980-1046, Csanádi egyházmegye első püspöke.. Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter (1026-31)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

KI VAGYOK ÉN? ÁRPÁD HÁZI SZEMÉLYEK.
Kárpátalja 3.nap Baróti Mária Szalai Dzsenifer Németh Nóra
Október 6. Kati néni előadása.
SEGÉDANYAG Szilas László: Kis magyar egyháztörténet. TKK Róma, 1982
Koronázási Jelképek.
A KÖZÉPKORI NEVELÉS.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Árpád-kor Gyakorlás.
Árpád-házi királyaink
Szent István ( ).
A barokk kezdetei hazánkban
Lengyel-magyar barátság
MAGYARORSZÁG VÁLSÁGA (XI. század).
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
Szeretnék bemutatni valakit:
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
A Szeged-Csanádi Püspökség Egyházmegyei Múzeum és Kincstár
Szent László- Könyves Kálmán uralkodása
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Kína Huyen Khong Tu (Hanging monostor) A Hanging monostor Kína Shanxi nevű tartományában, Datong várostól 65 km-re van. Kína 5 szent hegyének egyike.
Ányos István Pál Készítette: Horváth Vivien. Amiről szó lesz… Élete Művei Stílusa Gróf Zrínyi Miklósról című verse Utóélete.
Csak Jézusnak szolgálok, az Ő országát várom,
Szent Ágoston hatása a kálvinizmusra
A jezsuita rend 21/A.
A Biblia.
Rajczy Mária Mechtilda
Kultúránk bölcsője: Zemplén 25/A. 1. Gönc a via regia útvonalon fekszik, amely Itáliát Lengyelországgal és Oroszországgal kötötte össze a 136 literes.
II. Rákóczi Ferenc.
József Nádor élete és munkássága
Hallgatva ezt az önazonossági kérdést, amelyet Jézus szegez tanítványaihoz, eszembe jutott pár hasonló kérdést feltenni a mi Társaságunkkal kapcsolatosan:
Szombathely és a Szombathelyi Püspökség a 19. század első felében
Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat esztendő Reformáció nagyhetében.
Szent Miklós püspök Élete és legendái.
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Új hálaének áldja Istent
Assisi Szent Ferenc.
Árpád-házi Szent Erzsébet
Szent István Király.
Az első csoda: Kánai Menyegző
A keresztény magyar állam megalapítása
Szent lászló király.
Thököly Imre.
A Siklóshoz tartozó és mintegy 1500 lakosú Máriagyűd híres Mária-kegyhely, a magyar zarándokút befejező stációja. A közeli forrás már a rómaiak idejében.
Szent Bernadette.
Kovács András ( ) Pap, hitoktató Készítették: Médiamanók.
István király.
Hubertusz a vadászok, lövészcéhek, erdészek, kohászok, csengetty ű készít ő k, mészárosok, sz ű csök és tímárok véd ő szentje, a kutyákat veszettség ellen.
Hittem benned, s most íme zengem Irgalmas nagy tetted ezért.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Árpád-házi szentek.
S TANISLAW W YSPIANSKI. Élete Krakkóban született1869. január 15-én. Később itt tanult tovább festészetet történelmet, művészettörténetet és irodalmat.
Magyar reneszánsz Készítette : Szollár Péter.
Hiszem és vallom Az Apostoli Hitvallás
„Emlékezz meg a nyugalom napjáról…”
Magyarország a korai feudalizmus korában
Szociális és Gyermekvédelmi feladatellátás a Görögkatolikus Metropóliában.
Megszentelt Élet Éve
Klebelsberg Kunó Született: Magyarpécska, november 13. Elhunyt: Budapest,1932. október 12.
Géza fejedelem és István király államalapító tevékenysége
Gróf Klebelsberg Kuno (Magyarpécska, Arad vármegye, november 13. – Budapest, október 12.) magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus,
Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola, 7. évfolyam
Urunk megkeresztelkedése
Előd (Ügyek) és Emese fia
Szent István örökében.
Emese ÁRPÁD-HÁZI KIRÁLYOK.
Kolozsvár június 7..
Előadás másolata:

, Csanádi egyházmegye első püspöke.

Élete Atyja, Gerardo velencei patrícius volt és rokonságban állt a Centranigo családdal, amelyből Péter ( ) dózse született. Öt évig tanult az Isola di San Giorgio Maggiore Benedek-rendi kolostorában, majd a szent könyvek tanulmányozásához fogott, s már korán felébredt benne a vágy, hogy szent Jeromos iratait magában a betlehemi monostorban olvashassa. Atyja, Gellért, valamikor közt részt is vett abban a népes zarándoklatban, amelyet a velenceiek Jeruzsálembe indítottak; az arabok azonban megölték, mire fia, György, az ő nevét vette föl.

Élete 1005 táján szerzetestársai már valami kisebb tisztségre (valószínűleg perjelségre) választották meg a mintegy 25 éves ifjút, akit ekkortájban szenteltek pappá; apátja, Vilmos, a monostor iskolájának tanítójává szemelvén ki őt, a quadrivium elvégzésére, Bolognába küldte. Onnan 5 év múlva hazatérvén, Vilmos halála után rendtársai apáttá választják. Csak vonakodva fogadta el a kitüntetést, s nemsokára le is mondott róla, hogy régi vágya szerint, a Szentföldön telepedjék le.

Hagyatékai -Vértanúságának helyét utóbb Szent Gellért hegyének nevezték el, a nép a Csanádon eltemetett püspököt, azonnal szentként kezdte tisztelni, 1083-ban pedig István királlyal és Imre herceggel együtt az egyház is a szentjei közé iktatta. Szent Gellért (San Gerardo) megmaradt ereklyéit – bebalzsamozott testét, piros miseruhában és piros infulában – most a Velencei lagúnában fekvő Murano egyik templomának oltára alatt őrzik. Művei Bolognában, Prágában és Győrött, valamint Szegeden a Fogadalmi Templomban (a „Dómban”) (s onnan még 3 helyen) vannak szétszórva. Fennmaradt életművét (Deliberatio Gerardi Morosanae Ecclesiae Episcopi supra hymnum trium puerorum ad Isingrimum liberalem) először 1790-ben gróf Batthyány Ignác erdélyi püspök adta ki; ez a hazai tudományos irodalom legrégibb emléke.

Hagyatékai -Szent Gellért a Szeged-Csanádi egyházmegye védőszentje ban a Nagybecskereki egyházmegyét elsőszámú védőszentjükként az ő oltalma alá helyezték márciusában helyezték el a budapesti Belvárosi Plébániatemplom egyik kegyoltárján, a Szent Gellért püspök vértanú addig Muránóban őrzött ereklyéjének egy részét.