A Grameen-modell pénzügyi fenntarthatósága

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
© 2012 NESsT. w.nesst.org NESsT Társadalmi Vállalkozások.
Diákhitel Lehetőség és felelősség
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával
Kisvállalkozások fejlesztése a MagNet Magyar Közösségi Bank finanszírozásával Dakó Andrea Piac&Profit Konferencia_BKIK.
Foglalkoztatói nyugdíj
MAKROÖKONÓMIA GTK Gazdálkodási és menedzsment,
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
Göd Város 2011 évi költségvetésének elemzése és alternatívái.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Valóban felelős pénzügyeink Létezik-e fenntartható bank? Salamon János vezérigazgató
Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez Mikrohitelezés Magyarországon Mikrohitelezési gyakorlat- segítség a kezdéshez.
Ambrovics Andrea KEOP IH vezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
A társasági adóról szóló évi LXXXI. törvény 2008/2009/I.
Az Európai Unió mikrohitelezési gyakorlata
A Z E URÓPAI U NIÓ MIKROHITELEZÉSI GYAKORLATA A mikrohitel a magyar EU elnökség céljainak tükrében 1 Készítette: Bíró Ilona PPKE-BTK Nemzetközi Tanulmányok.
Tájékoztató jellegű információk! Fejlesztési tőkefinanszírozás kockázati tőke- finanszírozás beruházási hitel fejlesztési tőke- finanszírozás.
A diákat készítette: Matthew Will
A diákat készítette: Matthew Will
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
MagNet Magyar Közösségi Bank a hazai vállalkozásokért Dakó Andrea Invitel InnoMax Üzleti Reggeli.
F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
KKV fejlesztés új pénzügyi eszközök bevonásával Bátora László vezérigazgató-helyettes Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Eger, szeptember 17.
Új Széchenyi Hitel és Új Széchenyi Kombinált Mikrohitel Zalán Helga ügyvezető igazgató MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. Budapest, február.
JEREMIE Programok módosulásai
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
Új Magyarország Mikrohitel Program Dr
RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. A személyi jövedelemadó évi változásai Lucz Zoltánné főosztályvezető Pénzügyminisztérium.
Vállalkozói készségek fejlesztése
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
SIGNUM vállalkozásoknak Tóth Gyula xx.xx. Általános előnyök Személyzeti eszköz Pénzügyi eszköz.
Magyar Controlling Egyesület Nyíregyháza, 2006 október Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Mezőgazdasági Kar MCE Konferencia 2006 A controlling.
DR BITTNER PÉTER NEKÜNK ÖSZTÖNZÉS NEKIK OSZTALÉK SZÉKESFEHÉRVÁR,
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
A következő kérdések a mai gyerekekre vonatkoznak:  Felkészíti-e az iskola a gyermekeinket a való világra?  Kapnak-e.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Veszprém november 10.. A vállalkozásfejlesztés Célunk: elsősorban a megyében működő vállalkozások tevékenységének szellemi és pénzügyi segítése.
Vállalkozói mikrohitelek
MiFiN Mikrofinanszírozó Zrt. hitelezési termékei
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
III. További finanszírozási alternatívák
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
A családi költségvetés
KAVOSZ Zrt – az MKIK és VOSZ létrehozta a KAVOSZ Zrt-t Feladatai:  Szakmai irányítás  Több mint 200 regisztráló iroda koordinálása  Ügyfelek.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
ECONOMSOL a Kis- és Középvállalkozások kontrolling szolgáltatója
Vállalati terv bemutató
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
SZÁMVITEL.
SZÁMVITEL.
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

A Grameen-modell pénzügyi fenntarthatósága Sipiczki Zoltán; Pénzügy Msc Konzulens: Gál Veronika Alexandra egyetemi tanársegéd, Kaposvári Egyetem

1. BEVEZETÉS Feltételezésem szerint egy megfelelően kialakított és szabályozott modell segítségével átültethető az indiai sikerpélda a magyarországi gyakorlatba. Második hipotézisem: A megfelelően kialakított modell piaci alapokon fenntartható lehet.

2. Muhammad Junusz modellje Az ötfős csoportokra osztott rászorulók kezesség és biztosíték nélkül, az uzsorakamatnál lényegesen kedvezőbb, évi 20-30 százalékos kamat mellett 100-200 dolláros mikrohitelt vehetnek fel. Kölcsönt először ketten kapnak közülük, a többieknek pedig csak akkor folyósítják a hitelt, ha társaik rendesen törlesztik a részleteket

3. A mikrofinanszírozás módjai az egyes piaci szegmensekben 1. ábra HITEL- KÖZVETÍTŐK Piaci szegmens növekvő vállalkozások, gabonakereskedők közvetlen hitelnyújtás mikrovállalkozások, kisebb mezőgazdasági vállalkozások hitelnyújtás garanciavállalás mellett Szegények, kistermelők önsegítő csoportok, Grameen csoportok Elérési mód Forrás: Srinivasan, R.– Sriram, M. S. (2003): Microfinance in India: Discussion. IIMB Management Review. June 2003. 66-86. old.

