Elemi függvények deriváltja
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Matematikai Analízis elemei
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek logaritmussal
Diszkrét idejű bemenet kimenet modellek
Differenciálszámítás Bevezetés, alapismeretek
Függvényjellemzők A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Sorozatok A diasorozat az Analízis 1. (Mozaik Kiadó 2005.) c. könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István.
Rekurzió (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával)
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE 2/  További programozási tételek További programozási tételek 
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS ALKALMAZÁSA
DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS
Halmazok, relációk, függvények
Év eleji információk Előadó: Hosszú Ferenc II. em Konzultáció: Szerda 9:50 – 10:35 II. em
Differenciál számítás
A lokális szélsőérték és a derivált kapcsolata
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
1.3 Relációk Def. (rendezett pár) (a1 , a2 ) := {{a1} , {a1 , a2 }} .
A számfogalom bővítése
PTE PMMK Matematika Tanszék dr. Klincsik Mihály Matematika III. előadások MINB083, MILB083 Gépész és Villamosmérnök szak BSc képzés 2007/2008. őszi félév.
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Matematika III. előadások MINB083, MILB083
Halmazok Összefoglalás.
1 Matematikai Analízis elemei dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém nov. 08.
Matematikai Analízis elemei
Függvények.
Exponenciális egyenletek
Ábrahám Gábor Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium Szeged
Matematika I. 1. heti előadás Műszaki Térinformatika 2013/2014. tanév szakirányú továbbképzés tavaszi félév Deák Ottó mestertanár.
Gazdaságstatisztika 11. előadás.
A differenciálszámtás alapjai Készítette : Scharle Miklósné
Katz Sándor: Módszertani szempontból fontos feladatok
Függvények jellemzése
A függvény deriváltja Digitális tananyag.
Határozatlan integrál
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
Rövid összefoglaló a függvényekről
Differenciálszámítás
A határérték Digitális tananyag.
A középiskolai ismeretanyag áttekintésétől a differenciálszámításig
A MATEMATIKA FELÉPÍTÉSÉNEK ELEMEI
előadások, konzultációk
A derivált alkalmazása
A folytonosság Digitális tananyag.
A Függvény teljes kivizsgálása
Valószínűségszámítás II.
előadások, konzultációk
Programozási alapismeretek 8. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 8.2/  További programozási.
Halmazok Érettségi követelmények:
Ultrametrikus terek ELTE IK/Fraktálok - Varga Viktor.
Integrálszámítás.
Függvények jellemzése
II. konzultáció Analízis Sorozatok Egyváltozós valós függvények I.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 2. előadás.
IV. konzultáció Analízis Differenciálszámítás II.
Matematika I. BGRMA1GNNC, BGRMA1GNNB előadás.
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 3. előadás.
Előadás másolata:

előadások, konzultációk Gazdasági matematika előadások, konzultációk Sorozatok, Függvények határértéke, folytonossága, Differenciálszámítás

SOROZATOK

Alapfogalmak Definíció: A sorozat olyan függvény, melynek értelmezési tartománya a természetes számok halmaza (N). A számsorozatnak az értékkészlete a valós számok részhalmaza. Jelölések: a: NR, nan. A sorozat n-edik tagja an, az egész sorozat (an). Sorozat megadása: képlettel, leírással, rekurzív módon (pl. Fibonacci).

Tulajdonságok Definíció: Az (an) sorozat monoton növekvő, ha  nN esetén anan+1. (Szigorúan). Definíció: Az (an) sorozat monoton csökkenő, ha  nN esetén anan+1. (Szigorúan). Definíció: Az (an) sorozat alulról korlátos, ha  mR, melyre  nN esetén anm. Ekkor m alsó korlát. Definíció: Az (an) sorozat felülről korlátos, ha  MR, melyre  nN esetén anM. Ekkor m felső korlát. Definíció: Az (an) sorozat korlátos, ha alulról és felülről is korlátos.

Feladat Vizsgáljuk meg a következő sorozatokat monotonitás és korlátosság szempontjából:

Konvergens sorozatok Definíció: Az (an) sorozatnak van határértéke, és az az AR szám, ha  R+ számhoz  n0()R küszöbszám, hogy  n>n0() és nN esetén |an-A|< . Jelölés: lim an=A, vagy anA. Definíció: Egy sorozat konvergens, ha van határértéke, és divergens, ha nincs. Feladat: Vizsgáljuk meg az előbbi sorozatokat határérték szempontjából.

Műveletek konvergens sorozatokkal: Tulajdonságok Tétel: Egy sorozatnak legfeljebb egy határértéke lehet. Tétel: Ha egy sorozat konvergens, akkor korlátos is egyben. Tétel: Minden monoton és korlátos sorozat konvergens. Műveletek konvergens sorozatokkal: Számszoros, összeg, különbség, szorzat, hányados, hatvány.

Divergens sorozatok Definíció: Az an sorozat a végtelenbe tart, ha  KR számhoz  M0R küszöbszám, hogy  n> M0 és nN esetén an>K. Jelölés: lim an=, vagy an. Definíció: Az an sorozat a mínusz végtelenbe tart, ha  KR számhoz  m0R küszöbszám, hogy  n>m0 és nN esetén an<K. Jelölés: lim an=-, vagy an-. Ezt a két féle sorozatot valódi divergens sorozatnak is nevezik.

Nevezetes sorozatok határértékei Feladat: Vizsgálja meg a következő sorozatokat határérték szempontjából a nevezetes sorozatok és a tételek segítségével:

FÜGGVÉNYEK HATÁRÉRTÉKE, FOLYTONOSSÁGA

Végtelenben vett véges határérték Példák:

Végtelenben vett véges határérték Definíció: Az f függvénynek határértéke a -ben az A valós szám, ha  R+ számhoz  M0R küszöbszám, hogy  x>M0 és xDf esetén |f(x)-A|< . Jelölés: Hasonlóan definiálható a --ben vett határérték.

Végtelenben vett végtelen határérték Példák:

Végtelenben vett végtelen határérték Definíció: Az f függvénynek határértéke a -ben a , ha  KR számhoz  M0R küszöbszám, hogy  x>M0 és xDf esetén f(x)>K. Jelölés: Hasonlóan definiálható a -ben vett -, a --ben vett  és a - vett - határérték.

Műveletek végtelenben vett határértékkel rendelkező függvényekkel A konvergens sorozatoknál megismert műveletekre vonatkozó tételek (számszoros, összeg, különbség, szorzat, hányados, hatvány) függvények esetében is érvényesek maradnak. Nevezetes függvények határértékei Végtelenben vett határértékek:

Feladat Határozzuk meg a következő függvény határértékeket:

Véges helyen vett véges határérték Példa: 

Véges helyen vett véges határérték Definíció: Az a pont az f függvény értelmezési tartományának torlódási pontja, ha   R+ szám esetén van az értelmezési tartománynak a-nak  sugarú környezetében a-n kívül pontja. (Nem kell, hogy a feltétlenül eleme legyen az értelmezési tartománynak). Definíció: Az f függvény értelmezési tartományának a torlódási pontjában a határértéke az A valós szám, ha  R+ számhoz  R+ küszöbszám, hogy  |x-a|<, xDf és xa esetén |f(x)-A|<. Jelölés:

Véges helyen vett végtelen határérték Példa:

Véges helyen vett végtelen határérték Definíció: Az f függvény értelmezési tartományának a torlódási pontjában a határértéke , ha  M0R+ valós számhoz  R+ valós szám, hogy  |x-a|<, xDf és xa esetén f(x)>M0. Jelölés: Hasonlóan definiálható az a-ban vett - határérték. Bal és jobboldali határértékek

Függvények folytonossága Definíció: Az f függvény az értelmezési tartományának a pontjában folytonos, ha a-ban a függvénynek létezik véges határértéke és ez megegyezik a függvény a pontjában felvett függvényértékkel. Definíció: Az f függvény folytonos, ha az értelmezési tartományának minden pontjában folytonos. Tétel: Ha f és g folytonos az a pontban, akkor is folytonos a-ban. Tétel: Ha g folytonos a-ban és f folytonos g(a)-ban, akkor f(g(x)) is folytonos a-ban. Megjegyzés: Az elemi függvények folytonosak.

Feladat Határozzuk meg a következő véges helyen vett határértéket: Vizsgáljuk meg a következő függvényt folytonosság szempontjából:

DIFFERENCIÁLSZÁMÍTÁS

A differenciahányados, és a differenciahányados függvény Definíció: Az f függvény aDf és xDf pontjaihoz tartozó differenciahányadosa az hányados. Definíció: Az f függvény aDf pontjához tartozó differenciahányados függvénye a függvény. Definíció: Az aDf pont az értelmezési tartomány belső pontja, ha  R+ valós szám, hogy a-nak a  sugarú környezete benne van az értelmezési tartományban.

A differenciálhányados és a deriváltfüggvény Definíció: Az f függvény az értelmezési tartomány a belső pontjában differenciálható, ha létezik a határérték és ez véges. Ez a határérték az f függvény a pontjához tartozó differenciálhányadosa, vagy deriváltja. Szemléletes jelentése az (a;f(a)) pontba húzott érintő meredeksége. Példa: f(x)=x2 az a=0,5, majd tetszőleges a helyen. Definíció: Az f függvény derivált függvénye az értelmezési tartomány azon pontjaihoz, ahol a függvény differenciálható, a deriváltak értéket rendeli hozzá. Jelölés: f’(x)

Elemi függvények derivált függvényei

Deriválási szabályok Tétel: Legyen f és g differenciálható az a pontban. Ekkor: a) cf is differenciálható a-ban tetszőleges c-re és (cf)’(a)=cf’(a) b) f±g is differenciálható a-ban és (f ±g)’(a)=f’(a)±g’(a) c) fg is differenciálható a-ban és (fg)’(a)=f’(a)g(a)+f(a)g’(a) d) g(a)0 esetén is differenciálható a-ban és

Feladat Határozzuk meg a következő függvények derivált függvényét:

Differenciálható függvények vizsgálata Legyen f(x) [a,b]-n folytonos és (a,b)-n differenciálható. Tétel: f(x) monoton növekvő [a,b]-n   x(a,b)-re f’(x)0. Tétel: f(x) monoton csökkenő [a,b]-n   x(a,b)-re f’(x)0 Legyen f(x) a egy környezetében differenciálható Tétel: f(x)-nak a-ban helyi szélsőértéke van  f’(a)=0 Tétel: f’(a)=0 és f’(x) előjelet vált a-ban  f(x)-nak a-ban helyi szélsőértéke van (+0- esetén helyi maximum, -0+ esetén helyi minimum)

Differenciálható függvények vizsgálata Legyen f(x) (a,b)-n kétszer differenciálható Tétel: f(x) konvex (a,b)-n   x(a,b)-re f’’(x)>0 [ f’(x) monoton növekvő [a,b]-n] Tétel: f(x) konkáv (a,b)-n   x(a,b)-re f’’(x)<0 [ f’(x) monoton csökkenő [a,b]-n] Legyen f(x) a egy környezetében kétszer differenciálható Tétel: f’’(a)=0 és f’’(x) előjelet vált a-ban  f(x)-nak a-ban inflexiós pontja van

Teljes függvényvizsgálat Vizsgálja meg az alábbi függvényeket:

Az f(x) függvény

A g(x) függvény