A regionális politika 1996 után Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiemelt térség problémÁja
Advertisements

Területi államigazgatási szervek
Az ÉARFÜ NONPROFIT KFT - szerkezete, felépítése, a színes mozaik.
TERÜLETI SZEMPONTBÓL VERSENYKÉPES ÉS KIEGYENLÍTETT MAGYARORSZÁGÉRT Dr. Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős miniszter.
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
A környezetvédelem intézményrendszere
375/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet a kisebbségi önkormányzatoknak a központi költségvetésből nyújtott feladatarányos támogatások feltételrendszeréről.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Baranya Megyei Önkormányzat
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Mogyorósi Bettina. Az ország kiegyensúlyozott területi fejlődése és a térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítása,
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
Településmarketing Marketing a területfejlesztésben!?
A területfejlesztés szereplői és intézményei Magyarországon
A területi politika koncepcionális eszközei Dr. Aubert Antal tanszékvezető, egyetemi docens.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
Ugrás az első oldalra ÚJ TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA október Dr. Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter.
Vidékfejlesztés és a területfejlesztés kapcsolatrendszere
Működőképes-e a területfejlesztés új rendszere Nagyházi György PhD hallgató RGDI - Győr.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
Katasztrófavédelem a védelmi igazgatás rendszerében
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Controlling a gyakorlatban Dr. Szegvári Péter kormány-főtanácsadó Magyar Controlling EgyesületMiniszterelnöki Kabinet Uniós körkép - Az európai regionális.
Távmunka a területfejlesztésben
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
A Phare továbbélése a regionális operatív programokban Wächter Balázs.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
2007. évi célkitűzéseink. I as uniós pénzügyi-tervezési időszakra való felkészülés átfogó regionális területfejlesztési program elékszítése,
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
A területfejlesztés A törvényi keretek 2004-szeptember.
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
„K+F+I befektetési portfólió kialakítása Jász-Nagykun-Szolnok megyében weboldal segítségével” című projekt bemutatása Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Tájékoztató évi CXCVIII. törvény a területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról „Regionális fejlesztési.
A költségvetés készítésének és elfogadásának folyamata
A területfejlesztés A törvényi keretek 2004-szeptember.
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Pályázatírás módszertana
A határ menti együttműködések lehetőségei és korlátai Rechnitzer János, egyetemi tanár MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, Széchenyi Egyetem.
Foglalkoztatás-politika
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Az önkormányzatok településfejlesztési
A Veszprém Megyei Önkormányzat aktuális területfejlesztési tervezési feladatai, a megyei integrált területi program bemutatása Somlóvásárhely, július.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
G YŐR M EGYEI J OGÚ V ÁROS adó- és gazdaságpolitikája Nagy Tamás Gazdálkodási Főosztályvezető Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Győr, 2016.
A területfejlesztés megújult rendszere február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
A közigazgatási eljárás II.
„KISTÉRSÉGI” MŰKÖDÉS – járások - tankerületek
Előadás másolata:

A regionális politika 1996 után Magyarországon 1996. XXI. tv. – A területrendezésről és a területfejlesztésről 1999. XXI. tv. módosítása 2004. XXI. tv módosítása

1996/XXI. tv. A törvény célja: a területfejlesztés és területrendezés alapvető feladatainak, szabályainak megállapítása, intézményrendszerének kialakítása Szoc. piacgazdaság elősegítése, fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtése, az innováció térbeli terjedésének elősegítése, társadalmi, gazdasági és környezeti céloknak megfelelő térbeli szerkezet kialakítása

Területfejlesztés és területrendezés feladata terfejl. ter.rend. kezdeményezéseinek elősegítése, összehangolása fejlesztési koncepciók, programok és tervek kidolgozása, megvalósítása EU regionális politikájához illeszkedés elősegítése különböző adottságú térségeiben a társadalom és a gazdaság megújulásának elősegítése innováció feltételeinek javítása környezeti adottságok feltárása és értékelése partnerség kiterjesztése

Alapfogalmak Mi a területfejlesztés? – szükséges tervszerű beavatkozási irányok meghatározása rövid, közép- és hosszú távú átfogó fejlesztési célok, koncepciók és intézkedések meghatározása, összehangolása a fejlesztési programok keretében

Alapfogalmak Mi a területrendezés? a területfelhasználás rendjének és a területhasználat szabályainak megállapítása a fejlesztési koncepciók és programok térbeli, műszaki-fizikai rendszerének meghatározása határmenti területrendezési tevékenység összehangolása

Alapfogalmak Területrendezési terv: az ország, illetve egyes térségek nagytávlatú műszaki-fizikai szerkezetét meghatározó és befolyásoló tervdokumentum Területfejlesztési politika: az ország és egyes térségek területi fejlődése fő irányainak hosszabb időtávra való érvényesítése

Alapfogalmak Régió: tervezési-statisztikai régió fejlesztési régió Kiemelt térség Városkörnyék Kistérség Térség Vállalkozási övezet Elmaradott térség Kedvezményezett térség Területfejlesztési koncepció Területfejlesztési program Szerkezetátalakítás térségei Mezőgazd. vidékfejl. térségei Innovációs központok Hátrányos helyzetű határmenti térségek

Országgyűlés feladatai OTK elfogadása Beszámoltatja a Kormányt a területfejlesztési politika végrehajtásáról Meghatározza a kiemelt térségek körét, elfogadja az eszköz – és intézményrendszer szabályozását Országos és kiemelt térségekre vonatkozó területrendezési terveket elfogadja Elfogadja a kedvezményezett térségek besorolási elveit területfejlesztési pénzeszközökről és pénzügyi kedvezményekről dönt Pénzeszközök felhasználásáról beszámoltatja a Kormányt Beszámoltatja a Kormányt a nemzetközi és határmenti terfejl. és terrend. tevékenységről meghatározza a terfejl-lel kapcsolatos önkormányzati feladatokat és forrásokat

Kormány feladata Biztosítja a regionális politika érvényesítését – célok, prioritások előterjesztése összehangolja a célokat és a pénzeszközöket terfejl. programokhoz biztosítja a pénzügyi támogatást dönt a terfejl. pénzeszközök arányáról meghatározza a pénzügyi eszközök felhasználási szabályait elfogadja a kiemelt térségek terfejl. koncepcióit, programjait támogatja az ÖTT létrejöttét, programjaik készítését határmenti és európai reg. együttműködést beszámol az Országgyűlésnek a terfejl. politika érvényesítéséről gondoskodik az információs rendszer működtetéséről állást foglal az országos és megyei terfejl. tervek összehangolásáról

Országos Területfejlesztési Tanács Feladata: közreműködik a területfejlesztéssel és területrendezéssel kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásában, és dönt a törvény szerint Tagjai: MTT képviseletében régiónként egy-egy fő, legfeljebb hat Országos gazdasági kamarák elnökei Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának egy-egy képviselője a minisztériumok egy-egy képviselője Bp. főpolgármestere vagy képviselője országos önkormányzati érdekszövetségek közös képviselője MVA kuratóriumának elnöke, MFB elnöke, MTA elnöke vagy képviselője – tanácskozási joggal

Országos Területfejlesztési Tanács A Tanács elnöke: a területfejlesztésért felelős miniszter

