René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Georg Simon Ohm ( ).
Advertisements

HISTÓRIA – TUDÓSNAPTÁR HISTÓRIA – TUDÓSNAPTÁR Szalay Istvánné – Zimányi Magdolna KFKI RMKI Számítógép.
Konsztantyin Eduardovics Ciolkovszkij
Aranymetszés képviselői
Jules Verne.
NEWTON IDEI TUDOMÁNYOS FELFEDEZÉSEK
A felsőoktatási intézmények felvételi eljárása A 237/2006. (XI. 27.) Kormányrendelet alapján.
Lous Comfort Tiffany ( ) Tiffany amerikai művész és ipari tervező, aki jól ismert műveit üveggel társítja. Az Art Nouveau (Új művészet) mozgalom.
Csontváry Múzeum tételhez
Endre Béla
A hőmérséklet mérése. A hőmérő
Nemes Nagy Ágnes.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Georg Simon Ohm Életrajza..
Charles Augustin de Coulomb
Julius Robert Mayer élete
Alessandro Volta Gerencsér Bianka.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Kialakulása A Medve-barlang a triászkorú kristályos mészkőben képződött mintegy 200 millió évvel ezelőtt. A mészkőben a barlangon átszivárgó víz rengeteg cseppkőképződményt.
A Fénysebesség mérése 1800-ig.
Christiaan Huygens élete
Készítette: Győrik Viktor
Készítette: vígh Ramóna 10.a
Daniel Gabriel Fahrenheit
Készítette:Povázsony István!
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
 A Pécsi Püspöki Könyvtárat Klimo György pécsi püspök ( ) alapította meg ben  Eredetileg a püspöki palota dél-nyugati szárnyában volt.
Alekszandr Sztyepanovics Popov
HŐTAN 1. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
René Descartes élete Károly Alexandra 9.b. Tartalomjegyzék Élete Fontosabb művei.
Készítette: Rédei Anita 10.b
Johannes Kepler Őze Norbert 9.c.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
1833. december 16. – október 13.) festőművész
Készítette: Ivic Zsófia 10.d
Czene Alexandra 9.b.
CHRISTIAN HUYGENS élete
A NDRÉ M ARIE A MPÉRE Balogh Beatrix 10.b. É LETE : 1775-ben született Lyontól alig 10 km-re fekvő kis faluban Apja: -jómódú kereskedő volt -jártas volt.
Készítette: Czagány Krisztián
Készítette: Szabó Adrienn 10.D
Alessandro Volta Raj Nikolett 10.c
Heike Kamerlingh Onnes
Micheal Foucault.
Christiaan Huygens a csillagász
William Thomson (Lord Kelvin)
Készítette: Simon Gergő 10.A
Heinrich Rudolf Hertz.
William Thomson Lord Kelvin
 Royal Society: Magyarul Királyi Természettudományos Társaságnak nevezik. A legrégibb angliai tudományos társulat ban alapították, 1662-ben.
Alessandro Volta Oláh Szófia 10.b.
Lénárd Fülöp ( ).
Készítette : Kovács Máté 10.d
Készítette: Prumek Zsanett
Készítette: Tóth Bence 9/C
William Thomson /Lord Kelvin/
Készítette: Balázs Hanna, Erdélyi Gyula
Christiaan Huygens élete
James Watt Lvomszki Fanni 10/b.
Környezettechnikai eljárások gyakorlat 14. évfolyam
Készítette:Kereszti Laura
Készítette:Kereszti Laura
Eötvös Loránd élete és munkássága ( Pest, július 27. – Budapest, április 8.)
A hőmérséklet mérése.
Készítette: Görgics Zoltán
Bródy Imre Készítette: Ambruzs Liliána, Sinka Borbála, Sinka Regina Felkészítő tanár: Simon Tibor, Szabó Anita.
Charles-Augustin de Coulomb
“SĂ CUNOAŞTEM MATEMATICIENII LUMII”
Az enciklopédia szó jelentése
Hőmérséklet.
PAULAY EDE RENDEZÉSÉBEN
Előadás másolata:

