Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Virtuális Munkaerőpiac Portál bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Virtuális Munkaerőpiac Portál bemutatása"— Előadás másolata:

1 A Virtuális Munkaerőpiac Portál bemutatása
Munkaügyi Központja A Virtuális Munkaerőpiac Portál bemutatása Jegyzői értekezlet Békéscsaba, október 17. Medovarszky Pál Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja

2 Előzmény, cél, célcsoport
Munkaügyi Központja Előzmény, cél, célcsoport Előzmény: TÁMOP kiemelt program szakmai alprojekt, 2.2 informatikai alprojekt. Cél: Olyan könnyen kezelhető online felület biztosítása, amely – a nemzetközi jó gyakorlatokhoz hasonlóan - hatékonyan tudja segíteni az állampolgárok elhelyezkedését, a hirdethető álláshelyek megismerését, illetve a munkáltatók munkaerő-keresési tevékenységét. Ezáltal a VMP eredményesen használható eszköz lehet hazánk munkaerő-piaci célkitűzéseinek elérésében, a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összehangolásában. VMP célcsoportjai: Állást keresők (nyitott álláshelyek keresése, saját önéletrajz publikálása) Munkáltatók (munkaerő-keresés, hirdethető álláshelyek publikálása) Munkaközvetítők (munkaerő-közvetítés, saját ajánlatok publikálása)

3 Milyen funkciókat kínál a VMP?
Munkaügyi Központja Milyen funkciókat kínál a VMP? Állást keresőknek Munkáltatóknak Önéletrajz-feltöltés Munkaerő-keresés Önéletrajz-adatbázis Álláskeresés Párosítás Állásajánlatok Párosítás Állásfeltöltés

4 A rendszer működési elve
Munkaügyi Központja A rendszer működési elve Állást keresők Foglalkoztatók Önéletrajzok Hirdethető álláshelyek párosítás NFSZ ügyintézői (ügyintéző) jóváhagyás jóváhagyás (ügyintéző) NFSZ-azonosítás VMP-regisztráció (állást kereső) rögzítés rögzítés (foglalkoztató) keresés (foglalkoztató, ügyintéző) keresés (állást kereső, ügyintéző) kir.ügyintéző állást kereső, foglalkoztató, ügyintéző

5 A portál működésének alapja az IR azonosító
Munkaügyi Központja A portál működésének alapja az IR azonosító Az állást keresők IR azonosítójukat bármelyik kirendeltségen – lakcím szerinti illetékességtől függetlenül – igényelhetik. A foglalkoztatók IR azonosítóját a székhely/telephely szerint illetékes kirendeltség adja. (Foglalkoztatói Adatlap alapján kerül rögzítésre a munkáltató) Az adataik rögzítéséhez hozzájáruló ügyfelek tájékoztatása – a személyi azonosítást és az adatok rögzítését követően – IR azonosítóról és a felhasználáshoz szükséges vmp.munka.hu link elnevezés megadásával együtt történik.

6 A VMP hatása a munkaerő-piaci szereplőkre
Munkaügyi Központja A VMP hatása a munkaerő-piaci szereplőkre Előnye a foglalkoztatók számára: Költséghatékony megoldás munkavállalók toborzására. Az ügyintézés egyik legkényelmesebb és legönállóbb formája. Jó lehetőség a diszkrimináció elkerülésére: az irányított kérdésekkel szabatosabban és szakmai szempontból fogalmazzák meg elvárásaikat. Átgondoltabb és objektívebb paraméterek megadására ösztönzi a munkáltatókat. Előnye az állást keresők számára: Az álláskeresésnek viszonylag egyszerű és kényelmes módja. Az önéletrajzot feltöltő ügyfelek jobban (önállóbban, céltudatosabban, és egyedibb módon) képviselhetik magukat a munkáltatók előtt. Az állásajánlatok megtekintéséért nem szükséges bemenni a kirendeltségre (pénz, idő, kényelem). Előnye a munkaerő-piaci szervezet számára: Nagyobb mennyiségű a munkaerő-piaci információáramlás. Az ügyintézők hamarabb reagálhatnak az állásbejelentésekre. Az ügyfeleink felkészültebben és céltudatosabban érkezhetnek a kirendeltségre. Rövidülhet az ügyintézési idő.

7 Munkaügyi Központja Az állásajánlatokról Miért nagy előrelépés a VMP az állásbejelentés szempontjából? A VMP indulásával lehetőség nyílik a hirdetésre/közvetítésre szánt állásajánlatok online bejelentésére. Az így bejelentett állások bekerülnek a munkaügy szervezet informatikai szakrendszereibe (IR) és beépülnek a kirendeltségi álláskínálatba. Mi történik a más csatornákon bejelentett állásokkal? Amennyiben az adott állás hirdethető állásként van bejelentve , akkor az automatikusan megjelenik a VMP-n is. Hogyan lehet az állásajánlatot törölni? Amennyiben az egy VMP-n bejelentett állás, akkor a VMP felületén, amennyiben más csatornán keresztül jelentette be, akkor a korábbi módszerrel.

8 Mit kell tennie a foglalkoztatónak?
Munkaügyi Központja Mit kell tennie a foglalkoztatónak? 0. lépés: IR-azonosító beszerzése Amennyiben még nem rendelkezik vele, a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen igényelhető. 1. lépés: regisztráció Amennyiben a foglalkoztató rendelkezik IR azonosítóval, akkor azonnal regisztrálni tud a VMP-n. Ezt követően a rendszer minden funkcióját eléri. 2. lépés: saját állások feltöltése A regisztrációt és belépést követően feltölthetőek a saját állásajánlatok. Ezek adminisztrátori jóváhagyást követően „élesednek” és kerülnek át a munkaügyi szervezet kapcsolódó rendszereibe. 3. lépés: munkaerő-keresés Regisztrációt követően nyílik lehetőség a VMP-n elérhető munkavállalók önéletrajzai közötti keresésre, illetve a munkavállalókkal való kapcsolatfelvételre.

9 Regisztrációs felület
Munkaügyi Központja A gyakorlatban… VMP nyitóoldal Regisztrációs felület

10 A gyakorlatban… Állásbejelentő felület
Munkaügyi Központja A gyakorlatban… Állásbejelentő felület Részletes munkaerő-kereső felület

11 Munkaügyi Központja Miben más? Ingyenes A Virtuális Munkaerőpiac Portál minden funkciója, minden felhasználó számára teljesen ingyenes, beleértve az állásfeltöltést és a munkaerő-keresést is. Hiteles A rendszerben rögzített önéletrajzokat és állásajánlatokat a munkaügyi szervezet szakemberei ellenőrzik és hagyják jóvá. Bizonyos álláskeresői és munkáltatói adatok az NFSZ törzsadatbázisából származnak. Mindezek a munkáltatók és az álláskeresők érdekeit egyaránt szolgálják. Kényelmes A rendszer fejlesztése során mind az állást keresőknek, mind a munkáltatóknak kényelmesen használható rendszer biztosítása volt a cél. A fejlesztés folyamatos.

12 Hogyan érhető el a portál?
Munkaügyi Központja Hogyan érhető el a portál? A nyitóoldalról, illetve a vmp.munka.hu címről. Segítségnyújtás Segítség a területileg illetékes kirendeltség munkáltatói kapcsolattartóitól, vagy a címen kérhető. Aktuális VMP statisztika Állásajánlatok: Önéletrajzok:

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!
Munkaügyi Központja Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "A Virtuális Munkaerőpiac Portál bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések