2006-2007 HOMO POLITOLOGICUS 3. Egészséges iskolai büfé.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Egészségtudatos táplálkozás
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
A Nemzeti Iskolagyümölcs-Program megvalósításának tapasztalatai a KLIK Debreceni Tankerületében Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató Dr. Pakurár.
Parkfelújítási program középiskolánkban Készítette a Meglepetés nevű csapat: Pintér Petra Albrecht Armand Fischer Kristóf Róna Bence.
Pácsonyi Imre tankerületi igazgató
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
CIVITAS Polgár az Európai Demokráciában OTV Wass - csoport.
TÉT Platform Egyesület 1132 Budapest, Borbély u Tel.: Csontos Csaba TÉT Platform Közgyűlés.
Táplálkozás-egészségügyi ajánlás
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
KÉSZÍTETTE: Földi – Szaniszló Lilla
Országos Egészségfejlesztési Intézet Életciklus Osztály szeptember előtt és után.
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
TISZK informatikai rendszerek MS alapon
Egészségtudatos táplálkozásról – szülőknek
„20 éves a HSZOSZ Országos HR szakmai klubhálózata, avagy az új gondolatok vonzzák az új nemzedéket – Szegedi Klub” Készült a ICF Magyar Tagozata, a Humán.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Pénziránytű pénzügyi ismeretterjesztő honlap fiataloknak Háttér információk Szalay György Pénzügyi Kultúra Központ november 27.
A helyes táplálkozás.
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Startolj Reggelivel! iskolareggeli program
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
CIVIL KEZDEMÉNYEZÉSEK PROGRAMJA március 20. CSAPAT BRÓDY IMRE GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA AJKA.
Civitas Polgár az Európai Demokráciában OTV. Coop Optimaták.
Szelektív hulladékgyűjtés az iskolában „Polgár az Európai Demokráciában” OTV 2007/2008 Készítette: Mókus örs.
Polgár az Európai Demokráciában Országos Tanulmányi Verseny Erdős Eszter Kovács Bettina Takács Dorottya Prokai Emília.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Oktatás kiemelkedő fontossága
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Témakör: Az elhízás veszélyei Az elhízás veszélyeiCím: Iskolám tanulóinak táplálkozási szokásai „ Egyél, hogy élj, de ne azért élj hogy egyél” (Ceaciliws.
Az iskola az én szememmel Iskolánk diákjai a fent említett pályázatra készítettek diafilmeket, melyek közül a következőt véltük a legjobbnak.
Mottó „A tanítvány nem pohár, amelyet meg kell tölteni, hanem fáklya, melyet lángra kell lobbantani.” (I. Tamm)
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Fogaink egészsége "Az egészség olyasmi, mint a gondosan égetett gyertya. Ha körültekintő figyelmet szentelünk gyertyánknak, sokáig fog égni." Manfred.
Az egészséges életmód és a stressz
A „NYÍLÓ ABLAKOK” című projekt bemutatása KOVÁCS ÁRPÁDNÉ
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
Az egészségvédelmi program megvalósításának értékelése A program ideje: – A Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének Egészségvédelmi.
A helyes táplálkozás.
Aktív, egészséges életmód
Szén-dioxid Nyomozók. energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
Testi - lelki egyensúly
Szén-dioxid nyomozók: energia-tudatosság projekt 8-14 éves diákok számára.
2013/14.. A megvalósítás éve számokban  11 partnerintézmény  összesen 330 óra  iskolánként 3x10 óra  kísérletek 4 természettudományos tárgyból  40.
Egészségkultúra 9. évfolyam
Egészséges életmód, helyes táplálkozás
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Az iskolai egészségfejlesztés védőnői szemmel – kihívások és megoldások SZABÓ KATALIN – JÁRÁSI VEZETŐ VÉDŐNŐ HMKH EGRI JÁRÁSI HIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI OSZTÁLYA.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Tovább együtt eredményesen … A FELSŐ TAGOZAT ÍGY.
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK II.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Flip-It! A módszer alkalmazása
Előadás másolata:

HOMO POLITOLOGICUS 3

Egészséges iskolai büfé

A probléma A kiválasztott probléma már korábban jelentkezett! Sőt az idei tanévre a helyzet már sokat javult, hiszen a 2005/2006-os tanévben az iskolai büfék kínálatát részben átalakították az egészséges életmód jegyében. „közvélemény kutatásokon” derült ki igazán, hogy a diákok többsége hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben…” A megkérdezettek 60% -a érezte úgy, hogy szívesen vásárolna gyümölcsöt, müzli szeletet, gyümölcsteát stb.

„a tavalyi tanév második felében a büfé kínálata valóban megváltozott:” Pozitívan „azt szeretnénk ha szélesebb lenne a kínálat a büfében” „iskolánkban a diákok igényt tartanak arra, hogy a büfében is be tudjanak szerezni kellő mennyiségű gyümölcsöt”

„évről évre nő a túlsúlyosok száma. Sajnos ez a szám középiskolás korúak körében is rohamosan gyarapodik „ Főbb okai :  a nem megfelelő táplálkozás  a mindennapi napi mozgás hiánya  az egészségtelen életmód Iskolánkban már számos olyan lépésre került sor, ami elősegíti a harcot az elhízás ellen. „legtöbb diák mégis a silány és egészségtelen gyorséttermi ételeket választja” Információ

„nem is kell olyan étel, aminek magas a koleszterin és zsírtartalma, ami jócskán besegít az elhízásba” „a diákok akik a napot gyümölccsel kezdték sokkal éberebbek és ügyesebbek voltak. Ráadásúl akik rendelkeztek egy kis túlsúllyal, azoknak is sikerült leadniuk pár fölösleges kilót” „az OM december 22-én életbe lépett 32/2005. rendelete alapján március 8-án az OÉTI konferenciát rendezett a program jelentőségének” „Egészségügyi Minisztériummal közösen kidolgozott tájékoztató bemutatása”

Mit gondolsz a büfé-reformról?

Forrás: -közvéleménykutatás az Iskolai Diákbizottság (IDB) bevonásával (2006 december) -interjú az iskola vezetésével és a büfé tulajdonosával - önálló kutatásunk a témakörben: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

Megoldási javaslat „Új, egészséges ételek, italok bevezetése” bevezető áron, akciósan kínálni az új termékeket, remélhetőleg ez késztetni fogja a tanulókat az újdonságok kipróbálására. A kínálatban:  hús- és húskészítmények választékának bővítése  saláta félék árusítása

Gabonafélék: Só:

Zsiradékok: Édességek:

Akcióterv Pályázatok keresése egészséges életmód jegyében. Filmvetítés volt az egészséges életmódról (Super size me), rendhagyó osztályfőnöki óra, előadások, sportversenyek. A NUTRIKID tananyag felhasználása osztályfőnöki órákon. Különböző reklámokat elhelyezni a büfé környékén. Szórólaposztás formájában és az iskola rádióban.

A megvalósítás útján - avagy a puding próbája - Osztályok/diákcsoportok részvétele NUTRIKID pályázaton Egészségnapló vezetése Egyperces videó a világról pályázat: Unicef kiírásában Sportnap Részvétel város és egészségvédő futóversenyen

A szabadidő szervezőn keresztül április hónapban meghívott előadó jön az iskolába Tárgyaltunk a büféssel a kínálattal kapcsolatban. Ennek már van eredménye! „a kínálatba bekerültek diabetikus sütemények, élelmiszerek” „Az út a cél…!”

1. Nincs egészségtelen étel, csak mértéktelen fogyasztás. 2. Rostdús gabonafélét, kenyeret mindennap egyél! 3. Naponta többször fogyassz zöldséget és gyümölcsöt! 4. Zsírszegény tejterméket mindennap egyél, vagy igyál! 5. Fogyassz kevesebb zsiradékot és cukrot! 6. Hetente egyszer egyél halat! 7. Szomjoltóként igyál vizet! 8. Ne sózd az ételeket! 9. A reggelit soha ne hagyd el! Étkezz naponta ötször! 10.Legalább napi egy órát mozogj!

Kővári Attila Lippai Balázs Lippai Balázs Németh Dávid Németh Dávid Urbán Vivien Urbán Vivien Felkészítő tanár: Balogh Ervin

Köszönjük figyelmüket!