René Antoine Ferchault de Réaumur (1683. február 28. –1757. október 17

Tartalom Élete Munkásságai Források Zoológia Mechanikus Acélgyártás Horganyzott vas Réaumur-skála Egyéb tevékenységei Források

Élete René Antoine Ferchault de Réaumur 1683. február 28-án született La Rochelle-ben. Bourgesban végzett jogi tanulmányokat Párizsban matematikát és természettudományi tanulmányokat tanult, valamint itt is alkotott. Huszonöt éves korában megválasztották a Francia Tudományos Akadémia tagjává (később 12 éven keresztül folyamatosan igazgatónak nevezték ki, mintegy 50 évig tagja volt az FTA-nak)

Zoológiai munkássága A zoológiában hosszas kísérletek és megfigyelések alapján új felfedezéseket tett, valamint rengeteg művet adott ilyen például, A rovarok történetéről szóló értekezés, amely Párizsban jelent meg, hat kötetben. A mű 4000 oldalból, 250 mellékletből és kb. 5000 képből állt. Réaumur ezzel a művével a rovartan egyik megalapítója lett. Érdekesség: A rovarok történetéről hetedik kötete csak 200 évvel halála után jelent meg, és elegendő anyag maradt hátra még egy nyolcadik kötet számára is. (Mémoires pour servir a l'histoire naturelle des insectes)

Műszaki és tudományos munkássága 1711-ben fizetett mechanikusként alkalmazták az Akadémián, ahol az ipar és a kézművesség különböző ágaival kapcsolatban adott ki műveket, Az egyik ilyen alkotása A kézművesség és a mesterségek leírása című munkája, amelyet 27 kötetben nyomtattak ki. Réaumurnek számos műszaki és tudományos találmánya volt, ilyenek voltak például: a tükörkészítéssel, a palamegmunkálással, a mesterséges gyöngy előállításával, a vasbányászattal és a papír tulajdonságaival kapcsolatos találmányok. 

Acélgyártás 1722-ben tette közzé legfontosabb művét: A kovácsoltvas acéllá változtatásának művészete címen, ugyanis rengeteg felfedezést tett az acélgyártás menetének megreformálása érdekében. Bevezette a vasöntésben a homokformázást, és feltalálta a buktatható kemencét. Tisztázta, hogy a vas széntartalma határozza meg annak fajtáját. Ezek a kutatások megalapozták Franciaországban az acélgyártás menetét.

Horganyzott vas, metallográfia 1725-ben a horganyzott vaslemez gyártásával foglalkozott, mert ezt eddig Németországból importálták. A fémlemez mikroszkópos vizsgálatával megállapította, hogy a gyártás fontos feltétele a megmunkálandó vas felszínének megtisztítása és a sima felszín kialakítása. Ezzel a módszerrel ő a megalapítója a metallográfiának is.

Réaumur-skála Foglalkozott hőmérők szerkesztésével is. Először szesz később higanyhőmérőt készített, melynek skáláját a víz fagypontjától a forráspontjáig 80 fokra osztotta. Ezt róla Réaumur-skálának nevezték el. Rankine-skála

Egyéb tevékenységek Számos kutatást és fejlesztést valamint rengeteg információt, enciklopádiát köszönhetünk Réaumur-nak, azonban még mindig akadnak kisebb, de meghatározó találmányai. Ezek például: A Réaumur porcelán, mely egy porcelánhoz hasonló üvegfajta, Tanulmányozta a horgonygyártást és a tűgyártást is, 1749-ben kétkötetes munkát adott ki a tojás tartósításáról és a mesterséges keltetésről, számos újítást vezetett be a könyvkötészetben is.

Források http://www.puskas.hu/ttk/elet/81.html http://www.wikiwand.com/hu/Ren%C3%A9_Antoine_Ferchault_de_R%C3%A 9aumur http://mult-kor.hu/cikk.php?id=18686&print=1 www.google.com www.google.com/images