4. A mikrohitelezés fontossága Eddig kihasználatlan forrásokra épít. Növeli a termelést és a jövedelem által a fogyasztást. A közösségépítés révén hozzájárulnak az emberi és társadalmi tőke növekedéséhez. Képes lehet a mélyszegénységben élők társadalmi beillesztésére a gazdaságba azáltal, hogy külső forrás helyett az ezekben a közösségekben élők szolidaritását használja fel tőkeként és fedezetként.

5. Miben különbözik a Grameen Bank a hagyományos bankoktól? 1. táblázat Grameen Bank Kereskedelmi Bank vidéki térségekben városközpontokban szegényeket, nőket helyezi előtérbe „vagyonosokat”, férfiakat preferálja házhoz megy a bank bankhoz megy az ügyfél fedezet nem szükséges fedezet szükséges kamatláb egységes kamatláb kockázattól függ késedelem esetén segítség késedelem esetén büntetés nemfizetés nem jár jogi következménnyel nemfizetés esetén bírósági eljárás a lehetőséget keresi az emberekben az a fontos, amit az ember már elért odafigyel a családokra (10 indikátor) nem érdekli a hitelfelvevő sorsa a tartozás nem öröklődik a tartozás öröklődik társadalmi víziók (szegénység ellen) gazdasági víziók (profit elérése) Forrás: Grameen Bank (2011): Is Grameen Bank Different from Conventional Banks? (http://www.grameen-info.org/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=176)

6.Korábbi kezdeményezések 2. ábra

7. 3. ábra

8. Kritikus pontok Kiválasztás Kapcsolat Fenntarthatóság Tagok kiszűrése –– Mentorok részvétele –– Tevékenység kiválasztása –– Konstrukció kiválasztása Kapcsolat Pénzügyi gazdasági alapismeretek tanítása –– Adminisztratív, adózási segítség –– Kontraszelekció Fenntarthatóság Kamat –– Csalás / Nem fizetés csökkentése –– Vállalkozások hosszú távú működőképessége Visszacsatolás Indikátorok –– Társadalmi elfogadottság növelése

1. Fenntarthatóságot befolyásoló tényező Tagok kiszűrése Tevékenység kiválasztása Konstrukció kiválasztása Mentorok részvétele Kiválasztás Egy kötött futamidejű elő takarékosság Önszerveződés vagy kiválasztás Sorrend meghatározása Tevékenység és konstrukció összehangolása (eltérő pénzáramlások) Fedezet?

2. Fenntarthatóságot befolyásoló tényező Pénzügyi gazdasági alapismeretek tanítása Adminisztratív, adózási segítség Kontraszelekció Kapcsolat Egy vállalat fenntarthatóságához kulcsfontosságú a vezető gazdasági ismerete Bevallási és egyéb adminisztratív kötelezettségek állandó naprakészséget igényelnek a vállalkozóktól, ezt kiküszöbölni a reménygazdákkal lehetne A kontraszelekció problémája: Piaci alapon nem kellene engedi a jó adósok kilépését, de a társadalmi haszon miatt fontos az előtörlesztés.

3. Fenntarthatóságot befolyásoló tényező Kamat Csalás / Nem fizetés csökkentése Vállalkozások hosszú távú működőképessége Fenntarthatóság 0% os kamat pénzügyileg fenntarthatatlan, a magas kamat elriasztja a vállalkozókat A kiválasztásnál kiszűrni a csalókat, és fenntartható üzletmenettel biztosítani a fizetést Fenntartási költségeken, adó- és járulékterheken felül, a hitel részletei mellett a megélhetéséhez szükséges nyereséget is ki kell termelni

4. Fenntarthatóságot befolyásoló tényező Indikátorok Társadalmi elfogadottság növelése Visszacsatolás Elhatározások főként a tagok és családjuk egészségét és életkörülményeinek javulását célzó szabályok Mélyszegénység indikátor lista

4. ábra

5. ábra

Költség-haszon elemzés éves konstrukciónál 1 hitelre vetítve (adatok Ft-ban)   Haszon Költség Egyenleg Szegények Bankja Felvett hitelösszeg 500 000 A modell személyi jellegű ráfordításai 1 345 436 Nem fizetés költsége 125 000 Kamat bevétel 75 000 Tőketörlesztés Összesen 575 000 1 970 436 -1 395 436 Állam Bérjárulék (Vállalkozó) 771 435 Bérjárulék megtakarítás (Modell munkatársai) 275 468 Állami segély megtakarítás - 578 676 1 621 903 1 391 760 230 143 Forrás: Saját szerkesztés, a Kiútprogram Zrt. adatai alapján

Összefoglalás Feltételezésemet igazoltnak tartom miszerint, egy megfelelően kialakított és szabályozott modell segítségével átültethető az indiai sikerpélda a magyarországi gyakorlatba. Viszont a modell Magyarországon, piaci alapon tehát külső segítség nélkül nem fenntartható, de a modell társadalmi és gazdasági hasznai meghaladják annak költségeit.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet!