Vadtelepítés.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egymásért fordítsuk meg a napot!. Célok •a fogyatékos emberek elfogadottságának növelése érdekében: ▫integrált események szervezése, ▫a fogyatékos emberek.
Advertisements

Levegőminőség. Terhelés minden olyan anyag és E, ami többletként adódik a természetes állapothoz Csoportosítás - méret/halmazállapot (ülepedő por, korom;
A „Honfoglalás” című film szarvasa
Sajtónyilvános projektnyitó rendezvény
Vadgazdálkodás és vadászatszabályzás Vallóniában (Belgium)
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Franchise. Franchise: polgárjogi szerződéssel létesített vállalkozási forma, amelyet független vállalkozók hoznak létre. Szereplők: Franchise átadó: piacképes.
EU támogatások és a kapcsolódó közbeszerzések tapasztalatai
AUSZTRÁLIA ÉLŐVILÁGA.
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Somogy megye vadgazdálkodásáról röviden
2. témakör: Az állatok kommunikációja
Szakirodalmi és publikációs ismeretek Dr. Erős Gábor.
Energiatermelés külső költségei
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
13. A vonulás költsége, veszélyei és a vadászati hasznosítás hatása Stabil környezeti feltételek között a vonulók költsége nem nagyobb, mint az áttelelőké,
Térbeli niche szegregáció kétfoltos környezetben
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Sikeres, egészséges vagy örömteli szervezet? Készítette: Frank Ádám.
Az Ökológia biotikus és abiotikus tényezői
Készítette: Vomberg Fanni Virág
A fenntartható nagyvadgazdálkodás tervezésének lehetőségei és korlátai.
A ragadozás hatása a zsákmányállatok populációdinamikájára
A fenntartható nagyvadgazdálkodás tervezésének lehetőségei és korlátai.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Az állattartó telepek nyilvántartásainak szabályos vezetése
AZ ÁTALAKULÓ ÉLELMISZER-GAZDASÁG FŐBB TERÜLETI, TÁRSADALMI, KÖRNYEZETI ÖSSZEFÜGGÉSEI Prof. Dr. Villányi László Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi.
A kitelepítés időszakának feladatai
Kontrolling Kis- és Közép vállalatok esetén Készítette: Németh Rita YFVZUC KGKIEG.
Indikátorok a Magyar Egészségadattárban
Éves beszámoló 4„4„Tartalmaznia kell minden eszközt, a saját tőkét, a céltartalékot és minden kötelezettséget (figyelembe véve az időbeli elhatárolások.
Az eseményszervezés formái, eszközei
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
Préda-ragadozó interakciók modellezésének lehetőségei R-ben.
Biotikus környezeti tényezők
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Erdei tábor, Lengyel – Annafürdő, június közt a kistérség óvodásai erdei táborban vettek részt Lengyel-Annafürdőn. A sásdi, mindszentgodisai,
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
2011. évi CCIX. Tv. Konferencia neve, helye: Budapest, 2012 október 30. GWP-konferencia Vojtilla László elnöki tanácsadó Magyar Energia Hivatal.
Microchip Magyarországon 2009
Erdő- és fagazdálkodás
Elektronikus aláírás, azonosítás, hitelesítés
Phare t.n. Miniszter Hivatala Projekttervezés A tervezés módszertana 2001.
Dr. Farkas Klára r. őrnagy
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Az emberi rombolás jelei 3. A fajok kihalása január 22, Szolnok Gadó György Pál.
A GEMENCI ERDŐ ÁLLATVILÁGA
A leghidegebb mérsékelt öv
Füves puszták.
Populáció genetika Farkas János
Populációk jellemzői  populáció: valós szaporodási közösség
Környezetvédelem.
Fotó: Szabó Á. Sajtónyilvános projektzáró rendezvény A nagytestű ragadozók (farkas,hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A globális melegedés hatása Európa állatvilágára Striczky Levente2015. április 23. Klimatológia.
Pályázat audit. Válság Válság Bevétel kiesés Dráguló hitelek Beruházás finanszírozási nehézségek Aktualitás.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Beszerzések hatékonyság növelése
Keleti sün Emlősök CD, Kossuth Kiadó.
A sivatagok élővilága.
Ökoiskola- vetélkedő március
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
FOGALMAK DNSasfehérje (szabályozó/szerkezeti)
A BÁCSALMÁSI ÖNKORMÁNYZATI KÖZSZOLGÁLTATÁSI KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT
Keleti sün. Mezei cickány Erdei cickány Törpecickány.
Monor, Csernus Krisztián
Bevezetés a szoftver-ergonómiába
Előadás másolata:

