Természetes szálasanyagok A P A M U T

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.
Advertisements

Növényi szövetek 2..
MOZGÁSÁLLAPOT-VÁLTOZÁS TEHETETLENSÉG,
Az ezüst és az arany. Tk oldal
TÁMOP /1-2F Analitika gyakorlat 12. évfolyam Vegyipari termékek hatóanyag- tartalmának meghatározása Fogarasi József 2009.
Vezetékes átviteli közegek
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Az arany Az arany a termeszetben elemi allapotban elofordulo, a tortenelem kezdetei ota ismert, jellegzetesen sarga nemesfem, a periodusos rendszer 79.
Rézcsoport.
Az anyag és tulajdonságai
Műanyagok Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Gumi és celluloid.
Chu Thi Thuy Linh, Soltész Réka
Baumit NanoporTop vakolat
Gyógyszeripari vízkezelő rendszerek
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Radioaktív anyagok szállítása
Kénsav H2SO4.
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
A tundrától a trópusokig
Az anyag tulajdonságai és változásai
A levegőburok anyaga, szerkezete
Műszaki furnér gyártás
A diasor csak segédanyag, kiegészítés az előadáshoz!
Ragasztás és felületkezelés
Mangáncsoport elemei.
Az anyagok közötti kötések
Kőműves anyagismeret Agyagtermékek.
HŐTERJEDÉS.
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Cellulóz.
Cellulóz Cserés Zoltán 9.c.
KORALL K O R A L E és P E R L Y / GYÖNGY.
A test belső energiájának növekedése a hősugárzás elnyelésekor
Tk.: oldal + Tk.:19. oldal első két bekezdése
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Galaxisok és csillaghalmazok
Csapágyak-1 Csapágyakról általában Siklócsapágyak.
Földgáz és Kőolaj Szücs Tamás 10.c.
A VÍZ HIDROGÉN-OXID KÉMIAI JEL: H2O.
Trópusi sivatagok.
Trópusi esőerdők Éghajlat elemei, éghajlati övezetek, biomok kialakulása, forró égöv biomjainak területi elhelyezkedése, növények, állatok, kcsh, alkalmazkodás,
A tűz.
Anyagvizsgálat - mérés
Ásvány és kőzettan Készítette: Svidró Sára
CUKORNÁD.
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
A dinamika alapjai - Összefoglalás
A földköpeny és a földköpeny áramlásai
Egyed alatti szerveződési szintek
Természetes szálasanyagok A GYAPJÚ
Természetes szálasanyagok A LEN
LEN Készítette: Kiss Róbertné.
CÉRNÁK.
Anyagismeret tantárgy
A kelmék varrás okozta sérülései
Készítette: Kiss Róbertné
Fizikai alapmennyiségek mérése
„Istenek eledele” A csokoládé.
ÁRUFORGALMAZÁS A RUHÁZATI CIKKEK ÉS VEGYESIPARCIKKEK FORGALMAZÁSA, ALAPANYAGOK SZERINTI CSOPORTOSÍTÁSA.
MIRIGYVÁLADÉKOK. HERNYÓSELYEM A SELYEMHERNYÓ MIRIGYVÁLADÉKA: AZ ÉRETT HERNYÓK GUBÓT KÉSZÍTENEK, MELYRŐL A SELYEMSZÁL A LEPKE KIKELÉSE ELŐTT LEGOMBOLYÍTHATÓ.
A LEGFONTOSABB NYERSANYAG, A FELHASZNÁLT ANYAGOK FELÉT TESZI KI
Természetes szálasanyagok A HERNYÓSELYEM
Egyéb növényi eredetű szálak
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
A POLISZACHARIDOK A poliszacharidok sok (több száz, több ezer) monoszacharidrészből felépülő óriásmolekulák. A monoszacharidegységek glikozidkötéssel kapcsolódnak.
GYAPJÚ.
25. ÉGHAJLAT.
A folyadékállapot.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK. R ÉTEK sík  Hazánkban nagy kiterjedésű rétek találhatók, főleg a sík vidékeken.  A rétek élővilága több fényhez jut, mint az.
Előadás másolata:

Természetes szálasanyagok A P A M U T

Angolul:. Cotton Franciául:. Coton Németül: Angolul: Cotton Franciául: Coton Németül: Baumwolle Nemzetközi jelölése: CO A nemzetközi pamutjel: Magyarországi jelek: A nemzetközileg védett jel a tiszta pamutból készült textíliák jelölésére szolgál, és garantálja a jó minőséget.

Természetes szálasanyagok Textilipari besorolása: Természetes szálasanyagok Szerves Növényi eredetű Magszálak A pamut a gyapot növény magjain növő, azokról leválasztott szálak halmaza.

A gyapot növény eredetileg a több méter magas fa volt. Nemesített változata a mályvafélék családjába tartozó egynyári növény. Toktermése van ami 4-5 rekeszre osztódik, mindegyikben 4-8 mag található, a gyapotszálak a magokból nőnek ki. A gyapot virága Toktermése A felpattant toktermés Nagy a napfény és csapadék szükséglete. Termőhelyei az egyenlítő környékén, folyók és tavak árterületein, trópusi illetve szubtrópusi égövben találhatók.

Gyapot ültetvény a beérett gyapotnövénnyel

A gyapot elterjedése Először valószínűleg Indiában dolgozták fel közel 5000 évvel ezelőtt Indiából kiindulva terjed el Kínába, Japánba, Dél-Európába A XII. században Európában német és svájci takácsok dolgozzák fel Angliában csak a XVI. században kezdték el a feldolgozást. Amerika felfedezése idején az őslakosok már több ezeréves gyapotkultúrával rendelkeztek

A legnagyobb termelők: USA Kína India Pakisztán Üzbegisztán Brazília Törökország Ausztrália Türkmenisztán Egyiptom

Fejlődési ciklusa: 0 nap 90-95 nap 150-175 nap Vetés Virágzás Aratás 0 nap 90-95 nap 150-175 nap A növekedés ideje A magok és a szálak fejlődésének ideje

A gyapotszálak fejlődése rögtön virágzás után elkezdődik A mag külső rétegének egyes sejtjei megnyúlnak, a szálak először hosszirányban nőnek, vékony falú csőhöz hasonlítanak. Kialakul az un. primer sejtfal. A hosszirányú növekedés után a sejtfal vastagodni kezd. A lerakódás réteges („évgyűrű” szerű). Ekkor alakul ki az un. szekunder sejtfal, amit érés után egy belső fal zár le, és belül bélüreg keletkezik. A tok felpattanása után a szálak kiszáradnak, belapulnak és elcsavarodnak. A mag felületén rövidebb pihék, un. linterek is nőnek.

A pamut mikroszkópi képe

A pamutszál szerkezete: a. Viaszréteg: b. Primer fal c. Szekunderfal d. Belső fal: e. Bélüreg

Kézi szedés: A gyapot szedése történhet: kézzel és géppel lassúbb, de alig tartalmaz szennyeződést, szedés közben osztályozni lehet, mert csak az érett szálnyalábokat gyűjtik össze, minőségileg előnyösebb. A kézi szedést többször meg kell ismételni.

Gépi szedés: A munka gyorsabb és könnyebb. A szedőgépek működhetnek légszívással: beszívja a szálakat mint a porszívó forgó orsóval: nagy fordulatszámú orsók végzik a szedést. Nincs lehetőség válogatásra, belekeverednek a holtszálak, száraz levelek, toktermés-darabok, és a még éretlen toktermések.

A gyapot elsődleges megmunkálása: a természetben található textilipari nyersanyagokat közvetlenül nem lehet felhasználni, ezeken különféle előkészítő műveleteket kell végezni. A megmunkálás műveletei: Tisztítás Egrenálás (magvazás) Bálákba csomagolás

A magvas gyapot tisztítása: Légáramlattal : a nehezebb szennyeződéseket távolítja el. Pl.: kavics, homok, ág és levéldarabok stb. Szöges és fűrészes verőhengerek és rostélyok végzik a további tisztítást, eltávolítják a levél, és szárdarabokat, tokmaradványokat.

Egrenálás: (magvazás) Az elemi szálak leválasztását jelenti a magról. A leválasztott elemi szálakat már pamutnak nevezzük. A műveletet úgy kell elvégezni, hogy a szálak lehetőleg tőben szakadjanak le a magról. Az egrenáló gépnek két típusa van: 1. Hengeres egrenáló gép: hosszúszálú gyapotnál alkalmazzák, kíméletesebb, a szálakat kések vágják le a magról. 2. Fűrészfogas egrenáló gép: közepes és rövid szálú gyapotnál alkalmazzák, a fűrészlapos gép tépéssel választja el a szálakat a magról. Termelékenyebb, de szálrövidülés csökkenti a pamut minőségét.

Fűrészfogas egrenálógép Hengeres egrenálógép Fűrészfogas egrenálógép

Mag linterek nélkül (jobb) Egrenálás után a magokon maradt 1-5 mm hosszúságú szálakat is eltávolítják, az így nyert termék neve linter, ami a cellulózgyártás alapanyaga. Mag linterekkel (bal) Mag linterek nélkül (jobb) Mag a szálakkal

Bálázás: A pamuthalmaz igen laza, szállítás előtt tömörítik, majd préselik. A bálák tömege 200-300 kg. Célja a gazdaságos térkihasználás. A bálákat juta vagy pamutszövetbe csomagolják, acélszalagokkal átkötik. Így a pamut nem szennyeződik és kevésbé tűzveszélyes. A szállítás tengeri hajókon történik.

A pamut fizikai tulajdonságai: Mikroszkópi képe: Hosszanti képe: összelapult, szabálytalanul csavarodott cső. Vastagsága a hossza mentén közel azonos. Felülete matt és érdes, ezért jól fonható.

A csavarodottság mértéke a szál szekunder falának (a sejtfalnak) a vastagságától függ. Minél vékonyabb a szekunder fal, annál nagyobb a csavarodottság.

Keresztmetszete az érettség Keresztmetszeti képe: Bab vagy vese alakú Keresztmetszete az érettség függvényében: a. Éretlen szál b. Érett szál c. Túlérett szál d. Holt szál

A primer fal igen vékony (kb. 7 mikron), cellulóztartalma kicsi (10%). A cellulóz fibrillák sugár irányban helyezkednek el, a köztük levő teret lignin, pektin és viasz tölti ki. A szekunder fal majdnem teljesen cellulóz, és szintén fibrillás szerkezetű. A fibrillák itt hosszirányban helyezkednek el.

A pamutszál hosszúsága: Fajtától és az éghajlattól függően 10-60mm között váltakozik, melynek a feldolgozás szempontjából van jelentősége. Minél hosszabb a szál annál nagyobb a szilárdsága, a feldolgozhatósága. Minél kevesebb a rövid szál, annál jobb a minősítése.

A pamut minősítés szerinti csoportosítása: Finom és hosszúszálú fajták: szálhossz 38-60mm, finomak, lágyak, erősen csavarodottak, jól fonhatók. 2. Középszálú fajták: szálhossz 22-38 mm, kevésbé vékonyak, de hajlékonyak 3. Rövid szálú fajták: szálhossz 12-22 mm, durvák, vastagak, merevek

Lineáris sűrűsége (finomsága) 1-4 dtex Sűrűsége:1.5-1,6 gramm/cm3 Lineáris sűrűsége (finomsága) 1-4 dtex Szilárdsága és kopásállósága: Szakítószilárdsága közepes (a selyem és a gyapjú között van). Függ a gyapot érettségétől és finomságától (azzal arányosan nő). Szakítószilárdsága nedvesség hatására növekszik. Kopásállósága: jó (a kristályos molekulaszerkezet miatt).

Nyúlás, rugalmasság: Nyúlása kicsi (Az egyenes molekulaláncok miatt) , fajtától függően 4-10 %. Nyúlása és rugalmassága a szálak finomságával arányosan nő. Rugalmassága kicsi. A pamutszövetek nehezen alakíthatók, erősen gyűrődnek.

Nedvszívó képesség: A feldolgozás után kiváló nedvszívó. A nyers pamut nedvtaszító, mert a szál felülete növényi viaszréteget tartalmaz. A feldolgozás során ezt lúgos főzéssel eltávolítják. Szabványos nedvességtartalma 8,5%.

Hőszigetelő képessége: A pamutszál lyukacsos, porózus anyag. A feldolgozás és a kikészítés során alkalmazott eljárások befolyásolják a textília hőszigetelő képességét. Így készíthető sima felületű kevés légzárványt tartalmazó textília, vagy felületi bolyhozással kialakított jobb hőszigetelő textília. Elektromos tulajdonsága: A pamut elektromos vezetőképessége rossz, tehát jó szigetelő. Mivel állandó nedvességet tartalmaz, amely levezeti a töltést, elektrosztatikusan alig töltődik fel.

Színe: A származási helytől függően fehér, vagy enyhén sárga Fénye: tompa, matt

Vegyi összetétele: A pamut kémiai tulajdonságai: 88-96% cellulóz, 12-4% a növényi sejteket felépítő egyéb anyagok. (fehérje, pektin, viasz, hamu stb.) Savak hatása: Az ásványi savak már híg állapotban, is erősen roncsolják. A szerves savak kevésbé károsítják, híg hangya vagy ecetsavas kezelés ropogós fogást biztosít.

Oldószere: Réz-oxid-ammóniák, amely először megduzzasztja a cellulózt, majd teljesen feloldja. Lúgok hatása: A pamutszál nem károsodik. Ebből következik előnyös tulajdonsága: jól mosható, főzhető. Tömény lúgok duzzasztják. Nátronlúg hatására a szálak alakja hengeres lesz, eltűnnek a csavarulatok. Megnő a szakítóereje és fényes lesz, de csökken a nyúlása.

Fény hatása a pamutszálakra: Erős fény hatására a szálak roncsolódnak. 400 órás napsütés esetén a szálak szakítószilárdságuk 50 %-át elvesztik. Hő hatása a pamutszálakra: A pamut jól bírja a hőt, 120 0C felett sárgul, 140 0C-on barnul, 240 0C-on elveszti szilárdságát. A pamut gyúlékony textilanyag.

A pamut égése: nagy, élénksárga lánggal gyorsan ég Szaga: égés közben égett papírszagú Égésterméke: világosszürke szétporladó hamu Kártevők hatása: Mikroorganizmusok, penészgombák és baktériumok megtámadják. Nedves sötét helyen az elszaporodó kártevők hatására a pamut elszíneződik, szilárdsága csökken, szétmállik. Egyéb kártevője nincs.

A pamutból készített textília Jó nedvszívó, ezért egészséges viselet Elektrosztatikus feltöltődése csekély Kellemes lágy fogású, szellős a testtel közvetlen érintkező ruhadarab is készíthető belőle A szükségletnek megfelelően jó légáteresztő vagy jó hőszigetelő Szakítószilárdsága közepes

Kopásállósága jó Nem rugalmas, gyűrődik, ezért vasalást igényel Jól fehéríthető fonal vagy nyers szövet formájában fehérítik. A leggyakrabban használt fehérítőszerek (oxidálószerek): - nátrium-hipoklorit - hidrogén-peroxid Könnyen színezhető, festhető. A színezékfajták közül bármelyik a megfelelő eljárással felvihető a szálra.

Jól mosható, főzhető , fertőtleníthető, de lassan szárad Magas hőmérsékleten jól vasalható Kellemes viselési tulajdonságai miatt egyértelműen bőrbarát, tartós ruhadarab készíthető belőle.

Felhasználása: Ruházati textíliák: ingek, blúzok, fehérnemű, vízhatlan esőkabátok, nadrágok, szabadidő és munkaruhák Lakástextíliák: ágynemű, asztalnemű, konyharuha, bútorhuzatok, törülközők, fürdőlepedők, dekorációs anyagok Kiegészítők, kellékek: zsebkendő, csipke, öv, cérna, szegélydíszek Műszaki textíliák: munka és védőruházat, kocsiponyva Gyakran használják szintetikus szálakkal keverve.