Egyházi könyvtárak a 21. század elején

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Harmadik országbeli állampolgárok a magyarországi munkaerőpiacon
Advertisements

A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
A MaNDA: lehetőség a digitális örökség tényleges megőrzésére Előadó: Lovas Borbála a Mandalat Munkacsoport tagja.
A lions hazai szervezetének megújulása a Civil törvény kapcsán.
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
ENVI-ART Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Kft.
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
Az önkormányzatok szerepe a közösségi szolgálat szervezésében május 13.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Pápai Tűzoltóság 11. B.
MÚZEUMI KÖNYVTÁRAK A STATISZTIKA TÜKRÉBEN - FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEK, IRÁNYOK Tóth Máté OSZK - Könyvtári Intézet.
Intézményvezetői Értekezlet október 6.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
"Együttműködés, Lehetőség, Tudáshasznosítás, ELTE" Kutatási- és technológiatranszfer szolgáltatások fejlesztése az ELTE-n TÁMOP /1/KMR
A rendszerépítés változó jogszabályi környezetben A pedagógusképzés a magyar bolognai rendszerben – ELTE IV. Pedagógusképzési nap Papp Lajos ELTE Pedagogikum.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Európa és a magyar könyvtári jogszabályok Dr. Kenyéri Katalin NEMZETI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA Könyvtári Főosztály INFORMATIO MEDICATA október.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Az anyakönyvi igazgatás
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
MTA Statisztikai és Jövőkutatási Tudományos Bizottsága
2010. március 03. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Könyvtári informatika I.
A "Tanulás-fejlődés-életesély a Sajó-völgyében" (TÁMOP /2) projekt helye Sajószentpéter kulturális városfejlesztésének rendszerében Sajó.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
Ágazati szakképzés változásai
TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉS. Átlagos beérkezés: 51 nap után.
Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola,
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
A személyes gondoskodást nyújtó szociális szolgáltatások január 1- jétől hatályos képesítési feltételeinek változásai Szakmai Nap – január.
A kistelepülési könyvtári ellátás reformja
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Cziráki Szabina, az OTDT titkára Szakkollégiumi Műhelykonferencia, Debrecen December 14. Szakkollégiumi tehetséggondozás.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
BEVEZETŐ.
Muzeológiai szakfelügyelet
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Tradíció és világháló Kérdések és lehetséges válaszok a könyvtári, levéltári digitalizációról.
Szellemi műhelyek az egyházi könyvtárakban Körkép 23 kérdőív alapján
MTA Könyvtörténeti Munkabizottsága november 26. OSZK A magyarországi egyházi könyvtárakban őrzött muzeális gyűjtemények Helyzetkép a XXI. század.
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Jegyzői értekezlet június 29.. Jegyzői értekezlet 2011 június 29. A jogszabályok társadalmi előkészítése július 1-től hatályos az Ötv. 103/B.
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
Folyóiratok gyarapítási stratégiája az egyházi könyvtárakban Sárospatak,
Jogszabályi változások EKE szakmai nap november 4. Dr. Kenyéri Katalin EMMI Könyvtári és Levéltári Osztály.
Segédkönyvtáros képzés 2. Vázlat Biczák Péter évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről.
A régészeti örökség védelmének intézményrendszere.
Magyar könyvtárügy 1945 után.
Régi és ritka könyvek tára
Tankönyvellátás és iskolai könyvtár
Lorem ipsum.
A jövő számíthat ránk. Középkoriak-e az egyházi könyvtárak?
Előadás másolata:

Egyházi könyvtárak a 21. század elején Az egyházi könyvtárak és a nyilvánosság   Ásványi Ilona Főapátsági Könyvtár Pannonhalma __________________________________ Egyházi könyvtárak a 21. század elején OSZK – 2014. március 25.

az egyházi könyvtárak a legrégebbi könyvtártípus csoportja nem homogén sajátos gyűjtemény (muzeális és modern) kettős feladat sorsuk a 20. század második felében  

magánkönyvtárból – közkönyvtár az egyházi könyvtár a legrégebbi könyvtártípus magánkönyvtárból – közkönyvtár   Szombathely Szily János püspök könyvtára - 1791-től Szeged Somogyi Könyvtár – Somogyi Károly esztergomi kanonok - 1880 Miskolc Miskolci Evangélikus Egyházközség könyvtára (ma Árvay Teöreök Sándor Könyvtár) 1878-tól – a 20. század elején a II. világháborúig egyetlen közkönyvtára a városnak

az egyházi könyvtárak sorsa a 20. század második felében   teljesen megsemmisült megcsonkították könyvraktárrá vált alvó könyvtárak bezárta kapuit a nagyközönség előtt könyvtárra emlékeztető módon (Esztergom, Kalocsa, Eger, Pannonhalma, Pápa, Debrecen, Rabbiképző Könyvtára…) korlátozottan nyilvános tudományos könyvtár

„a” könyvtár legfontosabb ismérve: információ-szolgáltatás   nyitott – nyilvános nyilvánosság mértéke különböző könyvtártípusoknál (könyvtárhasználati szabályok = jog és kötelesség!!) az információ – hatalom (hatalomvágy, hatalomféltés – könyvégetések, államosítások) nyilvánosság - információhoz való hozzáférés szabályozása ( társadalmi-politikai szempontból)

1976-os törvényerejű rendelet 1945 után négy nagyobb jogszabály (törvény) született, mely a könyvtári területet átfogóan szabályozta, 1952-ben, 1956-ban, 1976-ban és 1997-ben   Ezek az egyházi-felekezeti könyvtárak csoportjával általában és konkrétan kevéssé foglalkoztak. 1976-os törvényerejű rendelet (A Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának 1976. évi 15. számú törvényerejű rendelete a könyvtárakról és A Minisztertanács 17/1976. (VI.7.) számú rendelete a könyvtárakról szóló 1976.évi 15. számú törvényerejű rendelet végrehajtásáról) 1997-es törvény (1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről)

1976-os rendelet: nyilvános könyvtár - korlátozottan nyilvános könyvtár nyilvános könyvtár: csak közkönyvtár a jelentős (tudományos – muzeális) egyházi könyvtárak tudományos könyvtárrá minősíthetők minősítés: kulturális miniszter és az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) engedélyével a rendelet hatálya a közkönyvtárakra terjed ki más könyvtárakra csak annyiban, amennyiben erről a rendelet kifejezetten rendelkezik.

1976-os rendelet: a muzeális értékű könyvtári anyagokról az OSZK-nak bejelentési kötelezettség védett anyag: OSZK központi nyilvántartás az OSZK a muzeális anyagok védelméhez és kezeléséhez szakmai segítséget nyújt, és egyházi könyvtárak, megállapodhatnak a könyvtári hálózatokkal, együttműködési körökkel könyvtári állományuk rendszerezésében és feltárásában való együttműködésre a megállapodáshoz a fenntartó jóváhagyása szükséges.

Az 1976-os törvény megengedő. bátorító Az 1976-os törvény megengedő? bátorító? attitűdjének köszönhetően egyes egyházi-felekezeti könyvtárak korlátozottan nyilvános tudományos könyvtárnak nevezik meg magukat ezzel bizonyos önállóságot biztosítottak maguknak de – mindenki hasznára - részt vettek bizonyos országos programokban (központi nyilvántartás, védetté nyilvánítás, CIH, RMNY).

1997-es törvény más szemlélet (1997. évi CXL. törvény a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről)   más szemlélet minden magyarországi könyvtárra kiterjedt kifejezetten az egyházi könyvtárakról rendelkező részek: 54.§ (4), 92.§ (7) több bekezdésre érvényes: figyelembe kell venni az egyházi könyvtárakat is az értelmezésüknél és érvényesítésükkor

1997 1976 minden magyarországi könyvtárra kiterjed új tipizálás: nyilvános és nem nyilvános közkönyvtárak: automatikusan – más könyvtár: kérvényeznie lehet/kell nyilvánosság követelményeit általában megfogalmazza és rendelkezik a nyilvános könyvtárak jegyzékének vezetéséről – követelmények konkrétan 1976 csak a közkönyvtárakra könyvtárak tipizálása – tevékenységük alapján (köz, szak, felsőoktatási könyvtár…) nyilvános csak közkönyvtár lehet másik kategória: korlátozottan nyilvános nyilvánosság és korlátozottan nyilvános státusz követelményeit nem fogalmazza meg szabatosan

a nyilvános könyvtárak jegyzékének vezetéséről 64/1999. (IV. 28.) Korm. rendelet a nyilvános könyvtárak jegyzékének vezetéséről   nyilvános státusz mellett: az egyházi könyvtárak újra a könyvtári rendszerben az alapellátáson túl egyéb lehetőségek (pl. pályázatok) ellen: alapító okirat kérvényezés félelem le/elmaradottság

Hány egyházi-felekezeti könyvtár van Magyarországon?   becsült adatok  forrás: 2001-2002 Magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek – Bp.: NKÖM Egyházi Kapcsolatok Titkársága, 2002 2007 Magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek - Bp.: OKM, 2007.  kb. 8-10 egyházi-felekezeti könyvtár NEM tagja az 1994-ben létrejött EKÉ-nek

Tájékozódás: az egyesület névtára: 1996, 1999 és 2005 között minden évben 2007-ben 2010-ben A névtár általában az éves közgyűlésére (a tárgyév június) jelent meg A legfrissebb névtár – címtár az egyesület honlapján (www.eke.hu) Adatok: kutathatóság

- EKE tagok: 56 egyházi-felekezeti könyvtár A kutathatósággal kapcsolatban: 22 könyvtár: nyilvános 4 nyilvános lesz 9 nyilvános, előzetes bejelentés alapján fogadja a kutatókat 2 korlátozottan nyilvános 1 korlátozottan nyilvános; az egyetem professzorainak, hallgatóinak nyitott 1 nem nyilvános 1 nem nyilvános, de külső kutatók számára korlátozottan kutatható 1 csak tudományos kutatók számára kutatható 5 csak az iskola tanárai-diákjai számára nyitott 8 előzetes bejelentés alapján 1 csak nyitva tartási időt jelölt meg 1 helyben használat nincs korlátozva- kölcsönzés a hittudományi főiskola tanárai, hallgatói, és más hittanár szakos hallgatói számára lehetséges

2001 – EKE tagok: 59 egyházi-felekezeti könyvtár A kutathatósággal kapcsolatban könyvtár: szerepel a nyilvános könyvtárak jegyzékén 2 nyilvános lesz 11 fogadja a kutatókat, érdeklődőket 2 előzetes bejelentés alapján 1 korlátozottan nyilvános, előzetes bejelentés alapján kutatható 2 korlátozottan nyilvános, az egyetem professzorai, hallgatói használhatják 3 nem nyilvános 1 nem nyilvános, a főiskola dolgozói, hallgatói használhatják, valamint pedagógusok a könyvtár vonzáskörében 1 csak tudományos kutatók számára kutatható 5 csak az iskola tanárai-diákjai számára nyitott 12 előzetes bejelentés alapján kutatható 1 előzetes bejelentés alapján a főiskola tanárainak, hallgatóinak kutatható 1 csak nyitva tartási időt jelölt a kérdésre 1 egyelőre nem kutatható- az 1952-ben szétdúlt kvt. helyreállítása nemrég kezdődött meg 1 helyben használat nincs korlátozva - kölcsönzés a hittudományi főiskola tanárainak, hallgatóinak, és más hittanár szakos hallgatóknak lehetséges

2010-ben a 67 hazai könyvtár közül 30 volt nyilvános 2002 óta csak azok vallották magukat nyilvánosnak, akik szerepeltek a nyilvános könyvtárak jegyzékén   2002-ben az 60 hazai EKE tag könyvtár közül 15 2003-ban a 66 hazai egyházi könyvtár közül 23 2005-ben 68 könyvtár közül 28 2010-ben a 67 hazai könyvtár közül 30 volt nyilvános 2014-ben 62 hazai könyvtár tagja az EKE-nek. 2014. januárban 32 könyvtár szerepelt a KI honlapján elérhető nyilvános könyvtárak jegyzékén, kettő nem tagja az EKÉ-nek

A 32 egyházi-felekezeti könyvtár a következő alaptevékenységekkel szerepel a nyilvános könyvtárak jegyzékén: egyházi könyvtári feladatok nyilvános könyvtári ellátása 16 könyvtár egyetemi könyvtári feladatok ellátása 9 könyvtár főiskolai könyvtári feladatok ellátása 6 könyvtár egyházi és iskolai könyvtári feladatok nyilvános könyvtári ellátása 1 könyvtár

Az egyházi könyvtárak csoportja nem homogén   2014-ben az EKÉ-nek 62 hazai tagkönyvtára van. 41 katolikus (11 egyházmegyei, 16 szerzetesi, 12 egyetemi, főiskolai, 2 egyéb) 12 református (4 egyházkerületi, 2 gyülekezeti, 2 felsőoktatási, 4 középiskolai) 6 evangélikus (1 országos hatókörű gyűjteményi, 1 felsőoktatási, 3 gyülekezeti, 1 iskolai) 1 unitárius, 1 szerb ortodox 1 izraelita

Kérdőív   62 könyvtárból 27 küldte vissza a kérdőívet a 41 katolikusból 17 (11 egyházmegyeiből 6, 16 szerzetesiből 3, 12 felsőoktatásiból 7, 2 egyébből 1) a 12 reformátusból 5 (4 egyházkerületiből 3, 2 gyülekezetiből 1, 2 felsőoktatásiból 0, 4 középiskolaiból 1) a 6 evangélikusból 5 (1 országos hatókörűből 1, 1 felsőoktatásiból 1, 3 gyülekezetiből 2, 1 iskolaiból 1).

a kérdőív kérdései 1. A könyvtár neve 2. Szerepel-e a nyilvános könyvtárak jegyzékén? (Ha nem, miért nem?) 3. Készít-e beszámolót a könyvtár az éves működéséről? (Ha igen, hova?) 4. A könyvtár nyitva tartása 4.1. A könyvtár, mint információszolgáltató intézmény nyitva tartása 4.2 A könyvtár, mint muzeális intézmény nyitva tartása 5. A könyvtárhasználók 5.1 „klasszikus” könyvtárhasználók 5.2. könyvtárlátogatók

6. számadatok: 6.1 látogatók száma számszerű vagy becsült adatok 2000-ben, 2005-ben, 2010- ben, 2011-ben és 2012-ben, ha a könyvtár gondozza őket 6.2 könyvtárhasználók száma számszerű vagy becsült adatok 2000-ban, 2005-ben, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben 7. rendezvények (kiállítás, konferencia, koncert) a könyvtárban 2000-ben, 2005-ben, 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben  

a mai felhasználói igényeknek megfelelően a 27 könyvtárból, amely visszaküldte a kérdőívet 18 nyilvános az egyházi könyvtárak többségének feladata kettős: a muzeális gyűjteményrész (több helyen műemlék teremkönyvtárban elhelyezve) megőrzése, gondozása, feltárása, szolgáltatása, bemutatása a modern gyűjtemény ( teológiai szakkönyvtár) alakítása, retrospektív feltárása, szolgáltatása a legmodernebb eszközökkel, korszerű stílusban: a mai felhasználói igényeknek megfelelően

a több mint 60 magyarországi egyházi-felekezeti könyvtár közül napjainkra 32 vállalta a nyilvános státusz elnyerésével járó „megmérettetést” a bezárkózott évtizedek után különböző mértékben, de mindegyik egyházi könyvtár nyitott a könyvtárhasználók felé a nyilvános státusz vállalása azt jelentette az egyházi könyvtárak számára, hogy visszakerülhettek „a könyvtár-szakmai köztudatba,” az élő könyvtári rendszerbe a nyilvános státusszal járó alapkövetelmények és alapfeladatok meghatározása további kötelezettségek teljesítését kívánta meg, de ezek segítették is az egyházi könyvtárak fejlődését és fejlesztését

Köszönöm a figyelmüket! Egyházi könyvtárak a 21. század elején   Ásványi Ilona Főapátsági Könyvtár Pannonhalma Az egyházi könyvtárak és a nyilvánosság __________________________________ Egyházi könyvtárak a 21. század elején OSZK – 2014. március 25.