Közfoglalkoztatottak és közfoglalkoztatók

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jogszociológia 4. előadás november 13. Uszkiewicz Erik
Advertisements

„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Fancsalszki Éva projektmenedzser TÁMOP-2.4.3/A-09/ Június 07.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A Kormány intézkedései és tervei
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztály
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
M OBILITÁSI HAJLANDÓSÁG VIZSGÁLATA FŐVÁROSI ÁLLÁSKERESŐK KÖRÉBEN Molnár Nikolett PhD-hallgató XI. MRTT vándorgyűlés Kaposvár, 2013.
Civil szervezetek a munka világában
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
TÁMOP C-09/ „Kitárt karok” szeptember február 29. „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé.
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
Az APEH-hoz benyújtott bevallások adatai alapján
A tételek eljuttatása az iskolákba
Dr. Gombik Gergely pártfogó felügyelői szakreferens
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Munkaerő-közvetítés recesszió idején Munkaerő-piaci ismeretek EURES hazai tréning 2009 Borbély-Pecze Tibor Bors, FSZH.
Bemutató a NKH Befektetésösztönzési Főosztály munkatársai számára
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
szakmérnök hallgatók számára
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Lakónépesség*: Lakónépesség*: ezer fő Foglalkoztatottak: Foglalkoztatottak: ezer fő Munkanélküliek száma: Munkanélküliek száma: ezer fő Gazdaságilag.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató december 4.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Szociális helyzet a Pogányvölgyben 2011 június 17.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
Közfoglalkoztatás Magyarországon
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Milyen perspektívákat nyit az új OKJ rendszere? Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet Tanácsadási osztály Nádráné Tóth Borbála.
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban Kleizerné Tamás Györgyi szakreferens Nyugat- dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Munkaerő- piaci helyzetkép a Nyugat- dunántúli régióban
Előadás másolata:

Közfoglalkoztatottak és közfoglalkoztatók Koltai Luca

A kutatásokról 2012-2014 közt zajlottak, 2 különböző kutatás CÉLOK, HATÉKONYSÁG, KIMENETEK, Kinek mit jelent a közfoglalkoztatás? 1. Szervezeti kutatás - KÖZFOGLALKOZTATÓK Online kérdőív + papír alapú, 870 válaszadó struktúrált interjúk, fókusz csoportok Közfoglalkoztatottak 20%-át foglalkoztatták 2. Egyéni kutatás - KÖZFOGLALKOZTATOTTAL 280 közfoglalkoztatott, 4 alkalommal, panel Közfoglalkoztatásba belépéskor, utána, kilépéskor, 3 hónappal később 2013. március-2014. március

A közfoglalkoztatás céljai lehetnek Szegénységenyhítés Magasabb jövedelem Munkaszocializáció, munkateszt Aktivitás, késségfejlesztés Munkaerő-piaci integráció Nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedés Szociális gazdaság

A közfoglalkoztatás érintett létszámának alakulása 2004-2013

A közfoglalkoztatottak munkakörének megoszlása (2011-2012)

Közfoglalkoztatás képzettségigénye

Mire jó a közfoglalkoztatók szerint?

Kimenet a közfoglalkoztatók szerint? Méri a visszalépést=27% Méri az elhelyezkedést=17% De! A munkáltató kérdése: „Mi a kilépés oka?” 8.

Kik a közfoglalkoztatottak?

A közfoglalkoztatottak és álláskeresők legmagasabb iskolai végzettsége 2012-ben

A közfoglalkoztatottak háztartásainak bevételi forrásai (közfoglalkoztatásban lépés előtt) (%)

Az anyagi depriváció indikátorai – az érintett népesség aránya (%), 2009-2012 Az anyagi depriváció elemi indikátorai Teljes népesség 2009* Teljes népesség 2012* vizsgált közmunkások Anyagi okokból nincs autó 28,6 81,3 Anyagi okokból nincs színes tévé 0,6 0,4 13,8 Anyagi okokból nincs telefon 13,5 3,5 19,1 Nem engedhetik meg maguknak a lakás rendes fűtését 19,8 27,4 44,9 Előfordult rezsiköltség nem fizetése pénzhiány miatt 20,8 24,3 36,9

Az első munkahelye óta mennyi ideig dolgozott az alábbi formákban?

Munkanélküliség oka munkaerő-piac strukturális jellemzői: kereslet, gazdasági helyzet, (83% túl sok a munkanélküli a környéken,78% a környéken nincs munka, 42% munkanélküliként nem szívesen veszik fel).   földrajzi mobilitás: 55% nem éri meg messzebbre utazni az elérhető fizetés miatt, 43% nincs megfelelő tömegközlekedés a környékükön. 45% miután a lakóhelyén van a háza/lakása nem tudna máshova járni dolgozni  A munkavállalás egyéni hátráltató tényezői: 49% alacsony iskolai végzettség, elavult végzettség (28%), munkatapasztalat hiánya (29%) családi okok: kevésbé jelentkeztek, 20-20% sok otthoni teendője van, gyermekgondozás miatt hosszú időre kimaradt a munkavégzésből. harmada neme miatt tud nehezebben elhelyezkedni, körülbelül ugyanennyien külsejük, életkoruk miatt. 25%-a roma származása akadály a munkavállalásnál,

Tipikus életutak - Rotációs közmunkások (31%) magas (80-100%-os) visszakerülési valószínűség, közfoglalkoztatás „körbenforgó” jellegét mutatja (segély-közmunka-segély) idősebbek, az iskolai végzettségük pedig nagyon alacsony (62%-uk legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezik, 23%-uknak szakmunkás bizonyítványa van, egyéb hasznosítható tudásuk is alacsony. (58%-uknak nincs szakmája, csak 16%-uknak van jogosítványa, 12%-nak számítógépes ismerete) a közfoglalkoztatás jelentette a legbiztosabb munkahelyet, 20%-uknak soha nem volt bejelentett munkahelye (40%-uk több mint 10 alkalommal volt már közmunkás Legpasszívabbak, jövedelmeikben az álláskeresési támogatások, és a szociális segélyek kiemelkedő jelentőségűek. meglehetősen sötét jövőkép, állást nem keresnek szinte egyáltalán, és nem is remélik, hogy valaha el fognak tudni helyezkedni. Számukra a közmunka jobb, mint a semmi, másra pedig nincs lehetőségük. Az idősebbek gyakorlatilag a nyugdíjas évekig hátralévő hónapokat (többnyire éveket) szeretnék valahogy átvészelni

Tipikus életutak – Pályakezdők a pálya szélén (24%) Átlagéletkoruk 24 év Iskolai végzettségük a legalacsonyabb, (71%-uknak legfeljebb 8 általános iskolai végzettsége van, további 15%- uk szakmunkás vagy szakiskolai végzettséggel rendelkezik, majd 80%-uknak nincs szakmája. A számítógépes ismeret magasabb.) A közfoglalkoztatás a leghosszabb sokszor az egyetlen munkaerő-piaci tapasztalat. többségüknek soha nem volt munkaviszonya (60%), hosszú munkanélküli történetet mondhatnak magukénak,

Tipikus életutak – Próbálkozók (21%) átlagosan 36 évesek, főleg férfiak (80%-uk) iskolai végzettségük a legmagasabb, (csak közel 40%-uknak a legmagasabb iskolai végzettsége a 8 általános, 24%-uknak van érettségije. A szakmával nem rendelkezők aránya is csak körülbelül egyharmad körükben. Többen vannak, akik számítógépes ismerettel (20%), és jogosítvánnyal rendelkeznek (19%). sokat próbálkoztak (többségüknek volt tartós bejelentett munkája, többedszer vesz részt közmunkában is, vállalkozók, őstermelők) Nagyon elterjedt az alkalmi munkavállalás (64%), a nem bejelentett foglalkoztatás (79%), a lakóhelytől távol dolgozás (71%) sőt még a külföldi munkavállalás is kiemelkedően magas (33%). bértámogatásos foglalkoztatás is. legnagyobb arányban vette igénybe a munkaerő-piaci szolgáltatásokat is (82%- uk számolt be valamilyen szolgáltatásról, jellemzően álláskeresési tanácsadásról vagy közvetítésről). A próbálkozók jövőképe talán bizakodóbb, úgy vannak vele, hogy valahogy mindig megoldották a dolgokat, mindig jön valami lehetőség. Többüknek voltak tervei, akár másfajta munkavállalás, akár vállalkozás vagy külföldi munkavállalás.

Közfoglalakoztatás céljai az egyén számára státuszt/jövedelmet ad, hasznosság érzését; szegénységenyhítő funkcióját tartották a legfontosabbnak, a többletjövedelem (61%-uk ezzel a jövedelemmel hozzájárulnak a család bevételeihez, majd felüknek egyetlen jövedelme (panaszkodtak arra is hogy kevés a fizetés (29%), nyugdíjszerző időnek minősül, 30 nap munkaviszonyt kell igazolni kapcsolati háló megteremtése, szélesítése (20%) aktivitás; segíti a nap strukturálását (hasznos feladatot látnak el közmunkásként (40%) , az aktivitás, jelentőséggel bírt(18%, pl. a korábbinál nagyobb rendszeresség van a napjaikban) kevés hosszú távú lehetőséget láttak A munkavállaláshoz szükséges képességek fejlődése (14%), későbbi elhelyezkedés (16%) a munkakörülményekkel kapcsolatos kifogások (20%, például megalázó az elvégzendő munka, olyan munkát kell végeznie amit nem szeret, fizikailag megterhelő a munka, nehezen jön ki a főnökével, nem tud megfelelni az elvárásoknak). nagyon markánsan jelentkezett a tartósság igénye

A panel végén: Az elmúlt hónapban dolgozott-e a következő formákban?

Közfoglalkoztatottak álláskeresési aktivitásának változása a kutatás alatt

Jövőkép

Köszönöm a figyelmet! Köszönöm a figyelmet! Koltai Luca luca.koltai@habitat.hu