14. Szóbeli középszintű informatika tétel:

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Weblapkészítési tudnivalók 2: Útmutató az elnevezésekhez Pék Ágnes © 2009.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost bemutatása Oktatóprogram.
Internet Explorer A programot a Start menüből vagy a Munkaasztalon található ikonjára duplán kattintva indíthatjuk el.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Készítette: Vígh Zoltán 2008
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
avagy a hálózatok hálózata
Az Internet adta lehetőségek
Az INTERNET.
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
Az internet és a web A HTML alapjai.  „Úgy gondoljuk, hogy a világpiacon talán öt darab számítógépet tudnánk eladni.” (Thomas Watson, az IBM elnöke,
Internet ismeretek II..
Microsoft Internet Explorer
Operációs rendszerek Beállítások.
Support.ebsco.com A Keresési előzmények szolgáltatás használata Oktatóprogram.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Hálózati szolgáltatások Készítette: Rummel Szabolcs
Hálózatkezelés, Internet 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
HÁLÓZATOK.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Windows XP ismeretek és mappaműveletek
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
A gondviselői modul az enaplóban
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
Leírónyelvek: HTML és XHTML
HTML (HiperText Mark-Up Language)
Böngésző programok (Böngészés).
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Információ és kommunikáció Szilágyi András. Követelmények A cd-n az anyag a következő részeket fedte le: Kliensprogramok, letöltés-vezérlők Kliensprogramok,
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Weblapkészítési tudnivalók Pék Ágnes © Hogyan lehet weboldalt létrehozni? Lehet kész sablonokat használni Lehet önállóan előállítani.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
A protokoll A protokoll fogalma.
Weboldalak tervezése (X)HTML.
Hálózati alapismeretek
Alkalmazói programok Integrált felhasználói rendszerek Számítómunkahelyen szükséges felhasználói programokat egy csomagban, modulokban tartalmazza; az.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Az Internet alkalmazásai
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Gazdasági informatikus - Szövegszerkesztés 1 Hosszú dokumentumok kezelése.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
A weblapkészítés alapjai
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Szoftverek csoportosítása
A Z I NTERNET BÖNGÉSZŐ PROGRAM KEZELÉSE, BEÁLLÍTÁSAI Készítette:Giricz Anna.
Internethasználat  Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
INTERNETES BÖNGÉSZ Ő K Készítette: Horváth Tünde.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
Információ és kommunikáció
A HTML alapjai Az internet és a web.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Információ és kommunikáció
Total commander.
Szövegszerkesztési alapfogalmak
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Ismerkedjünk az Internettel!
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

14. Szóbeli középszintű informatika tétel: Ismertesse egy böngészőprogram használatát

A böngészőprogramok feladata, hogy az Interneten érkező egyszerű szöveges HTML (Hypertext Markup Language) dokumentumokból előállítsa a weblapot. Ehhez ismernie kell a HTML-t. A böngészőprogram végre tud hajtani javascript, VBSscript kódokat, a megfelelő plug in-nekkel (Olyan szoftveres modul, amely lehetővé teszi a böngészőprogramok számára, hogy a hálózatról érkező, speciális formátumú adatokat (mozgóképet, hangot, "kézbevehető" molekulákat, tördelt folyóiratcikkeket, stb.) megjelenítsék.) képes Java appletek, (Az applet olyan Java nyelven megírt programot (programocskát) jelent, amelyet HTML oldalba (honlap) ágyaztak be. Ezek végrehajtását a Java nyelvet értő -- appleteket futtatni képes -- böngészőprogramok végzik.) Flash mozik, stb. lejátszására is.

Sajnos a böngésző programok írói nem pontosan követik a HTML szabványokat, ezért előfordulhat, hogy az egyes lapok más-más böngészőkön másképp jelennek meg. A legelterjedtebb böngészőprogramok: Internet Explorer, FireFox, Netscape, Opera. Elterjedtségüknek is körülbelül ez a sorrendje.

A bemutatásra kerülő böngészőprogram: Internet Explorer 7

Az Explorer a szokásos Windows ablakokhoz hasonlóan épül fel Az Explorer a szokásos Windows ablakokhoz hasonlóan épül fel. Fejléc, menüsor, eszköztárak, címsor és a legnagyobb részen maga a weblap. A cím beírása, majd az enter leütése után elindul a letöltés és kis idő múlva felépül a keresett weblap. Ha a weblap fölött kalandozunk az egérrel, akkor annak alakja vagy nagy I betű vagy egy kéz. Ha az alak kéz, akkor egy úgynevezett link fölött vagyunk, melyre kattintva egy másik oldalra juthatunk. Az eszköztáron lévő Vissza és Előre gombokkal tallózhatunk a már megnézett oldalak között. Ezek megjelenése jóval gyorsabb lesz, mivel a letöltött oldalak a winchester ideiglenes tárolójában vannak.

Lehetőség van az adott oldal elmentésére is Lehetőség van az adott oldal elmentésére is. Ennek módja a File/Mentés másként parancs kiadása. Menthetjük az oldalt változatlan formában HTML dokumentumként, de lehetőség van az egyszerű szöveges állományként való mentésre is. Az adott lapot ki is nyomtathatjuk a File/nyomtatás parancs segítségével. Fontos lehet még a szerkesztés/másolás parancs. Ennek segítségével a kijelölt területet átvihetjük más alkalmazásokba, későbbi feldolgozásokra

Hosszabb lapok esetén hasznos parancs a Szerkesztés/Keresés, ennek segítségével kereshetünk az adott oldal szövegében.

Címsor: Ez talán a legfontosabb kezelő része az ablaknak, ide kell beírni a keresett oldal URL-jét. (Uniform Resource Locator - egységes erőforrás-azonosító) Ennek felépítése a következő: http://www.1234.hu/ABC/index.html A http az alkalmazott protokoll (A protokoll egy átviteli szabályrendszer. Az Interneten lévő számítógépek különböző operációs rendszerek alatt futnak. Kell egy szabályrendszer, melynek segítségével kommunikálni tudnak.) neve (hypertetxt transfer protokol) a www.1234.hu a domain név, a maradék rész pedig az adott számítógépen egy elérési út. A böngészőben a http:// elhagyható, mivel ez a leggyakrabban alkalmazott protokoll, a program automatikusan feltételezi, hogy erről van szó és automatikusan kiírja.

Új lap:. Ezzel a gombbal kérhetünk egy új Új lap: Ezzel a gombbal kérhetünk egy új lapot ugyanebbe az ablakba, ennek segítségével egy ablakban több lapot is megnyithatunk egyidőben. Előzmények: Itt megtekinthetjük (és akár meg is nyithatjuk) az előzőleg megtekintett lapokat. Frissítés: A gombbal frissíthetjük az oldalt (újra letölti az oldalt).

Leállítás: Az adott folyamat leállítására szolgál. Kedvencek: A hozzáadás a kedvencekhez gomb (jobb oldali) segítségével az aktuális lapot hozzáadhatjuk kedvenceinkhez, így nem kell mindig megkeresni vagy attól félni hogy elfelejtjük a címét. Később a kedvencek gomb (bal oldali) segítségével nyithatjuk meg a mentett lapokat.

Vissza: Segítségével visszaugorhatunk az előző megnyitott oldalra. Menüsor: Nagymértékben hasonlít a szokásos windows ablakokéhoz Kezdőlap: Erre a gombra kattintva beölthetjük az előre beállított kezdőlapot amely bármely weblap lehet.