Figyelem irányító ábrák

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Országos Kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Advertisements

Készítette: Nagy Mihály tanár Perecsen, 2006.
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Animációk a Powerpoint-ban
A kompetenciafejlesztés lehetőségei az iskolai tantárgyakon keresztül
Médiapedagógia.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 2. konferencia.
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia)
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
A hallgató neve A szak megnevezése Konzulens tanár: XY 2010.
Megértési értelmezési folyamatok
Jakab András Program-koordinátor Microsoft Program.
E-learning és a multimédia
Készítette: Fejér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Prezentáció és grafika Alapismeretek a számítógépes prezentációk.
Alapok Néhány apróság, amit tisztázni kell. Első feladatok Szúrj be egy diát a legelső helyre! Legyen rajta valami főcímszerű szöveg!
Bemutató készítési alapok
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
A POWERPOINT 2007 újdonságai
…mű lehet: nyomtatott (névjegykártya, prospektus, levélpapír, boríték, jegyzetpapír, plakát) elektronikus (prezentáció, hírlevél, weboldal, multimédia,
JÓ GYAKORLAT Digitális taneszközök használata történelem órán
E-learning alapú távoktatásos képzés
A virtuális technológia alapjai Dr. Horv á th L á szl ó Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Intelligens Mérnöki Rendszerek.
A tanulók tanulási stílusa és az oktatási módszerek közötti kapcsolat
A szövegértés tanítása II.
A digitális tananyagtartalom használatának lehetőségei a matematika kompetenciaterületeken.
 Tanuló környezet meghatározása  Ötletgyűjtés, a tanulási környezet ismeretén alapszik  Oktatási stratégia meghatározása  Előzetes képernyő-elrendezés.
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
Az E-TANÁR portál.
Bemutatókészítés Takács Béla
IKT alapfogalmak, IKT-val támogatott módszerek
A SZAKDOLGOZAT CÍME (ARIAL 32 pt)
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
CONNECT ”Az ITS rendszerek értékelési irányelveinek előkészítése, Magyarországi szempontok.”
Az anyanyelvtanítás alapozásától a tudatos nyelvhasználatig
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az Apáczai Kiadó 7-8. évfolyamos matematika tankönyveinek bemutatása
A prezentáció-készítés szabályai
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
GRAFIKAI TERVEZÉS A TANULÁS MOTIVÁLÁSÁRA ÉS A LEMORZSOLÓDÁS KEZELÉSÉRE.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 3. konferencia.
Nyelvtan és helyesírás tankönyvek
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
MTT MA Mérnöktanár mesterszak Elektronikus tanulás 2. konferencia.
Jegyzetkészítés 5/17.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap „Interaktív elektronikus tananyagok fejlesztése” projekt.
Tanítás- és tanuláselmélet V. A kompetencia Knausz Imre.
Informatika Oktató: Bock Ádám. Prezentáció készítés PowerPoint program segítségével.
Varga Noémi Judit. Mi köze a szövegnek a matematikához?
A hagyományos és a hagyományos médiumoktól különböző, informatikai eszközöket alkalmazó lehetőségek, azok felhasználása. Czékmány Ilona.
Pedagógusok felkészítése a pedagógusok előmeneteli rendszeréhez kapcsolódó feladatok ellátására Kontakt képzés TÁMOP „Köznevelési reformok.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szerepe/feladata a médiaoktatás területén.
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Prezentációk 5. Bemutatók tervezése.
Hasznos tanácsok kedvenc témádból készítendő ppt elkészítéséhez
Szegedi Tudományegyetem
Nemzeti Köznevelési Portál
előadások tervezése és kivitelezése Kovács Ilona egyetemi tanár
Instrukciók a szakdolgozat prezentáció elkészítéséhez
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Bevezetés a mély tanulásba
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
Előadás másolata:

Figyelem irányító ábrák Egenhoffer Norbert Barczi Tamás Jakab Zoltán Ring Péter

Fejezet áttekintése Komplex ábra bemutatásakor hasznos, ha van egy vizuális mutató, amely segíti a szemet (és az agyat) ráirányítani a tanítási célból fontos részekre. Ez különösen a videós tananyagoknál igaz, ahol a bemutató sebességét nem irányíthatjuk. Mivel a rövidtávú memória kapacitása korlátozott, bármely eszköz, amely segíti a tanulókat a tanítás fontos elemeire való koncentrálásban, hatékonyabbá teszi a tanulást. Ebben a fejezetben megmutatjuk a kutatásokat, pszichológiai okokat, és példákat, útmutatókat adunk: 1. Használj célzó ábrákat, amelyek a figyelmet a tanulás szempontjából fontos területre irányítják, olyan esetekben, amikor a bemutató sebességét a tanuló nem módosíthatja! 2. Használj színeket a vizuális keresés elősegítésére! 3. Helyezd a magyarázó szöveget közel az ábrákhoz! 4. Kerüld az olyan ábrákat, amelyek elvonják a tanulók figyelmét a fontos tanítási tartalomról!

