SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Intergenerációs konfliktusok és a jóléti állam 2007/08. tanév, 2. félév Generációk dialógusa.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A mai tízen- és huszonévesek értékeiről A közügyek fogyasztói konferencia február 17. Ságvári Bence.
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
 Önbevallás szerint liberális (12%)  Szakpolitikai kérdések és értékválasztás alapján liberális  Kapitalista (4%)  Emberi jogi (18%)  Kevesebb, mint.
Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A gyermek, mint közjószág? Szeged, október 15. Gál Róbert Iván Múltunk van. Jövőnk lesz? dr. Kováts Zoltán emlékkonferencia.
Jelige: „Isa, por es homou vogymuk.”
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
Az iskolai szociálismunka
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Család.
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
SEK, május 9. Forrás: Baritz Sarolta Laura AZ ÜZLET MINT HIVATÁS – UTÓPIA VAGY REALITÁS? In Távlatok.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
A család a globalizált világban
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Társadalmi rétegződés, egyenlőtlenségek, mobilitás
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Dr. Tóth Olga PTE Illyés Gyula Főiskolai Kar, Szociális munka szak Társadalmi problémák szociológiája Levelező.
Öregedő Európa – társadalmi kihívások
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
Készítette: Jakab Adrienn. Fogalmak  Család: A család emberek egy közössége, vagy több közösség kapcsolata, ahol a tagok között leszármazotti kapcsolat.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
László Balázs Politika – mint az új generációk lehetősége OTDK, Budapest,
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet „Határ mentiségtől az integrált határrégióig” Győr, 2005 október 5. Települések,
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
A háború és a modern fegyveres erő
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
Demográfia és nyugdíjrendszer hozzászólás Holtzer Péter TÁRKI-Unicredit Társadalmi Jelentés Demográfia vita szeptember 19.
Az egyenlőséggel kapcsolatos attitűdök Lelkes Orsolya European Centre for Social Welfare Policy and Research, Bécs.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
„Mércénk az ember”. A partneri elégedettségi felmérés célja: hogy lássuk a kiértékelt adatok alapján, mely területeken kell javítanunk az együttműködést.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülést az idős embereknek! Adósságtörlesztés és méltányosság a nyugdíjemelésben 2002.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
Magatartástudományi Intézet
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
A hippokratészi eskü értelmezése
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Adományozási kultúra az Európai Unióban Előadó: Dr. Talyigás Katalin.
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Készítette: Tóth Zsuzsa Borsodi Szabolcs
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A fiatalok helyzete Oktatási esélyegyenlőség – munkaerőpiac – életstílus – politikai preferenciák.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Prof. Dr. Szabó Lajos c. egyetemi tanár ELTE Társadalomtudományi Kar
Új irányzatok a fenntarthatósági indikátorok területén Imreh-Tóth Mónika Ph.D hallgató Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Közgazdaságtani és.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
AZ időspolitikák hatása
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Előadás másolata:

SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Intergenerációs konfliktusok és a jóléti állam 2007/08. tanév, 2. félév Generációk dialógusa Páthy Ádám

Generációs jövedelemátcsoportosítás a nyugati társadalmakban Alapkérdések 1.Létezik-e generációs önérdek a jóléti intézményekkel kapcsolatban? 2.Keletkeznek-e konfliktusok a jóléti rendszer működése során? 3.Hogy vélekednek a különböző generációk a jövedelemátcsoportosítást biztosító intézményekről?

Kiindulópontok Az adó- és járulékterhek, valamint a jóléti állam szolgáltatásai és transzferei nem egyenlő módon oszlanak meg a különböző korosztályok között.  A generációs konfliktusok tudata leginkább az egyes korosztályokhoz közvetlenül köthető, mindenki számára átlátható transzferek esetében mutatkozik meg  A jóléti rendszer a teljes életpályát tekintve ugyanúgy kezeli a különböző időpontban született állampolgárokat, de különféle tényezők (politikai, gazdasági, demográfiai) hatására bizonyos kohorszok nettó nyertesekké vagy vesztesekké válhatnak.  Korai példa: az Egyesült Államokban a 70-es évektől átrendeződnek a fiatalok és az idősek szegénységi viszonyai – az önérdek és a generációk közötti konfliktusok enyhe megjelenése

Eltérő ellátási logika Időskori ellátásGyermekjólét Ledolgozott évek Közösségi felelősségEgyéni felelősség Munkaképes szülő

A konfliktusok éleződése Az elöregedő társadalmakban egyre nagyobb terhet jelent az időskorúak ellátása  az aktív korosztályok jövedelmük egyre nagyobb hányadát fordítják az idős inaktívak támogatására  hosszú távú hatás: az aktív életpályát a következő évtizedekben befejezők a jóléti transzferek alacsonyabb szintjére számíthatnak  rövid távú hatás: a fiatalok és az idősek szociális helyzete megváltozik – Preston (1984): az idős korosztályok érdekérvényesítő képessége erősebb