Országos Területfejlesztési Tanács tagjai aa) a területfejlesztési szervek részéről: a regionális fejlesztési tanácsok elnökei, valamint a főpolgármester, ab) a Kormány részéről: a területfejlesztésért és területrendezésért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter), a területfejlesztésért felelős politikai államtitkár, valamint a Kormány által meghatározott további 7 miniszter, ac) köztestületek és érdekszövetségek részéről: az országos gazdasági kamarák elnökei; az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és munkavállalói oldalának egy-egy képviselője; az országos önkormányzati érdekszövetségek összesen három képviselője; b) tanácskozási joggal rendelkező tagként vesznek részt: ba) az országos környezetvédelmi és természetvédelmi szervezetek egy-egy állandó képviselője, bb) a nők és férfiak esélyegyenlőségéért küzdő országos szervezetek egy állandó képviselője; c) meghívottként, a tevékenységüket, illetve szervezetüket érintő napirendek tárgyalásán tanácskozási joggal részt vesznek mindazon szervezetek vezetői, amelyeket a Tanács döntése közvetlenül érint. A Tanács az ügyrendjében dönthet az állandó meghívottakról.”

Területi szervek Területfejlesztési Önkormányzati Társulás Megyei Önkormányzat terfejl. feladata: területrendezési terv készítése, összehangolása Megyei Területfejlesztési Tanács Regionális Fejlesztési Tanács

Regionális Fejlesztési Tanács Tagjai: Megyei területfejlesztési tanácsok elnökei minisztériumok egy-egy képviselője gazdasági kamarák egy-egy képviselője az érintett terfejl. önkorm. társulások legfeljebb hat képviselője

Pénzeszközök Általános gazdasági szabályozás, normatív, és a térségre vonatkozó pénzeszközök Központi eszközök: költségvetési előirányzat és az állami vagyon privatizációjából származó bevétel max 50%-a pénzügyi kedvezmények költségvetési előirányzatok különböző minisztériumok terfejl-re fordított kerete elkülönített pénzalapok önkormányzatok településfejlesztését szolgáló címzett és céltámogatások

Pénzeszközök Térségi eszközök: központi költségvetési előirányzat + állami privatizációból származó bevétel 50%-a önkormányzatokat támogató infrastruktura fejlesztését támogató területi kiegyenlítő pénzzeszköz helyi önkormányzatok által átadott források segélyek és hitelek gazdálkodást végző szervezetek, és érdekvédelmi szervezeteiknek önkéntes hozzájárulásai

Megyei Területfejlesztési Tanács Tagjai: a megyei közgyűlés elnöke a megye területén lévő megyei jogú városok polgármesterei a miniszter képviselője a területi gazdasági kamarák képviselői a megyében működő területfejlesztési önkormányzati társulások stat. kistérségi körzetenként egy-egy képviselője a megyei munkaügyi tanács munkavállalói és munkaadói oldaláról egy-egy képviselő

A területfejlesztés megyei decentralizált forrásai TFC – Területfejlesztési Célelőirányzat TERKI – Területi kiegyenlítést szolgáló fejlesztési célú támogatás CÉDE – céljellegű decentralizált alap

Kistérség fogalma kistérség: a települések között létező funkcionális kapcsolatrendszerek összessége alapján lehatárolható területfejlesztési-statisztikai egység. A kistérségek területe teljes mértékben és ismétlésmentesen lefedi az ország területét és illeszkedik a területfejlesztési-statisztikai régió, a megye, valamint más kistérség határaihoz. Minden település közigazgatási területe csak egy kistérségbe tartozik.”

Kistérségi szint megerősítése a törvény módosításával kistérségi fejlesztési tanács A kistérségben a területfejlesztési feladatok összehangolására, a kistérségi területfejlesztési koncepció elfogadására, közös területfejlesztési programok kialakítására kistérségi fejlesztési tanács működik. (2) A kistérségi fejlesztési tanács jogi személy, amelyet megalakulását követően a működési területe szerint illetékességgel rendelkező Magyar Államkincstár Területi Igazgatósága vesz nyilvántartásba. Gazdálkodására és beszámolási kötelezettségére a 12. § (2) bekezdésének szabályai az irányadók. (3) A kistérségi fejlesztési tanács székhelye a kistérség külön jogszabályban megállapított székhely települése.