Figyelem, tanulás és ábrák Három fontos összetevő határozza meg a figyelem irányítását: A tanítási anyagok tulajdonságai és ütemezésük A tanulók előzetes tudása A tanítás óra alatti tanulói aktivitás

Figyelem! Összpontosított Összpontosított figyelem az, amikor egy beszámoló írására koncentrálunk egy zajos iroda közepén. Megosztott Figyelem! A megosztott figyelem a többszörös feladatmegoldásra vonatkozik, pl. amikor több dolgot csinálunk egyszerre.

Ábrák és az összpontosított figyelem Kutatások megmutatták, hogy az emberek jók a környezet elkülönítésében. A legtöbb ember ki tudja zárni a külvilágot. A figyelem hatékonyan összpontosítható a tanítási anyagok fontos elemeire való rákérdezéssel, vagy tanulási célokkal, illetve különböző jelek és kiemelések használatával a tanítási anyagban. Az előzőek közül az utolsó az, amivel leginkább a figyelmet irányíthatjuk.

I. irányelv: ! Használjunk jeleket és figyelmeztetéseket a figyelem fontos részekhez való irányítására. !

Grafikus jelek kutatása Ha a vizuális keresés nehéznek minősíthető, akkor a vizuális indikátorok (pl. felvillanás, színváltozás, vagy egyszerű animáció) használata elengedhetetlen ahhoz, hogy az audiovizuális tanítás hatékony tanítási technika legyen. Ha az ábra egyszerű és nem igényel vizuális keresést, akkor a figyelmeztetésnek nem lesz tanulási haszna.

II. irányelv: Használjunk színeket és kontrasztot , mint vizuális jeleket az összpontosított figyelem támogatására! Ha a színeket olyan esetekben használjuk figyelemfelkeltésre, ahol a figyelem támogatása szükségtelen ott nem kapunk nagyobb tanulási hatékonyságot.

Vigyázat! Csak a következő három esetben van eredménye a figyelmeztető jelek használatának: Mikor nagy a vizuális komplexitás A tananyag gyors, és a tanulói kontroll nélküli prezentációjánál Kezdő tanulók esetén.

III. irányelv: Használjunk színeket a jobb vizuális keresési feladatoknál!

Ábrák és megosztott figyelem Míg a tanulók jók a környezet kizárásában, viszont korlátozottan képesek a figyelem megosztására olyan esetekben, amikor párhuzamosan több információforrásból érkeznek az új ismeretek.

IV. irányelv: A magyarázó szöveget közvetlenül az ábra mellé helyezzük!

Az összefüggés alapelv Nyomtatásban a legjobb megoldás az, ha az ábrák mellé kerülnek a magyarázószövegek Különösen zavaró, ha az ábra és a magyarázó szöveg…

…külön oldalra kerül, így lapozni kell értelmezésükhöz. Egy másik technika az úgynevezett „callout”-ok használata, amikor közvetlen magyarázó szöveget nyilazunk a megnevezni kívánt részhez.

V. irányelv: Kerüljük el a zavaró ábrák használatát! A dekoratív ábrák esztétikusak, marketing célokra is alkalmazhatók, de a figyelem megosztást okozó hatásuk is kehet, továbbá nem kívánt asszociációkhoz is vezethetnek.

Az animációk takarékos használata vizuális elemként Óvatosan használjunk animációt a mozgás ábrázolására!

Összefoglalás Ebben a fejezetben olyan módszereket mutattunk be: Amelyek a tipográfiai jelek használatára hívják fel a figyelmet Figyelemirányító vizuális jeleket mutatott be, mint a nyilak árnyékolás és animáció. Különösen fontos a jelek használata alámondásos magyarázat esetében, ahol a tanár kontrollálja az ütemezést nem a tanuló. Bemutattuk azokat a lehetőségeket, ahol csökkenthetjük a megosztott figyelmet, mint a magyarázószöveg elhelyezése, zavaró ábrák száma és a vizuális effektek használata.

Köszönjük a „figyelmet” 