„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
EU és Magyarország 7. előadás A magyar állampolgárok jogai az EU-ban.
Advertisements

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA
Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel
NYUGDÍJVÁLTOZÁSOK.
Munkajog és társadalombiztosítás II.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
MUNKAÜGYI POLITKA  Alkotmányos jogokra épül  Kollektív autonómia  A foglalkozás és a munkahely szabad megválasztása  A munkahely védelme  Az igazságos.
MI MENNYI 2011-BEN ? BÉREK, ILLETMÉNYEK, SZOCIÁLIS ÉS MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁSOK Készítette: Korózs Lajos szociológus.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
El ő adó: Kiszner Levente.  Melyek azok a legfontosabb társadalmi rétegek, amelyek valamilyen szempontból speciális helyzetben vannak?  Milyen nehézségek.
Külföldiek (TCN) munkavállalása és az integráció
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Szociális ügyek és foglalkoztatás Készítette: Gombos Erik III. évf. Történelem.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Szociális biztonsági rendszerek koordinációja
Erdős Csaba – Gellérné Lukács Éva – Lukács Laura A magyar munkavállalók integrációja Svédországban, Finnországban, Dániában és Norvégiában Budapest, 2009.
1,,Gazdasági kihívások az egészségiparban’’ Gyártó- és Forgalmazó Cégek Vezetőinek Országos Konferenciája Az egészségbiztosítási koordináció tények és.
Okmány-mintatár Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
A szülő szerepe Dr Sólyom Enikő Konszenzus tanácskozás a korai fejlesztés és neurohabilitáció kérdéseiről Május 4-5. Seregélyes.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
AZ EU SZOCIÁLPOLITIKÁJA Gyulavári Tamás
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
MIGRÁCIÓ ÉS MUNKAERŐ MOBILITÁS
Kormányszóvivői tájékoztató ELSZÁMOLÁS Biztonságosabb időskor – felzárkózó nyugdíjak.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató akkreditált szervezetek vizsgálata.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Családi juttatások rendszere Title of the presentation 2.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Átvándorlók-bevándorlók kontra hajléktalan ellátás
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Migráció és nemzetközi jog
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
Európai Uniós ismeretek A négy alapszabadság. Alapvető jogok az Európai Közösségben – a 4 alapszabadság EGK – cél: a tagállamok közös piacának kiépítése.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
AZ ÉSZAK-ALFÖLDI RÉGIÓ és HAJDÚ-BIHAR MEGYE MUNKAERŐPIACI HELYZETE
Szociális és társadalombiztosítási jog Bevezetés
A TB rendszerek koordinációja az EU-ban
A MUNKAJOGI JOGFORRÁSOK RENDSZERE
Közfoglalkoztatás Szombathely városban Előadó: Horváth Olga.
Előadás másolata:

„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium február 25.

A munkaerő mobilitását meghatározó tényezők A mobilitás kérdése központi helyen szerepel az európai integráció történetében. Magyarország január 1-től egyoldalúan megnyitotta munkaerőpiacát az EU/EGT tagállamok állampolgárai előtt. A migráció típusai: - időszakos migráció - végleges áttelepülés - távolsági ingázás - határ-menti ingázás

A magyar munkaerő nemzetközi migrációs hajlandósága - a magyar munkavállalók mobilitási hajlandósága alacsony - magyar munkavállalók külföldön történő foglalkoztatása (jelenleg 8 EU tagállammal van egyezmény 15 ezer fő tekintetében) - kihasználtság csak 30 %!

A belső mobilitás helyzete Magyarországon - Alacsony az országon belüli munkaerő- mozgás. Akadályozó tényezők: Szabad lakások hiánya Ingatlanárak területileg jelentős eltérései Relatíve alacsony bérkülönbségek - A mobil népesség aránya Magyarországon 10 % körülire tehető (a fiatalok és az iskolázottak a legmobilabbak)

Munkaerő mobilitást elősegítő támogatások Magyarországon 2006-ig négyféle támogatási forma létezett, melyek összesen 4-5 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítették elő től működő mobilitási támogatások: - helyközi utazás támogatása - csoportos személyszállítás támogatása

A migráció hatása a szociális ellátórendszerre I. I)EGT-állampolgárok és családtagjaik: 1. szociális biztonsági rendszerek koordinációja (1408/71/EGK tanácsi rendelet) Cél: a Közösségen belül a személyek szabad áramlásának ne legyenek akadályai, az egyes tagállamokban megszerzett szolgálati, biztosítási idők ne vesszenek el, kiküszöbölhető legyen a különböző tagállamok által nyújtott ellátások halmozódása Milyen típusú ellátásokra vonatkozik: betegségi és anyasági ellátások rokkantsági ellátások öregségi nyugdíj és hozzátartozói nyugellátások üzemi baleset és foglalkozási megbetegedés esetére járó ellátások halál esetére járó ellátások munkanélküli ellátások családtámogatások /38/EK irányelv az unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról: A szociális segély típusú ellátások vonatkozásában is megilleti az egyenlő bánásmód az EGT-állampolgárokat és családtagjaikat, feltéve, hogy nem jelentenek indokolatlan terhet a szociális ellátórendszerre

A migráció hatása a szociális ellátórendszerre II. II. Harmadik országbeli állampolgárok A szociális ellátásokat szabályozó törvények hatálya a menekültként elismert letelepedett bevándorolt hontalan személyekre terjed ki, nem terjed ki viszont a tartózkodási engedéllyel rendelkezőkre. III. Adatok (2008) Családi pótlékban részesülő nem magyar állampolgárok: ~5200 fő/hó Főbb segély típusú ellátásokban (rendszeres szociális segély, időskorúak járadéka, ápolási díj) részesülő nem magyar állampolgárok: <500 fő/hó

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! További információk: