PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 2. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A vállalkozás vagyona A vállalkozások vagyonának vizsgálata
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Állóeszköz-gazdálkodás
Állóeszköz-gazdálkodás
Rózsa Andrea – Csorba László
7.Szeminárium – Pénzügyi elemzés Szemináriumvezető: Czakó Ágnes
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
Kis- és középvállalkozások finanszírozása Készítette: Gál Judit Pálos Attila.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Cash flow felépítése I. Operatív CF 1. AEE – kapott osztalék ±
Vállalati pénzügyek alapjai
Vállalatfinanszírozás
17. fejezet A vállalati hitelfelvételi politika jelentősége
Becker Pál - Turner Anna – Varsányi Judit - Virág Miklós
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénzügyi-számviteli mutatók
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
Rózsa Andrea – Csorba László
Készítette: Kiss Gabriella IE8FTD
Pénzügyi kontrolling Készítette: Bosnyák Anita Katona László
TŐKESZERKEZET S.T. + I.T. a tartós forrásokon belül Tőkeszerkezeti politika - Belső és - külső tényezők.
KOCKÁZAT – HOZAM.
Beruházás-finanszírozás
FINANSZÍROZÁSI ELVEK RENTABILITÁS BIZTONSÁG RUGALMASSÁG NORMATIVITÁS
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A diákat készítette: Matthew Will
Befektetési döntések Bevezetés
Pénzügyi mutatószámok!
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
KARBON ALAPOK, BEFEKTETÉSI RENDSZEREK Dr. Fogarassy Csaba SZEI Egyetemi Klímatanács Főtitkára.
Művelődésgazdaságtan 2. előadás Szomor Tamás A m űvelő désgazdaságtan tárgya  A művelődést, kultúrát gazdasági szemszögből jellemzi - makro megközelítés.
Nyereség, fedezetei pont fedezeti hozzájárulás
7. A különböző megtakarítási formák összehasonlítása
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
Pénzügyi mutatószámok, ROI, EVA
Zsembery Levente vezérigazgató
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 9. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 8. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 7. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 10. Dr. Tarnóczi Tibor
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 5. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 3. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 4. ESETTANULMÁNY Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NAGYVÁRAD.
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 1. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 6. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM
Részvények.
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 12.
Vállalati pénzügyek alapjai
A Tőzsde és ami mögötte van Előadó: Pál Árpád. Piacok Értékpapírok piaca  elsődleges  másodlagos Időtáv szerint  pénz piac (ideiglenes újraelosztás)
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói. 1. Likviditási mutatók Arányszámok, amelyek a rövid lejáratú kötelezettségek likvid eszközökkel való fedezettségét.
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Tőkeszerkezeti és eladósodottsági mutatók A következőkben.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Számvitel S ZÁMVITEL. Számvitel Ormos Mihály, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Hol tartunk… Elemzés –Dedukció-indukció –Számviteli.
Gazdasági szervezetek működési jellemzői
Vállalati pénzügyek II.
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
SZIGORLATI TÉTELEK - PÉNZÜGY
Vállalati Pénzügyek 1. előadás
A VÁLLALKOZÁS 7. előadás.
Vállalkozási ismeretek
Haladó Pénzügyek Vezetés szervezés MSC I. évfolyam I
Állóeszköz-gazdálkodás
Előadás másolata:

PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 2. Dr. Tarnóczi Tibor PARTIUMI KERESZTÉNY EGYETEM KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR NAGYVÁRAD PÉNZÜGYI MENEDZSMENT 2. Dr. Tarnóczi Tibor

Pénzügyi menedzsment 2

Pénzügyi menedzser célja, feladata a pénzügyi menedzser célja és feladata a részvények, a vállalkozás értékének a növelése, maximálása. A menedzserek a társadalom felé is rendelkeznek felelősséggel, ezért kompromisszumot kell kötniük, amikor arról döntenek, hogyan érik el céljaikat. Szociális, morális, környezeti és etikai szempontok is része kell hogy legyenek a döntési folyamatnak. Ha a pénzügyi menedzser "vákuumban" dolgozik és csak a pénzbeli nyereség megszerzésével törődik, elkerülheti a figyelmét egy másik ugyanannyira fontos aspektus, ami a cégről kialakult kép fenntartásához szükséges.

A vállalkozás célja I. Peter Drucker átlagember: profit előállítás a profit vagy a jövedelmezőség nem az üzleti vállalkozás vagy az üzleti tevékenység célja, hanem inkább korlátozó tényezője a vállalkozás problémája nem a profit maximálása, hanem inkább megfelelő profit elérése a gazdasági tevékenység kockázatának fedezésére és a veszteség elkerülésére

A vállalkozás célja II. (Peter Drucker) a profit három célt szolgál, miközben méri a vállalkozás erőfeszítéseinek nettó hatékonyságát és megbízhatóságát: a vállalkozási teljesítmény végső tesztje kockázati prémium, ami fedezi az üzletben való lét és az üzletben maradás költségeit - pótlás, elavulás, piaci kockázat és bizonytalanság végezetül a profit biztosítja a jövőbeni tőke felhasználását innovációra és bővítésre

A vállalkozás célja III. nem a vállalkozás maximális profitját szükséges mérni, amit a vállakozás elő tud állítani, hanem meghatározni a minimumot, amit elő kell állítania Herbert Simon a maximálás helyett a profit egy adott szintjének az elérése jellemzi a vállalkozásokat

A vállalkozás fő célja úgy maximálják a cég vagyonára jutó profitot, hogy a kockázatot egy elfogadható szinten tartsák a teljesítmény végső mértéke egy piacgazdaságban nem az, hogy mennyi jövedelmet szerez egy vállalkozás, hanem hogy a befektetők hogyan értékelik ezt a jövedelmet

A tulajdonosi vagyon maximálása A tulajdonosi vagyon maximálási cél megfogalmazása nem jelent semmi többet, mint a profit maximálási célt módosítani abba az irányba, hogy a működési környezet egészével foglalkozzunk. Ha a tulajdonosi vagyon maximálását választjuk, akkor ezáltal minden pénzügyi döntés hatását összefogjuk. A befektetők a helytelen befektetési vagy osztalékfizetési döntésekre a cég értékének csökkentésével, míg a jó döntésekre az érték felfelé nyomásával válaszolhatnak.

Rövid távú fizetőképesség Ha egy cég nem képes a tartozásait kifizetni, hiába tud nyereséget kimutatni, csődbe fog menni, mivel más vállalatok nem fognak számára további erőforrásokat biztosítani. Alapvető fontosságú a pénzügyi menedzsment számára a vállalat pénzáramlásának tervezése és figyelemmel kisérése. A pénzügyi menedzsereknek rövid távon alapvetően a pénzáramlásra kell a figyelmüket összpontosítaniuk.

A vállalkozás elsődleges célja a tulajdonosok vagyonának a maximálása. A profitmaximálás nem mehet bizonyos kulcsfontosságú tényezők rovására, mint például a kockázat szintje vagy a fizetőképesség. A vagyonmaximálási cél konfliktusba kerülhet a profitmaximálásával, de mindíg a vagyon maximálásnak kell az elsődleges szempontnak lennie.

Finanszírozás A finanszírozás egyrészt a pénzellátást, a pénzügyi források biztosítását jelenti, azaz a tőke megszerzésére irányuló tevékenység. Tágabb értelemben a finanszírozás nemcsak a szükséges pénz előteremtése, hanem annak racionális felhasználását is jelenti. A két tevékenység összekapcsolása közgazdasági célszerűség és követelmény.

Finanszírozás A vállalkozásfinanszírozás olyan tudatos tevékenység, melynek célja a vállalkozás indulásához, működéséhez, fejlesztéséhez szükséges pénzügyi források előteremtése és azok ésszerű felhasználása. A vállalkozás finanszírozásnak aktív szerepe is van: egyrészt módosíthatja az eszközök beszerzésével kapcsolatos döntéseket, másrészt jeleznie kell az egyes eszközök állományában meglévő felesleges értékeket, a kevésbe hatékony eljárásokat és állapotokat.

A finanszírozás célja a rendelkezésre álló pénzeszközöknek a termelési folyamathoz történő célszerű hozzárendelése annak érdekében, hogy azok megtérülése révén nyereséget lehessen elérni, illetve a piac által elismerten növelni lehessen a vállalkozás vagyonát.

A vállalkozásfinanszírozás alapelvei A rentabilitás elve. Egyrészt értelmezhetjük úgy, hogy olyan tőkefajtákat kell választanunk, amelyek együttes tőkeköltsége a legalacsonyabb. Másrészt a rentabilitás elve alapján azt vizsgáljuk, hogy részben idegen tőkével történő finanszírozás esetén hogyan alakul a saját tőke jövedelmezősége, hozama.

