Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kisgyermekes szülők és a munkaerő-piac Őry Beáta Projektvezető
Advertisements

„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
A Képzési Csoport tevékenysége Budapest Esély Nonprofit Kft
A menedzsment tanácsadás egy tapasztalt ügyfél szemével November 17. Kapus István Senior Tanácsadó– Nestlé Hungária Kft. Üdvözöljük a világában!
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
Elbocsátás.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
1 A „B oldalon” is vannak jó számok, avagy kivezetés a munka világából coaching segítségével Életutak – generációk – ünnepek Szakmai konferencia ISBN:
Az állást kereső kerületi lakosoknak nyújtott szolgáltatások a Baross utcai munkaügyi kirendeltségen és a Kesztyűgyári állásbörzéken Szakmai gyakorlat.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
Social label – társadalmilag felelős munkáltató minősítés Garadnay Tea
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
Starjobs Magyarország Kft.. A Starjobs Magyarország Kft óta kínál megoldásokat munkaerő-közvetítés, -kölcsönzés területén, a diákmunkában 1983 óta.
Magyar Pénzügyi Közvetítő Zártkörű Részvénytársaság
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
„DOLGOZÓI GONDOSKODÁS”
A sikeres tréning jellemzői A képzés szükségessége  gazdasági igények  piaci viszonyok  a munkakör is más lesz  vezetői, munkatársi elvárások.
Karrier és tudásmenedzsment a VIP Humánpolitikai Rendszerben
Zalayné Kovács Éva: Minőség és könyvtár
SZEMÉLYZETI MARKETING
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Tájékoztató a Karrier Híd programról Dr. Nagy Ágnes igazgató március 22. Békéscsaba.
A Virtuális Munkaerőpiac Portál bemutatása
ÁLLÁSKERESÉS ÉS MUNKAPIACI INFORMÁCIÓK Cseres-Gergely Zsombor – Bódis Lajos – Galasi Péter.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
Szempont Alapítvány Foglalkozási rehabilitáció 2008 december 10.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Emberi Erőforrás Menedzsment Toborzás - Álláskeresés
HUMÁN KONTROLLING.
Foglakoztatás pályázati projektekben Általános áttekintés Tóth István, tanár.
Foglalkoztass okosan Foglalkoztass okosan A civilek foglalkoztatási lehetőségeiről Tóth István.
Az Euro One Számítástechnikai Rt. Egy távmunka-projekt bevezetésének tapasztalatai Vass Gábor gazdasági igazgató Euro One Számítástechnikai Rt December.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Kotulyák Tamás, Get Energy Magyarország Kft.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Hajdú Éva Budapest Esély Nonprofit Kft Munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása November 27.
Vucskó Bernadett Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani Iroda „ HÉTRŐL ÉVRE A MUNKÁBAN ” NONPROFIT MUNKAKÖZVETÍTŐI RENDSZER BEMUTATÁSA március 26.
Minőség menedzsment 6.előadás
Velünk egy jobb világért! Fő támogató: Partner: Andersen Munkaerő-piaci Támogató és Képzési Program 11 Lukács András vezető „Esély a munkára – Civil együttműködés.
KMRMK XXI. kerületi, XX.-XXIII. kerületi, XVIII.-XIX. kerületi Kirendeltsége Pályakezdő és Diplomás Álláskeresők Közvetítő Irodájának ügyfelei részére.
Intézmény Férőhely Kiváltást Támogató Program. Mentori szerep december dia A szervezeti-működési szakmentorok a tevékenységük során fogadják.
A Mediáció.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
„Kiút a hátrányos helyzetből” c. projekt innovatív elemei.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
Alternatív munkaerő-piaci szolgáltatás
Munkaerőbiztosítás II. TOBORZÁS
Hatékonyságnövelés, avagy: Buktatók és előnyök a társas praxisban 2014 PMK dr. Bába András – Polequi Bt.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
Miért érdemes egy cégvezetőnek regisztrálni a …………… közösségi oldalra? Hogyan használjuk ki hatékonyan a jelenlétet a világ legnagyobb szakmai hálózatán?
Intézményi Férőhely Kiváltást Támogató Országos Hálózati Találkozó március 19. Budapest.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
B ALANCED S CORE C ARD BSC Dr. Kovács Árpád Endre SZIE – GTK TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet (TKI) március 25.
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Az üzletek operatív működtetése
ZALAI INNOVATÍV FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MEGVALÓSÍTÁSA TOP-5.1.1
Megyei szintű foglalkoztatási megállapodások, foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési együttműködések SIPOS-KOVÁCS MÓNIKA PROJKETMENEDZSER.
Konfliktus fogalma: az értékek vagy érdekek összeütközése.
Munka és álláskeresési tanácsadás minőségi szempontjai
Készítette: Farkasné Veres Edina
Toborzás forrásának azonosítása, tervezése (sourcing)
Felsőoktatási Szakképzés
Előadás másolata:

Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás” Kaló Ildikó Emberi erőforrások III. évfolyam Outplacement, azaz „gondoskodó elbocsátás” 2008. november 06.

Tartalom Általánosságban az outplacementről Történeti áttekintés Hogyan történik a tanácsadás? Az outplacement főbb előnyei a munkaadó és a munkavállaló számára Az outplacement folyamata 8 tipp a sikeres outplacement folyamathoz 2008. november 06.

Outplacement Az outplacement olyan humánpolitikai eszköz, amely segítséget nyújt az elbocsátott dolgozó(k) és a munkáltató számára a leépítésből eredő pszichológiai, szociális, jogi hatások feldolgozásában és az álláskeresésben. Az outplacement segíti az alkalmazottat, hogy minél hamarabb új állást találjon, feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit, helyreállítsa megrendült önbizalmát, reálisan lássa erősségeit és gyengeségeit. 2008. november 06.

Olyan hatékony, költségkímélő, a konfliktusokat minimalizálni képes intézmények és programok együttese, amely a munkáltató és a munkavállalók közvetlen problémamegoldó együttműködésén alapul és a munkavállalók munkaerő-piaci alkalmazkodását segíti elő. Lényege: az elbocsátott alkalmazottnak a korábbi cége általában 3-6 hónapig tartó egyéni karrier-tanácsadást fizet, amelynek segítségével a munka nélkül maradt emberek jóval könnyebben tudnak állást találni. 2008. november 06.

Történeti áttekintés USA-ban alakult ki a 2. világháború után Nyugat-Európában a ’70-es évekre jelent meg és a ’80-as évekre terjedt el Magyarországon a ’90-es évekre szivárgott be (debreceni Biogál gyógyszertár tömeges létszámleépítése) 2008. november 06.

Hogyan történik a tanácsadás? Egy külön szobában várja a tanácsadó az elbocsátottat, hogy azonnal beszélni tudjanak velük a sokk után.→kibeszélheti dühét, elkeseredettségét Egyéni tanácsadás Ügyfél korábbi karrierjének értékelése Kérdőíves személyiségértékelés 2008. november 06.

Az outplacement főbb előnyei a munkaadó számára minimálisra csökkenti az elbocsátás költségeit megerősíti a szociális felelősséggel bíró vállalatpolitikáról kialakult képet segíti a döntéshozatalt és az elbocsátási folyamat bevezetését, harmonikus levezetését 2008. november 06.

Az outplacement az elbocsátott szempontjából segíti az alkalmazottat, hogy minél hamarabb új állást találjon feldolgozza az elbocsátás pszichés következményeit helyreállítja megrendült önbizalmát reálisan látja erősségeit és gyengeségeit ösztönzi a munkavállalót az aktív keresésre „Ez a tanácsadás nem állásközvetítés: az állást a munkatárs keresi, csak segítséggel. „ 2008. november 06.

Az outplacement folyamata 1. Előkészítés 2. Elemzés és célkitűzés 3. Állásmarketing 4. A folyamat lezárása 2008. november 06.

1. Előkészítés A munkaadó időben, azaz a felmondás előtt veszi fel a kapcsolatot az outplacement-tanácsadóval. A tanácsadó segít a válás előkészítésében, felkészíti a vezetőséget a kellemetlen elbocsátó beszélgetésre és kidolgoznak egy pszichológiailag kedvező módszert. 2008. november 06.

2. Elemzés és célkitűzés A feladat az addigi szakmai pályafutás és a megszerzett végzettségek számbavétele. A következő lépésben újra kell fogalmazni a szakmai célokat és a személyes célkitűzéseket, új perspektívákat kell kidolgozni. 2008. november 06.

3. Állásmarketing Itt meghatározzák és megvizsgálják azt, hogyan lehet elérni a célcsoportot, például álláshirdetéssel, személyzeti tanácsadó vállalaton keresztül vagy az álláskereső személyes ismeretségi körében. Pályázatok, pályázati anyagok készülnek tanácsadó segítségével. (önéletrajz, referenciák…) 2008. november 06.

4. A folyamat lezárása Sikeres álláskeresés után a tanácsadó esetleg a betanulási vagy a próbaidő alatt is támogatást nyújt. Jellemzően azonban a szerződéskötésig szól a tanácsadó küldetése. 2008. november 06.

8 tipp a sikeres outplacement folyamathoz (Trenkwalder-Multiman Kft. ) 1. Pozitív hozzáállás 2. A szolgáltató kiválasztása 3. Külső szolgáltató minél korábbi bevonása 4. Kommunikáció 5. Változásmenedzsment 6. Támogató folyamatok 7. Ellenőrzés 8. Sikertörténetek 2008. november 06.

Köszönöm a figyelmet! Kaló Ildikó 2008. november 06.