Vadtelepítés

A vadtelepítés szükségessége Ökológiai cél Visszatelepítések (pl. hiúz Svájcba, medve Ausztriába, Gímszarvas Szlovéniába, hód Magyarországra) általában a természetes állapot helyreállítására ill. a természetes visszatelepülés segítésére, Betelepítések: valamilyen egyensúlyi állapot kialakítására (scarabeusok Ausztráliába, amúr halastavakra, sivatagi hiúzok a dél-afrikai repülőtéren, kerecsenek a városban) Gazdasági cél Vadászati lehetőségek szélesítése Kertek betelepítése Az állomány dúsítása Genetikai cél Vérfrissítés, a genetikai változatosság növelése, minőségjavítás

A vadtelepítés veszélyei Milyen hatása lesz a betelepített fajnak az ökoszisztémára? (ökológiai, állategészségügyi veszélyek) Kompetíció (szürke mókus – vörös mókus) Ragadozás (a dingó Ausztráliában) Betegségek, paraziták behurcolása (amerikai vagy nagy májmétely) Genetikai veszélyek (Khaki campbell – amerikai tőkésréce, szika – gím, házi – vaddisznó) Egyéb hatások (tehén lepények az ausztrál legelőn) gazdasági, társadalmi veszélyek Károkozás esélye (muflon, hód Magyarországon, medve Ausztriában) A betelepített faj elfogadása a helyi lakosság körében (hiúz Franciaországban, farkasok a Yellow stone NP-ban)

A vadtelepítés sikeressége Mennyire alkalmas az élőhely? Sikertelen telepítés (Przewalski lovak Mongóliában) Túl sikeres telepítés (muflon Magyarországon) Nehezen jósolható (fundamentális – reális niche probléma) Javít-e a helyzeten a telepítés? Vérfrissítés Valóban genetikai gond van? (árvízből mentett gemenci szarvasok Gödöllő környékén) Túl kevés a betelepített állat Nem tudnak alkalmazkodni, elhullanak, szétszélednek még a szaporodás előtt Ökológiai eredményesség – stabilabb lett a rendszer? Gazdasági eredményesség – nőtt a bevétel? Nem nagyobb a mellékhatásként keletkező kár? Életképes-e a telepített populáció Minimális életképes pop. nagyság Genetikai változatosság Elvándorlás, szétszéledés, elhullás

A vadtelepítés szabályai Jogi szabályozás Nem őshonos faj telepítésére az FVM a KvVM hozzájárulásával adhat engedélyt (a behozatalra és a kivitelre is; v. trv.) Őshonos faj telepítése: Megyei FVM Hivatalok + NP Állategészségügyi szabályok A szállított állatok egyedi azonosítóval kell rendelkezzenek, egészségeseknek kell lenniük. Karantémozás Etikai szabályok betartása

A telepítés előkészítése Engedélyek beszerzése Pénzügyi fedezet biztosítása Előzetes felmérés (pilot study): Élőhely alkalmassága Veszélyek (ragadozók, betegségek, versenytársak, a szétszéledés lehetősége, zavarás stb.) A befogás, szállítás, kibocsátás megtervezése, megszervezése Állategészségügyi előkészítés A szükséges egyedszám meghatározása A fogadóhely előkészítése. Szoktató karám, karantém, ragadozógyérítés, fertőtlenítés, élőhelyfejlesztés. Társadalmi előkészítés

A telepített állatok kezelése Állategészségügyi kezelések Immobilizálás Jelölés Fülkrotália, nyakörv, szőrfestés, billogozás, tetoválás, gyűrűzés, rádió adó, transzponder stb. Szállítás Kibocsátás (szoktatás fontossága)

A telepítés sikerességének ellenőrzése Elértük a célt? Mi a telepített állatok sorsa? Milyen „mellékhatások” vannak? Elegendő-e a telepített állat? Gazdasági siker. Rövid és hosszútávú hatások. Társadalmi elfogadottság.