A vállalkozásfinanszírozás alapelvei A normativitás elve. Azt jelenti, hogy a bankok idegen forráshoz csak akkor juttatják a vállalkozásokat, ha azok az ügyfélminősítés alapján megbízhatóknak bizonyulnak. A likviditás elve. Arra keresi a választ, hogy az adósságszolgálati kötelezettségeit, milyen forrásokból fogja tudni a hitelt igénybe vevő vállalkozás kiegyenlíteni.

A vállalkozásfinanszírozás alapelvei A rugalmasság (illeszkedés) elve. Elméletileg a rövid távú eszközigényt rövid lejáratú forrásokkal, a hosszú távú eszközigényt pedig hosszú lejáratú forrásokkal célszerű finanszírozni. A tőkeszükséglet meghatározását rugalmasan kell kezelni, hogy a szükségtelen kamatköltségek elkerülhetőkké váljanak. A biztonság és a rugalmasság elve sokszor ellentétben állnak egymással, a vállalkozás pénzügyi stratégiájának a feladata az, hogy a finanszírozás folyamatosságát és biztonságát biztosítva a legkisebb költséggel járó optimális megoldást megtalálja.

A vállalkozásfinanszírozás alapelvei Az önállóság elve. Az önállóság elvét annak érdekében kell érvényre juttatni, hogy nem szabad oly mértékben eladósodni, hogy az már az önálló döntéshozatal lehetőségétől is megfossza a vállalkozást.

Finanszírozási alapelv A finanszírozási forrásokat olyan tevékenységekhez használjuk fel, amelyeknek a hozama nagyobb, mint a kockázat figyelembe vételével elfogadható minimálisan elvárt hozamráta. Olyan finanszírozási keveréket válasszunk, amely minimálja az elvárt hozamrátát. Ha nincsen olyan tevékenység, amely legalább az elvárt rátát hozza, akkor adjunk pénzt a részvényeseknek. A fő döntési kritérium: a cég értékének a növelése.

Finanszírozási döntés Mit kell mérlegelni? a saját és idegen tőke arányát azon belül a finanszírozásnak milyen formáját választja mely eszközök fedezetéül milyen pénzforrást választ A finanszírozási döntések befolyásolják a vállalkozások tőkeszerkezetét

Tőkeszerkezet megmutatja a forráson belül milyen arányt képvisel a saját tőke és az idegen tőke aránya. A forrás oldal vizsgálatát jelenti. Az idegen tőkén belüli arány vizsgálatára is van lehetőség (hosszú- és rövid lejáratú kötelezettség aránya).

Tőkeszerkezet A vállalat elsődleges forrása a saját eszközei által termelt pénzáramlás. Teljesen részvényből finanszírozott –> a teljes pénzáram a részvényeseké Idegen forrás bevonása –> pénzáramlást ketté kell választani Tőkeszerkezet milyensége -> olyan kombináció, amely maximálja a teljes piaci értéket és a részvényesi vagyont

Modigliani & Miller 1. Van 2 vállalat, melyikbe fektessünk? A: adósság nélküli cég B: adóssággal is rendelkező cég A: 1 % részvény (1 % V) 1 % profit B: 1 % részvény 1 % (profit-kamat) 1 % kötvény 1 % kamat (1 % V) 1 % profit 1 % (D + E) = 1 % V A tőkeáttételes cég értéke egyenlő a tőkeáttétel nélküli cég értékével.

Modigliani & Miller 2. Csak részvényt vásárolunk a B cégből B: 1 % részvény 1 % (profit-kamat) (1 % [VB - DB]) Kölcsön felvétel (1 % D) A: 1 % részvény (1 % [VA - DB] 1 % (profit - kamat) Ugyanaz az eredmény - a két befektetés költsége megegyezik

Modigliani & Miller 3. Bármely cég piaci értéke független annak tőkeszerkezetétől. az érték megmaradásának törvénye olyan sok részre bonthatunk egy pénzáramlást, amennyire csak akarunk, a szétválasztott részek értékeinek összege mindig egyenlő lesz az együttes pénzáramlás értékével

Modigliani & Miller 4. Az eszköz értéke megmarad függetlenül a mögötte lévő fedezettől. Az eszközök kombinációja és szétválasztása mindaddig nem hat az értékre, amíg ezek nem befolyásolják a befektető választását. A vállalati tőkeszerkezet bármilyen változása “visszacsinálható”. Valóság - vállalati adósság nem kockázatmentes