Elsődleges reakciók  a fiatal korosztályok nem fogadják el igazságosnak az elosztási viszonyok megváltozását  az idős szavazók arányának növekedésével előtérbe kerülnek a rövidtávú szempontok a jóléti rendszer egészével kapcsolatban  források elvonása az oktatási és infrastrukturális fejlesztésektől  éles társadalmi vita az újraelosztás igazságosságáról, az idősek stigmatizációjának első jelei

Generációs érdekek Az állampolgárok a jóléti intézmények értékelésében követik az életkorukhoz kötődő érdekeket.  A fiatalok generációs érdekei összetettebbek, mint az idősek körében mutatkozók  Az időseket szolgáló intézmények a jövőben a fiatalok által is igénybe vehetők lesznek, de a rövidtávú áldozatok aránytalanul nagyok a később elérhető juttatásokhoz viszonyítva  A társadalmi rétegződése súlypontjai átstrukturálódnak – az „osztályharc” generációk közötti harccá válik  „Idős középosztály” vs. alacsony státuszú sokgyermekes családok – eltérő politikai aktivitás

Társadalomelméleti kérdések – megosztott kohorszok és osztályszolidaritás  tompíthatja a generációk közötti konfliktusokat, hogy az egyes generációk megosztottak politikai attitűdök szempontjából  a posztmodern társadalmakban az egyének egyszerre lehetnek változatos jellegű csoportok tagjai, amelyek érdekei nem feltétlenül egyeznek meg a generációs igényekkel  a jóléti intézmények működése nemcsak horizontálisan, korcsoportokra vonatkoztatható, hanem működik vertikálisan; életkortól függetlenül, hivatási csoportok, „osztályok” esetében is  az osztályszolidaritás az intergenerációs konfliktusok helyébe léphet, szövetséget teremtve különböző életkori csoportok között

Társadalomelméleti kérdések – mikrotársadalmi viszonyok  a családon belüli szolidaritási minták megjelennek a jóléti rendszer értékelésében is  ott ahol a hétköznapi együttélés nem okoz generációs problémákat, a teljes közösségben is fennállhat a konszenzus  a mikrotársadalmi szolidaritás normáihoz tartoznak az egyes életszakaszokra jellemző felelősségi viszonyok, így az erőforrások átcsoportosítására való hajlandóság is

Empirikus vizsgálatok  Hamil-Luker (2001): a generációs önérdek vizsgálata – az idősebbek nem támogatják jobban a nyugdíjellátások emelését; a fiatalok és középkorúak támogatóbbak a társadalombiztosítással szemben a jövőorientáció erősebb, mint a generációs önérdek  Heijden-Nelissen-Verbon (1994): altruizmus és tisztesség – különféle nyugdíjkonstrukciók értékelése; az aktív korosztályok fontosabbnak tartják a méltányosság elvét az idős korosztályoknál erősebben jelenik meg a „generációs önzés”, de nem beszélhetünk egyértelműen intergenerációs konfliktusokról  Silverstein et al. (2000): a jóléti állam megítélése – az idősek általában a méltányosnál nagyobbnak tartják a juttatásokat az idős korosztályok a jóléti állam „visszafogásának” pártján vannak

Képzettség és munkanélküliség Az USA polgárainak az időskori ellátásokról és a különböző generációk helyzetéről alkotott véleménye 1990-ben és 1997-ben US citizens’ opinions about the provisions of the aged and the position of different generations in 1990 and 1997 Állítások az időskori ellátásokról és a különböző generációk helyzetérőlA felmérés éveA válaszoló kora –6465– az egyetértők aránya (%) a) A társadalombiztosítás az idősek szerzett joga 82,473,877,581,1 b) Az idősek a méltányosnál többet kapnak az államtól 17,721,118,325,5 c) A fiatalok a méltányosnál többet kapnak az államtól 17,820,818,225,2 d) Az idősek szószólói hatékonyabbak, mint a fiatalokéi 38,837,237,043,8 e) Az időseket támogató programok túlságosan drágák 29,131,128,737,1 f) A fiatalokat támogató programok túlságosan drágák 24,625,023,630,8 g) A 18 évesnél fiatalabbak jómódban élnek 31,319,324,231,4 h) A 60 évesnél idősebbek jómódban élnek 32,539,332,752,6 i) A szegényeknek több tb-juttatást kell kapniuk 49,040,243,549,6 j) A juttatások a kor helyett a szükségleteken alapuljanak 77,271,475,070,0

Összegzés  az empirikus kutatások nem igazolják kielégítően a generációk közti konfliktusok éleződésének elméleteit  a vélemények csak közvetve tartalmazzák az intergenerációs feszültségeket  a „generációk közötti béke” nem tekinthető olyan stabilnak, hogy az újraelosztás súlypontjai ne tolódjanak el a jobb érdekérvényesítő képességekkel rendelkező idősek felé