Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Julius Robert Mayer élete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Julius Robert Mayer élete"— Előadás másolata:

1 Julius Robert Mayer élete
Gór Ádám

2 Tartalomjegyzék Adatok Életrajz : - Gyerekkor - Felnőttkor
Gay-Lussac felfedezései és Mayer következtetései

3 Adatok Született: 25-Nov Születési hely: Heilbronn, Németország Meghalt: 20-Mar Halálozási hely: Heilbronn, Németország Halál oka: Tüdővész

4 Gyerekkor Már fiatal korában is sokat foglalkozott fizikai, kémiai kísérletezéssel. Tízéves korában örökmozgóról álmodozott, sőt építeni is megpróbált — természetesen hiába.

5 Felnőttkor Mayer AZ erők mennyiségi és minőségi meghatározása című tanulmányában fejtette ki gondolatait,  és a cikket elküldte az Annalen der Physik szerkesztőségének, e kor tekintélyes fizikai folyóiratának. A tanulmány eléggé áttekinthetetlen volt, és fizikai szempontból bizony a megfogalmazása is elég tökéletlennek hatott, így azután a kiadó nem ismerte fel az alapvetően új gondolatokat, és a dolgozatot, mint elméletileg megalapozásra szoruló munkát, 1841-ben elutasította. Mayer azonban nem vesztette el a kedvét, és nagy szorgalommal fizikai tanulmányokba kezdett, átdolgozta a vázlatát, és így azután 1842-ben Justus von Liebig segítségével második tanulmánya, Megjegyzések az élettelen természet erőiről címmel, már megjelenhetett.  1845-ben már részletesen és a mai fizikus számára is meggyőzően vizsgálta a gázok kiterjedésekor végzett munka és hő viszonyát. 

6 Következtetései Közben Gay-Lussac felfedezte, hogy 1 g gáz 1 fokkal való felmelegítéséhez több hő kell, ha a gáz kitágul, vagyis a térfogata nem marad állandó. Ebből Mayer arra következtetett, hogy ha egy gázt úgy melegítünk fel, hogy térfogata ne változzék, akkor megnövekszik a gáz nyomása, vagyis belső mechanikai energiája: az ok (hő) és az okozat ( nyomásnövekedés) között egyensúly áll fenn. Ha viszont az eredeti nyomás tartjuk fenn, akkor a gáz kiterjed. Minthogy a gáz mechanikai munkát végez, tehát további hőmennyiséget kell hozzá vezetnünk, hogy az energia egyensúly újra helyre álljon. Különböző gázok viselkedéséből Mayer kiszámította a hőegység mechanikai egyenértékét: 1 kcal = 427 mkp. 

7 Halála Az energia törvény lassan átment a fizikus köztudatba, de a felfedezést Joule és Helmholtz nevéhez kapcsolták. Mayer igen sokáig hasztalanul küzdött az elismerésért. Idegbeteg lett, és 1850-ben öngyilkosságot kísérelt meg. Tyndall 1862-ben egy Royal Institutionban tartott előadásában kijelentette, hogy az energiamegmaradás tételének felfedezésénél az első hely Robert Mayert illeti meg ban tüdővészben halt meg.

8 Forráslista http://www.puskas.hu/ttk/elet/70.html http://www.google.hu

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Julius Robert Mayer élete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések